Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Ο Καναδάς ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer Inc κατά της COVID-19 σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών.
Πρόκειται για τις πρώτες δόσεις εμβολίου που επιτρέπονται στη χώρα για ανθρώπους τόσο μικρής ηλικίας, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.
Η Σουπρίγια Σάρμα, υψηλόβαθμη σύμβουλος στο ομοσπονδιακό υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Καναδά, δήλωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer, που παράγεται σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech SE, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην αναφερόμενη παραπάνω ηλικιακή ομάδα ατόμων.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους.
Η Σάρμα και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσαν πως ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που έδωσε μία τέτοια έγκριση, αλλά ένας εκπρόσωπος της Pfizer στον Καναδά δήλωσε αργότερα ότι η Αλγερία ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου στην αναφερόμενη ηλικιακή ομάδα τον Απρίλιο.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα κάνει ένα παρόμοιο βήμα «πολύ σύντομα», όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας.
Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, οι αρχές ανακοίνωσαν τον τρίτο θάνατο ενός Καναδού, από μία σπάνια θρόμβωση μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca PLC κατά της COVID-19.
Ο άντρας ήταν ηλικίας 60 ετών και ζούσε στην επαρχία Νιου Μπράνσγουικ που βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού.
Η Τζένιφερ Ράσελ, υπεύθυνη υγειονομική αξιωματούχος στην αναφερόμενη επαρχία, δήλωσε ότι η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca θα συνεχιστεί. Η καναδική επαρχία της Αλμπέρτα ανέφερε ένα θάνατο από θρόμβωση την Τρίτη, ενώ η επαρχία του Κεμπέκ είχε ανακοινώσει έναν παρόμοιο θάνατο στις 27 Απριλίου.
«Θα υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων. Ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν μικροί, σε σύγκριση με τους κινδύνους, τις επιπλοκές και τις πιθανές συνέπειες από την COVID-19», δήλωσε η Ράσελ.
Αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19 κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο η Ινδία καθώς και ρεκόρ θανάτων, με 3.980 νεκρούς, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας, ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 230.168, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Τα νοσοκομεία της Ινδίας αναζητούν απεγνωσμένα κλίνες και οξυγόνο για να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία του έκθεση ότι την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα covid-19 που ανακοινώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν στην Ινδία, όπως και το ένα τέταρτο των θανάτων από τη νόσο.
Εξάλλου ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί, τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων, είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτεροι από τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού στην Ινδία ενδέχεται να σημειωθεί σε αρκετές εβδομάδες.
Ο Κ. Βιτζάι Ραγκαβάν, βασικός επιστημονικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, προειδοποίησε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι “είναι αναπόφευκτο ένα τρίτο κύμα με δεδομένα τα αυξημένα επίπεδα” των μολύνσεων.
“Όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια στιγμή θα ξεσπάσει το τρίτο κύμα. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέα κύματα”, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η κρίση του κορονοϊού είναι πιο οξεία στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όμως στην επαρχία, όπου ζει περίπου το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Ινδίας, οι περιορισμένες ιατρικές υποδομές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση.
“Η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη στα χωριά”, δήλωσε ο Σουρές Κούμαρ συντονιστής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Manav Sansadhan Evam Mahila Vikas Sansthan.
Σε κάποια χωριά όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, όπου ζουν περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι, “υπάρχουν νεκροί σχεδόν σε κάθε δεύτερο σπίτι”, εξήγησε.
“Οι άνθρωποι φοβούνται και κρύβονται στο σπίτι τους με πυρετό και βήχα. Τα συμπτώματα είναι αυτά της covid-19, όμως καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για γρίπη”.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή δεν έδρασε νωρίτερα για να ανασχέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν σε θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης.
Παράλληλα η άνοδος των μολύνσεων συνέπεσε με τη δραματική πτώση των εμβολιασμών λόγων προβλημάτων παραγωγής και διανομής, παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι μια μεγάλη παραγωγός εμβολίων.
Αυστραλιανοί αξιωματούχοι επανέφεραν σήμερα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στο Σίδνεϊ, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε μερικώς την “ταξιδιωτική φούσκα” ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας της ανησυχίας που προκάλεσε η εμφάνιση ενός κρούσματος της ινδικής παραλλαγής του κοροναϊού, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή έξαρση νέων κρουσμάτων.
Ο υπουργός της Νέας Ζηλανδίας αρμόδιος για την διαχείριση της πανδημίας, Κρις Χίπκινς, δήλωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τα ταξίδια χωρίς υποχρεωτική καραντίνα από και προς την Νέα Νότια Ουαλία για όσο διαρκεί η έρευνα των αυστραλιανών αρχών.
Το πρώτο κρούσμα από μετάδοση στην κοινότητα που εμφανίστηκε στην πόλη εδώ και πάνω από ένα μήνα είναι ένας άνδρας στα 50 του, ο οποίος χθες βγήκε θετικός στον κορονοϊό παρότι δεν συνδέεται με κάποιο επάγγελμα υψηλού κινδύνου ούτε συναναστρέφεται πρόσωπα υψηλού κινδύνου.
Ο άνδρας από το Σίδνεϊ μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του.
Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας εξέδωσε προειδοποίηση αναφέροντας πάνω από 12 χώρους τους οποίους επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες ο μη κατονομαζόμενος άνδρας, περιλαμβανομένων εστιατορίων, καφέ και εμπορικών κέντρων.
Τεστ στα οποία υποβλήθηκε ο άνδρας αυτός έδειξαν υψηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με αυτό που συνήθως παρατηρείται σε μολυσμένους από κοροναϊό, το οποίο ενδεχομένως να αυξάνει την πιθανότητα το πρόσωπο αυτό να έχει μεταδώσει τον ιό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Πιθανολογώντας ότι ο άνδρας αυτός είχε μολυνθεί από τις 30 Απριλίου, η περίπτωσή του φέρεται ότι είναι το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται στην πολιτεία αυτή από τις 31 Μαρτίου.
Περαιτέρω εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο άνδρας αυτός κατέληξαν ότι μολύνθηκε με την παραλλαγή του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και με την αλληλουχία πλήρους γονιδιώματος συνδέθηκε η περίπτωσή του με έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στην Αυστραλία από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του τομέα υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κέρι Τσαντ, αλλά δεν υπάρχει σαφές μονοπάτι μετάδοσης ανάμεσα στους δύο.
Ενόψει των ετήσιων εορτασμών για την Ημέρα της Μητέρας το προσεχές σαββατοκύριακο, που αναμένεται να συγκεντρώσουν πλήθη, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας επέβαλε όριο 20 ατόμων για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και δύο ατόμων για τους επισκέπτες σε οίκους ευγηρίας.
Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα δημόσια μέσα μεταφοράς και σε εσωτερικούς χώρους.
Όλοι οι περιορισμοί που αφορούν περίπου 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους στην μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της χώρας θα ισχύουν από σήμερα στις 17:00 τοπική ώρα και μέχρι το πρωί της Δευτέρας και θα καλύπτουν και τις γειτονικές περιοχές του Σίδνεϊ, Γουόλονγκονγκ, Σέντραλ Κόουστ και Μπλου Μάουντενς.
Ο υπουργός Οικονομικών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ντόμινικ Πέροτετ, μπήκε σήμερα σε αυτοαπομόνωση μετά την επίσκεψή του σε εστιατόριο την ίδια στιγμή με το κρούσμα. Ο Πέροτετ, ο οποίος χθες συμμετείχε σε συνεδρίαση της τοπικής βουλής, βγήκε αρνητικός στον κοροναϊό.
Η ταχεία ιχνηλάτηση, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα μέτρα στα σύνορα συνετέλεσαν ώστε να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας στην Αυστραλία, η οποία έχει καταγράψει 29.865 κρούσματα και 910 θανάτους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να άρει την προσωρινή ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει ακόμη και για τους αυστραλούς πολίτες από την σφοδρά πληγείσα Ινδία.
Η Αυστραλία έχει απαγορεύσει όλες τις απευθείας πτήσεις από την χώρα μέχρι τις 15 Μαϊου.
Σημερινό δημοσίευμα της Sydney Morning Herald, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο πτήσεις για επαναπατριζόμενους θα πραγματοποιούνται προς την Ινδία κάθε εβδομάδα από τα μέσα αυτού του μήνα για την επιστροφή των περίπου 9.000 Αυστραλών.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον ωστόσο δήλωσε ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας ανέφεραν πέντε νέες περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβωσης σε πολίτες που τους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο χρησιμοποιείται για την πλειονότητα των Αυστραλών άνω των 50 ετών.
Η Αυστραλία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 11 κρούσματα θρομβώσεων μετά την χορήγηση 1,4 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εξετάζει την προμήθεια ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου Sputnik V κατά της covid-19 στην Αρμενία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο ρώσος υπουργός μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αρμένιο ομόλογό του, Αρά Αϊβαζιάν, σημείωσε ακόμη ότι η Μόσχα και το Γερεβάν συζητούν την πιθανότητα παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Αρμενία.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το ζήτημα της “‘έναρξης παραγωγής του Sputnik V στην Αρμενία βρίσκεται υπό εξέταση”.
Η Ρωσία έστειλε 15.000 δόσεις του εμβολίου στην πρώην σοβιετική δημοκρατία τον περασμένο μήνα, είπε ο Λαβρόφ στη διάρκεια της συνάντησής του. Ο πληθυσμός της Αρμενίας είναι μικρότερος από τρία εκατομμύρια κατοίκους.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε ζήτησε από την αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους, ακόμη και όσους την έχουν κάτω από τη μύτη, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων της covid-19.
Ο Ντουτέρτε έδωσε αυτή τη νέα εντολή μετά τη συνεδρίαση της ομάδας δράσης κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκε από το γραφείο Τύπου του, στο οποίο φαίνονται όλοι να φορούν μάσκα εκτός από τον ίδιο τον Φιλιππινέζο πρόεδρο.
Από τα τέλη Μάρτιου που έχουν ενισχυθεί τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην πρωτεύουσα Μανίλα και τις γειτονικές περιοχές έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε χιλιάδες ανθρώπους για την παραβίασή τους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο διοικητής της αστυνομίας έχουν ζητήσει από τα μέλη των δυνάμεων της τάξης να επιβάλουν πρόστιμα ή κοινωνική εργασία στους παραβάτες, αντί να τους συλλαμβάνουν, μετά τον θάνατο ενός άνδρα τον οποίο αστυνομικοί ανάγκασαν να κάνει 100 κάμψεις επειδή παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Όμως ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι αδιάλλακτοι με τους ανθρώπους που φορούν λάθος τη μάσκα τους. “Οι εντολές μου στην αστυνομία είναι ότι πρέπει να συλλαμβάνουν τους ανθρώπους που δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους”, τόνισε.
“Δεν το κάνω για εμένα, αλλά για εσάς. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην μολύνετε κανέναν και να μην μολυνθείτε”, πρόσθεσε.
Πέρυσι ο Ντουτέρτε, γνωστός για τις ακραίες και συχνά προσβλητικές του δηλώσεις, είχε επισημάνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να ανοίγουν πυρ εναντίον όποιου προκαλεί “αταξία” στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταφέρονται εναντίον του.
Ο εκπρόσωπος του Φιλιππινέζου προέδρου, ο Χάρι Ρόκε, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή στην αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους, ενώ διευκρίνισε ότι ενδέχεται να παραμένουν υπό κράτηση 12 ώρες.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Karapatan απάντησε ότι πρόκειται για μια απόφαση “αντιεπιστημονική και αναποτελεσματική”, ενώ κατήγγειλε και την “υπερβολική χρήση βίας” από την αστυνομία.
“Ο υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες αποτελεί ήδη κίνδυνο για την υγεία των φυλακισμένων. Το να συλλαμβάνουμε εκατοντάδες άλλους για να τους βάλουμε σε εγκαταστάσεις όπου είναι αδύνατο να τηρούνται οι αποστάσεις απλώς θα διευκολύνει την γοργή εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως η covid-19”, τόνισε η ΜΚΟ.