Top

Κορονοϊός: Σταθερή η αύξηση του ιού στον κόσμο, εμβόλια θα ζητούν κάποια νοσοκομεία

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Parallaxi
κορονοϊός-σταθερή-η-αύξηση-του-ιού-στο-725773
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Γερμανία: Η αλυσίδα ξενοδοχείων Allsun θα απαιτεί από τους πελάτες της να έχουν εμβολιαστεί

Η γερμανική αλυσίδα ξενοδοχείων Allsun θα απαιτεί στο μέλλον από τους πελάτες της να έχουν εμβολιαστεί για τον Covid-19, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ιδιοκτήτρια εταιρεία Alltours, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δραστηριότητά της, καθώς οι παραθεριστές ανησυχούν για τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό.

Η νέα πολιτική που θα ισχύει στα 35 ξενοδοχεία της Allsun ενδέχεται να ξεκινήσει στις 31 Οκτωβρίου, ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί στην εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία. Η Alltours διαθέτει ξενοδοχεία στη Μαγιόρκα, στα Κανάρια Νησιά και στην Ελλάδα.

Αυτό καθιστά την Alltours μια από τις ελάχιστες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον κόσμο που έχουν δηλώσει ότι θα εισάγουν μια τέτοια απαίτηση, την ώρα που κυβερνήσεις και ταξιδιωτικοί πράκτορες προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς και πότε θα επιστρέψουν τα ταξίδια σε φυσιολογικούς ρυθμούς, καθώς τα κρούσματα του Covid-19 μειώνονται και το ποσοστό των εμβολιασθέντων αυξάνεται.

«Θέλουμε να προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια ώστε να απολαύσουν τις διακοπές τους», είπε ο ιδιοκτήτης της Alltours Βίλι Φερχούφεν.

Μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός ανθρώπων, αργότερα φέτος, η αλυσίδα θα ζητάει από τους πελάτες της να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνων, στο οποίο θα έχουν υποβληθεί εντός 48 ωρών πριν ταξιδέψουν.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική εταιρεία Saga ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί για τον νέο κορωνοϊό προτού να επιβιβαστούν στα κρουαζιερόπλοιά της. Η γερμανική TUI ανέφερε ωστόσο τον Δεκέμβριο ότι δεν σκοπεύει να απορρίπτει πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μακρόν: Η Δύση να προσφέρει τα απαραίτητα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην Αφρική

Την ανάγκη το πολυμερές σύστημα να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, καθιστώντας το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προσβάσιμο για όλους, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το να δώσουμε τα απαραίτητα εμβόλια στις αφρικανικές χώρες θα αποτελέσει την απόδειξη ότι η δύναμη της Δύσης αποτελεί πραγματικότητα και όχι απλώς ιδέα, δήλωσε ο Μακρόν κατά την διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Αν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δώσουμε τα 13 εκατομμύρια εμβόλια που χρειάζονται για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τα οποία αποτελούν το 0,43% των εμβολίων που έχουμε παραγγείλει, «η Δύση θα είναι παρούσα και σεβαστή στην Αφρική», συνέχισε ο κ. Μακρόν και επισήμανε ότι αν, αντιθέτως, η Δύση απλώς ανακοινώσει ότι θα δώσει χρήματα προκειμένου η Αφρική να προμηθευτεί εμβόλια εντός έξι ή δώδεκα μηνών, «τότε οι Αφρικανοί ηγέτες θα πρέπει να αγοράσουν εμβόλια από την Κίνα ή την Ρωσία ή απευθείας από τις εταιρίες και η δύναμη της Δύσης, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, θα είναι μια ιδέα, αλλά όχι πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στην ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, ο Εμανουέλ Μακρόν διευκρίνισε ότι δεν υποστηρίζει την απομάκρυνση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. «Αντιθέτως. Το να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλειά μας μας καθιστά πιο αξιόπιστους εταίρους», τόνισε και σημείωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την Καγκελάριο Μέρκελ για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών των ευρωπαίων εταίρων του ΝΑΤΟ. «Είναι η ώρα να αναλάβουμε μεγαλύτερο μέρος από το βάρος της ίδιας μας της ασφάλειας», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος και κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται ένα νέο πολιτικό μομέντουμ, μια νέα πολιτική προσέγγιση που θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμη ισχυρότερη Συμμαχία.

Αυστρία: Κριτική στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ασκεί ο υπουργός Εξωτερικών

“Η κρίση του κορωνοϊού δείχνει ότι χρειάζονται επειγόντως προσαρμογές στο σύστημα και ότι υπάρχει μεγάλη διστακτικότητα στην έγκριση των εμβολίων”, τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε κριτική που άσκησε την Παρασκευή, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει “να επιστρέψει σε ασφαλή πορεία που θα εξασφαλίζει ταχεία πρόοδο στην κάλυψη των εμβολιασμών”.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson χρησιμοποιείται ήδη στη Βρετανία και είναι “ακατανόητο γιατί διαρκεί τόσο πολύ στην Ε.Ε.”, επικρίνει ο ίδιος σε δηλώσεις του στη Βιέννη, σημειώνοντας ότι ο EMA, με έδρα το ‘Αμστερνταμ, “πρέπει εδώ να ενεργήσει πιο γρήγορα” και πως “η βάση δεδομένων για την απόφαση έπρεπε να είχε δοθεί πολύ πιο πριν”.

“Δεν επιτρέπεται να μείνουμε πίσω διεθνώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακολουθήσει γρήγορα το ίδιο, και ειδικότερα να αποφύγει να οδηγηθούν τα κράτη-μέλη σε μεμονωμένες ενέργειες λόγω καθυστέρησης στην έγκριση, καθώς η από κοινού προμήθεια του εμβολίου ήταν μια απολύτως ορθή προσέγγιση, και αυτό δεν επιτρέπεται να ανατραπεί τώρα”, προειδοποιεί ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπενθυμίζει επίσης την υποχρέωση έναντι τρίτων χωρών, διότι, όπως παρατηρεί, “κανένας δεν είναι ασφαλής ενόσω δεν είναι όλοι ασφαλείς, και δεν μπορούμε ούτε να έχουμε περαιτέρω καθυστέρηση στην έγκριση εμβολίων στην Ε.Ε., ούτε λευκές κηλίδες στον χάρτη των εμβολιασμών”.

Στη διαχείριση των εμβολίων από την Ε.Ε. ασκείται κριτική εδώ και εβδομάδες, αφότου έγινε γνωστό ότι οι παραδόσεις από τους παρασκευαστές Biontech / Pfizer και Astrazeneca καθυστερούν ή δεν τηρούνται πλήρως.

Στην Αυστρία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει ήδη τον Ιανουάριο, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τσεχίας και την πρωθυπουργό της Δανίας, την ταχύτερη έγκριση εμβολίων από τον EMA.

Την, Πέμπτη, η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ, ζήτησε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν η έγκριση εμβολίων όπως αυτά της Johnson & Johnson, τονίζοντας πως “δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα διαρκέσει έναν μήνα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους, διαθέτει καλές επαφές με τους παρασκευαστές εμβολίων, και για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Medical Austria είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Πέτερ Μακ Ντόναλντ.

Ισημερινός: Περισσότερα από 1.400 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.416 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 271.276 στο κράτος των Άνδεων.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 24 ασθενείς με τον COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τις 10.738 νεκρούς. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι 4.736 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Στην πρωτεύουσα Κίτο, επίκεντρο της πανδημίας το τρέχον διάστημα στον Ισημερινό, καταγράφηκαν 388 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 87.832, ενώ στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι και βιομηχανικό κόμβο, εντοπίστηκαν 111, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 23.519 επισήμως.

Ο δήμαρχος του Κίτο, ο Χόρχε Γιούντα, και η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, η Σίνθια Βιτέρι, ζητούν έγκριση από την κυβέρνηση για την προμήθεια εμβολίων.

Η κυρία Βιτέρι επισημοποίησε το αίτημα αυτό προχθές Πέμπτη, σημειώνοντας ότι αυτή είναι «η μοναδική» λύση για να ελεγχθεί η πανδημία. Ο κ. Γιούντα, που ζητεί να του επιτραπεί να κινήσει διαδικασίες για δημοτικό πρόγραμμα ανοσοποίησης από τον Δεκέμβριο, θέλει να εμβολιαστούν 1 εκατ. κάτοικοι. «Αν δεν γίνει εμβολιασμός στην πόλη μας δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την τραγωδία», επιχειρηματολογεί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει εκστρατεία ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού τον Μάρτιο, με στόχο να εμβολιαστούν 9 εκατ. πολίτες του Ισημερινού, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων.

Η λεγόμενη «φάση μηδέν» της εκστρατείας άρχισε τον περασμένο μήνα, με την αξιοποίηση μιας πρώτης παρτίδας του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer-BioNTech και με σκοπό την ανοσοποίηση μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε γηροκομεία.

Αργεντινή: Παραιτήθηκε ο υπ. Υγείας μετά τις αποκαλύψεις για «ρουσφέτια» εμβολιασμών

Η υπόθεση πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με την ετικέτα #vacunasvip («εμβόλια για τους VIP»).

Ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής, ο Χινές Γκονσάλες Γκαρσία, παραιτήθηκε χθες Παρασκευή κατ’ απαίτηση του προέδρου της χώρας, του Αλμπέρτο Φερνάντες, μετά τις αποκαλύψεις κατά τις οποίες πρότεινε σε φίλους του να πάνε να εμβολιαστούν εκτός σειράς, χωρίς να μπουν στη διαδικασία να κλείσουν ραντεβού.

«Παραιτούμαι από τη θέση μου στο υπουργείο Υγείας κατόπιν του ρητού αιτήματός σας», ανέφερε ο κ. Γκονσάλες Γκαρσία στην επιστολή παραίτησης που υπέβαλε στον αρχηγό του κράτους.

Θα τον αντικαταστήσει η Δρ. Κάρλα Βιτσότι, 48 ετών, πλέον γνωστή στην Αργεντινή, καθώς ανέλαβε να διαπραγματευθεί την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, του Sputnik V, μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής, το TELAM.

Ο Γκονσάλες Γκαρσία, 75 ετών, βρισκόταν στη θέση από το 2019 και χειρίστηκε την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αφότου εκδηλώθηκε, όμως η θητεία του αμαυρώθηκε με το σκάνδαλο των «προνομιακών εμβολιασμών».

Ήταν ο πασίγνωστος δημοσιογράφος Οράσιο Βερμπίτσκι, 71 ετών — ένας από τους πρώτους που ερεύνησαν τον μηχανισμό των «πτήσεων του θανάτου» κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, στο βιβλίο του El Vuelo, το οποίο κυκλοφόρησε το 1995 — αυτός που αποκάλυψε το σκάνδαλο επιβεβαιώνοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό πως πήγε να εμβολιαστεί εκτός σειράς ακολουθώντας την προτροπή του υπουργού, παλιού του φίλου.

«Τηλεφώνησα (…) στον Χινές Γκονσάλες Γκαρσία και μου είπε να πάω στο νοσοκομείο Ποσάδας», ομολόγησε ο κ. Βερμπίτσκι.

Το έκανε την ημέρα κατά την οποία στο Μπουένος Άιρες, ο ιστότοπος του δήμου που δημιουργήθηκε για να επιτραπεί στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν από τη Δευτέρα υπέστη κορεσμό λόγω της γιγαντιαίας ζήτησης.

Μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε αρκετές άλλες περιπτώσεις πολιτικών και προσωπικοτήτων που επίσης πήγαν κι εμβολιάστηκαν εκτός σειράς.

Η υπόθεση πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με την ετικέτα #vacunasvip («εμβόλια για τους VIP»).

Ο κ. Γκονσάλες Γκαρσία διαβεβαίωσε στην επιστολή παραίτησής του ότι «τα πρόσωπα που εμβολιάστηκαν ανήκαν στην ομάδα του πληθυσμού που ανοσοποιείται το τρέχον διάστημα», δηλαδή ήταν άνθρωποι άνω των 70 ετών, ο εμβολιασμός των οποίων άρχισε την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του ραδιοφωνικού σταθμού El Destape, στον οποίο αποκάλυψε ο Οράσιο Βερμπίτσκι πως πήγε κι εμβολιάστηκε εκτός σειράς, ο Ρομπέρτο Ναβάρο, ανακοίνωσε πως τερματίζει τη συνεργασία με τον διάσημο δημοσιογράφο. Είναι «ανήθικο με 50.000 νεκρούς να εμβολιάζονται οι VIP», ξέσπασε.

Ο κ. Βερμπίτσκι είναι επίσης πρόεδρος του Κέντρου Νομικών και Κοινωνικών Μελετών (CELS), οργανισμού αφιερωμένου στα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσωπικό του οποίου αντέδρασε έντονα.

«Η ομάδα των εργαζομένων στο CELS απορρίπτει την πράξη αυτή και κάθε άλλη προνομιακή μεταχείριση», τόνισε το προσωπικό του κέντρου μέσω Twitter.

Η Αργεντινή ξεπέρασε τη 13η Φεβρουαρίου το όριο των 50.000 θανάτων εξαιτίας του COVID-19, ενώ έχει πλέον καταγράψει πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μέχρι χθες η Αργεντινή είχε παραλάβει 1.220.000 δόσεις του Sputnik V και 580.000 δόσεις του ινδικού εμβολίου Covishield, που παραδόθηκαν την Τετάρτη.

Το πρόγραμμα ανοσοποίησης θα επεκταθεί με το εμβόλιο που δημιούργησε η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συνολικά, το Μπουένος Άιρες αναμένει να λάβει 62 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό διαφόρων κατασκευαστών βάσει διαφόρων συμφωνιών, ανάμεσά τους μεγάλες ποσότητες μέσω του COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η πολιτική τάξη του Περού σαρώνεται από παρόμοιο σκάνδαλο, μετά τις αποκαλύψεις για τον εμβολιασμό με απόλυτη διακριτικότητα 487 προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μαρτίν Βισκάρα, δύο υπουργών, δημοσίων λειτουργών, πανεπιστημιακών, επιχειρηματιών, του αποστολικού νούντσιου του Βατικανού και άλλων, πριν καν αρχίσει επίσημα στη χώρα η εκστρατεία ανοσοποίησης. Διενεργείται έρευνα από την Περουβιανή εισαγγελία σε βάρος της πρώην υπουργού Υγείας Πιλάρ Μασέτι και της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε.

Οι υποθέσεις αυτές εντείνουν τις ανησυχίες για την πρόσβαση στα εμβόλια στις χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής, όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη δόσεων.

Μέχρι χθες Παρασκευή στην Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου 250.000 άνθρωποι είχαν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

Χιλή: 99 θάνατοι και 3.827 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.827 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 99 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 19.897 νεκρούς επί συνόλου 791.939 μολύνσεων μέχρι στιγμής.

Κατά τα δεδομένα του υπουργείου, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στα 22.728.

Η Χιλή αντιμετωπίζει αναζωπύρωση της πανδημίας από τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι Αρχές διαβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα πως τις προηγούμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα μειώθηκαν.

Στη χώρα των περίπου 19 εκατ. κατοίκων διεξάγεται εκστρατεία ανοσοποίησης από την 24η Δεκεμβρίου.

Κούβα: Πέντε θάνατοι και 859 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 859 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι πέντε ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 287 νεκρούς επί συνόλου 42.547 μολύνσεων.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 4.998, «ελαφρά μειωμένος αριθμός, αλλά ακόμη πολύ υψηλός», τόνισε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας.

Τα 828 κρούσματα οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση, τα περισσότερα στην πρωτεύουσα, την Αβάνα.

Η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, ως πρότινος η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει να δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα, μολονότι η επιδημιολογική κατάσταση δεν συγκρίνεται με εκείνη σε άλλα κράτη της περιοχής.

Πλησιάζουν τους 245.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.308 θάνατοι ασθενών με τον COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 51.050 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Την Πέμπτη, ο λατινοαμερικάνικος γίγαντας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έγινε η τρίτη χώρα στον πλανήτη που ξεπέρασε το όριο των 10 εκατ. κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Μέχρι στιγμής, οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν επίσημα 244.765 θανάτους επί συνόλου 10.081.676 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς.

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Νέα Ζηλανδία -Τη Δευτέρα τα πρώτα εμβόλια στην Αυστραλία 0 Η Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε σήμερα τη διανομή του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, ενώ η Αυστραλία οριστικοποίησε τα σχέδια για έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης τη Δευτέρα, μπαίνοντας σε νέα φάση στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, που οι και οι δύο χώρες έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν περιορισμένο.

Μια μικρή ομάδα υγειονομικών εμβολιάστηκε χθες στο Όκλαντ ενόψει της διευρυμένης χορήγησης του εμβολίου που ξεκίνησε σήμερα, με υπαλλήλους των τελωνειακών υπηρεσιών και εργαζόμενους στις υπηρεσίες Ελεγχόμενης Απομόνωσης και Καραντίνας (MIQ), σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στην Αυστραλία, εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο καραντίνας και μέλη του υγειονομικού προσωπικού θα είναι η πρώτη ομάδα που θα ανοσοποιηθεί σε 16 κέντρα χορήγησης εμβολίων της Pfizer σε όλη τη χώρα, παράλληλα με ηλικιωμένους Αυστραλούς σε οίκους ευγηρίας.

«Σήμερα, ξεκινάμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανοσοποίησης στην ιστορία μας, εμβολιάζοντας τους πρώτους από το προσωπικό των συνόρων μας, ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία όλων στην Αοτεαόρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ σε δημοσιογράφους στο Όκλαντ, χρησιμοποιώντας το όνομα της χώρας στη γλώσσα των ιθαγενών Μαορί.

«Αυτές τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες θα κινηθούμε με προσεκτικό τρόπο, για να βεβαιωθούμε ότι είναι γερά τα συστήματα και οι διαδικασίες μας».

Η Νέα Ζηλανδία αναμένει ότι η πανεθνική χορήγηση του εμβολίου, που θα καλύψει όλο τον πληθυσμό της χώρας (5 εκατ.), θα χρειαστεί έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ η Αυστραλία στοχεύει στην ανοσοποίηση των 25 εκατ. πολιτών της έως τον Οκτώβριο.

Σε καμία κοινότητα των δύο χωρών δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες παρά το ότι έχουν διενεργηθεί δεκάδες χιλιάδες τεστ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Και οι δύο χώρες ήραν τα σύντομα τοπικά lockdowns αυτή την εβδομάδα που είχαν επιβληθεί ύστερα από τον εντοπισμό εστίας σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Μελβούρνη κι ενώ οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ερευνούσαν πώς στέλεχος της ιδιαίτερα μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του ιού βρέθηκε σε τρία μέλη οικογένειας στο Όκλαντ.

Οι δύο χώρες κατατάσσονται μεταξύ των 10 κρατών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο στη διαχείριση της πανδημίας. Η Αυστραλία έχει καταγράψει σχεδόν 29.000 κρούσματα και 900 θανάτους, η Νέα Ζηλανδία μόλις 26 θανάτους επό συνόλου 2.350 περιστατικών.

Νότια Κορέα: Σχεδόν 450 κρούσματα, 3 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν 446 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τις μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό να φθάνουν τις 86.574. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μειωμένος κατά εκατό και πλέον σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (561), πέφτοντας κάτω από τα 500 για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Παράλληλα, υπέκυψαν τρεις ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας ως εδώ να φθάνει τους 1.553 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας μειώθηκε στο 1,79%.

Δανία: Kλείνουν συνοριακές διελεύσεις λόγω της βρετανικής μετάλλαξης

Η χώρα της Σκανδιναβίας έκλεισε πολλές μικρές συνοριακές διελεύσεις με τη Γερμανία λόγω της εξάπλωσης της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην πόλη Φλένσμπουργκ. Ακολουθήστε μας στο Google news Λόγω της επιδεινούμενης λοιμωξιολογικής κατάστασης στην πόλη της βόρειας Γερμανίας, η δανέζικη κυβέρνηση αποφάσισε να εντείνει τους ελέγχους στα γερμανο-δανέζικα σύνορα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με το dpa η δανέζικη αστυνομία θα κλείσει συνολικά 13 συνοριακές διαβάσεις από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ωστόσο, σημαντικές συνοριακές διαβάσεις θα παραμείνουν ανοιχτές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Δανίας διευκρίνισε όμως ότι «οι έλεγχοι εκεί θα γίνουν πολύ πιο εντατικοί. Τα μέτρα ισχύουν προσωρινά με σκοπό την αποσαφήνιση της κατάστασης νοτίως των συνόρων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Νικ Χέκερουπ δήλωσε ότι «οι συνοριακοί έλεγχοι είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο εργαλείο για την αποφυγή δημιουργίας νέων αλυσίδων μόλυνσης στη χώρα».

Λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη της θα επιβληθούν στους κατοίκους του Φλένσμπουργκ περιορισμοί νυχτερινής εξόδου για μία εβδομάδα από το Σάββατο. Επιπλέον, απαγορεύονται προς το παρόν και οι ιδιωτικές συναντήσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα