Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: 1 στους 5 ασθενείς διασωληνώνεται – Πολλοί νέοι και χωρίς υποκείμενα νοσήματα στις ΜΕΘ

Δραματικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, αντιμετωπίζει η συμπρωτεύουσα, όπου οι έλεγχοι στον πληθυσμό αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα.

Parallaxi
κορονοϊός-θεσσαλονίκη-1-στους-5-ασθεν-628654
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash
Γεμίζουν ασφυκτικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη. Ξεπερνούν τις 70 οι εισαγωγές ασθενών καθημερινά, ενώ από αυτούς, ο 1 στους 5 χρειάζεται να διασωληνωθεί. Ανάμεσά τους υπάρχουν και νέοι που δεν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τους γιατρούς των ΜΕΘ.

Δραματικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, αντιμετωπίζει η συμπρωτεύουσα, όπου οι έλεγχοι στον πληθυσμό αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Οι τρεις στους 10 ανθρώπους που υποβάλλονται σε εξετάσεις, αποδεικνύονται θετικοί στην ιό, ενώ τεράστια είναι η αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη και συντονίζει έκτακτο σχέδιο ανάπτυξης νέων κλινών με φορητούς αναπνευστήρες και με την αλλαγή χρήσης κλινικών στα νοσοκομεία.

Η ανάγκη για Μονάδες έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, η Διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάννη:

“Όταν έχουμε 600 κρούσματα θετικά καθημερινά, το 10% από αυτά να χρειαστεί νοσηλεία, είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Τώρα από αυτά που εισάγονται, επίσης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών θα διασωληνωθεί. Σχεδόν ο 1 στους 5 διασωληνώνεται. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, όπως είναι πολύ μεγάλος και ο αριθμός των θανάτων που έχουμε”, αναφέρει η γιατρός.

“Πολλοί νέοι και χωρίς υποκείμενα νοσήματα”

Η μεγάλη διασπορά στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, η οποία παρατηρείται κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ, ανθρώπων που δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με την Εντατικολόγο, κα. Βλαχογιάννη, υπάρχει αύξηση νοσηλευομένων στις ηλικίες 39-64:

“Στις ΜΕΘ έχουμε και νεότερους σε ηλικία, δυστυχώς. Είναι 40άρηδες, 50άρηδες και πιο μικρές ηλικίες. Σήμερα για παράδειγμα χρειάστηκε νοσηλεία ένας 27χρονος, μια 38χρονη, είναι μικρές ηλικίες. Και δεν έχουν απαραίτητα και υποκείμενα νοσήμετα όλοι. Υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς κανένα νόσημα. Είναι απλά η αντίδραση του κάθε οργανισμού”, αναφέρει η γιατρός.

Η πλειοψηφία των ασθενών, βέβαια, όπως τονίζει η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” παρουσιάζει τα νοσήματα που ενοχοποιούνται για νοσηλείες σε ΜΕΘ:

“Τα συνήθη προβλήματα που έχουμε, είναι τα ίδια με το πρώτο κύμα, δηλαδή: διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία. Αλλά εκτός από αυτά έχουμε ασθενείς με τελείως ελεύθερο ιστορικό. Δυστυχώς! Και αυτό είναι που μας τρομάζει περισσότερο, μας αγχώνει περισσότερο γιατί κακά τα ψέματα, όταν έχεις ένα 27χρονο παιδί, είναι το στρες μεγαλύτερο για όλους μας”.

Που οφείλεται η μεγάλη αύξηση στους θανάτους

Η αύξηση στους θανάτους που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η κα. Βλαχογιάννη λέει ότι οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία:

“Είναι επίπτωση των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και γι’ αυτό υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων. Αν σκεφτείτε ότι στο πρώτο κύμα δεν είχαμε ούτε το 1/10 των νοσηλευομένων που έχουμε σήμερα. Είναι πολύ πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός και των νοσηλευομένων που νοσηλεύονται σε κοινές κλίνες, αλλά και στις ΜΕΘ. Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς διασωληνωμένους, ποτέ”, σημειώνει η γιατρός.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα