Top

Κορονοϊός: Τι έδειξε πείραμα «δοκιμαστικών» συναθροίσεων με 60.000 συμμετέχοντες

Η ανεπίλυτη σπαζοκεφαλιά του αριθμού των νεκρών της πανδημίας

Parallaxi
κορονοϊός-τι-έδειξε-πείραμα-δοκιμασ-729622
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Μόνο 15 άνθρωποι από τους 60.000 που συμμετείχαν σε μαζικές συναθροίσεις, χωρίς να φορούν μάσκα ή να τηρούν τις αποστάσεις στη Βρετανία, στο πλαίσιο πιλοτικών δοκιμών, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Προκειμένου να δοθεί και πάλι άδεια για την οργάνωση συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων φέτος το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επέτρεψε αυτόν τον μήνα να γίνουν εννέα μεγάλες, δοκιμαστικές συγκεντρώσεις, χωρίς μέτρα για την Covid-19. Μεταξύ αυτών ήταν τρεις ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Γουέμπλεϊ (21.000 θεατές), η τελετή των Brit Awards στην O2 Arena (4.000 θεατές), ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σνούκερ και διάφορες εκδηλώσεις στο Λίβερπουλ, όπως ένα ρέιβ πάρτι με τη συμμετοχή 3.000 ανθρώπων.

Όλοι οι θεατές και συμμετέχοντες έπρεπε να υποβληθούν σε τεστ για Covid-19 24 ώρες πριν από την εκδήλωση και να βγει αρνητικό. Μετά την εκδήλωση έκαναν τεστ PCR και μόνο 15 από τους 60.000 βρέθηκαν θετικοί.

Το αποτέλεσμα αυτό αντιστοιχεί στο ποσοστό μόλυνσης στο σύνολο του πληθυσμού, που σήμερα είναι 22 ανά 100.000.

Η Βρετανία, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από την Covid-19 στην Ευρώπη, είδε την υγειονομική κατάσταση να βελτιώνεται εντυπωσιακά μετά το αυστηρό λοκντάουν τον χειμώνα και την ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία. Στην Αγγλία παρατηρούνται ενδείξεις μιας πιθανής αύξησης των μολύνσεων το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Από την Δευτέρα, οι πολιτιστικοί χώροι και τα στάδια επιτρέπεται να δέχονται μέχρι και 1.000 θεατές σε κλειστό χώρο και έως 4.000 σε ανοιχτό χώρο, πάντα όμως εφόσον τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα.

Η ανεπίλυτη σπαζοκεφαλιά του αριθμού των νεκρών της πανδημίας

Περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια νεκροί από την Covid σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ο επίσημος αριθμός των θανάτων και αναμφίβολα δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού. Για τον πραγματικό αριθμό, η απάντηση δεν θα δοθεί σύντομα, λένε οι ειδικοί. Ισως και να μην δοθεί ποτέ.

Θάνατοι μη καταγεγραμμένοι, θάνατοι κρυμμένοι, θάνατοι που συνδέονται με τον υπερκορεσμό των συστημάτων υγείας, αλλά και ζωές που σώθηκαν σε έναν κόσμο που ζει σε αργή κίνηση…

Η πολυπλοκότητα της εξίσωσης δεν εμποδίζει τους επιστήμονες να αναζητούν απαντήσεις, κρίσιμης σημασίας για να υπάρξει ένας αξιόπιστος απολογισμός για μία ιστορική πανδημία και για να εξαχθούν τα διδάγματα από την διαχείρισή της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που παρουσιάσθηκαν σήμερα, η πανδημία έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει περί τα 6 έως 8 εκατομμύρια θανάτους, αμέσως ή εμμέσως, δηλαδή 2 έως 3 φορές περισσότερους από τον επίσημο αριθμό των 3,4 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, ορισμένοι υπολογισμοί είναι ακόμη βαρύτεροι. Το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Σιάτλ εκτιμά ότι οι θάνατοι που οφείλονται αμέσως στην Covid παγκοσμίως ανέρχονται από τον Μάρτιο 2020 σε 6,9 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βαρύ απολογισμό με 912.000 θανάτους (έναντι 578.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), το Μεξικό 621.000 θανάτους (έναντι 219.000 επισήμως) και η Βραζιλία 616.000 (έναντι 423.000). Στην Ρωσία, η απόσταση μεταξύ πραγματικότητας και επισήμων στοιχείων είναι θεαματική με 111.000 επίσημους θανάτους, έναντι άνω των 600.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Τεράστιες διορθώσεις

Σε ορισμένες χώρες, σημαντικό μέρος αυτής της υποεκτίμησης συνδέεται με την διενέργεια περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ, όπως στο Μεξικό ή στην Ινδία, εξηγεί ο Chris Murray, επικεφαλής του IHME.

Οποιοι και αν είναι οι λόγοι, «αυτές οι τεράστιες διορθώσεις των επίσημων αριθμών είναι κρίσιμες για να αντιληφθούμε πού η πανδημία είχε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και να προσδιορίσουμε αν οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από τις κυβερνήσεις περιόρισαν τις συνέπειες, λέει ο ερευνητής.

Τα συμπεράσματα του IHME, με τα οποία δεν συμφωνεί το σύνολο των επιστημόνων, απεικονίζουν τα προβλήματα που συνδέονται με τα μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε τμηματικά δεδομένα.

Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μία σειρά υποθέσεων που μπορεί ίσως να είναι σωστές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοσθούν εξατομικευμένα σε χώρες, λέει ο Steven Woolf του Virginia Commonwealth University, ο οποίος αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκτιμήσεων που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«900.000 υπερβάλλοντες θάνατοι είναι λογικό, αλλά δεν συνδέονται όλοι οι επιπλέον θάνατοι απευθείας με τον ιό», λέει.

Ελλειμματικά στοιχεία

Για την αποτίμηση του πραγματικού απολογισμού της επιδημίας, οι επιστήμονες στρέφουν αρχικά το ενδιαφέρον τους στην υπερβάλλουσα θνητότητα που έχει καταγραφεί σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων που θεωρούνται αναμενόμενοι βάσει των στοιχείων των περασμένων ετών.

«Ο υπολογισμός δεν είναι εύκολος. Αλλά, στην συνέχεια, πρέπει να γίνει διαχωρισμός των άμεσων και των έμμεσων συνεπειών της Covid», εξηγεί ο Stéphane Helleringer, δημογράφος του New York University στο Αμπού Ντάμπι.

Αυτές οι έμμεσες συνέπειες μπορεί να είναι θάνατοι που συνδέονται με τον υπερκορεσμό των νοσοκομείων που δεν μπορούν να φροντίσουν άλλους ασθενείς ή αντίθετα οι θάνατοι που αποφεύχθηκαν μπορεί να συνδέονται με την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ή την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο ο υπολογισμός είναι εξαιρετικά πολύπλοκος» , συνεχίζει ο ερευνητής, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας των ειδικών που συμβουλεύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το θέμα.

Κυρίως λόγω κραυγαλέας έλλειψης στοιχείων στις φτωχές χώρες. Ακόμη και πριν από την επιδημία, το Μαλάουι δεν κατέγραφε παρά το 10% έως 15% των θανάτων που επέρχονταν στο έδαφός του.

Στις χώρες αυτές είναι τελείως αδύνατος ο υπολογισμός της υπερβάλλουσας θνητότητας σε πραγματικό χρόνο, πράγμα αναγκαίο για την σωστή κατανομή των πόρων, κυρίως των εμβολίων, λέει.

«Σήμερα συζητούμε ακόμη τον απολογισμό της ισπανικής γρίπης…»

Αν όλοι οι ειδικοί μοιάζει ότι συμφωνούν ότι ο αριθμός των θανάτων έχει υποεκτιμηθεί, το θέμα είναι σε ποιον βαθμό, λέει ο Stéphane Helleringer.

Μελέτη η οποία έχει δημοσιευθεί στον ιατρική επιθεώρηση BMJ υπολογίζει σε 1 εκατομμύριο θανάτους την υπερβάλλουσα θνητότητα το 2020 μόνο σε 29 πλούσιες χώρες, δηλαδή 31% περισσότερους από τον επίσημο απολογισμό των θανάτων της Covid-19.

Αλλά αυτό δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για άλλες περιοχές του κόσμου, προειδοποιεί ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Nazrul Islam του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αρα, αν η ερώτηση είναι «θα μπορέσουμε ποτέ να υπολογίσουμε τις παγκόσμιες συνέπειες, σε όλες τις χώρες;» , η απάντηση είναι «πιθανότατα όχι».

«Ακόμη σήμερα συζητούμε για τον απολογισμό της ισπανικής γρίπης», εδώ και έναν αιώνα, υπενθυμίζει ο Stéphane Helleringer επιμένοντας ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα απασχολούν δημογράφους και επιδημιολόγους για πολλά χρόνια.

Οι Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson υποσχέθηκαν 3,5 δισ. δόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες

Οι παραγωγοί των εμβολίων κατά της Covid-19 Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson δεσμεύτηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της G20, να παράσχουν σε τιμή κόστους ή μειωμένη, 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις στις φτωχότερες χώρες το 2021 και το 2022.

Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν αυτή τη χρονιά, οι υπόλοιπες το 2022. Η Pfizer θα παράσχει 2 δισεκατομμύρια δόσεις, η Moderna “έως” 995 εκατομμύρια και η Johnson & Johnson “έως 500 εκατομμύρια”.

Θα δοθούν σε τιμή κόστους στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και σε μειωμένη τιμή στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων με την ευκαιρία της ψηφιακής Διάσκεψης για την Υγεία, που οργάνωσε η ιταλική προεδρία της G20 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει, κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης, ότι θα προσφέρει 100 εκατομμύρια δόσεις.

“Όλος ο κόσμος, παντού” πρέπει να έχει πρόσβαση στα εμβόλια, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόσβαση των πιο ευάλωτων χωρών στα εμβόλια, η διεθνής αλληλεγγύη και η πρόληψη των πανδημιών στο μέλλον βρίσκονται στην καρδιά της Διάσκεψης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G20, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Κρατών της Αφρικής και της Ασίας, όπως και 12 διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών ιδρυμάτων.

Ο ΕMA συστήνει να μην λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 όσοι παρουσίασαν θρόμβους μετά την πρώτη

Η δεύτερη δόση του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της COVID-19 δεν πρέπει να δίνεται σε όποιον είχε θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Οι συστάσεις για επαγγελματίες υγείας δόθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει επανεξέτασης για σπάνιους, αλλά σοβαρούς θρόμβους που συνδέονται πιθανόν με τον εμβολιασμό μετά τη λήψη του συγκεκριμένου σκευάσματος και του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson.

Ο EMA εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις θρόμβων στην κοιλιά και στον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έχει συστήσει οι ετικέτες των δύο εμβολίων να φέρουν μια προειδοποίηση για τα θέματα των θρόμβων, αλλά εξακολουθεί να θεωρεί πως τα συνολικά οφέλη υπερτερούν οιωνδήποτε κινδύνων.

“Ενώ οι θρόμβοι με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι, ο EMA εξακολουθεί να συνιστά στους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί για συμπτώματα… έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν έγκαιρη ειδική ιατρική μεταχείριση αν χρειαστεί”, ανέφερε ο EMA.

O EMA ανέφερε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν για οιεσδήποτε ενδείξεις θρόμβων ή χαμηλών αιμοπεταλίων μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, Vaxzervia, και πως οι πλέον πρόσφατες συστάσεις θα προστεθούν στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου.

Ιταλία: 5.218 νέα κρούσματα, 218 θάνατοι – Μέσα στον Σεπτέμβριο η ανοσία αγέλης

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα περιστατικά κορονοϊού στην Ιταλία είναι 5.218 και 218 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Στον αριθμό των θανάτων, όμως, προστέθηκαν σήμερα 85 άνθρωποι οι οποίοι έχασαν την ζωή τους τις περασμένες ημέρες στην περιοχή της Καμπανίας. Χθες τα κρούσματα ήταν 5.741, με 164 θανάτους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 269.744 διαγνωστικά τεστ, το 1,9% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,3%. Για πρώτη φορά, από τις 22 Οκτωβρίου του 2020, οι ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται στα ιταλικά νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από 10.000 και, πιο συγκεκριμένα, 9.925.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας οι ασθενείς με κορονοϊό είναι 75 λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 458 λιγότεροι.

Ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο δήλωσε, τέλος, ότι χορηγούνται, πλέον, πάνω από 500.000 εμβόλια την ημέρα κατά του κορονοϊού και ότι θεωρεί πως η Ιταλία θα καταφέρει να πετύχει την ανοσία αγέλης, εντός του επόμενου Σεπτεμβρίου.

Βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στους εμβολιασμούς. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 391 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ απεβίωσαν 13 ασθενείς από επιπλοκές της νόσου. Στο Βελιγράδι εντοπίστηκαν 68 νέα κρούσματα, ενώ σε καμία άλλη πόλη δεν ξεπέρασαν τα 25 τα ημερήσια κρούσματα. Στα νοσοκομεία αναφοράς για την Covid νοσηλεύονται 1879 ασθενείς εκ των οποίων οι 67 είναι διασωληνωμένοι.

Στη Σερβία μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 44% του πληθυσμού, στο Βελιγράδι το 48% των κατοίκων έλαβε και τις δύο δόσεις ενώ το 39,6% ολοκλήρωσε τους εμβολιασμούς. Τη σερβική κυβέρνηση προβληματίζει η μικρή ανταπόκριση των νέων όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών εμβολιάστηκε μόνο το 11,9%. Σήμερα ξεκίνησε και επίσημα η εκστρατεία για την αύξηση των εμβολιασμών στους νέους.

«Βρισκόμαστε τόσο κοντά στην νίκη κατά του κορονοϊού που θα ήταν κρίμα να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία» δήλωσε η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς, καλώντας τους νέους να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προσέλθουν για να εμβολιαστούν. Όπως ανέφερε η ‘Ανα Μπρνάμπιτς στόχος της κυβερνητικής εκστρατείας που ξεκίνησε σήμερα είναι να εμβολιαστεί μέχρι τις 21 Ιουνίου τουλάχιστον το 56% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ώστε να αρχίσουν να δημιουργούνται συνθήκες γενικής ανοσίας.

Στη Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 709,269 κρούσματα και έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού 6,752 άνθρωποι. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 0,95%.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα