Top

Koρονοϊός-ΠΟΥ: Είμαστε σε πόλεμο εναντίον του κορονοϊού

Συναγερμός στην Ιαπωνία.

Parallaxi
koρονοϊός-που-είμαστε-σε-πόλεμο-εναντίο-761642
Parallaxi

Ο κόσμος βρίσκεται “σε πόλεμο” εναντίον της covid-19, τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα πέρα από την αλληλεγγύη να εισέλθει “σε μια οικονομία πολέμου” για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

“Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ιού. Χρειαζόμαστε τη λογική και την επιτακτικότητα της οικονομίας πολέμου για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας”, δήλωσε ο Γκουτέρες στο άνοιγμα της ετήσιας διάσκεψης των χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται άμεσα χώρες σε περίπτωση εξάρσεων που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε πανδημία καθώς και να μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία.

Ο Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σε ξεχωριστά, προμαγνητοσκοπημένα σχόλια στην ετήσια υπουργική σύνοδο του ΠΟΥ, ζήτησαν να βελτιωθεί η χρηματοδότηση του οργανισμού αυτού και στήριξαν την ιδέα μιας νέα διεθνούς συνθήκης για την αποτροπή πανδημιών.

Η πανδημία της COVID-19 διαιωνίζεται λόγω της «σκανδαλώδους ανισότητας» στη διανομή των εμβολίων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, απευθυνόμενος στην ετήσια υπουργική σύνοδο του οργανισμού, κάλεσε τις χώρες να προσφέρουν δόσεις εμβολίων στον μηχανισμό COVAX για την ανοσοποίηση του 10% των πληθυσμών σε όλες τις χώρες έως τον Σεπτέμβριο και του 30% έως τα τέλη του έτους.

«Πάνω από το 75% όλων των εμβολίων έχουν χορηγηθεί μόνο σε 10 χώρες», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τέντρος κάλεσε επίσης τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων να δώσουν στον COVAX το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε ό,τι αφορά νέους όγκους εμβολίων, ή να υποσχεθούν το 50% των όγκων τους στον COVAX φέτος.

Ουχάν: Ενδείξεις για συμπτώματα πριν γίνει γνωστή η πανδημία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σήμερα ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της Covid-19», ζητώντας την ίδια ώρα από τη διεθνή κοινότητα, πέρα από την αλληλεγγύη, να εισέλθει «σε μια οικονομία πολέμου» προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

«Η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά. Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί. Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο άνοιγμα της ετήσιας διάσκεψης των χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). «Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο, και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να απαντήσει «με αποφασιστικό και αλληλέγγυο τρόπο για να σταματήσει τον ιό», ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό δεν αρκεί. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ιού. Χρειαζόμαστε τη λογική και την επιτακτικότητα της οικονομίας πολέμου για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας» σημείωσε αμέσως μετά ο κ. Γκουτέρες.

Και προειδοποίησε: «Αν δεν δράσουμε τώρα, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία οι πλούσιες χώρες θα έχουν εμβολιάσει την πλειονότητα του πληθυσμού τους και θα ανοίξουν τις οικονομίες τους, ενώ ο ιός θα εξακολουθήσει να προκαλεί μεγάλα δεινά κυκλοφορώντας και δημιουργώντας μεταλλάξεις στις πιο φτωχές χώρες». «Νέα ξεσπάσματα και κορυφώσεις (σ.σ. της πανδημίας) ενδέχεται να προκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και να καθυστερήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουτέρες δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από την G20 να συστήσει μια ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που έχουν δυνατότητα παραγωγής εμβολίων, ο Π.Ο.Υ. και διεθνείς χρηματοοικονομικοί θεσμοί ικανοί να συνεργαστούν με φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Αυτή η ομάδα εργασίας «θα πρέπει να έχει στόχο τουλάχιστον να διπλασιάσει την παραγωγή (σ.σ. εμβολίων κατά της Covid-19) εξετάζοντας όλες τις επιλογές, από τις προαιρετικές άδειες και τη μεταφορά τεχνολογίας ως την άρση των πατεντών και την ευελιξία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» είπε.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε η ομάδα αυτή να εξετάσει το θέμα της δίκαιης διανομής των εμβολίων κατά της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαι έτοιμος να κινητοποιήσω όλο το σύστημα του ΟΗΕ για να στηρίξω αυτή την προσπάθεια» τόνισε.

Εκτεταμένη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία μόνο εφόσον ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών περιοριστεί κάτω από το 20, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέας έξαρσης από όσους ταξιδέψουν στον τόπο καταγωγής τους, κυρίως στην Τουρκία και στα Βαλκάνια.

«Για ένα ανέμελο καλοκαίρι, πρέπει ο δείκτης να πέσει κι άλλο. Σήμερα βρίσκεται στο 64,5. Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν κάτω από 20. Αυτό θα πρέπει να είναι και πάλι ο στόχος», δήλωσε ο κ. Σπαν σε συνέντευξή του στην BILD και ζήτησε εκ νέου αυξημένη προσοχή από τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι οι αρχές διδάχτηκαν από την εμπειρία των προηγούμενων μηνών και του περασμένου καλοκαιριού.

«Οι οικογενειακές επισκέψεις στις χώρες καταγωγής θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων. Πέρυσι, τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα συχνά πήγαινε – έλα σε συγγενείς στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, προκάλεσαν περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων κατά φάσεις. Αυτό πρέπει φέτος να το αποτρέψουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να συμφωνήσει με την Τουρκία για τη διενέργεια τεστ κοροναϊού τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από τη χώρα. Ο κ. Σπαν εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διεξαγωγής υπαίθριων συναυλιών το καλοκαίρι. «Δεν θα υπάρχουν φεστιβάλ ροκ με δεκάδες χιλιάδες άτομα αγκαλιά. Συναυλίες σε μη πλήρη ολυμπιακά στάδια ή σε πάρκα με τεστ και αποστάσεις είναι πιο κοντά στις σημερινές προοπτικές», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμού των μαθητών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ολοκλήρωσή του κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά τη νέα χρονιά. Ο στόχος, δήλωσε, είναι να έχουν όλοι οι μαθητές τη δυνατότητα εμβολιασμού έως το τέλος Αυγούστου, παρότι τα σχολεία ανοίγουν αρκετά νωρίτερα και, επειδή μόνο το εμβόλιο των BioNTech/ Pfizer είναι υποψήφιο για έγκριση χορήγησης σε άτομα άνω των 12 ετών, προτείνει να δεσμευτούν ήδη οι αναγκαίες ποσότητες.

Τα παιδιά θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το κεντρικό σημείο των προσπαθειών κατά το προσεχές διάστημα. «Με απασχολεί πολύ η ταλαιπωρία των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα έχει συνεργασία με ψυχολόγους, παιδαγωγούς και γιατρούς προκειμένου να βρεθούν τρόποι για να αντισταθμιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ειδικά στις κοινωνικώς μειονεκτούσες οικογένειες.

https://www.youtube.com/watch?v=-ccnqR2UTTc

Νέες πρωτοβουλίες υποστήριξης θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε εννέα περιοχές της Αγγλίας με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και των παραλλαγμένων στελεχών, υπό το πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, αλλά και την αυτοαπομόνωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Τα περιστατικά των μολύνσεων στη Βρετανία είναι ακόμη χαμηλά, αλλά οι συρροές του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους, που πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτικό από το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ που κυριαρχεί, αυξάνονται, θέτοντας σε κίνδυνο εκτροχιασμού τα σχέδια για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Συνολικά 12 εκατομμύρια λίρες θα διατεθούν από την κυβέρνηση για την κάλυψη του κόστους διαμονής μελών υπεράριθμων οικογενειών, για την παροχή κοινωνικής βοήθειας, αλλά και για τη βοήθεια επικοινωνίας σε όσους δεν έχουν τα αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα, μεταξύ άλλων βημάτων που θα γίνουν.

Οι χρηματοδοτήσεις θα διοχετευθούν σε αρκετές περιοχές, μεταξύ αυτών, το Γιόρκσιρ, το Λάνκασιρ και το Χάκνεϊ στο Λονδίνο.

«Τα παραλλαγμένα στελέχη είναι εν δυνάμει ο Δούρειος Ίππος για την πρόοδο που κάναμε με σκληρά μέτρα, ενώ είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους δείξουμε την πόρτα εξόδου, ακολουθώντας τους κανόνες της αυτοαπομόνωσης, όταν μας ζητηθεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 496 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 84.724 νεκρούς μέχρι εδώ.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 21.669 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 3.232.456.

Στη χώρα των περίπου 50 εκατ. κατοίκων, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές κινητοποιήσεις από τα τέλη Απριλίου, καταγράφεται ταυτόχρονα νέο κύμα μολύνσεων, που ανησυχεί τους ειδικούς ολοένα περισσότερο.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης δεν έχει φθάσει για την ώρα σε σημείο που να μπορεί να μεταβάλει την κατάσταση. Μέχρι εδώ έχουν χορηγηθεί 8.235.482 δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων οι 3.109.420 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Τα νοσοκομεία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, την Οσάκα, παραπαίουν υπό το τεράστιο κύμα των νέων μολύνσεων από κορονοϊό, με τις κλίνες και τους αναπνευστήρες να τελειώνουν την ώρα που εξαντλημένοι γιατροί προειδοποιούν για “ κατάρρευση του συστήματος” και συνιστούν να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η περιοχή αυτή στη δυτική Ιαπωνία που μετρά 9 εκατομμύρια κατοίκους, το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, υποφέρει από το τέταρτο κύμα της πανδημίας με το ένα τρίτο των θανάτων από covid-19 τον Μάιο στην Ιαπωνία να εντοπίζεται εκεί.

Η ταχύτητα με την οποία το σύστημα υγείας της Οσάκα οδεύει προς κορεσμό υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ιαπωνία φιλοξενώντας ένα διεθνές αθλητικό γεγονός σε δύο μήνες, κυρίως καθώς μόνο οι μισοί Ιάπωνες γιατροί έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19.

“ Για να το θέσουμε απλά πρόκειται για κατάρρευση του ιατρικού συστήματος”, δήλωσε ο Γιούζι Τόχντα διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Kindai στην Οσάκα.

“ Το ιδιαίτερα μεταδοτικό, βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και η φθίνουσα προσοχή οδήγησαν σε αυτή την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ασθενών”, εξήγησε.

Η Ιαπωνία είχε αποφύγει τα μεγάλα κύματα της επιδημίας που αντιμετώπισαν άλλες χώρες, όμως το τέταρτο κύμα της covid-19 έχει κατακλύσει την Οσάκα με 3.849 νέες μολύνσεις να αναφέρονται σε διάστημα μίας εβδομάδας. Πρόκειται για πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα.

Μόνο το 14% των 13.770 ασθενών με covid-19 στη νομαρχία της Οσάκα έχουν νοσηλευθεί. Συγκριτικά, το 37% των ασθενών με κορονοϊό στην περιοχή του Τόκιο χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Ωστόσο μέχρι την Πέμπτη ήταν κατειλημμένο το 96% των διαθέσιμων κλινών στα 348 νοσοκομεία της Οσάκα που ασχολούνται με τα σοβαρά περιστατικά του κορονοϊού. Από τον Μάρτιο 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει από covid-19 εκτός νοσοκομείου στη νομαρχία αυτή.

“Αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα ακόμη και σε νέους ανθρώπους και όταν αρρωστήσουν βαριά, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναρρώσουν”, σχολίασε ο Τοσιάκι Μινάμι διευθυντής του Osaka Medical and Pharmaceutical University Hospital (OMPUH).

“ Νομίζω ότι μέχρι τώρα πολλοί νέοι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι ανίκητοι. Όμως αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη φορά. Όλοι κινδυνεύουν εξίσου”.

To υγειονομικό προσωπικό “ στα όριά του”

Ο Μινάμι δήλωσε ότι πρόσφατα ένας προμηθευτής του είπε ότι τα αποθέματα σε προποφόλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αναισθησία των ασθενών που πρόκειται να διασωληνωθούν, είναι πολύ χαμηλά. Στο νοσοκομείο του Τόχντα τελειώνουν οι αναπνευστήρες, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με σοβαρή μορφή covid-19.

Η παροχή νοσηλείας σε ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις στο υγειονομικό προσωπικό, δήλωσε η Σατσούκι Νακαγιάμα, επικεφαλής των νοσηλευτριών στο νοσοκομείο OMPUH. “ Έχω προσωπικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας που έχει φτάσει στα όριά του”, πρόσθεσε.

Ο Γιασουνόρι Κομάτσου, επικεφαλής ενός συνδικάτου εργαζομένων στην περιφέρεια, δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και για τις νοσηλεύτριες των τοπικών κέντρων υγείας.

“ Κάποιες από αυτές κάνουν 100, 150, 200 ώρες υπερωρία και αυτό συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο (…) όταν έχουν εφημερία, συχνά πηγαίνουν σπίτι τους στη μία τα ξημερώματα απλώς και μόνο για να τις ξυπνήσει το τηλέφωνο στις τρεις ή τις τέσσερις”.

Το υγειονομικό προσωπικό που έχει εμπειρία από τη μάχη της Οσάκα ενάντια στον κορονοϊό αντιμετωπίζει αρνητικά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

“ Οι Ολυμπιακοί πρέπει να σταματήσουν διότι ήδη έχουμε αποτύχει να σταματήσουμε την εισροή νέων παραλλαγμένων στελεχών από την Αγγλία και αργότερα ίσως εισέλθει το παραλλαγμένο στέλεχος από την Ινδία”, προειδοποίησε ο Ακίρα Τακάσου επικεφαλής του τμήματος επειγόντων στο OMPUH.

“ Στου Ολυμπιακούς 70.000 ή 80.000 αθλητές και άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα έρθουν στη χώρα. Αυτό ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για μια ακόμη καταστροφή το καλοκαίρι”, τόνισε.

Μακρόν: Ανακοινώνει το άνοιγμα Παγκόσμιας Ακαδημίας Υγείας στη Λιόν το 2023

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα με αφορμή την διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Γενεύη ότι η Παγκόσμια Ακαδημία Υγείας, που έχει στόχο “να αποτελέσει δομή αναφοράς στην εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας”, θα ανοίξει τις πύλες της στη Λιόν το 2023.

Το σχέδιο για την δημιουργία της ακαδημίας αυτής ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, και έχει στόχο “την κατάρτιση των δημόσιων αξιωματούχων, των επικεφαλής επιχειρήσεων και των ενεργών δυνάμεων της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών για τα διακυβεύματα παγκοσμίως για την υγεία”.

“Δύο χρόνια μετά, με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω, μαζί με σας αγαπητέ γιατρέ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους (γενικός διευθυντής του ΠΟΥ), το ξεκίνημα της Παγκόσμιας Ακαδημίας Υγείας”, δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του που μεταδόθηκε διαδικτυακά κατά την έναρξη της 74ης Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία, η οποία διεξάγεται στη Γενεύη ως την 1η Ιουνίου.

“Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε αυτήν περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ (…). Οι πύλες της θα ανοίξουν στην Λιόν το 2023, αλλά θα προσφέρει ήδη από αυτό το καλοκαίρι έναν πρώτο κατάλογο διαδικτυακής εκπαίδευσης”, πρόσθεσε.

Η δομή αυτή του ΠΟΥ, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από τις τοπικές αρχές, θα βρίσκεται στο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας της Ζερλάν, που φιλοξενεί το Διεθνές Κέντρο Έρευνας κατά του Καρκίνου και φαρμακευτικούς ομίλους, όπως η Sanofi.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ανάγκη εκπαίδευσης είναι τεράστια καθώς, σύμφωνα με τον οργανισμό, θα υπάρξει έλλειψη 18 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας ως το 2030, κυρίως στις λιγότερο εύπορες χώρες.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, “η σημερινή πανδημία, συνοδευόμενη από παραπληροφόρηση, μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε την σημασία της επιστήμης και των εύρωστων συστημάτων υγείας”. “Η πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα, σε μια αξιόπιστη πληροφόρηση, η κατάρτιση τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι ουσιαστικής σημασίας στη σημερινή μάχη κατά της πανδημίας. Θα είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικά απέναντι σε όλα τα σοκ που θα αντιμετωπίσουμε τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα έρθουν”.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί, μέσω μεταρρύθμισης, ο ΠΟΥ, ο οποίος “θα πρέπει να είναι ταυτοχρόνως ισχυρός σε περίοδο κρίσης, επαρκώς ευέλικτος για να αντιδρά επειγόντως, συμπαγής απέναντι στις πολεμικές, ολότελα διαφανής για να εμπνέει εμπιστοσύνη, με μια σαφή και διάφανη διαχείριση για να μην υφίσταται καμία διπλωματική πίεση και να μην μπορεί να εγείρει ουδεμία υποψία για καμία πίεση αυτού του είδους”.

Ο ΠΟΥ δέχθηκε επικρίσεις από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, κυρίως από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκρινε ότι είχε επηρεαστεί υπερβολικά από την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα