Κορονοϊός: Τα ενεργά κρούσματα και τα στοιχεία που προβληματίζουν

Πενταπλάσια η πιθανότητα μόλυνσης τώρα σε σχέση με πριν 8 μήνες, λέει ο Παυλάκης

Parallaxi
κορονοϊός-τα-ενεργά-κρούσματα-και-τα-σ-903025
Parallaxi

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας με τα κρούσματα να παρουσιάζουν μικρή μείωση, αλλά σε ανοδική τροχιά να βρίσκονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Σε 570.000 υπολογίζει τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, με την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορονοϊό να είναι σήμερα πενταπλάσια συγκριτικά με πριν από 8 μήνες.

Ποιοι χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό

Το 7ημερο 18-24 Ιουλίου καταγράφηκαν 271 θάνατοι, που αφορούσαν στην πλειοψηφία τους άτομα 60 ετών και άνω με σοβαρά χρόνια ή οξεία υποκείμενα νοσήματα, ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών ήταν και ανεμβολίαστοι. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και 9 ασθενείς από 27 έως 57 ετών που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων, όπως η κίρρωση ήπατος, η νοσογόνος παχυσαρκία και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Χθες Τρίτη έως αργά το απόγευμα είχαν καταγραφεί 26 νέοι θάνατοι, τη Δευτέρα 41, την Κυριακή 24 Ιουλίου 39 θάνατοι, ενώ το περασμένο Σάββατο 44 θάνατοι και την προηγούμενη Παρασκευή 48.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πλειοψηφία των ατόμων που συγκαταλέγονται στα προαναφερόμενα θύματα του κορονοϊού ήταν είτε ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, δηλαδή δεν είχαν λάβει τις συνιστώμενες δόσεις βάσει ιατρικού ιστορικού. Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε χθες ότι «όσοι είναι πάνω από 70 ετών, πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου τώρα, γιατί μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 98%», σύσταση που ισχύει και για όσους έχουν σοβαρά χρόνια ή οξέα υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Παυλάκης: Πενταπλάσια η πιθανότητα μόλυνσης τώρα

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Παράρτημα Εμβολίων του Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σχολιάζοντας την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τώρα, στη μέση του καλοκαιρινού κύματος, η Ελλάδα έχει περίπου 40-50 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και 33 θανάτους. Δεν το λες και τεράστια πρόοδο» ενώ συμπληρώνει πως «η χειρότερη περίοδος για μετάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι σήμερα. Αυτό το ξέρετε και εμπειρικά κοιτώντας γύρω σας, πόσους μολυσμένους ξέρετε, τους περισσοτερους ούτε καν δηλωμένους, γιατί δεν πάνε στο νοσοκομείο».

Αιτιολογώντας την θερινή έξαρση των κρουσμάτων ο κ. Παυλάκης λέει ότι «δεν άλλαξε ο ιός, τουλάχιστον όχι δραστικά, παρά τα όσα λένε μερικοί ημιμαθείς ή άσχετοι. Άλλαξε η αντίσταση μας στον ιό λόγω εμβολίων και προηγούμενων μολύνσεων».

Εκτιμά δε ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 570.000 στην Ελλάδα, ενώ τον Νοέμβριο του 2021 υπολογίζονταν σε περίπου 95.000. «Τεράστια αύξηση. Με ~600,000 ενεργά κρούσματα, σημαίνει: ένας στους 10-15 που συναντάτε στο δρόμο είναι μολυσμένος, και πολλοί είναι μεταδοτες. Άρα η πιθανότητα για μόλυνση σήμερα είναι 5 φορές μεγαλύτερη από το Νοέμβρη του 2021», εκτιμά.

Προειδοποιεί δε ότι οι πολλές νέες μολύνσεις δίνουν το έναυσμα για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που διαφεύγουν των εμβολίων. «Ήδη ξέρουμε από πειράματα που προσπαθούμε να δημοσιεύσουμε τώρα, ότι το Ο4/5 ξεφεύγει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα εμβόλια από ότι τα προηγούμενα στελέχη. Άρα, λιγότερη προστασία, και οι μολύνσεις θα παραμένουν ψηλά. Ετσι θα δημιουργηθεί ο νέος ιός που θα φέρει το επόμενο κύμα», λέει χαρακτηριστικά.

Και υπενθυμίζει ότι το καλύτερο μέσο προστασίας είναι ο εμβολιασμός και η αποφυγή της μόλυνσης ευθύς εξ αρχής. «Για να μη μολυνθείτε κρατήστε τα μέτρα, μάσκες, απόσταση, καθαρισμό αέρα. Απαιτείστε από την κυβέρνηση προστασία της υγείας και της ζωής σας δια της επιβολής και τήρησης των μέτρων προστασίας που δεν εφαρμόζονται πουθενά», καταλήγει.

Τα 4 ανησυχητικά στοιχεία στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Με περίπου 20.000 μολύνσεις σε καθημερινή βάση κύλησε η εβδομάδα που μας πέρασε όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο δεν ήταν οι 136.077 νέες μολύνσεις κοροναϊού σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται αυξημένος αριθμός νοσηλειών, θανάτων και διασωληνωμένων ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον αριθμό των επαναμολύνσεων καθώς αφορούν το 19% επί του συνόλου των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, στην επιδημιολογική έκθεση για την εβδομάδα 18 έως 24 Ιουλίου που γνωστοποίησε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε σε εβδομαδιαία βάση συνολικά 136.077 νέα κρούσματα, 271 θανάτους και 132 διασωληνωμένους.

Αύξηση σε τρεις δείκτες

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων και σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφεται αύξηση θανάτων κατά 26%, διασωληνωμένων κατά 15% και νοσηλειών κατά 10%.

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.793 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 399, 10% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 132 (66.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 67 έτη και το 91.7% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 271 θάνατοι ασθενών COVID-19 (26 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 26% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.999 θάνατοι, με το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΠΗΓΗ: protothema.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα