Κορονοϊός: Το αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων και τι σημαίνει

Nέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, κόκκινο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - τι λένε οι ειδικοί.

Parallaxi
κορονοϊός-το-αρνητικό-ρεκόρ-των-293-κρου-619745
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

9.280 έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα

Την Τετάρτη σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας, με την Αττική να παραμένει στο «κόκκινο» με 103 νέα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, μεγάλη φαίνεται πως είναι η διασπορά και στη Θεσσαλονίκη, με 54 νέα περιστατικά σε ένα 24ωρο.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 293 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Τα 1.943 (21.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δερμιτζάκης: Τι «δείχνει» το αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων

Για το νέο αρνητικό ρεκόρ των 293ων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα την Τετάρτη, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής ιατρικούς του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Εξήγησε ότι τα κρούσματα ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα παρά τις διακυμάνσεις, φαίνεται να βρίσκονται περίπου στον ίδιο αριθμό.

«Η πρώτη εκτίμηση από το 293, δεν είναι ότι να ανησυχούμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα. Είναι ότι απλώς δεν μειώθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες και η μείωση που είδαμε ήταν περισσότερο τυχαία, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα παραμένουν υψηλά ωστόσο όσο φτάνουμε στο 15νθήμερο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενδέχεται να έχουμε ουσιαστικά την κορύφωση και «αυτό είναι ας το πούμε καλό».

Για το άνοιγμα το σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που έχουν μια ελεγχόμενη συμπεριφορά.

Στο ερώτημα γιατί δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στα διαλείμματα όπως σε άλλες χώρες ανέφερε ότι τα μέτρα που αποφασίσει η κάθε χώρα έχουν να κάνουν με τους χώρους που υπάρχουν το μέγεθος τον τάξεων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.

«Θα μπορούσαμε θεωρητικά να κάτσουμε όλοι σπίτι. Να βάλουμε όλοι μάσκες και να μην μεταδίδουμε καθόλου, αυτό όμως δεν είναι ρεαλιστικό. Ούτε είναι ρεαλιστικό τα παιδιά να φοράνε συνέχεια μάσκα», τόνισε ο καθηγητής.

Μαγιορκίνης σε ΣΚΑΪ: Κανένας εφησυχασμός – Μπορεί να φτάσουμε στα 500 κρούσματα

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού καθώς η εικόνα της επιδημίας μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει δραματικά, έστειλε ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι η επιδημία αλλάζει εβδομάδα με την εβδομάδα και υπενθύμισε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου καθώς από 10 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα φτάσαμε πολύ σύντομα στα 200.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με το αρνητικό ρεκόρ των 293ων κρουσμάτων χθες  Τετάρτη, ο καθηγητής τόνισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η σημερινή και η αυριανή ημέρα για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημία του κορωνοϊού ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και σίγουρα όλο τον χειμώνα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους, καθώς σε εκεί η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Για τα σχολεία, εξήγησε ότι η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμά τους. «Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες», τόνισε και δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που θα καθορίσει τις αποφάσεις εξηγώντας ότι η επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Καθηγητής ΑΠΘ: Έως 700 κρούσματα τον Νοέμβριο αν δεν ληφθούν μέτρα

Μιλώντας στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού, τονίζοντας πως θα φτάσουμε τα 700 – 800 κρούσματα μέχρι τον Νοέμβριο, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς καθημερινών νέων κρουσμάτων και αν δεν ληφθούν μέτρα.

Την ίδια ώρα, νέο ρεκόρ κρουσμάτων σημείωσε η χώρα μας την Τετάρτη 26 Αυγούστου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 293 νέα κρούσματα και πέντε νέοι θάνατοι. Τα 22 από τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται σε 9.280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Παράλληλα, το ξημέρωμα της Πέμπτης 27 Αυγούστου κατέληξε μια ακόμα ασθενής από το ιδιωτικό γηροκομείο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών της χώρας μας σε 250. Πρόκειται για μία 83χρονη γυναίκα, η οποία είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Τούντας: 20.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού ανάμεσά μας

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο ethnos.gr, δηλώνει ότι με βάση τις εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 15.000 με 20.000 ενεργά κρούσματα του κορονοϊού. «Πρόκειται τόσο για ασυμπτωματικά όσο και συμπωματικά άτομα» εξηγεί ο κ.Τούντας. Γεγονός βέβαια που αποδεικνύει τη μεγάλη διασπορά του ιού που μπορεί να υπάρξει εάν δεν τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Σημειώνει, όμως, ο καθηγητής ότι η διαφορά είναι πως «οι ασυμπτωματικοί φορείς παρουσιάζουν μικρότερη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με εκείνους που έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα». Ο αριθμός, πάντως, όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα μας από τον λεγόμενο «αόρατο εχθρό» είναι χιλιάδες. «Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να έχουν μολυνθεί 80.000 με 100.000 Έλληνες» αποκαλύπτει στο ethnos.gr ο κ.Τούντας.

Με δεδομένο, πάντως, ότι έχουμε ακόμη και 20.000 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, ο φόβος των ειδικών είναι απολύτως δικαιολογημένος, αφού δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υπολογίζουν πως για κάθε κρούσμα μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη και άλλες 10 περιπτώσεις. Και αυτό επειδή υπολογίζεται ο εκτιμώμενος αριθμός των μεταδόσεων ειδικά στις περιπτώσεις που οι πολίτες που είναι φορείς του κορονοϊού δεν φορούν μάσκα ή δεν τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Βατόπουλος στο MEGA: Η αναλογία των τεστ με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι μικρή

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την πανδημία του κορωνοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η αυξομείωση των κρουσμάτων είναι λογική. Το καλό σε αυτό είναι ότι η αύξηση δεν είναι εκθετική και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία.

Για το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει, υποστήριξε ότι οφείλεται στο ότι γίνονται πολύ περισσότερες εξετάσεις σε σχέση με κάποιους μήνες πριν και στο ότι οι ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι και αυτοί που δεν έχουν κάποια προβλήματα υγείας, είναι πιο δύσκολο να προσέχουν όσο οι υπόλοιποι λόγω και των συχνών μετακινήσεων.

Θεωρεί ότι επειδή δεν υπάρχει ταχύτατη αύξηση κρουσμάτων, τα μέτρα αποδίδουν. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα, είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, να είναι ελεγχόμενα και να μην υπάρχουν βαριά περιστατικά.

Ο κόσμος πρέπει να διευκολυνθεί στην καθημερινότητά του ώστε να μπορεί να εφαρμόζει τα μέτρα και να ενημερώνεται συνεχώς, σημείωσε ο καθηγητής.

Στην εργασία, πρέπει να γίνονται συχνά απολυμάνσεις, να υπάρχει ευέλικτο ωράριο, να τηρούνται οι αποστάσεις και να γίνεται χρήση μάσκας.

Στα σχολεία, αφού με ομοφωνία αποφασίστηκε αυτά να ανοίξουν, πρέπει να γίνει μια πάρα πολύ καλή ενημέρωση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για τη χρήση της μάσκας, θα βγουν οδηγίες για το ποια παιδιά δε χρειάζεται να τη φοράνε, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ωστόσο, θα αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Πρέπει να εξεταστεί ο αριθμός των παιδιών μέσα στην τάξη, τα τμήματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αραιά και να υπάρχουν διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.

Γενικότερα, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε πως γίνονται χιλιάδες τεστ καθημερινά και πως η αναλογία με τα θετικά κρούσματα είναι μικρή, ενώ για το εμβόλιο είπε πως καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι έτοιμο προς χρήση αρχές της επόμενης χρονιάς.

Δείτε επίσης:

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα – 5,84 εκατομμύρια κρούσματα στις ΗΠΑ

Πηγές: ΣΚΑΙ, Έθνος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα