Top

Koρονοϊός: Σπάνε τα ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. 

Parallaxi
koρονοϊός-σπάνε-τα-ημερήσια-ρεκόρ-κρουσ-729624
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. 

Βραζιλία

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επέκρινε τον νυν πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία covid-19, λέγοντας ότι πρέπει “να ζητήσει συγγνώμη” και κάνοντας λόγο για “τη μεγαλύτερη γενοκτονία στην Ιστορία” της χώρας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

“Την Τρίτη 3.158 άνθρωποι πέθαναν λόγω covid-19 στη Βραζιλία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενοκτονία της Ιστορίας μας. Η προσοχή μας δεν θα πρέπει να είναι στραμμένη στις εκλογές του χρόνου, αλλά στη μάχη κατά του ιού και στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρέπει να σώσουμε τη Βραζιλία από την covid-19”, εκτίμησε ο Λούλα, ο οποίος πλέον μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Τη Δευτέρα στη Βραζιλία καταγράφηκαν για πρώτη φορά περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα covid-19, ενώ από την πανδημία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι.

Εξάλλου η χώρα καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων covid-19 μετά τις ΗΠΑ.

“Ένας πρόεδρος δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα. Αλλά (ο Μπολσονάρου) θα έπρεπε να έχει την ταπεινότητα να συμβουλευθεί ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα από εκείνον”, σχολίασε ο Λούλα.

Ο νυν πρόεδρος θα έπρεπε, σύμφωνα με τον ίδιο, “να συνομιλήσει με επιστήμονες, γιατρούς, κυβερνήτες και υπουργούς Υγείας προκειμένου να καταρτίσει ένα σχέδιο για να νικήσει την covid-19”, εκτίμησε ο Λούλα. Ο Μπολσονάρου, αν και πλέον φορά μάσκα, “δεν παίρνει σοβαρά υπόψη του την covid”, κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος.

Ο Λούλα εξαπέλυσε σκληρές κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρου: “Δεν πιστεύει στον εμβολιασμό, δαπάνησε μια περιουσία για ένα φάρμακο που ονομάζεται υδροξυχλωροκίνη, ακόμη και αφού αποδείχθηκε ότι δεν προσφέρει κάτι”.

“Χαρακτήριζε όσους φορούσαν μάσκες ‘ομοφυλόφιλους’. Επί ένα χρόνο δεν αντιμετώπιζε με σοβαρότητα τον ιό και μας έλεγε ψέματα. Επί ένα χρόνο, προκαλούσε όλους όσοι δεν συμφωνούσαν μαζί του”, κατήγγειλε.

“Αν είχε το μεγαλείο, θα ζητούσε συγγνώμη από τις οικογένειες των 300.000 νεκρών από covid και τους εκατομμύρια ανθρώπους που μολύνθηκαν”, τόνισε ο Λούλα.

“Είναι δική μας ευθύνη, των Βραζιλιάνων, να σταματήσουμε αυτό τον άνδρα και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στη χώρα”, κατέληξε ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος εκτίμησε ότι “ποτέ στην Ιστορία μας δεν είχαμε έναν τόσο ανεύθυνο πρόεδρο”.

Πολωνία

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα για τρίτη συναπτή ημέρα αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανέρχεται σε 35.143 μολύνσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας καθώς το σύστημα υγείας της χώρας δοκιμάζει τα όρια των δυνατοτήτων του.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες περισσότερους περιορισμούς για την ανάσχεση του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων.

Χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι από αύριο Σάββατο θα κλείσουν νηπιαγωγεία, κομμωτήρια και θα περιοριστεί η συμμετοχή στις εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και ότι ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι αναγκαίος για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.

Όπως τόνισε ο πολωνός πρωθυπουργός, επιπλέον περιορισμοί θα εφαρμοστούν εάν η κατάσταση επιδεινωθεί τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες και υποχρεωτική καραντίνα ενδέχεται να επιβληθεί για τις αφίξεις στα νότια σύνορα της Πολωνίας.

Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε 18.132 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε και ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που καταγράφεται σε 24ωρη βάση από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μια ημέρα νωρίτερα, όταν είχαν διαγνωσθεί 16.669 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 1.614.707, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανέρχεται σε 31.461.

Ουγγαρία

Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει και οι έγκυες να αρχίσουν να εμβολιάζονται κατά της covid-19 με τα εμβόλια της Moderna και των Pfizer/BioNTech.

Ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να περιορίσει από το σαββατοκύριακο τον αριθμό των πελατών που επιτρέπονται στα καταστήματα, ενώ παράλληλα θα παρατείνει το ωράριο λειτουργίας τους το βράδυ.

Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο Σάββατο.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ θανάτων από covid-19, 275, το προηγούμενο 24ωρο.

Εξάλλου την Τετάρτη η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας Σεσίλια Μούλερ είχε τονίσε ότι τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται υπό “εξαιρετική” πίεση”, καθώς η χώρα έχει αναχθεί σε επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά την κεντρική Ευρώπη.

Ο Ορμπάν δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα φτάσει στην κορύφωσή του το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο πυροδοτείται από τα πιο μεταδοτικά, παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα αρχίσει να μειώνεται ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων μόλις περάσει η κορύφωση.

“Οι επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα είναι δύσκολες”, τόνισε μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ωστόσο ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι υπάρχει “μια ρεαλιστική πιθανότητα” τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν μετά τις 19 Απριλίου, μόλις εμβολιαστούν εκπαιδευτικοί και προσωπικό.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 71% των ενηλίκων άνω των 65 ετών που έχουν εγγραφεί για να εμβολιαστούν έχουν λάβει το εμβόλιο, ενώ συνολικά 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 10 εκατομμύρια.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ουγγαρίας προειδοποίησε τους πολίτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να περιορίσουν τις εξορμήσεις τους για ψώνια σε μία φορά την εβδομάδα, να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να αναβάλλουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια εσωτερικού.

“Είμαστε πρώτοι παγκοσμίως εδώ και ημέρες σε ποσοστό θανάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό μας, τα περισσότερα τμήματα των νοσοκομείων έχουν μετατραπεί σε κλινικές covid, οι μονάδες εντατικής θεραπείας δέχονται πολλαπλές πιέσεις”, είχε τονίσει στην ανακοίνωσή του.

Ρουμανία

Η κεντρώα κυβέρνηση της Ρουμανίας επέκτεινε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για να ανακόψει την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού αλλά θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις κατά τις επερχόμενες θρησκευτικές εορτές, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας αργά χθες.

Η Ρουμανία ανακοίνωσε χθες 6.651 νέα κρούσματα κορονοϊού, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός φέτος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 919.794 από τότε που ενέσκηψε η πανδημία πριν από ένα και πλέον χρόνο. Η κυβέρνηση, που έχει παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην επιβολή αυστηρού lockdown.

Αξιωματούχοι είπαν ότι θα περιορίσουν τις μετακινήσεις για τους πολίτες από τις 8 μ.μ. και θα κλείνουν τα καταστήματα από τις 6 μ.μ. από την Παρασκευή έως την Κυριακή σε πόλεις με πάνω από 4 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους. Οι μετακινήσεις θα απαγορεύονται από τις 8 μ.μ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε πόλεις με 7,5 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους.

Ωστόσο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα χαλαρώσει για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες που θα γίνουν για το καθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Γερμανία

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να αποδειχθεί το χειρότερο μέχρι στιγμής για τη Γερμανία και δεν αποκλείεται το σενάριο των 100.000 κρουσμάτων ημερησίως, προειδοποίησε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ επικεφαλής του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία παρουσιάζει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, του Β117, και των πρώτων βημάτων χαλάρωσης κάποιων περιοριστικών μέτρων.

“Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι αυτό το κύμα θα είναι χειρότερο από τα δύο πρώτα”, δήλωσε ο Βίλερ σήμερα, ενώ παρότρυνε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους το Πάσχα. “Έχουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας”, τόνισε.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σχολίασε ότι η χώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο “του μαραθωνίου της πανδημίας”, όμως προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας ενδέχεται να φτάσει στα όριά του τον Απρίλιο.

Σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε 21.573 νέα κρούσματα κορονοϊού για το προηγούμενο 24ωρο καθώς και 183 νέους θανάτους λόγω covid-19.

Ο Σπαν επεσήμανε ότι από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη Γερμανία αεροπορικώς θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Παράλληλα ζήτησε από τις τοπικές αρχές να υιοθετήσουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στον εμβολιασμό κατά της covid-19, για παράδειγμα προσφέροντας τα Σαββατοκύριακα τις μη χρησιμοποιημένες δόσεις των εμβολίων σε όλους τους ενήλικες άνω των 70 ετών και μειώνοντας τα αποθέματά τους πιο γρήγορα.

Στη Γερμανία αυξάνεται η αγανάκτηση για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού. Περίπου το 10% των Γερμανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου, όμως το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή το Ισραήλ.

Ρωσικό εμβόλιο

Στο μεταξύ το Βερολίνο δήλωσε έτοιμο να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της covid-19, εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

“Η έγκριση από τον ΕΜΑ – που ακόμη δεν έχει δοθεί– θα δώσει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Sputnik V στις εκστρατείες εμβολιασμού, κάτι που θα γίνει και στη Γερμανία”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

“Κάθε εμβόλιο είναι καλοδεχούμενο”, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Στέφαν Γκάμπριελ Χάουφε.

Η Γερμανία θα ενισχύσει τους υγειονομικούς ελέγχους για τους ταξιδιώτες από τη Γαλλία, με “υποχρεωτικά τεστ” και “τυχαίους ελέγχους”, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

“Η έκρηξη της πανδημίας στη Γερμανία είναι γρηγορότερη από αυτό που πιστεύανε και ως εκ τούτου θα ενισχύσουν τα υγειονομικά τεστ κατά την είσοδο στο γερμανικό έδαφος λόγω της επέκτασης της πανδημίας αυτήν τη στιγμή στη Γαλλία”, δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν στον ραδιοσταθμό France Info.

“Αυτό σημαίνει πιο ενισχυμένοι τυχαίοι υγειονομικοί έλεγχοι από αυτούς που γινόντουσαν μέχρι σήμερα, με υποχρεωτικά τεστ και σύσταση για καραντίνα”, διευκρίνισε ο υπουργός.

Για τους μεθοριακούς εργαζόμενους γίνονται συζητήσεις με τις ενδιαφερόμενες περιοχές για να καταβληθεί προσπάθεια “ώστε να προσαρμοστούν το καλύτερο δυνατό (τα μέτρα αυτά) και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο”. “Ωστόσο θα υπάρχει η υποχρέωση για υγειονομικά τεστ”, επισήμανε.

Η Γερμανία θα κατατάξει τη Γαλλία στη ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω της πανδημίας της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Η απόφαση αυτή θα ληφθεί ήδη από σήμερα και θα ανακοινωθεί από το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Μέχρι στιγμής μόνον το μεθοριακό γεωγραφικό διαμέρισμα του Μοζέλα έχει ενταχθεί από τη Γερμανία στη ζώνη υψηλού κινδύνου.

Το μέτρο αυτό προκαλεί σημαντικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία, από την υποχρέωση να παρουσιάζει κάποιος ένα αρνητικό τεστ κατά την είσοδό του στο γερμανικό έδαφος ως την επιβολή καραντίνας για 10 ημέρες, ακόμη και την επιβολή αυστηρών συνοριακών ελέγχων.

Έλεγχοι αυτού του είδους εφαρμόστηκαν πολύ πρόσφατα από τη Γερμανία με την Πολωνία και πριν από αυτήν με την Τσεχική Δημοκρατία και το Τιρόλο της Αυστρίας.

Ωστόσο για το γεωγραφικό διαμέρισμα του Μοζέλα, το οποίο συνορεύει με τα γερμανικά κρατίδια Σάαρλαντ και Ρηνανία-Παλατινάτο, ισχύει ένα πιο ήπιο καθεστώς τυχαίων ελέγχων και τεστ αντιγόνων για τους μεθοριακούς εργαζόμενους.

Η Μέρκελ άφησε χθες το βράδυ να εννοηθεί ότι η Γαλλία μπορεί στο σύνολό της να επωφεληθεί αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης και να αποφύγει τους αυστηρούς μεθοριακούς ελέγχους, ακόμη κι αν η επικράτειά της χαρακτηριστεί ζώνη υψηλής συχνότητας στο σύνολό της.

ΗΠΑ: Μπόνους, αποζημιώσεις και άδεια για να πείσουν εργαζόμενους να εμβολιαστούν

Νορβηγία

Η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας Τίνα Μπρου προσβλήθηκε από κορονοϊό μαζί με τον σύζυγο και τον γιό της, όπως έγραψε η ίδια στη σελίδα της στο Facebook.

“Αισθανόμαστε όλοι σχετικά καλά και προφανώς ελπίζουμε να παραμείνουμε έτσι”, έγραψε.

Η Μπρου βρίσκεται σε καραντίνα από την περασμένη εβδομάδα και πριν από δύο ημέρες έκανε τεστ για κορονοϊό, όπως είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι όλη την εβδομάδα εργαζόταν από το σπίτι της και συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη στις κυβερνητικές συσκέψεις.

Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη.

Γαλλία

Οι Γάλλοι οδοντίατροι και κτηνίατροι θα πρέπει να επιτρέπεται να χορηγούν εμβόλια κατά της COVID-19 καθώς η προμήθεια της χώρας σε δόσεις θα αυξηθεί ιδιαίτερα τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αρχή υγείας της χώρας.

Η ανώτατη αρχή Υγείας της Γαλλίας (HAS) ανέφερε σε ανακοίνωση ότι το υπουργείο Υγείας της ζήτησε να γνωμοδοτήσει πώς γίνεται να ενσωματωθούν επειγόντως νέες κατηγορίες υγειονομικού προσωπικού στην εκστρατεία εμβολιασμού.

«Η αυξανόμενη προσφορά δόσεων θα επιτρέψει τον εμβολιασμό σε μεγαλύτερη κλίμακα από τον Απρίλιο και θα απαιτήσει την κινητοποίηση ενός μεγαλύτερου αριθμού ικανών επαγγελματιών προκειμένου να εμβολιάζουν γρήγορα τον κόσμο», ανέφερε η HAS.

Σύμφωνα με την HAS, θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν οδοντίατροι και φαρμακοποιοί να χορηγούν εμβόλια στα κέντρα ανοσοποίησης καθώς και τα δικά τους ιατρεία, ενώ στα κέντρα εμβολιασμού μπορεί επίσης να δοθεί άδεια για χορήγηση εμβολίων σε φοιτητές ιατρικής, τεχνικούς εργαστηρίων, κτηνιάτρους και ορισμενες άλλες κατηγορίες επαγγελματιών υγείας.

Με τον τρόπο αυτό θα προστεθούν περίπου 250.000 εργαζόμενοι του ιατρικού κλάδου στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Έως τώρα, η βασική πρόκληση της Γαλλίας ήταν η προμήθεια δόσεων, όχι η διαθεσιμότητα ιατρικού προσωπικού. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει πει ότι αναμένει σημαντική αύξηση στην προμήθεια εμβολίων από τον Απρίλιο.

Περίπου 7,1 εκατ. άνθρωποι, ή περίπου το 11% του πληθυσμού στη Γαλλία, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, και μόλις πάνω από το 4% έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμβολιάσει 10 εκατ. ανθρώπους έως τα μέσα Απριλίου, 20 εκατ. έως τα μέσα Μαΐου και 30 εκατ. έως το καλοκαίρι.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί το εμβόλιό της κατά της Covid-19 Sputnik V ως εργαλείο προπαγάνδας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο δίκτυο France Info. Αναφερόμενος δε στον πόλεμο των εμβολίων ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε το Λονδίνο για εκβιασμό στις αποστολές του εμβολίου της AstraZeneca, διότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στοκ για την χορήγηση των δεύτερων δόσεων στα άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε έτσι στον εκβιασμό διότι θελήσαμε να εμβολιάσουμε γρήγορα γρήγορα με την πρώτη δόση και δεν έχουμε να κάνουμε την δεύτερη. Η Ευρώπη δεν οφείλει να πληρώσει την πολιτική αυτή», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά την ρωσική διεθνή εκστρατεία επιρροής μέσω του Sputnik V είπε ότι «με τον τρόπο που χρησιμοποιείται (το εμβόλιο), είναι μάλλον εργαλείο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας παρά μέσο αλληλεγγύης και υγειονομικής βοήθειας».

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το παράδειγμα της Τυνησίας συγκρίνοντας τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για την αποστολή δόσεων του Sputnik V και τις ανακοινώσεις για την αποστολή εμβολίων μέσω του συστήματος COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε με επικοινωνιακή υπερπροβολή ότι επρόκειτο να δωρίσει 30.000 δόσεις στην Τυνησία, μπράβο Sputnik!».«Αλλά συγχρόνως ο μηχανισμός Covax έχει ήδη στείλει 100.000 δόσεις και θα στείλει άλλες 400.000 μέχρι τον Μάιο. Και για τον χρόνο αυτόν προβλέπεται η αποστολή ακόμη 4 εκατομμυρίων δόσεων. Αυτό είναι πραγματικό έργο αλληλεγγύης, είναι πραγματική υγειονομική συνεργασία».

Γενικότερα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα του πολέμου επιρροής μέσω των εμβολίων τον οποίο διεξάγουν Μόσχα και Πεκίνο.

«Η Κίνα, η Ρωσία ασκούν πολιτική επιρροής μέσω του εμβολίου πριν ακόμη εμβολιάσουν τον δικό τους πληθυσμό», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Σενεγάλης αποκάλυψε ότι όταν η Κίνα ανακοίνωνε ότι έχει αποστείλει 200.000 δόσεις στην χώρα αυτή, το σύστημα Covax είχε ήδη αποστείλει την διπλάσια ποσότητα.

Παρά την διαφημιζόμενη επιτυχία του ρωσικού εμβολίου, το οποίο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας σε 56 χώρες στο πλαίσιο της εκστρατείας προπαγάνδας, η Ρωσία πασχίζει να εμβολιάσει τον ρωσικό πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου διατηρεί την καχυποψία του.

Το ρωσικό εμβόλιο έγινε δεκτό με σκεπτικισμό μετά την εμφάνισή του το καλοκαίρι, για να βρεθεί τον Φεβρουάριο να έχει λάβει την «σφραγίδα» της επιθεώρησης The Lancet. Αίτηση αδειοδότησης του ρωσικού εμβολίου εξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Αυστραλία

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης της COVID-19 για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας, μετά τον εντοπισμό ενός 26χρονου που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τις αρχές να θέσουν περιορισμούς στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία, αλλά και στα κέντρα που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το άτομο που μολύνθηκε από τον κορονοϊό, έπασχε από την COVID-19 για μία εβδομάδα, αλλά παρέμεινε κυρίως σε απομόνωση στο σπίτι του από τη Δευτέρα και αφού παρουσίασε συμπτώματα, σύμφωνα με την τοπική πρωθυπουργό του Κουίνσλαντ Αναστάζια Παλασέι.

Οι επισκέπτες θα απαγορευτούν από σήμερα στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας στην πολιτειακή πρωτεύουσα Μπρισμπέιν, καθώς οι αρχές παροτρύνουν τους κατοίκους της πόλης να φορέσουν μάσκες στους κλειστούς χώρους, αλλά και όταν χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

«Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να έχουμε περισσότερους περιορισμούς, αλλά αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της κατάστασης τις επόμενες 24 και 48 ώρες» δήλωσε στους δημοσιογράφους, η Ζανέτ Γιανγκ, αρμόδια αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών της πολιτείας.

Υγειονομικές προειδοποιήσεις εκδόθηκαν για εμπορικά κέντρα, ένα ιταλικό εστιατόριο, αλλά και υπεραγορές που εκτέθηκαν στον ιό, καθώς οι αρμόδιοι αξιωματούχοι σπεύδουν να ιχνηλατήσουν την πηγή της μόλυνσης.

Η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού, οι κανόνες αποστασιοποίησης, αλλά και τα συστήματα ταχέως εντοπισμού των κρουσμάτων βοήθησαν την Αυστραλία να αντιμετωπίσει νέες συρροές.

Η χώρα έχει αναφέρει άνω των 29.200 περιστατικών μόλυνσης και 909 θανάτους, από την έναρξη της πανδημίας.

Η Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τις δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, που αναμένεται να λάβει η ίδια με βάση το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, στην Παπούα Νέα Γουινέα όπου η επιδημία απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, είπε σήμερα μια κυβερνητική πηγή.

Η Παπούα Νέα Γουινέα πρόκειται να παραλάβει 588.000 δόσεις εμβολίων μέχρι τον Ιούνιο με βάση τον μηχανισμό παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19 (COVAX), αλλά έχουν προκύψει αμφιβολίες για τις προμήθειες αυτές δεδομένων των νέων περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις χώρες που παράγουν τα εμβόλια καθώς εξαπλώνεται η πανδημία.

Η ΕΕ εφαρμόζει αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές των εμβολίων και δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα της Αυστραλίας να παραδώσει στην Παπούα Νέα Γουινέα το ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, που είχε συμφωνηθεί να παραδοθούν στην Αυστραλία, είπε η πηγή στο Reuters.

Η Ινδία έχει παγώσει προσωρινά όλες τις μεγάλες εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca που παράγει το Ινστιτούτο Serum της χώρας για να ικανοποιήσει την εσωτερική ζήτηση, γεγονός που σχεδόν βέβαια θα προκαλέσει καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση στην Παπούα Νέα Γουινέα, μια νησιωτική χώρα περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε απομονωμένες κοινότητες.

“Συντελείται μια ανθρωπιστική κρίση στην αυλή μας”, είπε η πηγή, που είναι ενήμερη για το σκεπτικό της αυστραλιανής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Η πηγή αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν έχει άδεια να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την πηγή, η Αυστραλία εξακολουθεί να ασκεί πίεση στην ΕΕ για το ένα εκατομμύριο δόσεις, αλλά εξετάζει και άλλες επιλογές.

“Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση αλλά η κυβέρνηση εξετάζει την αποστολή εμβολίων”, είπε η πηγή χωρίς να σχολιάσει σχετικά με την ποσότητα των δόσεων που εξετάζονται.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει.

“ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ”

Η Παπούα Νέα Γουινέα, η οποία διοικούνταν από την Αυστραλία πριν από την ανεξαρτητοποίησή της, έχει καταγράψει πάνω από 4.600 κρούσματα κορονοϊού και 39 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Αλλά η Αυστραλία υποστηρίζει ότι ο απολογισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της κρίσης καθώς η νησιωτική αυτή χώρα δεν πραγματοποιεί μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό.

Τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της έχουν αναφέρει ότι έως και το 80% όσων υποβάλλονται σε τεστ βγαίνουν θετικοί στον ιό και ο πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε έχει δηλώσει ότι ο ιός “έχει ξεφύγει”.

Τα μοναδικά εμβόλια που έχει λάβει η χώρα είναι μόλις κάτι παραπάνω από 8.000 δόσεις που έχει στείλει η Αυστραλία για τους υγειονομικούς υπαλλήλους.

“Η αυστραλιανή κυβέρνηση κάνει πολύ σωστά να πιέζει την ΕΕ για το ζήτημα αυτό αλλά η κατάσταση είναι κατεπείγουσα και δεν μπορεί να περιμένει”, λέει ο Μαρκ Πιρσέλ, ο διευθύνων σύμβουλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου για την Διεθνή Ανάπτυξη, που εκπροσωπεί τις υπηρεσίες αρωγής.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα το πολιτικά ευαίσθητο ερώτημα του αν θα πρέπει να στείλει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Παπούα Νέα Γουινέα κατά τα πρώτα στάδια της αυστραλιανής επιχείρησης εμβολιασμού.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας CSL πρόκειται να προμηθεύσει την Αυστραλία με 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει ξεκινήσει να παράγει στην Αυστραλία για να βοηθήσει στον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού των περίπου 26 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Αυστραλία έχει σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση μέσω λόκνταουν, μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και συνοριακών ελέγχων.

Έχει καταγράψει 29.200 κρούσματα και 900 θανάτους.

Ταϊλάνδη

Οι αρχές της Ταϊλάνδης συμφώνησαν σήμερα να επιτρέψουν από τον Ιούλιο στους ξένους που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 να ταξιδεύουν στο μεγαλύτερο τουριστικό νησί της χώρας χωρίς να τίθενται σε καραντίνα και ανακοίνωσαν νέα παραγγελία για επιπλέον 5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Με τους αριθμούς των αφίξεων να μειώνονται κατακόρυφα το έτος που πέρασε, οι αρχές της Ταϊλάνδης, μιας χώρας που εξαρτάται από τον τουρισμό, αγωνίζονται να εξασφαλίσουν εμβόλια για τον πληθυσμό της και να ξανανοίξουν τη χώρα στους ξένους βάσει ενός πιλοτικού σχεδίου για διαβατήρια εμβολιασμού.

“Αν μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το 50% ως το 60% του πληθυσμού, μπορούμε να ανοίξουμε τη χώρα με ασφάλεια και να προωθήσουμε την οικονομία και τον τουρισμό”, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος για την υγεία Κιατίφουμ Ουονγκραΐτζιτ.

Η βασική εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας αναμένεται να αρχίσει τον Ιούνιο με στόχο τον εμβολιασμό του μισού πληθυσμού της ως το τέλος του έτους.

Η Ταϊλάνδη θα λάβει επιπλέον 5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, όπως και επιπλέον 5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sinovac Biotech, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης.

Με αυτές αυξάνεται σε 73 εκατομμύρια δόσεις η συνολική παραγγελία της σε εμβόλια κατά της COVID-19.

Η ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης με τον νέο κορονοϊό έδωσε σήμερα το πράσινο φως στο Πουκέτ, έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, να δέχεται απευθείας επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί από τον Ιούλιο, χωρίς αυτοί να τίθενται σε καραντίνα, αφότου το νησί αυτό εμβολιάσει το 70% των κατοίκων του.

Μέχρι στιγμής η Ταϊλάνδη εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για την είσοδο στη χώρα, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική παραμονή σε καραντίνα, τα οποία έχουν πλήξει τον τουρισμό, αλλά έχουν συμβάλει στον περιορισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε μόλις 28.577 μέχρι στιγμής και των θανάτων από την COVID-19 σε 92.

Από τον επόμενο μήνα, η περίοδος καραντίνας σε ξενοδοχείο θα μειωθεί στο ήμισυ, δηλαδή στις επτά ημέρες, για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο Πουκέτ, την Πατάγια, το Κο Σαμούι, την Τσιάνγκ Μάι, την Πανγκ Νγκα και το Κράμπι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της τουριστικής αρχής της χώρας, κυβερνήτης Γιουτασάκ Σουπάσορν.

Ως το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η απαλλαγή από την καραντίνα αναμένεται να εφαρμόζεται σε πέντε τουριστικούς προορισμούς, πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι 3 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες θα ταξιδέψουν φέτος στην Ταϊλάνδη, σε σύγκριση με τους σχεδόν 40 εκατομμύρια το 2019 πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα