Κορονοϊός: Πότε αναμένονται οι αποφάσεις για νέα χαλάρωση μέτρων

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
κορονοϊός-πότε-αναμένονται-οι-αποφάσ-750900
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά άρση του lockdown με αύξηση των ατόμων για τα κετερινγκ, μουσική στην εστίαση και μείωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Με ζυγισμένα βήματα η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και στην άρση των περιορισμών του lockdown που έχουν απομείνει.

Με βασικό όπλο την επιτάχυνση των εμβολιασμών που έσπασαν το φράγμα των 5.000.000 και σύμμαχο τα self test, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως έως το τέλος Ιουνίου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς τότε εκτιμάται πως θα έχει οικοδομηθεί ένα ικανό τείχος ανοσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την αποκλιμάκωση της πανδημίας το υπουργείο Ανάπτυξης την Παρασκευή στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων θα εισηγηθεί να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και να αυξηθεί το όριο των 100 ατόμων στα κέτερινγκ.

Επίσης επί τάπητος θα τεθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 5 π.μ. που ισχύει σήμερα.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η Επιτροπή των Ειδικών, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών. Πάντως οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Για τα catering και τις δεξιώσεις όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης «αν υπάρχουν μεγάλοι χώροι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει περιορισμός στα άτομα», ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές Ιουνίου μπορεί να εξεταστεί παράταση της καταληκτικής ώρας από τις 00:30 που είναι σήμερα και ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει κατάργηση αυτού του μέτρου.

Για τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50% -70%, εκτιμάται ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του Ιουνίου γιατί τότε αναμένεται να εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου.

Λίγες ελπίδες για την 44χρονη που υπέστη θρόμβωση μετά το AstraZeneca

Καμία ελπίδα δεν δίνουν οι γιατροί στους συγγενείς της 44χρονης γυναίκας από την Κρήτη που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Μιλώντας στο αποκλειστικά στο MEGA ο σύζυγός της λέει ότι η γυναίκα του θεωρείται εγκεφαλικά νεκρή.

Υπέρμαχος του εμβολιασμού, ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου η 44χρονη μητέρα τριών παιδιών, ζητούσε από το σύζυγό της να μην αφήσει την περίπτωσή της να χρησιμοποιηθεί από αρνητές του κορωνοϊού.

Το σύνδρομο VITT είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή του εμβολιασμού που συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία.

Αγωνία για την 48χρονη στην Θήβα

Μια 48χρονη από τη Θήβα δίνει μάχη για τη ζωή της στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Η γυναίκα που έχει κινητικά προβλήματα, εμβολιάστηκε χωρίς να βγει από το αυτοκίνητό της.

Οι επιστήμονες αν και εμφανίζονται καθησυχαστικοί υπογραμμίζουν πως κάθε περίπτωση που θεωρείται ύποπτη θα πρέπει να ερευνάται έτσι ώστε να μην παραμένει η παραμικρή υποψία πως μόνο τα εμβόλια προκαλούν επιπλοκές εάν δεν υπάρχει γνωστή ή άγνωστη προδιάθεση του οργανισμού.

Νάξος: Βάπτιση με 400 καλεσμένους και ζωντανή μουσική

Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39

Όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού τίθενται από την Τετάρτη 26 Μαΐου στη διάθεση όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35 έως και 39 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχε ανοίξει η πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών με τους αρμόδιους να προαναγγέλλουν τότε ότι τέλος Μαΐου θα ακολουθούσε η επόμενη ομάδα των 35-39.

Θα ακολουθήσει η ομάδα 30-34 ετών μέσα στον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Συνολικά μέχρι χθες το απόγευμα, 3.250.000 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού (31%) και πάνω από 1.800.000 έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και με τις δύο δόσεις (17,2%).

Αναγνωστόπουλος: Aκύρωση των ραντεβού για όσους έχουν νοσήσει

«Ξεπεράσαμε τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς συνολικά και 1,8 εκατομμύρια πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης

Αφού διευκρίνισε ότι «δυνατότητα επιλογής δεν δίνεται στον πολίτη, αλλά εμμέσως έχει την ευχέρεια επιλογής, του τόπου και του χρόνου που θα κάνει το εμβόλιο», επεσήμανε ότι «για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, έχει εξασφαλιστεί και είναι διαθέσιμη η δεύτερη δόση».

«Το σύστημα αναγνωρίζει όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό στην Ελλάδα. Όσοι έχουν νοσήσει πριν τον εμβολιασμό τους ή μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο από 6 έως 12 μήνες μετά την νόσηση», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, σημειώνοντας ότι «σε όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού, τα ραντεβού αυτά θα ακυρωθούν και θα ενημερωθούν με sms ότι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο σε διάστημα 6 έως 12 μηνών».

Όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «για τα άτομα 30 – 35 ετών θα ανοίξει η πλατφόρμα για ορισμό ραντεβού για εμβολιασμό στις αρχές έως μέσα Ιουνίου και εντός του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα 18-29 ετών». Ανέφερε ότι στην τελευταία ομάδα υπάγονται 1.100.000 πολίτες που καλό θα είναι, όπως είπε ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, όσοι δεν έχουν, να εκδώσουν και κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους σε τόπο και χρόνο που θέλουν.

«Δεν τίθεται κάποιο ζήτημα. Κάθε έγγραφο έχει έναν μοναδικό κωδικό και μια ψηφιακή σφραγίδα που την γνωρίζει αυτός που την εκδίδει. Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας του gov.gr», επεσήμανε αναφορικά με τις αναφορές περί «τρύπας ασφαλείας», ενώ σε ότι έχει να κάνει με το περιστατικό στην Σαλαμίνα, εκτίμησε ότι τα τηλεφωνήματα έγιναν από το εμβολιαστικό κέντρο και δεν υπήρξε διαρροή δεδομένων.

Καπραβέλος: H σημερινή εικόνα είναι επικίνδυνη

Βασιλακόπουλος για θρομβώσεις: Eπιπλοκές σε 4-5 στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής τόνισε ότι, «για να μη θρηνήσουμε πολλά θύματα, θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι μεγάλες ηλικίες» και εξήγησε ότι, αν δεν γίνει αυτό, «μέχρι να πετύχουμε ανοσία στους 18άρηδες, θα χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι άνω των 60».

Απαντώντας σε σχόλιο ότι και ηλικιωμένοι έχουν μπερδευτεί με όσα ακούγονται για τα εμβόλια, τόνισε ότι, «έχουμε ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο εμβόλια παγκοσμίως, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Αντιθέτως, όσοι το έχουν πετύχει έχουν λύσει τα προβλήματά τους».

Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση της 44χρονης που έπαθε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, είπε πως είναι πια αποδεδειγμένο ότι «στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο 4-5 άνθρωποι θα κάνουν επιπλοκή από αυτό» και σχολίασε ότι, «το να παίζει σε όλα τα Μέσα δημιουργεί περισσότερο φόβο».

«Είναι κάτι το οποίο αναμένεται», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι, «αν δεν κάνεις το εμβόλιο, κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από ότι αν κάνεις το εμβόλιο».

Τέλος, είπε πως «το κράτος έχει επίσημους φορείς για να ενημερώνουν τον κόσμο. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται από το κράτος και τους επίσημους επιστημονικούς φορείς».

Και κατέληξε σχετικά με τις οδηγίες για εγκύους και θηλάζουσες ότι, «δεν είναι ότι δεν κινδυνεύει η έγκυος ή θηλάζουσα, είναι ότι προστατεύεται γιατί αν κολλήσει, θα έχει επιπλοκές».

Κικίλιας: “Απειροελάχιστες οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού”

“Έτη φωτός πολλαπλάσιες της όποιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι οι ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού”, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Οι ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού είναι έτη φωτός πολλαπλάσιες της όποιας ανεπιθύμητης ενέργειας, τόνισε, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό action 24, ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας.

«Είναι απειροελάχιστες οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού απέναντι στις ευεργετικές συνέπειές του. Αυτό το λένε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, o FDA στην Αμερική και η συντριπτική πλειοψηφία όλων των γιατρών και ειδικών στον κόσμο. Μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά έχει 20.000 φορές παραπάνω πιθανότητες να κάνει θρόμβωση. Ένας άνδρας που καπνίζει και πίνει επίσης», ανέφερε και κάλεσε όλους να ρωτήσουμε όσους είχαν έναν δικό τους άνθρωπό τους στην εντατική, που έπρεπε να διασωληνωθεί, που δεν μπορούσε να αναπνεύσει, που δεν ήξερε αν θα τα καταφέρει την επόμενη μέρα. «Αυτή η τραγική κατάσταση αγωνίας που έχουν βιώσει οι Έλληνες, και ειδικά αυτοί που έχουν νοσήσει και οι οικογένειές τους, δεν συγκρίνεται με το να πάει κανείς να εμβολιαστεί, επειδή υπάρχουν κάποιες πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες», επισήμανε.

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο ΕΣΥ, είπε πως μετασχηματίζεται, εκσυγχρονίζεται και οδεύει προς τη νέα εποχή σε πείσμα όλων αυτών οι οποίοι πίστευαν το αντίθετο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δώσαμε μία τεράστια μάχη όλοι μαζί, οι υγειονομικοί, τα δημόσια Νοσοκομεία, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, οι ιδιωτικές Κλινικές. Μάχη την οποία δίναμε κάθε μέρα για να ζήσει το Ε.Σ.Υ., να αντέξει να παλέψει και την επόμενη ημέρα. Ενώ άλλα κραταιά, πλούσια κράτη δεν άντεξαν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα έμεινε όρθιο μέσα στην πανδημία».

Σχετικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα έχουν ρόλο σε αυτούς και οι ιδιώτες ιατροί και θα ξεκινήσουν «με βάση το πλάνο το οποίο φτιάχνουμε και θα αφορούν και ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν συγκεκριμένο εμβόλιο και να μπορούν να φτάσουν στους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι και να τους εμβολιάζουν. Δεν θα αργήσει να γίνει. Δεν είναι εύκολο, και γενικώς δεν μου αρέσει να προτρέχω και να ανακοινώνω πριν να είμαι έτοιμος να εφαρμόσω. Γι’ αυτό δεν έχετε δει κάτι μέσα στο πρόγραμμα εμβολιασμού που να μην έχει πετύχει, τουναντίον».

Τέλος μιλώντας για την τουριστική περίοδο, ο κ.Κικίλιας τόνισε πως το τουριστικό προϊόν, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα, πρέπει να το προασπίσουμε όλοι μαζί. «Να δείξουμε τον τρόπο και στους τουρίστες μας πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και όλοι μαζί να οδηγηθούμε σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από ότι το περσινό. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε, είμαστε κοντά, και με τη βοήθεια των εμβολιασμών. Για την περαιτέρω άρση των μέτρων, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα κάποιων εβδομάδων. Αυτός ο οποίος προτρέχει και βιάζεται, σκοντάφτει.

Δεν θα ήθελα να δω στην Ελλάδα πισωγυρίσματα. Θα αποφασίζουμε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία. Με γνώμονα αυτό και το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας πάνω από όλα, αλλά και την οικονομία και την κοινωνία που πρέπει να ξεσκάσει και τον τουρισμό και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όλους αυτούς που δουλεύουν σε αυτή την τεράστια βιομηχανία που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας», κατέληξε.

Πληροφορίες: Mega, ANT1, news247.gr

Παγώνη: Εάν διαβάζαμε τα ειδικά χαρτάκια στα κουτάκια δε θα παίρναμε ούτε ασπιρίνη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα