Διεθνή

Κορονοϊός: Το πρώτο εμβόλιο από φυτό καπνού και ο ρόλος των χώρων πρασίνου

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
κορονοϊός-το-πρώτο-εμβόλιο-από-φυτό-κα-830100
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο το πρωί της Τετάρτης 13/10

Η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Τρίτης 12/10

Η ιαπωνική εταιρεία Medicago ετοιμάζεται να ζητήσει έγκριση για το πρώτο εμβόλιο Covid-19 από φυτό του καπνού

Έως το τέλος του 2021 αναμένεται η αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές του Καναδά από την εταιρεία Medicago, θυγατρική της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Mitsubishi Tanabe Pharma για έγκριση του υποψήφιου εμβολίου της, κατά του κορονοϊού, το οποίο προέρχεται από ένα φυτό της οικογένειας του καπνού.

Εφόσον όντως εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο κατά της Covid-19 και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι φθηνότερο και πιο εύκολο στη μεταφορά και αποθήκευση του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Σημειωτέον ότι στην Medicago έχει μερίδιο 25% η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris.

Η ιαπωνική εταιρεία, με έδρα στην Οσάκα, αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια κατά του κορονοϊού να παραμείνει υψηλή στο μέλλον, καθώς νέα στελέχη του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Γι’ αυτό ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να διεισδύσει σε μια μεγάλη αγορά που μέχρι στιγμής κυριαρχείται από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca.

«Όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, δεν περιμένουμε η ζήτηση (για εμβόλια Covid-19) να εξαφανιστεί ξαφνικά, ενώ υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα αναφορικά με τις αναδυόμενες παραλλαγές. Πιστεύουμε ότι έχει αξία να επεκτείνουμε τις επιλογές μας για τα εμβόλια», δήλωσε ο Τοσιφούμι Τάντα, επικεφαλής ανάπτυξης εμβολίων της Mitsubishi Tanabe Pharma, σύμφωνα με τους Financial Times

Έως σήμερα κανένα φυτικής προέλευσης εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους. Όμως οι υπέρμαχοι αυτών των εμβολίων υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια ελκυστική λύση, επειδή τα φύλλα των φυτών μεγαλώνουν γρήγορα, κάτι που επιταχύνει την παραγωγική διαδικασία και μειώνει το κόστος παραγωγής των εμβολίων. Χάρη στην ταχύτερη ανάπτυξη τους επίσης, είναι δυνατό να δημιουργούνται με πιο γρήγορο ρυθμό προσαρμοσμένα εμβόλια ενάντια στα νέα παθογόνα στελέχη.

Ενώ ένα παραδοσιακό αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται περίπου οκτώ μήνες έως ένα έτος για να παραχθεί, το εμβόλιο της Medicago μπορεί να παραχθεί μέσα σε μόνο πέντε έως οκτώ εβδομάδες. Επιπλέον, τα φυτικά εμβόλια δεν χρειάζονται βαθιά ψύξη και της Medicago μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δύο έως οκτώ βαθμών Κελσίου.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Τάντα, το εμβόλιο είναι ασφαλές και, όπως έδειξε έως τώρα η διεθνής κλινική δοκιμή του, δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Το φυτικό εμβόλιο ενσωματώνει σωματίδια παρόμοια με τον ιό, τα οποία τον μιμούνται μέσα στο σώμα, χωρίς να χρησιμοποιούν ζωντανό ιό.

Η Medicago, που συνεργάζεται με τη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία GSK, αναλύει ήδη τα δεδομένα της κλινικής φάσης 3 του υποψήφιου εμβολίου της κατά της Covid-19, που έγινε σε 24.000 εθελοντές σε Καναδά, ΗΠΑ, Βρετανία, Βραζιλία, Αργεντινή και Μεξικό. Επίσης άρχισε αυτό τον μήνα μια μικρότερη κλινική δοκιμή στην Ιαπωνία, όπου ελπίζει να υποβάλει αίτηση έγκρισης του εμβολίου της έως τον Μάρτιο του 2022.

Οι ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν έως τώρα μείνει πίσω στην ανταγωνιστική “κούρσα” ανάπτυξης εμβολίων Covid-19 και η Medicago φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα. Το ερώτημα όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι σε ποιον βαθμό το κοινό θα πειστεί να κάνει ένα φυτικής προέλευσης εμβόλιο, από τη στιγμή που αυτά ποτέ δεν έχουν παραχθεί και δοκιμαστεί μαζικά.

Η Medicago σχεδιάζει να κατασκευάζει τα εμβόλια σε εργοστάσιο της στη Β.Καρολίνα των ΗΠΑ, με παραγωγικό δυναμικό περίπου 80 εκατομμυρίων δόσεων. Ένα νέο εργοστάσιό της στο Κεμπέκ του Καναδά θα λειτουργήσει το 2024, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα στο ένα δισεκατομμύριο δόσεις.

Το πράσινο μειώνει τα κρούσματα; – Τι αναφέρει νέα αμερικανική μελέτη

Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη συσχετίζει για πρώτη φορά την ύπαρξη πρασίνου σε μία περιοχή με τον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19. Οι επιστήμονες τόνισαν, πάντως, ότι ανακάλυψαν μία συσχέτιση ανάμεσα στους χώρους πρασίνου και στην πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αστικής Φύσης του επιστημονικού ινστιτούτου San Francisco Estuary Institute (SFEI) του Σαν Φρανσίσκο και του Κολλεγίου Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής την Έρικα Σπότσγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Βιωσιμότητας «Nature Sustainability», μελέτησαν στατιστικά στοιχεία σε επίπεδο γειτονιάς και ζωνών ταχυδρομικού κώδικα για 17 αμερικανικές πόλεις, αφενός σε σχέση με το διαθέσιμο πράσινο που υπήρχε για τους κατοίκους (σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπως πάρκα και κήπους), καθώς και τον αριθμό κρουσμάτων σε κάθε περιοχή.

Διαπιστώθηκε ότι σε κάθε αύξηση κατά 0,1% του δείκτη ύπαρξης πρασίνου (Normalized Difference Vegetation Index) αντιστοιχούσε μία μείωση κατά 4,1% στα διαγνωσμένα κρούσματα Covid-19. Για κάποιο λόγο εάν ένας άνθρωπος ζει σε περιοχή με πολλά δέντρα και γενικότερα με πολύ πράσινο γύρω του, φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο να μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Πώς εξηγείται η συσχέτιση πρασίνου και λοίμωξης

«Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι το περισσότερο πράσινο σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά Covid-19», δήλωσε η Σπότσγουντ. Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μινγκ Κούο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, είναι ότι, όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, όσο στενότερη και συχνότερη επαφή με τη φύση έχει κάποιος τόσο ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημά του και έτσι έχει ισχυρότερη άμυνα έναντι γενικότερα των λοιμώξεων. Άρα και στην περίπτωση του κοροναϊού μπορεί να τον καταπολεμήσει καλύτερα, πριν η λοίμωξη εδραιωθεί ή εμφανίσει συμπτώματα.

«Αυτό είναι αληθινό για όλους τους ιούς που έχουμε μελετήσει, συνεπώς δεν θα αποτελούσε έκπληξη να ισχύει επίσης και για τον ιό που προκαλεί την Covid-19. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα σωρό άλλους τρόπους που η φύση βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών, όπως είναι η μείωση του στρες. Άρα, στην πραγματικότητα, μάλλον θα ήταν προβληματικό εάν δεν βρίσκαμε τη φύση να έχει έναν προστατευτικό ρόλο απέναντι στην Covid-19», ανέφερε η δρ Κούο.

Η έκθεση στο πράσινο δεν μειώνει μόνο το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά επίσης μειώνει τη ρύπανση του αέρα, η οποία και αυτή έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό. Ακόμη, όσοι ζουν σε σπίτια με κήπους ή κοντά σε πάρκα και άλλους χώρους πρασίνου, είναι πιθανότερο να έρχονται σε κοινωνικές επαφές σε υπαίθριους και όχι σε κλειστούς χώρους, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Σημαντικό να υπάρχει αστικό πράσινο

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι δήμοι να κρατούν ανοικτά, ασφαλή και προσβάσιμα τα πάρκα, άλση και άλλους χώρους πρασίνου. «Σε βάθος χρόνου», σύμφωνα με την Κούο, «είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα ανισότητα με το φύτεμα δέντρων και άλλες παρεμβάσεις αύξησης του πρασίνου στις φτωχότερες γειτονιές. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το πρασίνισμα μπορεί να έχει σημαντική αξία για τη δημόσια υγεία πολύ πέρα από την πανδημία».

Μεξικό: Η δικαιοσύνη δίνει εντολή να εμβολιαστούν για την COVID-19 τα παιδιά στην εφηβεία

Η μεξικανική δικαιοσύνη απαίτησε οι ομοσπονδιακές αρχές να εμβολιάσουν κατά της COVID-19 τα παιδιά ηλικίας 12 ως 17 ετών, απόφαση που η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει με προσοχή.

Δικαστήριο της πολιτείας του Μεξικού –μιας από τις 32 της χώρας– επικαλέστηκε «το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία για την πληθυσμιακή ομάδα, στην προκειμένη υπόθεση, όλων των ανηλίκων ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών», σύμφωνα με απόσπασμα της απόφασης που δημοσίευσε η μεξικανική έκδοση της εφημερίδας El País.

To δικαστήριο της Ναουκάλπαν, κοντά στην πρωτεύουσα, έλαβε την απόφαση εξετάζοντας προσφυγή για τον εμβολιασμό ανηλίκου.

«Θα αναλύσουμε τον φάκελο με μεγάλη προσοχή», ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ. Η κυβέρνηση δεν είναι κατ’ ανάγκη υποχρεωμένη να συμμορφωθεί προς την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα χορηγηθεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε ανηλίκους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή όσους έχουν συννοσηρότητες που μπορεί να οδηγήσουν στο να παρουσιάσουν βαριές μορφές της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 23.000 αιτήσεις για τον εμβολιασμό ανηλίκων στις υγειονομικές αρχές.

Αρκετοί ανήλικοι εμβολιάστηκαν σε όλη τη χώρα κατόπιν προσφυγών των γονέων τους σε δικαστήρια.

Το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη (282.773 νεκροί, εκ των οποίων 546 τις προηγούμενες 24 ώρες, επί συνόλου 3,7 εκατομμυρίων κρουσμάτων).

Ως αυτό το στάδιο, 48,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ 66,9 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Ουκρανία:  Η χώρα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νεκρών από την έναρξη της πανδημίας

H Ουκρανία κατέγραψε 471 θανάτους που συνδέονται με την covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που προσεγγίζει το ημερήσιο ρεκόρ των 481 νεκρών, που είχε καταγραφεί στις 7 Απριλίου, έδειξαν σήμερα τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ουκρανία, η οποία έχει πληθυσμό 41 εκατομμύρια κατοίκους, έχει επίσης αυξηθεί κατά τις τελευταίες πολλές εβδομάδες.

Η Ουκρανία κατέγραψε 16.3090 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά έχει καταγράψει 2,59 εκατομμύρια κρούσματα και 59.523 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα