Κορονοϊός: Το εμβόλιο, όπλο διεθνούς επιρροής στην νέα «κούρσα των εξοπλισμών»

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-το-εμβόλιο-όπλο-διεθνούς-επ-713014
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Το εμβόλιο, όπλο διεθνούς επιρροής στην νέα «κούρσα των εξοπλισμών»

Το εμβόλιο, το περιζήτητο όπλο κατά της πανδημίας της Covid-19, βρίσκεται στο κέντρο ενός πολέμου επιρροής ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, με επικεφαλής την Ρωσία και την Κίνα.

«Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι πλέον η πιεστικότερη πρόκληση της διεθνούς κοινότητας. Κατά κάποιον τρόπο, είναι η νέα “κούρσα των εξοπλισμών”» , σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο αναλύσεων Soufan.

Για ορισμένες χώρες, ο εμβολιασμός του ίδιου του πληθυσμού τους βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στην κούρσα για την επέκταση της διεθνούς επιρροής τους.

Για την Κίνα, την Ρωσία και την Ινδία, η τροφοδοσία άλλων χωρών με αυτό το ακόμη εν ανεπαρκεία «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» είναι συνώνυμο του κύρους, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες το διαθέτουν στον πληθυσμό τους, ενώ οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ως ουραγοί.

Στην πρώτη γραμμή το Πεκίνο, όπως έγινε με τις μάσκες στην αρχή της πανδημίας, πληθαίνει τις αναγγελίες αποστολής παρτίδων εμβολίων και υπό μορφήν δωρεάς: 200.000 δόσεις στην Αλγερία, άλλες τόσες στην Σενεγάλη και στην Σιέρα Λεόνε, στην Ζιμπάμπουε, 500.000 στο Πακιστάν, 750.000 στην Δομινικανή Δημοκρατία…κλπ.

«Η Κίνα πήρε την θέση του πρωτοπόρου των χωρών του Νότου σε μία στιγμή που ο Βορράς επιδεικνύει έναν σχεδόν συγγενή εγωισμό», δηλώνει ο Μπερτράν Μπαντί, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Institut des Sciences Politiques (Παρίσι).

Η Ρωσία έχει επενδύσει για την επέκταση της διεθνούς επιρροής της στο εμβόλιο Sputnik V, το οποίο για λόγους υψηλού συμβολισμού φέρει το όνομα των πρώτων δορυφόρων που εγκαινίασαν την παρουσία της Σοβιετικής Ενωσης στο Διάστημα.

Τουλάχιστον τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία στράφηκαν προς το ρωσικό εμβόλιο, χωρίς να περιμένουν ενδεχόμενη έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την ώρα που η Ευρώπη παλεύει με μεγάλες καθυστερήσεις στην τροφοδοσία της με εμβόλια.

Η κατασκευή της διεθνούς εικόνας

«Η εμφάνιση στα μάτια του κόσμου ότι η Ρωσία έχει πληγεί λιγότερο από την επιδημία του κορονοϊού σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική (ως προς το εμβόλιο) από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, είναι ένας τρόπος ανασύστασης της ισχύος της», λέει ο Μπερτράν Μπαντί.

«Στις διεθνείς σχέσεις, η επίδραση της εικόνας είναι αποφασιστικής σημασίας», λέει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων αναφερόμενος «στην εμμονική επιθυμία του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανασύσταση της ρωσικής ισχύος, αν όχι της ισοδυναμίας της με τον δυτικό κόσμο, και την επιβολή του σεβασμού προς αυτήν».

Ωστόσο, η Ρωσία παραμένει καθηλωμένη εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων παραγωγής εμβολίων και είναι αναγκασμένη να μοιρασθεί τα κέρδη στην κούρσα της διεθνούς επιρροής με την Κίνα.

Η Σερβία, με την βοήθεια του Πεκίνου, έγινε πρωτοπόρος στον εμβολιασμό κατά της Covid στην ηπειρωτική Ευρώπη. Και η Ουγγαρία έχει παραγγείλει πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinopharm, που αρκούν για τον εμβολιασμό του ενός τετάρτου του πληθυσμού της.

«Το Πεκίνο προσβλέπει έτσι σε μελλοντική συνεργασία με τις χώρες που βοήθησε με την προμήθεια εμβολίων στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού», του φαραωνικού της σχεδίου κατασκευής έργων υποδομής, επισημαίνει το γερμανικό ινστιτούτο Wissenschaft und Politik (SWP).

«Αλλά, πάνω απ’όλα. η Κίνα θέλει να εμφανισθεί ως “υπεύθυνη μεγάλη δύναμη” », σύμφωνα με το SWP. Και να βοηθήσει να ξεχαστεί η έλλειψη διαφάνειας κατά την εμφάνιση της Covid-19 στο έδαφός της και κατά την εξέλιξη της επιδημίας.

Το Πεκίνο προωθεί επίσης τα πιόνια του στην νότια Αμερική, στην «πίσω αυλή» των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να ξεχνάμε την Ασία, όπου η «διπλωματία του εμβολίου» προσφέρει έναν αντιπερισπασμό στις επεκτατικές του κινήσεις στην Σινική Θάλασσα.

Τρίτο ημίχρονο

Σε αυτήν την περιοχή του κόσμου, η Κίνα βρίσκει στον δρόμο της την Ινδία, παγκόσμιο κολοσσό στην παραγωγή εμβολίων, που έχει τροφοδοτήσει τους γείτονές της (Νεπάλ, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα…) και τρέφει την ίδια φιλοδοξία επέκτασης της επιρροής της, σύμφωνα με το Soufan Center.

Αλλά και άλλες χώρες έχουν μετατρέψει το εμβόλιο σε διπλωματικό όπλο. Το Ισραήλ, πρωτοπόρος στην εκστρατεία εμβολιασμού, έχει φυλάξει δόσεις για την Ονδούρα και τους Τσέχους, που ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο Τραμπ, σκοπεύουν να ανοίξουν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να κάνουν δωρεές εμβολίων στοχευμένα στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας και στην Τυνησία.

Στην νέα αυτή «κούρσα των εξοπλισμών», οι Ευρωπαίοι παραδέχονται καθυστέρηση στην εκκίνηση, αλλά δεν θεωρούν εαυτούς ηττημένους.

Ρώσοι και Κινέζοι έχουν βαδίσει «κατά κάποιον τρόπο ατάκτως, χωρίς να περάσουν από τις διαδικασίες αξιολόγησης», λέει υψηλόβαθμος διπλωμάτης. «Ομως αυτή η υπόθεση παραμένει μαραθώνιος, θα υπάρξει τουλάχιστον ένα δεύτερο ημίχρονο, ή και ένα τρίτο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτείνει η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποστείλουν «το συντομότερο δυνατόν» 13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική, για λόγους «αξιοπιστίας».

«Εάν ο εμβολιασμός εξελιχθεί άναρχα, με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, δεν θα νικήσουμε την πανδημία», προειδοποιεί ο Μπερτράν Μπαντί.

Η Ρωσία ανακοίνωσε 10.535 νέα κρούσματα και 452 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.535 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 1.284 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.278.750.

Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσαν επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 452 θάνατοι, ενώ συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 87.348 θάνατοι.

Γερμανία-Covid-19: Η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να συμφωνήσει σε μια προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών – η χώρα αναμένεται να επεκτείνει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναμένεται σήμερα να συμφωνήσει με τους επικεφαλής των κρατιδίων στη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού, όμως οι κανόνες μπορεί να αυστηροποιηθούν και πάλι, αν οι μολύνσεις αυξηθούν, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που είδε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να παρουσιάσει ξεκάθαρα σχέδια για την αποκατάσταση της ομαλότητας έπειτα από μήνες lockdown εξαιτίας της πανδημίας, αν και τα καθημερινά κρούσματα έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι χαμηλός.

Καθώς τον ερχόμενο μήνα θα διεξαχθούν εκλογές σε δύο κρατίδια και τον Σεπτέμβριο εθνικές εκλογές, πολιτικοί ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος είναι υπεύθυνος για τον αργό ρυθμό των εμβολίων και των διαγωνστικών τεστ για την Covid-19.

Η υποστήριξη προς τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, 34%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa για το τηλεοπτικό δίκτυo RTL/ntv, ενώ οι Σοδιαλδημοκράτες εταίροι τους στην κυβέρνηση συνασπισμού έχουν κολλήσει στο 16%.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε σήμερα να επιδειχθεί περισσότερος ρεαλισμός στην εκστρατεία των εμβολιασμών λέγοντας ότι ο χρόνος ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση θα πρέπει να αυξηθεί ώστε να καταστεί δυνατό να προστατευθούν γρήγορα περισσότεροι άνθρωποι.

Ο Σπαν δήλωσε επίσης πως η ρυθμιστική αρχή της χώρας για τα εμβόλια αναμένεται να προχωρήσει τις ερχόμενες ημέρες στη σύσταση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγείται σε ανθρώπους μεγαλύτερους των 65 ετών, καθώς αυξάνονται τα στοιχεία από τη Βρετανία για την αποτελεσματικότητά του.

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας και καταλαβαίνω ότι έπειτα από τέσσερις, πέντε μήνες lockdown οι γονείς, τα παιδιά, πολλοί αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες, όλοι έχουν υψηλές προσδοκίες», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση.

Στο σχέδιο απόφασης της συνεδρίασης της Μέρκελ με τους επικεφαλής των κρατιδίων αναφέρεται πως από τις 8 Μαρτίου θα επιτρέπεται να συναντώνται το πολύ πέντε άνθρωποι από δύο νοικοκυριά, ενώ τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα εξαιρούνται από τους κανόνες.

Τα ανθοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα τατουάζ και περιποίησης νυχιών και οι αίθουσες μασάζ θα επιτραπεί επίσης να επαναλειτουργήσουν από τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει δει το Ρόιτερς. Τα κομμωτήρια και μερικά σχολεία έχουν επαναλειτουργήσει τις τελευταίες ημέρες.

Στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται η εκ νέου επιβολή αυστηρότερου lockdown, αν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πάνω από τα 100 ανά 100.000. Στο σχέδιο προβλέπεται επίσης περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων αν ο αριθμός τους πέσει κάτω από τα 35 ανά 100.000. Τις τελευταίες επτά ημέρες ο αριθμός αυτός μειώνεται ελαφρώς, στο 64 από 65,8 την Τρίτη.

Ο Γκέρνοτ Μαρξ, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Εντατικολόγων, ζήτησε να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή: «Είναι σημαντικό να κρατήσουμε για άλλες τρεις εβδομάδες, επειδή, εμβολιάζοντας πολλούς ανθρώπους, μπορούμε να επιπεδοποιήσουμε σημαντικά ένα τρίτο κύμα, παρά τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού», δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Πλειοψηφία υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας, καταγράφει για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) ενόψει της σημερινής κρίσιμης τηλεδιάσκεψης της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Λίγες ώρες πριν από τις διαβουλεύσεις που θα κρίνουν την στρατηγική ανοίγματος της χώρας, από τη δημοσκόπηση της YouGov προκύπτει ότι το 43% των ερωτηθέντων επιθυμεί περαιτέρω χαλάρωση του lockdown, ενώ το 17% τάσσεται υπέρ της πλήρους επιστροφής στην κανονική ζωή. Αντιθέτως, το 26% ζητά διατήρηση της ισχύουσας κατάστασης και το 9% αυστηροποίησή της.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ (CDU) δηλώνει στην BILD ότι «εδώ και μήνες λέμε στον κόσμο ότι πρέπει να δείξει λίγο ακόμη θάρρος, αλλά οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο». Επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου του ετοιμάζει δικό της σχέδιο για την λειτουργία της γαστρονομίας σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα (4 Απριλίου) και για μεγαλύτερη ελευθερία στο λιανικό εμπόριο. Η Πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου – Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ ( SPD) ζητά από την κυβέρνηση «μια δεσμευτική στρατηγική για περισσότερα τεστ, η οποία, σε συνδυασμό με την στρατηγική των εμβολιασμών, θα πρέπει να διευκολύνει το άνοιγμα».

Σε λίγες μέρες η απόφαση για την έγκριση ενός ακόμα εμβολίου

Αφρική-Covid-19: Φθάνουν σήμερα στη Ρουάντα τα πρώτα εμβόλια της Pfizer που διανέμονται στην Αφρική στο πλαίσιο του μηχανισμού Covax ενώ η Κένυα υποδέχθηκε τα πρώτα εμβόλια ως ‘μπαζούκα’ απέναντι στην Covid-19

Οι πρώτες δόσεις των εμβολίων της Pfizer κατά της COVID-19 που θα διανεμηθούν στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος διαμοιρασμού εμβολίων COVAX αναμένονταv να φθάσουν σήμερα στη Ρουάντα, καθώς επιταχύνονται οι προσπάθειες για ανοσοποίηση των φτωχότερων κρατών του κόσμου.

Η παρτίδα των 102.960 δόσεων αναμενόταν στο Κιγκάλι μερικές ώρες μετά την προσγείωση πτήσης που μετέφερε 240.000 δόσεις της AstraZeneca από το Serum Institute της Ινδίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Ρουάντα σχεδιάζει να αρχίσει την εμβολιαστική της εκστρατεία την Παρασκευή, δίνοντας προτεραιότητα στους υγειονομικούς εργαζομένους της πρώτης γραμμής και σε ανθρώπους σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η χώρα της ανατολικής Αφρικής ελπίζει να εμβολιάσει το 30% των περίπου 12 εκατ. κατοίκων της πριν τα τέλη του έτους.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 στη Ρουάντα είναι 19.111, συμπεριλαμβανομένων 265 θανάτων έως τις 2 Μαρτίου.

-‘Μπαζούκα’ απέναντι στην Covid-19-

Η Κένυα υποδέχθηκε σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της AstraZeneca κατά της COVID-19, στην πρώτη της παρτίδα στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX.

«Λάβαμε…πολυβόλα, μπαζούκα και τεθωρακισμένα για να πολεμήσουμε απέναντι στην COVID-19», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μουτάχι Καγκγουέ, καθώς έφθασαν οι δόσεις στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.

Με λιγότερους πόρους και πιο δύσκολες συνθήκες διαχείρισης των εμβολίων σε σχέση με άλλες περιοχές, τα αφρικανικά κράτη πασχίζουν να διασφαλίσουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις που χρειάζονται για να ανοσοποιήσουν τους πληθυσμούς τους απέναντι στην ασθένεια και να επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα των οικονομιών τους.

Η Κένυα, που έως τώρα έχει ανακοινώσει 106.470 κρούσματα και 1.863 θανάτους λόγω του ιού, έχει καταγράψει άλμα στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας θα έχουν προτεραιότητα όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Καγκγουέ, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι εργαζόμενοι όπως οι δάσκαλοι και οι αστυνομικοί.

Οι δόσεις που έφθασαν σήμερα προήλθαν από το Serum Institute της Ινδίας και ήταν η πρώτη παρτίδα από την αρχική διάθεση προς την Κένυα των 3,56 εκατ. δόσεων από τον μηχανισμό COVAX, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο COVAX, τον οποίο διαχειρίζεται η συμμαχία εμβολίων GAVI μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλους εταίρους, έχει στόχο να διανείμει πάνω από 1,3 δισεκ. δόσεις σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καλύπτοντας έως το 20% των πληθυσμών τους.

Ινδία: Σχεδόν 15.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 98 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 14.989 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνουν τους 11.139.516.

Οι θάνατοι ακόμη 98 ασθενών με την COVID-19 παράλληλα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 157.346 νεκρούς ως εδώ.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 170.126 (+1.768 σε σύγκριση με την προηγουμένη) στη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Η δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα άρχισε στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας. Σκοπός είναι η ανοσοποίηση των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών και άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες. Από την έναρξη του εγχειρήματος αυτού κολοσσιαίων διαστάσεων, τη 16η Ιανουαρίου, έχουν πλέον εμβολιαστεί πάνω από 15,6 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Βέλγιο-Covid-19: Το εμβόλιο της ΑstraZeneca μπορεί να χορηγηθεί και στους άνω των 55, σύμφωνα με το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας

Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χορηγείται στο Βέλγιο σε όλους άνω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένων των άνω των 55 ετών, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις του Ανώτερου Συμβουλίου Υγείας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας επιβεβαίωσε ότι το προηγούμενο όριο ηλικίας των 55 ετών μπορεί να αρθεί.

«Το AstraZeneca μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας», ανέφερε ο εμβολιολόγος Πιερ Βαν Νταμ.

Το Συμβούλιο αναφέρεται σε βρετανικές μελέτες που δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ακόμη και για άτομα άνω των 70 ετών και ακόμη και άνω των 80 ετών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα