Κορονοϊός: Τι δείχνει νέα βρετανική ανάλυση για το εμβόλιο της AstraZeneca
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Δύο δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca κατά της Covid-19 κάνουν το σκεύασμα 85% με 90% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία (PHE), επικαλούμενη ανάλυση δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες από τη διάθεση των εμβολίων.
Η PHE εκτιμά επίσης ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 συνολικά απέτρεψε τους θανάτους 13.000 ανθρώπων άνω των 60 ετών έως τις 9 Μαΐου και εμπόδισε 39.100 ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών να χρειαστούν νοσοκομειακή θεραπεία για την Covid-19.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μία δόση εμβολίου το 40% του ενήλικου πληθυσμού και το 17% έχει εμβολιαστεί πλήρως
Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του εμβολιασμού στην ΕΕ και τη βελτιωμένη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, έστειλε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ.
Η Στέλλα Κυριακίδου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, είπε ότι από τα μέσα Απριλίου τα κρούσματα κορονοϊού στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 39% και τώρα πολλά κράτη μέλη αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας και να ανοίγουν εκ νέου μεγάλους τομείς της οικονομίας.
Η Επίτροπος Υγείας επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου το 40% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ και το 17% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Πάνω από 20 εκατ. εμβολιασμοί πραγματοποιούνται πλέον κάθε εβδομάδα στην ΕΕ – αριθμός ο οποίος θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η παραγωγή και οι παραδόσεις επιταχύνονται.
«Μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αυτοπεποίθηση και επίσης να κοιτάξουμε προς το καλοκαίρι με συγκρατημένη αισιοδοξία», είπε η Στ. Κυριακίδου, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση παραλλαγών που συνεχίζεται σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία. Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι «ένα βήμα μπροστά από τον ιό», να εξετάζει την επανεκκίνηση των οικονομιών και των κοινωνιών με προσαρμοσμένο τρόπο απέναντι στην πανδημία, να προστατεύει το νεότερο πληθυσμό της και να έχει πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια που θα προστατεύουν από την απειλή μεταλλάξεων.
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες φάσεις της στρατηγικής εμβολιασμού, η Στ. Κυριακίδου επισήμανε ότι η Επιτροπή υπέγραψε σήμερα το τρίτο συμβόλαιο με την Pfizer/Biontech για την αγορά επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν προσαρμοσμένα εμβόλια σε νέες παραλλαγές.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, η Επίτροπος είπε ότι γίνεται πρόοδος στον εντοπισμό τους. Η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και με τα κράτη μέλη έχει βοηθήσει κάποιες χώρες να φτάσουν στο προτεινόμενο επίπεδο αλληλουχίας του 10% των δειγμάτων.
Τέλος, ανέφερε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ παρέχουν προστασία έναντι των γνωστών μεταλλάξεων και πως εκτιμάται ότι τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA θα διευκολύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων εμβολίων. Με τις αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης, τα εμβόλια αυτά θα φτάσουν πολύ γρήγορα στους πολίτες, τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα αναπτύξει και θα εγκρίνει ως τον Οκτώβριο τρεις νέες αποτελεσματικές θεραπείες COVID-19.
Τέλος, ενόψει της αυριανής παγκόσμιας διάσκεψης κορυφής για την υγεία που θα γίνει στη Ρώμη, η Επίτροπος είπε ότι η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής εμβολίων θα είναι καθοριστικής σημασίας. «Για να προετοιμαστούμε για το μέλλον, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις σωστές δομές για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει την ύπαρξη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε Έκτακτες Καταστάσεις για την Υγεία», είπε η Επίτροπος.
Αν η Σίλικον Βάλεϊ πλήρωνε τους φόρους της, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να βγει από την πανδημία
Ιταλία: 19:5.741 νέα κρούσματα, 164 θάνατοι
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 5.741 περιστατικά κορονοϊού και 164 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 251.037 διαγνωστικά τεστ, το 2,3% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,9%.
Χθες τα κρούσματα ήταν 5.506, με 149 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, οι ασθενείς με Covid-19 είναι 99 λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 635 λιγότεροι.
Από την αρχή της πανδημίας, τέλος, στην χώρα τα περιστατικά είναι 4.178.261 και 124.810 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Ελπιδοφόρα μελέτη από Γαλλία: Αξιόπιστη διάγνωση κορωνοϊού χάρη στην όσφρηση των σκύλων
Σκύλοι ανίχνευσης κορονοϊού δια της οσφρήσεώς τους χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία εδώ και καιρό στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Μία γαλλική μελέτη έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει αυτήν την πολύ ελπιδοφόρα διαπίστωση.
Η ανίχνευση του κορωνοϊού μέσω της όσφρησης των σκύλων φαίνεται μάλιστα πως είναι πιο αξιόπιστη από άλλα διαγνωστικά τεστ όπως συνάγεται από αυτήν την γαλλική μελέτη, αφού το ποσοστό επιτυχίας είναι σχεδόν 100%.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, στην οποία συμμετείχε το πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο AP-HP του Παρισιού, τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Αυτό στηρίζεται ιδίως σε έναν αριθμό: το 97% αυτών που μολύνθηκαν μπόρεσαν να εντοπισθούν χάρη στην όσφρηση των τετράποδων. Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, ηλικίας έξι έως 76 ετών, οι οποίοι είχαν ήδη κάνει το μοριακό τεστ PCR. Περισσότεροι από 100 μεταξύ αυτών είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Στη συνέχεια συνέλεξαν ιδρώτα από τη μασχάλη των συμμετασχόντων στην έρευνα σε κομπρέσες τις οποίες έδωσαν στους σκύλους να τις μυρίσουν. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Σε ανακοίνωση των γιατρών-ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων και κτηνιάτρων, γίνεται λόγος για μια σημαντική ανακάλυψη.
Οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι είναι η πρώτη μελέτη του είδους που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο, αφού συμμετείχαν επίσης σκύλοι και πυροσβέστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αξίζει όμως επίσης να ρίξει κανείς και μια ματιά στο Λονδίνο και το Ανόβερο.
Ο ομοσπονδιακός στρατός (Bundeswehr) εξέτασε σκύλους ανίχνευσης κορονοϊού στο Ανόβερο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η έρευνα όμως έχει διακοπεί.
Μια μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (School of Hygiene and Tropical Medicine) προσπάθησε επίσης να διαπιστώσει εάν οι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του ιού. Τα αποτελέσματα βρίσκονται στη διάθεση του βρετανικού υπουργείου Υγείας ήδη από τον Οκτώβριο.
Γαλλία: Ο εμβολιασμός ανοικτός σε όλους τους ενήλικες από τις 31 Μαΐου
Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 θα είναι ανοικτός για όλους τους ενήλικες στη Γαλλία από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, ήτοι δύο εβδομάδες νωρίτερα από την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία, έγινε σήμερα γνωστό από τον πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Καστέξ.
Τα επαγγέλματα προτεραιότητας, στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ αυτών οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί, οι ταμίες ή οι οδηγοί λεωφορείων, θα μπορούν, από την πλευρά τους, να κάνουν εμβόλιο από τις 24 Μαΐου, ανακοίνωσε, επιπλέον, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.
«Όλο και περισσότεροι εμβολιασμοί: αφού ξεπεράσαμε με επιτυχία το όριο των 20 εκατομμυρίων εμβολιασμένων με μια πρώτη δόση, το περασμένο Σάββατο, έχουμε ήδη επιπλέον ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους και επομένως η κυβέρνηση αποφάσισε, έπειτα από αίτημα του προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας, να επιταχύνει περισσότερο» τους εμβολιασμούς, εξήγησε ο Ζαν Καστέξ.
Αυτή η «επιτάχυνση» μπορεί να «επιτραπεί από το γεγονός ότι θα παραλάβουμε πολλές δόσεις έως το τέλος του μήνα Ιουνίου, επομένως πρέπει να έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμών όσο το δυνατόν υψηλότερο και αυτό είναι εφικτό, χάρη στην κινητοποίηση που δεν αποδυναμώνεται στα εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο Ζαν Καστέξ.
Η Γαλλία αναμένεται να παραλάβει 16 εκατομμύρια δόσεις τον Μάιο, κατόπιν 32 εκατομμύρια δόσεις τον Ιούνιο. Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι να φθάσει τους 30 εκατομμύρια εμβολιασμένους με μια πρώτη δόση στις 15 Ιουνίου.
Αυστρία: Σημαντική μείωση νέων κρουσμάτων κορονοϊού και νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ
Συνεχίζεται η εδώ και ημέρες καταγραφόμενη στην Αυστρία σημαντική υποχώρηση του αριθμού των νέων μολύνσεων από κορονοϊό, των νοσηλειών σε νοσοκομείο και των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη αναφέρουν σήμερα 562 νέες μολύνσεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον αντίστοιχο αριθμό πριν από δύο εβδομάδες να είναι υπερδιπλάσιος και να ανέρχεται σε 1.333, από την 6η προς την 7η Μαίου.
Σήμερα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 782 ασθενείς με κορονοϊό — έναντι των 1.394 στις 7 Μαίου – και από αυτούς οι 252 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (417 πριν από δύο εβδομάδες).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η “επίπτωση των επτά ημερών”, δηλαδή ο αριθμός των νέων μολύνσεων με τον κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 59,3 (από τις 112 που ήταν στις 7 Μαίου).
Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα το σύνολο των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα έφτασε τους 10.527, με 176 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 639.616 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Αυστρία, 619.756 άνθρωποι έχουν αναρρώσει, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σήμερα σε 9.333, με τους εμβολιασμούς – τουλάχιστον με τη μία δόση — να έχουν ξεπεράσει τα 4.300.00, σε συνολικό πληθυσμό 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τουρκία: Η Άγκυρα παρήγγειλε 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech
Η Τουρκία, αντιμέτωπη με έλλειψη εμβολίων κατά της Covid-19, παρήγγειλε 60 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για να ενισχύσει την εκστρατεία εμβολιασμού πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Η συμφωνία μεταξύ της BioNTech και του τουρκικού υπουργείου Υγείας αφορά την αγορά 60 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα 30 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων, ανακοίνωσε το γερμανικό εργαστήριο.
Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο μια πρώτη παραγγελία 30 εκατομμυρίων δόσεων αυτού του εμβολίου. Η νέα συμφωνία αυξάνει σε 120 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των δόσεων που θα παραδοθούν στην Τουρκία το 2021.
“Είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στις προσπάθειες εμβολιασμού στην Τουρκία και για την εμπιστοσύνη που υπάρχει προς το πρόσωπό μας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγούρ Σαχίν, Γερμανός τουρκικής καταγωγής, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.
“Στόχος μας είναι να παράσχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις του εμβολίου μας κατά της Covid-19 σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουμε να τερματιστεί αυτή η πανδημία, να μειωθούν οι νοσηλείες λόγω της Covid-19 και να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή”, πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται καθώς η Τουρκία, ενώ άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού ολοταχώς, επιβράδυνε σημαντικά τον ρυθμό λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εμβολίων.
Ένδειξη αυτής της έλλειψης, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τον Απρίλιο να αυξήσει το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε έξι ή οκτώ εβδομάδες, έναντι των τεσσάρων που ίσχυαν προηγούμενα.
Η Τουρκία, χώρα σχεδόν 83 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει περισσότερες από 5,1 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό και περισσότερους από 45.000 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Μόνο 11,6 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, κυρίως του κινεζικού Coronavac.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, η χώρα θα μπορούσε, χάρη στον εμβολιασμό, να επιτύχει “συλλογική ανοσία” πριν από τον Αύγουστο.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 9.232 νέα κρούσματα και 396 θανάτους
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 9.232 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 3.312 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.974.908.
Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 396 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 117.361.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.
Πηγή: ΑΠΕ