Top

Κορονοϊός: Περισσότερες από 1,5 δισεκ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο

Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν σήμερα τη διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Parallaxi
κορονοϊός-περισσότερες-από-15-δισεκ-δό-742712
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον νέο κορονοϊό έχουν ήδη χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο, έξι μήνες αφότου ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες ανοσοποίησης, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον 1.500.017.337 δόσεις είχαν δοθεί μέχρι σήμερα στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) σε 210 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με αυτόν τον απολογισμό που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία. Σχεδόν το 60% αυτών των δόσεων αφορά μόνο τρεις χώρες: την Κίνα (421,9 εκατομμύρια), τις ΗΠΑ (274,4 εκατομμύρια) και την Ινδία (184,4 εκατομμύρια).

Σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας ωστόσο, το Ισραήλ είναι αυτό που έχει τα πρωτεία: περίπου 6 στους 10 Ισραηλινούς έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (το 54% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), το Μπαχρέιν (50%), οι ΗΠΑ (48%), η Χιλή (47%) και η Ουρουγουάη (40%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χορηγηθεί πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις, που αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού της. Προηγείται μακράν η Μάλτα (65%) και η Ουγγαρία (49%) ενώ οι μεγάλες σε πληθυσμό χώρες βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο: 37% στη Γερμανία, 31% στη Γαλλία, 32% στην Ιταλία, 33% στην Ισπανία. Σε καθημερινή βάση, στην ΕΕ χορηγούνται 3,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Έντεκα χώρες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς: έξι στην Αφρική (Τανζανία, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μπορούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ερυθραία), δύο στην Ωκεανία (Βανουάτου, Κιριμπάτι), δύο στην Ασία (Βόρεια Κορέα, Τουρκμενιστάν) και μία στην Καραϊβική, η Αϊτή.

Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες της ΕΕ που ολοκλήρωσαν σήμερα τη διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες-μέλη της ΕΕ που ολοκλήρωσαν σήμερα με επιτυχία τη διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι επιτυχημένο ήταν και το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στον κωδικό QR.

Ειδικά κέντρα εμβολιασμού θα στηθούν στην Ρώμη για τους νέους, πριν πάνε διακοπές

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 4.452 περιστατικά κορονοϊού και 201 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα κρούσματα ήταν 3.455, με 140 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 262.864 διαγνωστικά τεστ, το 1,7% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,9%.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας οι ασθενείς με Covid-19 είναι 65 λιγότεροι από την χθεσινή ημέρα, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 485 λιγότεροι. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση σήμερα βρίσκονται η Λομβαρδία και η Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη. Και στις δυο περιφέρειες, καταγράφηκαν 598 περιστατικά.

Στην περιοχή του Λατίου, τέλος, με πρωτεύουσα την Ρώμη, ανακοινώθηκε ότι από τις αρχές Ιουλίου θα ανοίξουν οκτώ νέα κέντρα, στα οποία οι νέοι θα μπορούν να εμβολιάζονται, πριν πάνε διακοπές, χωρίς να έχουν κλείσει ραντεβού. Ο στόχος είναι να μην μείνει ούτε ένας πολίτης-και νεαρής ηλικίας- χωρίς την προστατευτική ασπίδα του εμβολίου, πριν μεταβεί σε θέρετρα της Ιταλίας και του εξωτερικού, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί και πολυκοσμία.

ΗΠΑ: Οι θάνατοι από Covid-19 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020

Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων από τη νόσο Covid-19 στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, όταν, δηλαδή, η επιδημία εξαπλωνόταν στη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Κατά μέσο όρο, την εβδομάδα που πέρασε, 546 θάνατοι από νέο κορονοϊό καταγράφονταν κάθε ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

«Η τελευταία φορά που ο μέσος όρος μας των επτά ημερών ήταν τόσο χαμηλός, ήταν τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή συνοπτικά, όταν η πανδημία είχε ξεκινήσει σε ένα μεγάλο μέρος των ΗΠΑ», δήλωσε η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Γουαλένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επιπλέον, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, που καταγράφηκαν χθες, γύρω στα 17.700, είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο, συμπλήρωσε η ίδια.

«Τα εμβόλια έχουν επιτρέψει μια θεαματική μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων», είπε ο Άντι Σλάβιτ, σύμβουλος στον Λευκό Οίκο για την καταπολέμηση της Covid-19. «Για πρώτη φορά, από τότε που η πανδημία ξεκίνησε, τα κρούσματα καταγράφουν πτώση στις 50 πολιτείες. Νικάμε τον πόλεμο κατά του ιού».

Το 47,5% του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή 157 και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι, έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εκ των τριών εμβολίων που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Είναι διαθέσιμα σε περισσότερους από 80.000 χώρους σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, διευκρίνισε ο Σλάβιτ.

Χώρες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν τον «οδικό χάρτη» για την επιστροφή στην ομαλότητα

Καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 ανεβάζει ταχύτητα, πολλές χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ανοίγοντας τα σύνορα και επιτρέποντας και πάλι στους πολίτες να πάνε σε εστιατόρια, καταστήματα και αθλητικούς χώρους ύστερα από ένα χρόνο και πλέον διακεκομμένων lockdown. Ακολουθούν ο οδικός χάρτης κάποιων χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Αυστραλία, που σχεδιάζει να επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια από τα μέσα του 2022, ήρε την απαγόρευση για την είσοδο πολιτών της που επιστρέφουν από την Ινδία στις 14 Μαΐου.

ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο σχεδιάζει να χαλαρώσει σχεδόν όλα τα μέτρα του lockdown από τις 9 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της εμβολιαστικής του εκστρατείας και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα παραμείνει κάτω από τους 500.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων. Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου. Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φθάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και θα επιτρέψει σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 19 Μαΐου. Το σχέδιο προβλέπει πρώτα μετάθεση της ώρας έναρξης για την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 μ.μ. (22.00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια στις 11 μ.μ. από τις 9 Ιουνίου, πριν το μέτρο καταργηθεί οριστικά στις 30 Ιουνίου.

Η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από τις 30 Ιουνίου.

Όλα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν στις 19 Μαΐου. Οι ξένοι τουρίστες με «πάσο υγείας» θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου.

Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα.

Από τις 12 Μαΐου, οι επισκέπτες μπορούν να μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φθάνουν από χώρες που θεωρούν περιοχές κινδύνου.

Οι αρχές στο Βερολίνο συμφώνησαν να άρουν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τις αγορές από τις 19 Μαΐου καθώς και να επιτρέψουν τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων από τις 21 Μαΐου, εάν παραμείνουν χαμηλά τα κρούσματα.

Άλλες περιοχές, όπως το δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, σχεδιάζουν ένα άνοιγμα τριών φάσεων που ξεκίνησε από τις 12 Μαΐου, με τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων να ανοίγουν στις 2 Ιουνίου σε περιοχές με λιγότερα από 50 κρούσματα.

Η Βαυαρία επέτρεψε τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων και το άνοιγμα συναυλιακών χώρων, θεάτρων και κινηματογράφων από τις 10 Μαΐου σε περιοχές με χαμηλά κρούσματα. Τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ θα ξανανοίξουν από τις 21 Μαΐου. Από τις 12 Μαΐου, οι κάτοικοι της Βαυαρίας μπορούν να ταξιδέψουν στην Αυστρία.

ΗΠΑ

Στις 3 Μαΐου, οι κάτοικοι στην πόλη της Νέας Υόρκη μπόρεσαν να απολαύσουν το ποτό τους σε εσωτερικούς χώρους των μπαρ για πρώτη φορά εδώ και μήνες, μερικές ημέρες αφού ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι η πόλη αναμένεται να ανοίξει πλήρως την 1η Ιουλίου.

Το σύστημα του μετρό, που έμενε κλειστό μεταξύ 2 και 4 τα ξημερώματα για την απολύμανση των σταθμών και των συρμών, επέστρεψε σε 24ωρη λειτουργία από τις 17 Μαΐου.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε στις 3 Μαΐου εκτελεστικό διάταγμα που τερματίζει όλες τις τοπικές εντολές έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέτικατ θα άρουν τους περισσότερους περιορισμούς για τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων –όπως καταστημάτων λιανικής πώλησης, εστίασης και γυμναστήρια– από τις 19 Μαΐου.

Η Καλιφόρνια θα ξανανοίξει πλήρως την οικονομία της στις 15 Ιουνίου εάν ο αριθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός και σταθερός και οι προμήθειες εμβολίων επαρκούν για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας στις 9 Μαΐου. Έκτοτε, η ευθύνη για έκτακτα μέτρα κατά της COVID εναπόκειται στις αρχές κάθε περιφέρειας.

Η Ισπανία σχεδιάζει να άρει από τις 20 Μαΐου την υποχρέωση για τους Βρετανούς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR για κορονοϊό κατά την άφιξή τους.

ΙΤΑΛΙΑ

Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου.

Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.

Η Ιταλία ήρε τους περιορισμούς καραντίνας για ταξιδιώτες που φθάνουν από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της ζώνης Σένγκεν, τη Βρετανία και το Ισραήλ από τις 15 Μαΐου, ωστόσο και πάλι θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού πριν από το ταξίδι.

Στις 18 Μαΐου, η Ιταλία μετέθεσε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 μ.μ. από τις 10 π.μ. και χαλάρωσε άλλους περιορισμούς σε περιοχές χαμηλού κινδύνου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και τα οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.

ΚΑΤΑΡ

Το Κατάρ αποφάσισε στις 9 Μαΐου να άρει σταδιακά τα μέτρα σε τέσσερις φάσεις, ξεκινώντας στις 28 Μαΐου και τελειώνοντας στις 30 Ιουλίου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία ήρε την πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας στις 28 Απριλίου.

Πάρκα, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια και εξωτερικές πισίνες θα ξανανοίξουν στις 19 Μαΐου, ενώ η λειτουργία των εξωτερικών χώρων σε μπαρ και εστιατόρια θα παραταθεί για δύο ώρες έως τις 8 μ.μ.. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες θα ξανανοίξουν στις 20 Μαΐου, με τα μουσεία και τους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων να αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η Πολωνία ξανάνοιξε τα εμπορικά κέντρα στις 4 Μαΐου, τα ξενοδοχεία από τις 8 Μαΐου ενώ τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου. Έως τα τέλη Μαΐου, όλα τα παιδιά θα έχουν επιστρέψει στο σχολείο, ενώ θα επιτραπούν εκδηλώσεις όπως γάμοι με έως 50 καλεσμένους.

Η χώρα μετέφερε επίσης νωρίτερα κατά μία εβδομάδα, στις 21 Μαΐου, την επαναλειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιακών χώρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, οι εσωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμούς στη δυναμικότητα στις 28 Μαΐου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Στις 17 Μαΐου, η Σαουδική Αραβία άνοιξε τα χερσαία, τα θαλάσσια και τα εναέρια σύνορά της. Από τις 20 Μαΐου, οι ξένοι επισκέπτες που φθάνουν με πτήσεις από τις περισσότερες χώρες δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, εάν έχουν εμβολιαστεί.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 17 Μαΐου επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου.

Μελέτη διαπιστώνει ότι ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca ακολουθούμενος από μια δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλής και αποτελεσματικός

Μια ισπανική μελέτη για τον συνδυασμό εμβολίων κατά της COVID-19 διαπίστωσε ότι η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματά της σήμερα.

Η μελέτη της Combivacs, που διενήργησε το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στο αίμα ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε ανθρώπους που έλαβαν ως δεύτερη δόση του εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνη μια δόση από το AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, η παρουσία αντισωμάτων εξουδετέρωσης επταπλασιάστηκε μετά την δόση με Pfizer, σημαντικά υψηλότερη από τον διπλασιασμό που παρουσιάστηκε μετά την χορήγηση δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Συμμετείχαν περίπου 670 εθελοντές ηλικίας 18 με 59 ετών που είχαν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca με περίπου 450 από αυτούς να έλαβαν Pfizer.

Μόλις το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονταν σε πονοκεφάλους, μυικούς πόνους και κακουχία, δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η δρ Μαγκνταλένα Κάμπινς.

“Αυτά δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά”, είπε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα