Κορονοϊός: Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-σχεδόν-15-εκατ-άνθρωποι-έχου-670499
Parallaxi

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.495.205 ανθρώπους παγκοσμίως, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα, στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Περισσότερα από 64.522.200 περιστατικά μόλυνσης έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 41.049.400 άνθρωποι θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευθεί.

Χθες, Τετάρτη, 12.445 νέοι θάνατοι και 632.957 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που ανακοίνωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους, είναι οι ΗΠΑ με 2.731 νέους θανάτους, το Μεξικό (800) και η Βραζιλία (698).

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 273.847 θανάτους και 13.925.350 καταγεγραμμένες μολύνσεις, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Περισσότεροι από 5.322.128 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 174.515 νεκρούς και 6.436.650 μολύνσεις, η Ινδία 138.648 θανάτους (9.534.964 μολύνσεις), το Μεξικό 107.565 θανάτους (1.133.613 μολύνσεις) και η Βρετανία με 59.699 νεκρούς (1.659.256 μολύνσεις).

Μεταξύ των πλέον πληγεισών χωρών, το Βέλγιο, που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του, με 146 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθεί το Περού (109), η Ισπανία (98), η Ιταλία (94).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 86.567 μολύνσεις (16 νέες από χθες μέχρι σήμερα), εκ των οποίων 4.634 νεκρούς (κανέναν νέο θάνατο) και 81.667 αποθεραπευθέντες.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν καταγράψει, έως σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, 452.112 θανάτους σε σύνολο 13.192.939 μολύνσεων, η Ευρώπη 426.588 θανάτους (18.851.590 μολύνσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 286.148 θανάτους (14.312.344 μολύνσεις), η Ασία 196.793 θανάτους (12.526.145 μολύνσεις), η Μέση Ανατολή 80.028 θανάτους (3.405.066 μολύνσεις), η Αφρική 52.594 θανάτους (2.203.759 μολύνσεις) και η Ωκεανία 942 θανάτους (30.363 μολύνσεις).

Ρωσία: Εμβολιαστικά κέντρα θα ανοίξουν από το Σάββατο στη Μόσχα

Κέντρα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα ανοίξουν από το Σάββατο στη Μόσχα και οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο θα είναι δάσκαλοι, γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να ξεκινήσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα ένα ευρύ, εθελοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας ότι οι δάσκαλοι και οι γιατροί θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το Sputnik V.

Οι κάτοικοι της Μόσχας θα μπορούν να εγγράφονται μέσω διαδικτύου για να εμβολιαστούν από αύριο Παρασκευή, επεσήμανε ο Σομπιάνιν σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του. Η Ρωσία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 28.145 νέων κρουσμάτων covid-19 σήμερα, εκ των οποίων τα 7.750 στη Μόσχα. Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στη χώρα ανέρχεται σε 2.375.546, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 41.607.

Βρετανία – Pfizer: Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας εξετάζει τρόπους για τη χορήγηση του εμβολίου σε οίκους ευγηρίας

Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας εξετάζει μαζί με την ιατρική ρυθμιστική αρχή τρόπους για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 σε οίκους ευγηρίας, όμως δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί, δήλωσε ο αναπληρωτής Αρχίατρος Τζόναθαν Βαν-Ταμ. Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε χθες, Τετάρτη, το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική BioNTech και την Pfizer, περνώντας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην κούρσα για την έναρξη του κρίσιμης σημασίας προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για “φανταστικά νέα”, όμως προειδοποίησε για τις επιμελητειακές προκλήσεις που περιλαμβάνει η διανομή του εμβολίου, το οποίο πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου. Αν και μπορεί να διατηρηθεί για πέντε ημέρες σε κανονικό ψυγείο, ο Βαν-Ταμ δήλωσε πως υπάρχει όριο στο πόσο συχνά μπορεί να βγει και να ξαναμπεί στο ψυγείο, κάτι που έχει επιπτώσεις στη διανομή του στα γηροκομεία.

“Το NHS, η MHRA (η ιατρική ρυθμιστική αρχή) εργάζονται πραγματικά σκληρά, αυτή τη στιγμή, για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση ώστε να μπορέσουμε να το πάμε στους οίκους ευγηρίας, αν αυτό είναι δυνατόν”, δήλωσε ο Βαν-Ταμ σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. “Σ’ αυτό το σημείο, αυτό δεν έχει εξασφαλισθεί απολύτως επειδή … ένα πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι … να καταλήξουμε με ένα εμβόλιο, η διαχείριση του οποίου είναι εσφαλμένη, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμο στο τέλος της αλυσίδας διανομής”.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει πως οι ένοικοι οίκων ευγηρίας και αυτοί που τους φροντίζουν έχουν την πρώτη προτεραιότητα για να κάνουν το εμβόλιο, μαζί με τους άνω των 80 ετών, αν και ο γιατρός που προεδρεύει της επιτροπής εμβολίων, η οποία συνέταξε τον κατάλογο, έχει δηλώσει πως επιχειρησιακά ζητήματα θα επηρεάσουν τη διανομή του.

ΕΙΚΟΝΕΣ:Τα διαφορετικά Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας

Φινλανδία: Το υγειονομικό προσωπικό θα εμβολιαστεί πρώτο

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα πως συμφώνησε μια εθνική στρατηγική για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, σχεδιάζοντας να δώσει εμβόλια σε όλους, αρχίζοντας με επιλεγμένο υγειονομικό προσωπικό από τον Ιανουάριο.

“Σκοπός της Φινλανδίας είναι να προστατεύσει ολόκληρο τον πληθυσμό προσφέροντας το εμβόλιο δωρεάν σε όλους εκείνους που θέλουν και που δεν τους εμποδίζει ένα θέμα υγείας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κρίστα Κιούρου, υπουργός αρμόδια για την απόκριση της Φινλανδίας στην COVID-19.

Η Φινλανδία αγοράζει εμβόλια βάσει του κοινού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο οι παραδόσεις θα κατανεμηθούν μεταξύ των διαφόρων χωρών αναλογικά με τον πληθυσμό τους.

Βάσει των συμφωνιών που έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Φινλανδία θα λάβει 3,6 εκατ. δόσεις, που είναι αρκετές προκειμένου να χορηγήσει τις απαραίτητες δύο δόσεις σε 1,8 εκατομμύρια πολίτες από τα 5,5 εκατομμύρια των κατοίκων της, ανέφερε η αρχή δημόσιας υγείας προσθέτοντας πως οι αγορές εμβολίων θα συνεχιστούν.

Το υγειονομικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς με COVID-19 ή εργάζεται σε οίκους ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο, και θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και άλλες ευάλωτες ομάδες, ανέφερε η κυβέρνηση.

Απέκλεισε τον εμβολιασμό των παιδιών προτού ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες για το θέμα. Οι αρχές προειδοποίησαν πως η πανδημία επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. Η επίπτωση 14 ημερών της ασθένειας (μέσος όρος νέων μολύνσεων ημερησίως σε διάστημα 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους) διπλασιάστηκε στις 101 μολύνσεις από 55 τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο το ποσοστό της Φινλανδίας ήταν χθες, Τετάρτη, μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία με 55,5 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους και την Ιρλανδία με 83,8, δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Ιράν: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί. Το Ιράν, η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία covid-19, έχει καταγράψει 1.003.494 κρούσματα από τον Φεβρουάριο, επεσήμανε η Λαρί στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, από τον κορονοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους 49.238 άνθρωποι στη χώρα. Όμως πολλοί είναι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί, που θεωρούν ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον πραγματικό. Στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών καταγράφηκαν 358 νέοι θάνατοι και 13.922 νέα κρούσματα. Εδώ και μερικές ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών μοιάζει να μειώνεται λίγο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Για τον Νοέμβριο ο μέσος όρος των νεκρών ημερησίως ήταν πάνω από 400.

Μπροστά στη διπλή πρόκληση των αμερικανικών κυρώσεων και της πανδημίας, το Ιράν δεν επέβαλε ποτέ γενική καραντίνα προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της ασθένειας, καθώς οι αρχές φοβούνταν τον αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο από τις 21 Νοεμβρίου έχουν κλείσει τα μη απαραίτητα καταστήματα στις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές για διάστημα δύο εβδομάδων.

Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις του Ιράν, ανάμεσά τους η Τεχεράνη, όπως και οι πρωτεύουσες των 30 επαρχιών της χώρας. Εδώ και μερικές ημέρες οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει χαλάρωση κάποιων περιορισμών σε αρκετές περιοχές του Ιράν, περιλαμβανομένης της Τεχεράνης.

Ο Αλιρεζά Ζαλί, αρμόδιος για τον συντονισμό κατά της επιδημίας στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε χθες ότι η Τεχεράνη θα περάσει από το Σάββατο στον πορτοκαλί συναγερμό, από τον κόκκινο που είναι τώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα τεμένη θα παραμείνουν κλειστά, όμως θα ανοίξουν τα μη απαραίτητα καταστήματα.

Ιρανικό εμβόλιο

Όπως οι περισσότερες χώρες που έχουν πληγεί από την covid-19, και το Ιράν έχει αρχίσει να αναπτύσσει δικό το εμβόλιο ήδη από την άνοιξη. Ο Ναμακί δήλωσε χθες Τετάρτη ότι μια ιρανική εταιρεία “έλαβε άδεια να κάνει κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε ανθρώπους”.

Η δρ. Μίνου Μοχράζ, επιδημιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Μάχης κατά του Κορονοϊού, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ολοκληρώθηκε η φάση των δοκιμών σε ζώα. Ούτε η Μοχράζ ούτε ο Ναμακί διευκρίνισαν πότε θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Όμως σε περίπτωση επιτυχίας αυτής της πρωτοβουλίας, “θα είμαστε μία από τις βασικές (χώρες) παραγωγούς εμβολίων στην περιοχή στις αρχές της επόμενης άνοιξης”, δήλωσε ο Ναμακί.

Εξάλλου ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το Ιράν έχει “προαγοράσει” περίπου 16,8 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου μέσω του Covax, του μηχανισμού ίσης πρόσβασης σε εμβόλια κατά του κορονοϊού που συστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χωρίς να διευκρινίσει ποιο εμβόλιο. Τυπικά τα φάρμακα εξαιρούνται από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, όμως στην πραγματικότητα οι διεθνείς τράπεζες γενικά αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή αφορά το Ιράν, καθώς φοβούνται την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον. Έτσι οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι δυσκολεύονται πολύ να αγοράσουν εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης.

Έρευνα: Πότε το μοριακό τεστ μπορεί να βγει λανθασμένο αρνητικό

Σε καραντίνα οι Ιταλοί που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό μετά τις γιορτές

Η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Τύπο, ετοιμάζεται να επιβάλει καραντίνα για τους πολίτες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, καθ΄όλη την περίοδο των γιορτών, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε περιοχή διαφορετική από εκείνη όπου ο κάθε Ιταλός έχει τον μόνιμο τόπο διαμονής του.

Τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις εννέα το βράδυ, για να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός των πελατών και να ευνοηθεί η αγορά των δώρων. Παρά την αρχική πρόθεση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να μπορέσουν να επιστέψουν στα σχολεία από τις 14 Δεκεμβρίου οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, τελικά -σύμφωνα με όσα διέρρευσαν- θα υιοθετηθεί μια πιο “προσεκτική γραμμή”. Τα παιδιά από 10 μέχρι 18 ετών θα μπορέσουν να ξασυναντήσουν τους συμμαθητές τους μέσα στις τάξεις, μόνον μετά τα Θεοφάνεια. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα, οι έλεγχοι των αστυνομικών και των καραμπινιέρων πρόκειται να γίνουν ακόμη αυστηρότεροι ώστε να μπορέσουν να τηρηθούν, χωρίς παρεκκλίσεις, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Κόντε.

Ρωσία: Περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εμβόλιο Sputnik V

Περισσότερες από 40 χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ονόματι Sputnik V, δήλωσε ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

“Περισσότερες από 40 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εμβόλιο Sputnik V”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Dmitriev πρόσθεσε ότι το RDIF έχει λάβει παραγγελίες για περισσότερες από 1,2 δισ. δόσεις του εμβολίου.

“Θα εργαστούμε για την παραγωγή τους, ιδίως μέσω συνεργασιών με την Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και άλλες χώρες που παράγουν το εμβόλιο”, πρόσθεσε ο Dmitriev.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα