Κορονοϊός: Τα διαβατήρια εμβολιασμού και ο ρόλος των μεταλλάξεων
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.
ΕΕ: Προς επεξεργασία το σχέδιο για διαβατήρια εμβολιασμού με στόχο την αναβίωση του τουρισμού
Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εργαστούν για ένα σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, σε μια προσπάθεια διάσωσης της ερχόμενης τουριστικής σεζόν.
Η επιβολή lockdown για την αντιμέτωπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού επέφερε πέρσι τη βαθύτερη οικονομική ύφεση στο μπλοκ των 27, πλήττοντας δυσανάλογα σκληρά τις νότιες χώρες μέλη, όπου οι οικονομίες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από επισκέψεις τουριστών.
Με τη διάθεση εμβολίων κατά της Covid-19, να επιταχύνεται σταδιακά, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ελληνική και η ισπανική, πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά.
Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.
Η Γαλλία, όπου η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, θεωρεί την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού «πρόωρη», δήλωσε σήμερα ένας Γάλλος αξιωματούχος.
Απαιτείται εργασία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως αν πρέπει το πιστοποιητικό να εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή, αν θα είναι αποδεκτό σε όλο τον κόσμο και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας εμβολιασμών με διδοσικά εμβόλια, θα πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό.
«Ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού», τονίζει ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters. Ωστόσο, στο προσχέδιο δεν γινόταν αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα προς κάποια τελική απόφαση.
Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA), η οποία επιθυμεί την αναζωογόνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, τα ταξίδια με πιστοποιητικά εγείρουν επίσης νομικά ζητήματα, ανέφεραν αξιωματούχοι, καθώς εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της σειράς στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησης τους περιορίζεται άδικα από τις συχνά πολύμηνες αναμονές για χορήγηση ενός εμβολίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά οδηγία από υπηρεσίες του ΠΟΥ και της ΕΕ για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της Covid-19 μπορούν ακόμα να είναι φορείς του νέου κορονοϊού και να μολύνουν άλλους, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν είναι πλέον ευάλωτοι.
Δεν είναι επίσης σαφές αν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό παραμένουν μολυσματικοί, για πόσο καιρό έχουν ανοσία και κατά πόσον και αυτοί θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά.
«Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε», υπογράμμισε ένας ανώτερος αξιωματούχος κράτους μέλους του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή», πρόσθεσε.
Ωστόσο δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου ο κλάδος φιλοξενίας πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να προετοιμάσει τους επόμενους μήνες. Παρά την επίσημη στάση ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιλύσουν μαζί το ζήτημα, ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να κινηθούν ταχύτερα μεμονωμένα.
Βρετανία: Ίσως να μην είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας το καλοκαίρι
Οι άνθρωποι στην Αγγλία μπορεί να μην χρειαστεί να φορούν μάσκες προσώπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εάν ο αριθμός των μολύνσεων της Covid-19 μειωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά είναι πιθανό η χρήση τους να απαιτηθεί ξανά το χειμώνα, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Αγγλίας, δρ. Τζένι Χάρις.
«Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών – όπως κάναμε πέρυσι – όταν βλέπουμε τα ποσοστά να πέφτουν, να μην χρειαζόμαστε να φορούμε μάσκες καθ’όλη αυτή την περίοδο», ανέφερε η Χάρις σε συνέντευξη Τύπου.
«Νομίζω ότι η καλοκαιρινή περίοδος, γενικά, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ πιο ασφαλής περίοδος για εμάς, με λιγότερη ανάγκη για παρεμβάσεις. Αλλά νομίζω ότι αυτό δεν αποκλείει τη χρήση μάσκας καθώς θα εισέλθουμε ξανά σε περίοδο χειμώνα», πρόσθεσε.
Δανία: Μελέτη επιβεβαιώνει ότι όσοι προσβλήθηκαν από τη βρετανική παραλλαγή του SARS-CoV-2 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία διαπιστώνει ότι όσοι προσβλήθηκαν με την πιο μεταδοτική, βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία, ανακοίνωσε σήμερα το Serum Institute της Δανίας.
Από τους 2.155 ανθρώπους που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Β117 του νέου κορονοϊού, οι 128 χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ένα ποσοστό κατά 64% υψηλότερο σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν προσβληθεί από άλλες παραλλαγές.
Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει μια παρόμοια μελέτη που έγινε στη Βρετανία στις αρχές του μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα η παραλλαγή Β117 έγινε η κυρίαρχη στη Δανία, αφού τα δύο τρίτα όλων των νέων μολύνσεων οφείλονται σ’ αυτήν. Στις αρχές του έτους το ποσοστό ήταν μόνο 5%.
Σερβία: Έξαρση της πανδημίας με εστία μετάδοσης τα χιονοδρομικά κέντρα
Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφεται στην Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.460 νέα κρούσματα, χίλια περισσότερα απ όσα είχαν καταγραφεί πριν από μία εβδομάδα. Από εχθές απεβίωσαν 17 ασθενείς από επιπλοκές του κορονοϊού ανεβάζοντας στις 4.383 τον αριθμό των θανάτων. Τα αίτια της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται από τους ειδικούς στην χαλαρότητα που επικράτησε τον Ιανουάριο και το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Η Επιτροπή Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κρίσεων στην σημερινή της συνεδρίαση εντόπισε τα χιονοδρομικά κέντρα ως βασική εστία μετάδοσης της νόσου. Ο επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον εκτίμησε ότι η διασπορά του ιού από αυτούς που επέστρεψαν από τις χειμερινές διακοπές τους θα συνεχιστεί και τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής τα ιατρικά μέλη εξέφρασαν φόβους ότι θα επαναληφθεί η κατάσταση που επικρατούσε τον Δεκέμβριο του 2020 όταν η πληρότητα στα νοσοκομεία έφτασε το 98% και ζήτησαν να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα. Το αίτημα αυτό ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση για οικονομικούς λόγους. Σημειώνεται ότι στην Σερβία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών ενώ τα καταστήματα, εμπορικά και εστίασης, λειτουργούν μέχρι τις 08:00 η ώρα το βράδυ.
Η έξαρση της πανδημίας δεν εμποδίζει την εφαρμογή του προγράμματος των εμβολιασμών που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Στην Σερβία μέχρι εχθές το απόγευμα εμβολιάστηκαν 1.300.330 πολίτες εκ των οποίων οι 472.769 έκαναν και την δεύτερη δόση. Η Σερβία είναι δεύτερη στην Ευρώπη και έκτη στο κόσμο σε αριθμό εμβολιασθέντων ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, γίνεται δωρεάν και οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα εμβόλια που διατίθενται και είναι: το ρωσικό Sputnik-V, το κινέζικο Sinopharm, το εμβόλιο των Pfizer-Biontech και το AstraZeneca.
Σλοβακία: Ρουμάνοι γιατροί έφτασαν στην Μπρατισλάβα για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στις ΜΕΘ
Μια ομάδα πέντε Ρουμάνων γιατρών και εννέα νοσηλευτών έφτασε σήμερα στη Σλοβακία για να βοηθήσει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας αυτής όπου το ποσοστό θανάτων από Covid-19, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είναι πλέον το υψηλότερο παγκοσμίως.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πέτερ Λαζάροφ επιβεβαίωσε ότι η ομάδα των Ρουμάνων υγειονομικών έφτασε στη χώρα. Η Σλοβακία είχε ζητήσει βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει τη συνεργασία των χωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα εργαστούν για τρεις εβδομάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.
«Ορισμένοι από αυτούς τους Ρουμάνους επαγγελματίες υγείας θα βοηθήσουν στη μονάδα Covid-19 του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Παθήσεων στην Μπρατισλάβα. Καθώς υπάρχει έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη και αναγκαία», είπε η εκπρόσωπος του ιδρύματος αυτού, Σόνα Βαλασίκοβα.
Η Σλοβακία, μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, το 2020. Όμως τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στον κόσμο. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 6.775 ενώ σήμερα νοσηλεύονται 3.936 άνθρωποι.
Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία
Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία. Σήμερα τα νέα περιστατικά Covid 19 είναι 16.424, με 318 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 340.247 διαγνωστικά τεστ, το 4.8% από τα οποία προέκυψαν θετικά. Χθες τα κρούσματα ήταν 13.314 και 356 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Από την αρχή της επιδημίας, στην χώρα οι μολύνσεις είναι 2.848.564, με 96.666 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας, σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, οι ασθενείς με κορονοϊό είναι 28 περισσότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 78 λιγότεροι.
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι μετά την λήξη του διατάγματος που θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 5 Μαρτίου, θα εγκριθεί νέο κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο θα περιέχει, πάντα, περιορισμούς και απαγορεύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τα νέα αυτά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 6 Απριλίου, δηλαδή και κατά το Πάσχα των Καθολικών. «Στην φάση αυτή δεν μπορεί να αποφασιστεί χαλάρωση των μέτρων», δήλωσε σήμερα ο Σπεράντσα.
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση θα διανείμει 25 εκατομμύρια μάσκες σε Αμερικανούς
Η αμερικανική κυβέρνηση θα διανείμει 25 εκατομμύρια μάσκες σε Αμερικανούς, ξεκινώντας τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Οι μάσκες θα διανεμηθούν “σε ολόκληρη τη χώρα (…) και θα είναι διαθέσιμες σε πάνω από 1.300 τοπικές κλινικές και 60.000 τράπεζες τροφίμων”, τόνισε η αμερικανική προεδρία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ