Top

Κορονοϊός: Τα 5 μέτρα – φωτιά πριν από την καραντίνα – «Παράθυρο» για lockdown στη Λακωνία

Όλες οι νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
κορονοϊός-τα-5-μέτρα-φωτιά-πριν-από-τη-640076
Parallaxi
Εικόνα unsplash

Γώγος: Μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης κοροναϊού στις πλατείες λόγω συνωστισμού

Την πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες λόγω συνωστισμού εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».

Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μέτρα είπε πως «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως.

Αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων υπογράμμισε πως «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι» «Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη για τις αποφάσεις με τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων, το RT, την θετικότητα των τεστ δηλαδή πόσα τεστ έχουμε θετικά σε σχέση με το σύνολο αυτό δείχνει την κινητικότητα του ιού καθώς και την δυνατότητα του συστήματος να καλύψει τους νοσούντες.

Επιπλέον, ανέφερε πως από 15 Οκτωβρίου πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να εμβολιάζεται για την γρίπη.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 218 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17444, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 200 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 379 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δερμιτζάκης: Πολλοί οι θάνατοι σε σχέση με τα κρούσματα – Λάθος η αντιμετώπιση

Ιδιαίτερα δηκτικός παρουσιάστηκε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας.

«Χάθηκε η επαφή με όσους παίρνουν τις αποφάσεις με όσους πρέπει να τις στηρίξουν. Η πολιτεία προσπαθεί να κάνει μικροδιαχείριση. Η πολιτική έπρεπε να είναι μεγαλύτερη» είπε χαρακτηριστικά στο Open TV και τόνισε ότι: «Ο πολίτης μπερδεύεται με τις διαφορετικές απόψεις» για αυτό θεωρεί ότι πρέπει «Να επανέλθει η καθημερινή ενημέρωση από τους ειδικούς».

Τα δύο μέτρα που ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού είναι η τηλεργασία και μάσκες παντού για να πειστεί ο κόσμος.

«Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Η Αθήνα δεν έχει ελεγχθεί ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι «Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα. Πρέπει να μειώσουμε πολύ σοβαρά τα κρούσματα. Δεν είναι λύση το να απαγορεύουμε δραστηριότητες. Πρέπει να μπούμε στον χειμώνα με λιγότερα κρούσματα».

Για την κατάσταση στα σχολεία λόγω κοροναϊού, τις καταλήψεις αλλά και τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών μίλησε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε η μεγάλη εικόνα είναι ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν με τρόπο υποδειγματικό τα μέτρα, σημειώνοντας ότι «περιμέναμε τα κρούσματα γι’ αυτό έχουμε θωρακιστεί», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την στιγμή είναι κλειστό το 0.2% των τμημάτων των σχολείων σε όλη την χώρα».

Κεραμέως: Εκ περιτροπής διδασκαλία ή τηλεκπαίδευση αν χρειαστεί

Σχετικά με τα κρούσματα στα σχολεία και πότε κάποιος μαθητής μπαίνει σε καραντίνα η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς και για την ιχνηλάτηση των επαφών.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σχολεία λειτουργούν και τα παιδιά εφαρμόζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα. Αυτό είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο», τόνισε η υπουργός Παιδείας. Μιλώντας για τις καταλήψεις η κ. Κεραμέως, παραδέχτηκε ότι υπάρχει το φαινόμενο, όμως τα περισσότερα σχολεία είναι ανοιχτά και υπογράμμισε ότι «ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν μπορεί κανείς να στερεί από τον άλλο την εκπαίδευση. Ακούμε αιτήματα άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για ελλείψεις στα σχολεία η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «έχουν δοθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ για επιπλέον προσλήψεις για να καλύψουμε επιπρόσθετες ανάγκες». Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι περιπτώσεις που μαθητές σε τμήμα είναι 25 είναι ελάχιστες.

Το μέσο όρο είναι 20 μαθητές ανά τμήμα στα αστικά κέντρα» και σημείωσε ότι ήταν «ομόφωνη η εισήγηση των ειδικών για να ανοίξουν τα σχολεία, όπως ήταν και όχι με εκ περιτροπής διδασκαλία».

Σχετικά με το αίτημα για κυλιόμενο ωράριο τόνισε ότι αν εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα σχολεία. Ωστόσο, τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση». Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι τα βιβλία έχουν παραδοθεί στα σχολεία από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ τόνισε ότι «έχουν γίνει προσλήψεις και γι’ αυτό δεν ακούμε για ελλείψεις και κενά», σημειώνοντας μάλιστα ότι «έχουν προσληφθεί περισσότεροι από την τελευταία χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου τα τελευταία 10 χρόνια».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «θα προσληφθούν και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με 3μηνες συμβάσεις αν υπάρξουν ελλείψεις στην συνέχεια».

Τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «δεν είναι λύση να πεις «κλείνω τα σχολεία» και είπε πως «προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες κάθε περιοχής. Αν μας υποδείξουν οι ειδικοί είτε θα αυστηροποιήσουμε τα μέτρα είτε θα τα χαλαρώσουμε».

«Οι καταλήψεις δεν έχουν καμία θέση, χρειάζεται διάλογος αλλά με ανοικτά σχολεία», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει δια ζώσης εκπαίδευση».

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε σχολεία, το οποίος έχεις στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων που δίνουν βάση στον εθελοντισμό.

Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχασαν πάνω από 1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών

Πρωτοφανή μείωση δείχνει η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για την επισκεψιμότητα Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών το οκτάμηνο του 2020. Η συγκριτική – σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς – πτώση που καταγράφηκε στον αριθμό των διανυκτερεύσεων των επισκεπτών, ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο (1.055.650).

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαμορφώθηκε από τα στοιχεία ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, το οκτάμηνο του 2020 καταγράφηκαν μόλις 532.016 διανυκτερεύσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τις 1.587.666. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν τους μάρτυρες της δραματικής πραγματικότητας από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 σε όλα τα επίπεδα (ψυχαγωγικός και επαγγελματικός τουρισμός, συνέδρια, εταιρικές συναντήσεις, εκδηλώσεις κ.α.) του τουρισμού της περιοχής.

Κατακόρυφη πτώση όλων των εθνικοτήτων

Η κατακόρυφη πτώση καταγράφηκε σε όλες ανεξαιρέτως τις εθνικότητες. Στο σύνολο των αλλοδαπών επισκεπτών παρουσιάστηκε πτώση της τάξης του 78,78% ενώ σε απόλυτους αριθμούς οι διανυκτερεύσεις τους έφθασαν μόλις τις 189.605 και ποσοστό 35,64% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων του οκταμήνου. Σημαντικότατη πτώση καταγράφηκε και στις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων επισκεπτών. Αν και πρόκειται για την εθνικότητα που «στήριξε» στο μέτρο του δυνατού τα ξενοδοχεία της περιοχής (ποσοστό 64,36% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων του οκταμήνου), ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς οι διανυκτερεύσεις τους έφθασαν τις 342.411 με ποσοστό πτώσης 50,66% από το περσινό οκτάμηνο, στο οποίο είχαν καταγραφεί 694.006 διανυκτερεύσεις.

Πρώτη αλλοδαπή εθνικότητα οι Κύπριοι – Συντριπτική πτώση των Ισραηλινών

Ο αντίκτυπος της πανδημίας αποτυπώνεται στο ακέραιο στον πίνακα με τις είκοσι πρώτες αλλοδαπές εθνικότητες και με τους αρνητικούς αριθμούς στα ποσοστά μεταβολής της κάθε εθνικότητας να μιλούν από μόνοι τους. Στην πρώτη θέση του πίνακα βρέθηκαν οι Κύπριοι επισκέπτες, με 21.931 διανυκτερεύσεις το φετινό οκτάμηνο έναντι 80.019 του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και σημαντικότατη πτώση της τάξης του 75,59%. Η χειρότερη όμως μείωση στις αλλοδαπές εθνικότητες, παρουσιάστηκε στις διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών επισκεπτών. «Ζοφερά» χαρακτηρίζονται τα νούμερα όπως αποτυπώθηκαν από τα στοιχεία της ΕΞΘ αναφορικά με τη συγκεκριμένη εθνικότητα, η οποία, από πέρυσι και πρόπερσι που βρέθηκε στην πρώτη θέση των αλλοδαπών, φέτος «κατρακύλησε» στην 11η θέση και πτώση ποσοστού 94,66%. Σε απόλυτους αριθμούς οι διανυκτερεύσεις των επισκεπτών από το Ισραήλ ανήλθαν το περσινό οκτάμηνο σε 128.620, ενώ το αντίστοιχο φετινό διάστημα μόλις σε 6.868.

Μείωση της μέσης τιμής του δωματίου και των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτων

Τα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί σε μηνιαία βάση η εταιρεία τουριστικών μελετών και ερευνών GBR Consulting για λογαριασμό της ΕΞΘ, δείχνουν ότι κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2020 υπήρξε μείωση στο ARR (μέση τιμή δωματίου) της τάξης του 5,9% και δραματική μείωση της τάξης του 44,8% στο RevPar (έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο) που ανήλθε μόλις στα 28,92 ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω νούμερα στην πραγματικότητα είναι ακόμη πιο μειωμένα, αφού τα στοιχεία αντλήθηκαν μόνο από τα ξενοδοχεία που επαναλειτούργησαν σταδιακά μετά τη λήξη της καραντίνας και όχι με βάση το σύνολο των ξενοδοχείων που λαμβάνουν μέρος στην έρευνα.

Πέτσας: Κανένα ξεχωριστό μέτρο για την πληθυσμιακή ομάδα άνω των 65 ετών

 «Παράθυρο» για lockdown στη Λακωνία – Τι είπε ο Τσιόδρας

«Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού» ανέφερε ο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας από τη Λακωνία, μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων σε αλλοδαπούς εργαζόμενους της περιοχής.

Για την επιδημία κοροναϊού στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας μίλησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος έκανε αυτοψία στην περιοχή.

Μαζί με τον κ.Τσιόδρα στην περιοχή βρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Όπως είπε ο κ. καθηγητής τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων για ελονοσία, όπου δύο εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα του Covid-19 και έτσι υποβλήθηκαν σε έλεγχο όπου και το τεστ για τον κοροναϊό βγήκε θετικό.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως εντοπίστηκαν κρούσματα κοροναϊού σε ένα περιβάλλον ευάλωτου πληθυσμού μεταναστών κατά τη διάρκεια ελέγχου για ελονοσία. Τα κρούσματα έχουν απομονωθεί ενώ η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα τόνισε πως το θετικό είναι ότι όλοι οι μετανάστες στην περιοχή είναι καταγεγραμμένοι και ξέρουμε ποιοι είναι σε κάθε σπίτι.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου είπε πως όλα τα μέτρα που προβλέπονται είναι σε πλήρη εφαρμογή, ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο lockdown, κάτι που για την ώρα δεν εξετάζεται.

Ο κ. Τσιόδρας  συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Οι αρμόδιοι επισκέφθηκαν  περιοχές του Δήμου Ευρώτα, καθώς και τη Δημοτική Ενότητα Μολάων και συναντήθηκαν με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, σε συνέχεια αύξησης κρουσμάτων Covid-19 στην περιοχή μεταξύ αλλοδαπών εργατών γης. Σκοπός της επίσκεψης είναι η επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των τοπικών αρχών για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων μείωσης της διασποράς του κοροναϊού.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Λακωνία

Σημειώνεται πως από χτες κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έκανε εκτεταμένους ελέγχους για ανίχνευση του ιού SARS-CoV2 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία.

Έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί περισσότερα από 150 rapid test στις στενές επαφές που έχουν προκύψει από την εκτεταμένη ιχνηλασία και θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και στις γύρω περιοχές, προκειμένου να εντοπιστεί και να περιοριστεί πιθανή διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα.

Τα 5 μέτρα – φωτιά πριν από την καραντίνα – Οι εισηγήσεις των επιστημόνων

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που υπήρξαν, για ακόμη ένα βράδυ, σε πλατείες παρά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ ήταν εκατοντάδες, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές ο συγχρωτισμός δεν αποφεύχθηκε, γεγονός που οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς στο να εξετάζουν πρόσθετα μέτρα, ιδίως στην Αττική η οποία για ακόμη μια ημέρα αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων.

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η πάση θυσία αποφυγή του γενικού lockdown που θα διέλυε την οικονομία και θα είχε σοβαρό πολιτικό κόστος. Ετσι, μεταξύ των ειδικών και των πολιτικών που λαμβάνουν τις αποφάσεις γίνονται συζητήσεις για τα επόμενα βήματα, σε περίπτωση που μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί  έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κοροναϊού.

Αυτή την ώρα λοιπόν στο τραπέζι των ειδικών υπάρχουν πέντε μέτρα:

1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδυνές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.

2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.

4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα. «Αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση», τόνισε το πρωί η υπουργός Παιδείας.

5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι ειδικοί, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Κρούσμα κορονοϊού στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί μέχρι και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας λόγω κρούσματος κορoνοιού σε δικαστικό λειτουργό.

«Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη διαπίστωση κρούσματος COVID-19 σε δικαστικό λειτουργό του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα Τμήματα Καταθέσεων και οι Γραμματείες των Τμημάτων που δεν έχουν έδρα έως και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, κάθε μέρα αντιστοίχως, θα λειτουργούν με προσωπικό «ασφαλείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του διοικητικού πρωτοδικείου της Αθήνας.

Θετικοί στον ιό 2 μαθητές – Κλείνουν τμήματα στα σχολεία

Νέα κρούσματα κορoνοϊού εντοπίστηκαν σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο μαθητές δημοτικού σχολείου που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, με τα αντίστοιχα τμήματά τους να αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

14ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΔΗ 1130-09-2020

Αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο το τμήμα Β μηχ. 22ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 529-09-2020

Αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο το τμήμα Γ1 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 5 Αναστολή έως 29-09-2020

Αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο το τμήμα Γ1 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΙΑΣ ΜΗΔΕΙΑΣ 8

Αναστολή έως 02-10-2020

Αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο το τμήμα Γ2.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μόνο με βεβαίωση γιατρού – Τι ισχύει με το τεστ κορονοϊού

Με συστάσεις για λελογισμένη χρήση και διευκρίνιση ότι δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, το οποίο χορηγείται και φέτος δωρεάν από 10.000 φαρμακεία.

Ήδη, στα φαρμακεία παρατηρούνται λίστες αναμονής, ενώ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θέτει κανόνες, αφού απαιτείται βεβαίωση από γιατρό για τον εμβολιασμό.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά «ιχνηλάτηση» για το ποιοι και πότε εμβολιάζονται έτσι ώστε να υπάρχει ενημερωμένος φάκελος, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου καλώντας και τους παιδίατρους να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζήτηση. Αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να κάνει το οικογενειακό περιβάλλον παιδιού κάτω των έξι μηνών, όχι το ίδιο το παιδί, επεσήμανε.

Προσδοκίες για ήπια περίοδο γρίπης

Ενδεδειγμένη ημερομηνία από 15 Οκτωβρίου ως 1η Νοεμβρίου για ανοσία:

Η φετινή περίοδος γρίπης αναμένεται ήπια ενώ «κορύφωση» αναμένεται από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, οπότε ο εμβολιασμός στις αρχές Νοεμβρίου εξασφαλίζει αντισώματα την κατάλληλη περίοδο, αφού η ανοσία διαρκεί το πολύ έξι μήνες.

Σχετικά με τη σύγχυση για το αν πριν από το αντιγριπικό προβλέπεται αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για κορωνοϊό, ο Απόστολος Βαλτάς διευκρίνισε: «Υπήρχε σχετική οδηγία, αλλά αυτό δεν ισχύει καθώς οφείλεται σε λάθος από Επιτροπή που υπερέβαλε της προστασίας και κάποιοι το πήραν για σημαία».

«Αν εμβολιαστούν οι πάντες δεν θα το κάνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη».

Δεν δικαιολογούνται πέντε εμβόλια για οικογένεια που πέρυσε έκανε ένα, τόνισε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Λουράντος προέδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό

-Άτομα άνω των 60 ετών

-Άτομα με υποκείμενο νόσημα, όπως διαβήτης και χρόνια πνευμονοπάθεια

-Άτομα που εργάζονται σε μολυσματικούς χώρους όπως οι υγειονομικοί

Τέλος, οι ειδικοί τονίζουν πως οι λίστες αναμονής, με ζήτηση ως πέντε εμβόλια ανά οικογένεια και όχι μόνο σε ένα φαρμακείο, είναι αδικαιολόγητο φαινόμενο.

Άλλαξε πορεία και κατευθύνεται στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο με τα 12 κρούσματα

Δώδεκα κρούσματα Covid-19 εντοπίστηκαν  από τους 150 δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν μεταξύ των 666 μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Mein Shiff 6, το οποίο πραγματοποιεί κρουαζιέρα με 922 επιβάτες. Είναι όλοι τους ασυμπτωματικοί και θα παραμείνουν σε καραντίνα στο πλοίο, μαζί με τους επιβάτες με τους οποίους ήρθαν σε επαφή.

Το κρουαζιερόπλοιο της TUI, με το οποίο έγινε η επανεκκίνηση της ελληνικής κρουαζιέρας πρόσφατα, αναχώρησε χθες από το λιμάνι του Ηρακλείου και βρίσκεται στην Μήλο.

Τα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου που έγινε στο πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου σήμαναν συναγερμό στις Αρχές. Ήδη έχει ενημερωθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναχωρεί από τη Μήλο με προορισμό τον Πειραιά, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαδικασία.

Το Mein Shiff 6 έχει ως home port το Ηράκλειο και πραγματοποιεί προγραμματισμένες κρουαζιέρες με ενδιάμεσους σταθμούς τη Μήλο, τον Πειραιά και την Κέρκυρα.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από την ΕΛΑΣ – 13 πρόστιμα στη Θεσσαλονίκη χθες Κυριακή

Θεσσαλονίκη: Αναστολή λειτουργίας του ΚΕΠ Κορδελιού λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου: Προσωρινή αναστολή λειτουργίας του ΚΕΠ Ελευθερίου Κορδελιού λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος covid – 19. Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου ενημερώνει ότι αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας η λειτουργία του ΚΕΠ Ελευθερίου Κορδελιού, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος covid – 19 σε εργαζόμενη.

Τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα και τα πρωτόκολλα υγιεινής, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες αρχές, και για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων πολιτών, με μέριμνα του Δήμου διενεργήθηκαν σήμερα διαγνωστικά τεστ στους υπαλλήλους του ΚΕΠ, καθώς και απολύμανση του χώρου στο οποίο στεγάζεται η υπηρεσία. Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ στα οποία υπεβλήθησαν οι εργαζόμενοι, το ΚΕΠ Ελευθερίου Κορδελιού θα παραμείνει κλειστό και αύριο, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr, ethnos.gr, ΑΝΤ1, in.gr, ert.gr, cnn.gr, Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα