Διεθνή

Κορονοϊός: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις – Οι τελευταίες εξελίξεις παγκοσμίως

Διαβάστε αναλυτικά

Parallaxi
κορονοϊός-συναγερμός-για-τις-μεταλλά-614052
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Κολομβία: Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν τα 2,2 εκατ., σχεδόν 58.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.049 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο κράτος των Άνδεων να φθάνει τους 2.202.598.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι ακόμη 163 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 57.949 νεκρούς ως εδώ.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Φερνάντο Ρουίς γνωστοποίησε ότι οι πρώτες ποσότητες εμβολίων για τον νέο κορονοϊό στάλθηκαν στις περιφέρειες Σούκρε και Κόρδομπα, ενόψει της έναρξης της εκστρατείας ανοσοποίησης που πρόκειται να αρχίσει σήμερα, τρεις ημέρες νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Κολομβία παρέλαβε τη Δευτέρα μια πρώτη ποσότητα 50.000 δόσεων του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech. Πρόκειται για μέρος παρτίδας 1,65 εκατ. δόσεων του εμβολίου αυτού, η οποία αναμένεται να έχει παραδοθεί στη χώρα τις προσεχείς τρεις εβδομάδες.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού προβλέπει την ανοσοποίηση «ενός εκατομμυρίου Κολομβιανών» μέσα σε έναν μήνα, κατά τον κολομβιανό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε. Προτεραιότητα θα δοθεί στα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στους ανθρώπους άνω των 80 ετών.

Σκοπός είναι 36 εκατ. από τους συνολικά 50 εκατ. κατοίκους της χώρας να έχουν ανοσοποιηθεί μέσα στο 2021, με βάση τους σχεδιασμούς που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.

Πέραν του προϊόντος των Pfizer/BioNTech, η χώρα της νότιας Αμερικής έχει κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρείες SinoVac, AstraZeneca και Johnson & Johnson, ενώ συμμετέχει επίσης στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα και τον Μάρτιο, η Μπογοτά αναμένει να παραλάβει πάνω από 5,7 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Ινδία: 100 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 11.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.610 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να φθάνει τους 10.937.320, ενώ το ίδιο διάστημα, ακόμη 100 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 155.913 νεκρούς.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Υγείας που επικαλέστηκε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το 72% των κρουσμάτων καταγράφηκε σε δύο ομόσπονδα κράτη —Μαχαράστρα και Κεράλα— ενώ σε 17 ομόσπονδα κράτη δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 136.549.

Τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος από τα τέλη του 2020.

Ως εδώ έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 9 εκατ. άνθρωποι —στην πλειονότητά τους μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και ηλικιωμένοι— από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού στην Ινδία, τη 16η Ιανουαρίου.

ΕΡΕΥΝΑ: Πόσο επηρεάζει ο κορονοϊός τα μάτια

Γερμανία: 560 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 7.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7.556 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.350.399, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 560 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 66.164 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Ιαπωνία-κορονοϊός: Το Τόκιο ενεργοποίησε σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19, αρχίζοντας από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Η Ιαπωνία ενεργοποίησε σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 διανέμοντας το εμβόλιο της Pfizer Inc στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία του Τόκιο, καθώς ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα και να φιλοξενήσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι.

Οι τοπικές τηλεοράσεις μετέδωσαν πλάνα από τον εμβολιασμό εργαζομένων στα νοσοκομεία, που συμπεριλαμβάνονται στους περίπου 40.000 επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, για τους οποίους έχει προγραμματιστεί να λάβουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Οι εργαζόμενοι στο Ιατρικό Κέντρο του Τόκιο ήταν μεταξύ των πρώτων που εμβολιάστηκαν.

Ο εμβολιασμός του συνολικού πληθυσμού των 126 εκατομμυρίων κατοίκων της Ιαπωνίας στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα είναι μία ουσιαστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Σούγκα, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αναβλήθηκαν το 2020, να έχουν προγραμματιστεί για να αρχίσουν στα τέλη Ιουλίου.

Η συνολική υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, με τους εμβολιασμούς αρχικά των περίπου 3,7 εκατομμυρίων μελών του ιατρικού προσωπικού και των 36 εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω, αναμένεται ότι θα απαιτήσει ένα έτος.

«Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Υγείας Χιρόσι Γιαμαμότο.

Ο Σούγκα έχει δηλώσει ότι ο εμβολιασμός είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ιαπωνία έχει υπογράψει συμβόλαια για την προμήθεια συνολικά 314 εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων της Pfizer, της AstraZeneca Plc και της Moderna Inc, που είναι αρκετές για τον εμβολιασμό 157 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στη χώρα έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί 415.000 περιστατικά μόλυνσης με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 7.013 θανάτων.

Πτωτική πορεία σε κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως παρά τις μεταλλάξεις

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Εντοπισμός δύο κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 μέσω τοπικής μετάδοσης

Η Νέα Ζηλανδία εντόπισε δύο νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 που μεταδόθηκαν τοπικά, όπως ανέφερε σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός TVNZ, καθώς αναμένεται η απόφαση των αρχών για το αν θα παραταθεί η εφαρμογή του lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ.

Τα δύο νέα περιστατικά μόλυνσης αφορούν ανθρώπους που είχαν κοντινές επαφές με ένα άτομο, το οποίο έχει ήδη εντοπιστεί θετικό, σύμφωνα με τον TVNZ, που επικαλέστηκε τον αρμόδιο υπουργό Κρις Χίπκινς.

Ισραήλ-Παλαιστίνη: Το πρώτο φορτίο εμβολίων κατά της COVID-19 βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους

Η Γάζα θα παραλάβει σήμερα το πρώτο της φορτίο εμβολίων κατά της COVID-19 μετά την έγκριση από το Ισραήλ της μεταφοράς μέσω του εδάφους του, δήλωσαν σήμερα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η Γάζα, με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων, έχει καταγράψει περισσότερες από 53.000 μολύνσεις από κορονοϊό και 538 θανάτους. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως το φορτίο θα περιλαμβάνει αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό 1.000 ανθρώπων.

Η μεταφορά, μέσω του Ισραήλ, του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που διοικείται από την ισλαμιστική Χαμάς έχει προκαλέσει επικρίσεις από ακροδεξιούς Ισραηλινούς πολιτικούς. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Ισραήλ, δήλωσαν πως μια μεταφορά που είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί προχθές, Δευτέρα, ακυρώθηκε.

Η COGAT, η ισραηλινή υπηρεσία στρατιωτικού συνδέσμου με τους Παλαιστίνιους, και αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας δήλωσαν πως το εμβόλιο είναι καθ΄οδόν προς τα σύνορα με τη Γάζα και θα εισέλθει στην περιοχή αργότερα σήμερα.

Σλοβακία-κορονοϊός: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα

Η Σλοβακία ενέτεινε σήμερα τους ελέγχους στα σύνορά της επικαλούμενη τον κίνδυνο εξάπλωσης νέων στελεχών του κορονοϊού στην Ευρώπη, την ώρα που η χώρα αυτή μάχεται να καταπολεμήσει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θνητότητας από την COVID-19 στον κόσμο.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως όποιος διασχίζει τα σύνορα με τη Σλοβακία θα πρέπει να απομονώνεται για 14 ημέρες και πως ορισμένες συνοριακές διαβάσεις που δεν είναι τόσο πολυσύχναστες θα κλείσουν.

“Το νέο καθεστώς στα σύνορα έχει σκοπό να σταματήσει την εξάπλωση νέων στελεχών του κορονοϊού”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράιτσι.

Η Σλοβακία άρχισε ήδη από προχθές, Δευτέρα, να κλείνει ορισμένα σημεία διέλευσης στα σύνορα με την Πολωνία.

Η Μπρατισλάβα προέβλεψε εξαιρέσεις στο νέο καθεστώς για τους διασυνοριακούς εργαζόμενους, αλλά θα απαιτείται από αυτούς να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR τουλάχιστον 72 ωρών.

Η Σλοβακία κατέγραψε 23 θανάτους που συνδέονταν με την COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους τις 14 τελευταίες ημέρες — το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο μετά την Πορτογαλία, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Σλοβακία έχει καταγράψει 111 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, 16η στον κόσμο και 10η στην Ευρώπη.

Χώρα μέλος της ΕΕ με 5,4 εκατ. κατοίκους η Σλοβακία συνορεύει με την Αυστρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ουκρανία.

Η Γερμανία απαγόρευσε πρόσφατα τις μετακινήσεις από τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την αυστριακή περιφέρεια Τιρόλο, λόγω αύξησης των στελεχών του κορονοϊού.

Γερμανία-Covid-19: Τη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού αφορά το 22% των θετικών τεστ κορονοϊού

Το 22% των θετικών τεστ για κορονοϊό αφορούν την βρετανική παραλλαγή Β.1.1.7, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, προειδοποιώντας ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα εξελιχθεί πιθανότατα στην κυρίαρχη μορφή του νέου κορονοϊού στην Γερμανία.

Ο κ. Σπαν ανέφερε ακόμη ότι πριν από δύο εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό περιοριζόταν σε 6%, ενώ, όπως είπε, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας της Χαϊδελβέργης, η εν λόγω παραλλαγή είναι έως και κατά 50% περισσότερο μεταδοτική, ενώ αντίστοιχα αυξημένος φαίνεται ότι είναι και ο δείκτης θνησιμότητας.

Με αφορμή τα νέα δεδομένα, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σταθερά, ενόψει των αποφάσεων για χαλάρωση του lockdown θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και ο αυξανόμενος κίνδυνος από τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, προκειμένου να μη θέσουμε σε κίνδυνο τις μέχρι τώρα επιτυχίες μας», τόνισε.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας εντάσσονται, όπως είπε, και τα δωρεάν «γρήγορα» τεστ κορονοϊού, τα οποία θα διατίθενται σε όλους από την 1η Μαρτίου. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι θα υπάρχει επαρκής ποσότητα τεστ, ενώ τόνισε ότι τα μοριακά τεστ PCR παραμένουν το «χρυσό πρότυπο» και κάλεσε όσους έχουν συμπτώματα να ελέγχονται με αυτά, ακόμη και αν έχει προηγηθεί θετικό «γρήγορο» τεστ.

Θετικός στην βρετανική παραλλαγή Β.1.1.7 του νέου κορονοϊού βρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική κυβέρνηση. Ο υπουργός παραμένει στο σπίτι του με συμπτώματα ελαφρού κρυολογήματος, ενώ σε εξετάσεις υποβάλλονται και άλλα μέλη του κρατιδιακού υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μούνστερ, το 9% των θετικών τεστ στο κρατίδιο αφορούν την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, η Γερμανία έχει από την περασμένη Κυριακή κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία και την Τσεχία, ενώ ανάλογα μέτρα εξετάζονται και σε ό,τι αφορά τα σύνορα με την Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα