Koρονοϊός: Το Βέλγιο πετά τις μάσκες – Ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος delta
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Αίρονται από σήμερα δεκάδες περιοριστικά μέτρα στο Βέλγιο ως μέρος του πρώτου σταδίου του «θερινού σχεδίου», όπως εγκρίθηκε από την τελευταία Επιτροπή Διαβούλευσης.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης επιτρέπεται να ανοίγουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τους από τις 05:00 έως τις 23:30.
Σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραστάσεις και συνέδρια επιτρέπεται η είσοδος έως 200 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 400 ατόμων σε εξωτερικούς. Ισχύουν τα ίδια ωράρια λειτουργίας, όπως και στην εστίαση. Επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγάλων οθονών για την παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες μπόουλινγκ, τα καζίνο, οι εσωτερικές δραστηριότητες σε φυσικά πάρκα, οι ζωολογικοί κήποι, τα πάρκα ψυχαγωγίας, οι εσωτερικές πισίνες μπορούν να ανοίξουν ξανά με πρωτόκολλα εξαερισμού, με μέγιστο το 75% της χωρητικότητάς τους, με έως 200 άτομα.
Τα νυχτερινά κέντρα προς το παρόν παραμένουν κλειστά. Επαγγελματικοί αθλητικοί αγώνες και επαγγελματικές προπονήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων. Για μη επαγγελματικούς αθλητικούς αγώνες και μη επαγγελματικές προπονήσεις, υπάρχει όριο στα 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.
Τα γυμναστήρια επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά, αλλά είναι υποχρεωτικός ένας μετρητής CO2. Τα κοινόχρηστα αποδυτήρια και τα ντους παραμένουν κλειστά προς το παρόν και απαιτείται η χρήση μάσκας πριν και μετά την άσκηση.
Η τηλεργασία παραμένει υποχρεωτική, αλλά το προσωπικό που το επιθυμεί μπορεί να εργάζεται ξανά στον φυσικό χώρο εργασίας μία μέρα την εβδομάδα. Μόνο το 20% του προσωπικού μπορεί να είναι παρόν στο χώρο εργασίας και πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Σε όλη την περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών έχει αρθεί η γενική υποχρέωση για χρήση μάσκας, εκτός από συγκεκριμένους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και πολυσύχναστους χώρους που καθορίζονται από τους Δημάρχους.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η Μελβούρνη θα εξέλθει από το σκληρό λοκντάουν όπως έχει προγραμματιστεί αύριο, Πέμπτη, το βράδυ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στην πολιτεία Βικτόρια, παρά το γεγονός ότι μερικοί περιορισμοί στα ταξίδια και στις δημόσιες συγκεντρώσεις είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ για ακόμη μία εβδομάδα.
Μετά από δύο εβδομάδες σε σκληρό λοκντάουν που ανάγκασε τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός από τους εργαζόμενους σε κρίσιμες εργασίες, οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης θα έχουν περισσότερη ελευθερία για να βγουν έξω από αύριο στις 23:59, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα).
Ωστόσο, οι ίδιοι πρέπει να παραμείνουν σε απόσταση εντός 25 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν τη μετάδοση του κορονοϊού το Σαββατοκύριακο που πλησιάζει.
Παράλληλα, θα υπάρχει συνολική απαγόρευση για τις συναντήσεις προσώπων εντός των σπιτιών, με τις μάσκες να είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους.
«Αυτή είναι μία καλή ημέρα» δήλωσε χθες, Τρίτη, στους δημοσιογράφους από τη Μελβούρνη ο Τζέιμς Μερλίνο υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην πολιτεία Βικτόρια.
«Αλλά γνωρίζουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εκτεταμένο εμβολιασμό στη Βικτόρια, αλλά και στη χώρα, ο ιός θα είναι ακόμη μαζί μας» δήλωσε ο ίδιος.
Ο Μερλίνο είπε ότι περαιτέρω άρση των περιορισμών στη Μελβούρνη θα μπορούσε να υπάρξει μέσα σε μία εβδομάδα, αποτρέποντας κάθε έξαρση στα περιστατικά μόλυνσης.
Η Αυστραλία έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την COVID-19, καταγράφοντας λίγα περισσότερα από 30.200 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους, μετά την εφαρμογή συστημάτων ταχείας ιχνηλάτησης, την επιβολή λοκντάουν, αλλά και την τήρηση αυστηρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Στη Βικτόρια έχουν επιβληθεί τέσσερα λοκντάουν από την έναρξη της πανδημίας. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια πέραν των 100 ημέρων επιβλήθηκε στο τέλος του 2020, ενώ η πολιτεία έχει αναφέρει περισσότερους από 800 θανάτους, ποσοστό 90% του συνολικού αριθμού των θανάτων στην Αυστραλία.
Χθες, Τρίτη, η Βικτόρια ανέφερε μόλις ένα περιστατικό μόλυνσης από την COVID-19 που μεταδόθηκε τοπικά. Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό σε ημερήσια περιστατικά μόλυνσης που αναφέρθηκαν σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, έναντι δύο περιστατικών που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα.
Ο ημερήσιος αριθμός των περιστατικών μόλυνσης παρέμεινε σε μονοψήφια νούμερα κατά τις περισσότερες ημέρες του λοκντάουν, ενώ όλα τα περιστατικά μόλυνσης συνδέθηκαν με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο φέρεται να έχει υψηλή μεταδοτικότητα και εντοπίστηκε μεταξύ των περιστατικών στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, κλιμακώνοντας τις ανησυχίες για μία πιθανή έξαρση των μολύνσεων.
Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Δέλτα, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, είναι το πιο διαδεδομένο στη χώρα μεταξύ των παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία (VOC), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, γεγονός που καταδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι είναι πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα.
Ως τις 31 Μαΐου στη Σιγκαπούρη είχαν εντοπιστεί 449 εγχώρια κρούσματα covid-19 που οφείλονταν σε παραλλαγμένα στελέχη που προκαλούν ανησυχία. Από αυτά τα 428 αφορούσαν το στέλεχος Δέλτα και εννέα το Βήτα, που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, επεσήμανε σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο.
Οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν για πρώτη φορά εγχώρια κρούσματα που οφείλονταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα στις αρχές Μαΐου.
Το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως καθώς ευθύνεται για μια ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων της covid-19 στις χώρες όπου έχει εντοπιστεί.
Η πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων, περιλαμβανομένων αυτών που οφείλονται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, ώθησαν τις αρχές της Σιγκαπούρης να επιβάλουν πιο αυστηρούς περιορισμούς στις κοινωνικές συγκεντρώσεις τον Μάιο. Τον μήνα αυτό καταγράφηκαν στη Σιγκαπούρη 476 εγχώρια κρούσματα της covid-19.
Έκτοτε ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται και σήμερα ανακοινώθηκαν μόλις δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού, ο χαμηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαΐου, ενώ τα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να χαλαρώσουν μετά τις 13 Ιουνίου.
Συνολικά στην πόλη έχουν αναφερθεί περισσότερα από 62.000 κρούσματα covid-19, εγχώρια και εισαγόμενα, και 34 θάνατοι.
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη Ρωσία ξεπέρασε το προηγούμενο 24ωρο τις 10.000 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, με την εκστρατεία ανοσοποίησης να προχωρά με βραδείς ρυθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Συνολικά 10.407 νέα κρούσματα covid-19 εντοπίστηκαν στη Ρωσία το προηγούμενο 24ωρο, από τα οποία τα 4.124 στη Μόσχα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη ρωσική πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο και το τέλος του δεύτερου, φονικού κύματος της πανδημίας.
Ωστόσο οι ρωσικές αρχές εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αν και παραδέχονται ότι οι αριθμοί σημειώνουν άνοδο και φοβούνται ότι ένα νέο κύμα της επιδημίας ενδέχεται να πλήξει τη χώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους Ρώσους να εμβολιαστούν κατά της covid-19, με στόχο η χώρα να πετύχει τη συλλογική ανοσία το φθινόπωρο του 2021.
Όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Levada που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμο να εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Από τον Δεκέμβριο, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης, λιγότεροι από 18 εκατομμύρια Ρώσοι, περίπου το 12% του πληθυσμού, έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ιστότοπου Gogov, ο οποίος συγκεντρώνει τα στοιχεία από όλες τις ρωσικές επαρχίες και τα μέσα ενημέρωσης έλλειψη επίσημων, εθνικών στατιστικών στοιχειών.
Η Ρωσία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Rosstat, περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από covid-19 ως τα τέλη Απριλίου, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον επίσημο, 124.895.
Εξάλλου τα δημογραφικά στοιχεία μαρτυρούν υψηλότερα ποσοστά θανάτων την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με 752.000 καταγεγραμμένους θανάτους, έναντι 611.000 το 2020.
Μετά το lockdown της άνοιξης του 2020, η Ρωσία, για να προστατεύσει την οικονομία της, υιοθέτησε λίγους περιορισμούς για την ανάσχεση της covid-19, και ήρε τους περισσότερους στις αρχές του 2021.
Το βασικό μέτρο που εξακολουθεί να ισχύει είναι η χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς.
Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν σήμερα 7.725 νέα κρούσματα της covid-19 το προηγούμενο 24ωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 26 Φεβρουαρίου, την ώρα που στη Τζακάρτα άνοιξε ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας στην πρωτεύουσα.
Συνολικά στην Ινδονησία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού στη νοτιοανατολική Ασία, έχουν καταγραφεί 1,87 εκατομμύρια κρούσματα covid-19. Παράλληλα το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 170 θάνατοι από τη νόσο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 52.162.
Στο μεταξύ σήμερα ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε ότι ελπίζει πως στην Ινδονησία θα γίνονται καθημερινά ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί κατά της covid-19 από τον Ιούλιο.
Οι υγειονομικές αρχές της τέταρτης πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο έχουν στόχο να εμβολιάσουν 181,5 εκατομμύρια ανθρώπους ως το τέλος του έτους και προσπαθούν να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης αφού αντιμετώπισαν προβλήματα στην απόκτηση εμβολίων.
Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ντεπόκ, νότια της Τζακάρτα, ο Ουιντόντο δήλωσε ότι επιθυμεί μέσα στον μήνα να επιτευχθεί ο στόχος των 700.000 εμβολιασμών ημερησίως και στη συνέχεια να αυξηθεί κι άλλο.
Ειδικοί ανησυχούν για τον κίνδυνο νέας ανόδου των κρουσμάτων της covid-19 λόγω των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού και της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού, στη διάρκεια της οποίας εκατομμύρια Ινδονήσιοι ταξίδεψαν και επισκέφθηκαν συγγενείς τους.
Η Τζακάρτα θεωρείται ένα από τα βασικότερα επίκεντρα της επιδημίας και η Σίτι Νάντια Ταρμίζι, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε ότι πλέον στη Τζακάρτα ο εμβολιασμός άνοιξε για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών.
Τουλάχιστον 11,44 εκατομμύρια Ινδονήσιοι, σε σύνολο περισσότερων από 240 εκατομμυρίων, έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19, είτε τα κινέζικα της Sinovac Biotech και της Sinopharm ή αυτό της AstraZeneca.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αναμένεται να δεσμευθούν σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα σε τερματισμό των διατλαντικών εμπορικών διαφωνιών και να ζητήσουν μια νέα έρευνα για την προέλευση της COVID-19, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης.
Το επτασέλιδο προσχέδιο, που είδε το Reuters, επιδιώκει να δείξει απτά αποτελέσματα του «νέου ξεκινήματος» που χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.
Το προσχέδιο, που θα συζητηθεί σήμερα από τους πρεσβευτές της ΕΕ, δεσμεύεται σε τερματισμό της μακράς διαμάχης για τις επιδοτήσεις προς εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών πριν από τις 11 Ιουλίου και στην άρση των δασμών στον χάλυβα που επιβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια έως τον Δεκέμβριο.
Παρά την πίεση από αμερικανικές χαλυβουργίες να διατηρηθούν οι φόροι εθνικής ασφάλειας που επέβαλε ο Τραμπ, το προσχέδιο ανέφερε: «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών και στις δύο πλευρές που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εμπορικές δυνάμεις, μαζί με την Κίνα, αλλά ο Τραμπ προσπάθησε να θέσει την ΕΕ στο περιθώριο.
Αφού τερμάτισε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, η κυβέρνηση Τραμπ επικεντρώθηκε στη συρρίκνωση του αυξανόμενου αμερικανικού ελλείμματος στο εμπόριο αγαθών. Ο Μπάιντεν, ωστόσο, θεωρεί την ΕΕ σύμμαχο στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19.
Στη σύνοδο των Βρυξελλών και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν για την πολιτική απέναντι στην Κίνα και να ζητήσουν επίσης νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της COVID-19, που αρχικά εντοπίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν, σύμφωνα με το προσχέδιο.
«Ζητούμε πρόοδο σε μια διαφανή, βασιζόμενη σε αποδείξεις… έρευνα για την προέλευση της COVID-19, που να είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις», ανέφερε το προσχέδιο.
Οι δύο επικρατούσες θεωρίες είναι ότι ο ιός πέρασε από τα ζώα, πιθανόν τις νυχτερίδες, στους ανθρώπους, ή ότι διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας στην Ουχάν. Μέλη της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκαν την Κίνα φέτος για να ερευνήσουν την προέλευση της COVID-19 είπαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.
Εάν υπάρξει συμφωνία, η κοινή στάση για την Κίνα θα αποτελέσει ώθηση για την κυβέρνηση Μπάιντεν, που αναζητά φίλους για να υψώσουν το ανάστημά τους στο Πεκίνο αλλά έχει πει ότι δεν θα αναγκάσει κανένα σύμμαχο να διαλέξει πλευρά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έως τώρα προσπαθήσει να διατηρήσει μια στρατηγική ισορροπία που αποφεύγει την αποξένωση της Κίνας ή των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η στρατιωτική επέκταση της Κίνας, οι κυριαρχικές της διεκδικήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας και οι μαζικές κρατήσεις μουσουλμάνων Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα έχουν αλλάξει το κλίμα στις Βρυξέλλες.
«Σκοπεύουμε να διαβουλευθούμε και να συνεργαστούμε στενά σε ένα πλήρες εύρος θεμάτων στο πλαίσιο των αντίστοιχων πολύπλευρων προσεγγίσεών μας στην Κίνα, που περιλαμβάνουν στοιχεία συνεργασίας, ανταγωνισμού και συστημικής αντιπαλότητας», ανέφερε το προσχέδιο.
Στο προσχέδιο υπάρχει επίσης η υπόσχεση να καταβληθούν προσπάθειες για τον εμβολιασμό τουλάχιστον των δύο τρίτων του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της COVID-19 έως τα τέλη του 2022.
Στη συγκρότηση ομάδων εργασίας ειδικών με τον Καναδά, το Μεξικό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο προχωράει η κυβέρνηση Μπάιντεν, προκειμένου να αποφασιστεί ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος επανέναρξης των ταξιδιών, μετά από ένα 15μηνο επιβολής περιορισμών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Αυτό ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Παράλληλα, άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα κινηθεί γρήγορα για την ακύρωση των εντολών που εμποδίζουν την είσοδο πολιτών από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στις ΗΠΑ, εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται από τις ομάδες εργασίας προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.
Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρίες και άλλες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού σχετικά με την οργάνωση των ομάδων εργασίας που αναφέρονται παραπάνω, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
«Παρά το γεγονός ότι δεν ανοίγουμε και πάλι τον τουρισμό σήμερα, ελπίζουμε ότι αυτές οι ομάδες εργασίας των ειδικών θα μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική μας εμπειρία για να χαράξουμε την πορεία μας προς τα εμπρός, με το στόχο να ανοίξουμε το διεθνή τουρισμό με τους πιο σημαντικούς συνεργάτες μας, όταν αποφασιστεί ότι είναι ασφαλές να κάνουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας «οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν επί τη βάσει της αντικειμενικής ανάλυσης και τις συστάσεις των ειδικών από τον χώρο της υγείας».
Των ομάδων εργασίας θα ηγηθεί η Ομάδα Δράσης για την COVID στο Λευκό Οίκο, αλλά και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC), και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες.
Χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών
Τα CDC ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, ότι προχωρούν στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για 110 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, του Μεξικού, της Ιαπωνίας, της Νότιας Αφρικής και του Ιράν, χωρίς ωστόσο να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κατά της COVID-19.
H διευθύντρια των κέντρων CDC Ροσέλ Ουαλένσκι δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί των ΗΠΑ που εφαρμόζονται από το 2020, «αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των διαφορετικών αμερικανικών υπηρεσιών, ενώ εξετάζουμε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αναφορικά με το πώς μπορούμε να βαδίσουμε μπροστά».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπη με πιέσεις από μερικά μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές κοινότητες κατά μήκος των συνόρων με τον Καναδά έχουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας των περιορισμών στα χερσαία σύνορα.
Πιέσεις για άρση των περιορισμών
Οι αεροπορικές εταιρίες και άλλες επιχειρήσεις πιέζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την άρση των περιορισμών.
Η ένωση για τις Αεροπορικές Εταιρίες της Αμερικής, που εκπροσωπεί τις αεροπορικές εταιρίες American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines, αλλά και άλλες αεροπορικές εταιρίες, σχολίασε θετικά τις ομάδες εργασίας, αλλά η ίδια ένωση πιστεύει πως «αυτές οι ομάδες εργασίας θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για την υλοποίηση μιας πολιτικής που έχει την υποστήριξη της επιστήμης, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες που έχουν πλήρως εμβολιαστεί να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. «Η ταχύτητα είναι το κλειδί εδώ. Πιστεύουμε ότι η επιστήμη υπάρχει για το λόγο αυτό», ανέφερε η ίδια ένωση.
Η αεροπορική εταιρία United Airlines ανακοίνωσε ότι ενθαρρύνθηκε από την κίνηση του Λευκού Οίκου να δώσει προτεραιότητα σε ένα σχέδιο για την έναρξη της αεροπορικής διακίνησης επιβατών στις διεθνείς αγορές και ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, με δεδομένη την αυξημένη επιβατική κίνηση του καλοκαιριού. «Τώρα είναι ο καιρός να υλοποιήσουμε μία στρατηγική ανοίγματος του τομέα των αεροπορικών εταιριών για το καλό της οικονομίας, αλλά και των ταξιδιωτών», ανέφερε η ίδια ένωση.
Ειδικοί της επείγουσας ιατρικής προειδοποιούν ότι οι διασώστες πρώτων βοηθειών στους Ολυμπιακούς του Τόκιο θα μπορούσαν εύκολα να μπερδέψουν τα συμπτώματα θερμοπληξίας με συμπτώματα κορονοϊού γιατί είναι παρόμοια.
Ενώ οι διοργανωτές των Αγώνων έχουν μεταφέρει την διεξαγωγή του μαραθωνίου και το βάδην στην βόρεια πόλη Σαπόρο, ώστε να είναι χαμηλότερες οι θερμοκρασίες, τα περισσότερα αγωνίσματα λαμβάνουν χώρα στο Τόκιο από τις 23 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου, την περίοδο κορύφωσης του θερμού και υγρού καλοκαιριού.
Ωστόσο, το Σαπόρο βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού εν μέσω μιας αύξησης κρουσμάτων.
Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν για την έναρξη των Αγώνων, το Χοκάιντο, το βορειότερο νησί της Ιαπωνίας όπου μεγαλύτερη πόλη είναι το Σαπόρο, έχει το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό κρουσμάτων στην Ιαπωνία και περίπου 43% υψηλότερο σε σχέση με το Τόκιο.
Το Σαπόρο, το οποίο έχει πληθυσμό λίγο κάτω από δύο εκατομμύρια πολίτες, επωμίζεται σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων.
«Τα ιατρικά μέσα στο θερμό καλοκαίρι είναι τόσο περιορισμένα, ακόμη και στο φυσιολογικό καλοκαίρι χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες», λέει ο Σότζι Γιοκομπόρι, πρόεδρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών και ιατρικής κρίσιμης φροντίδας της ιατρικής σχολής Nippon στο Τόκιο, της παλαιότερης ιδιωτικής ιατρικής σχολής.
Ο Σίντζι Νακαχάρα, ειδικός δημόσιας υγείας στο Kanagawa University of Human Services, σημειώνει ότι οι ιατρικές ομάδες κινδυνεύουν να μπερδέψουν έναν ασθενή με COVID-19 με κάποιον που έχει υποστεί θερμοπληξία καθώς και οι δύο αυτές παθήσεις συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, αφυδάτωση και κακουχία. «Μπορεί να προκαλέσει μια δύσκολη κατάσταση στους σταθμούς ιατρικής φροντίδας σε κάθε χώρο (της διοργάνωσης)», λέει ο Νακαχάρα.
Το σύστημα των ιατρικών υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών έχει ήδη βιώσει τον συνδυασμό θερμοπληξίας και COVID-19.
Οι αποκαλούμενες δύσκολες στην μεταφορά περιπτώσεις, όπου ένας ασθενής που μεταφέρεται με ασθενοφόρο απορρίπτεται από πολλαπλά νοσοκομεία, υπερδιπλασιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο Τοσίρο Μούτο, διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 2020, έχει ανακοινώσει ότι αξιωματούχοι επεξεργάζονται τρόπους αντιμετώπισης της θερμοπληξίας, που θεωρείται μια σημαντική ανησυχία υγείας μαζί με τον COVID-19.
Σε μια μελέτη για την διαχείριση της θερμοπληξίας στην διάρκεια της πανδημίας, ο Γιοκομπούρι διαπίστωσε ότι περίπου τέσσερις άνθρωποι διαγνώστηκαν με βαριά θερμοπληξία ανάμεσα σε 1.000 που αργότερα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Παρότι η αναλογία ήταν εικονική το αποτέλεσμα ήταν «σοκαριστικό», σημείωσε ο ίδιος, εξαιτίας των κινδύνων για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Επιβαρύνοντας την κατάσταση, η χρήση μάσκας, ένα βασικό προληπτικό μέτρο κατά του κορονοϊού, μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία σώματος εν μέσω της θερινής ζέστης.
Αυτό δεν εκθέτει σε κίνδυνο μόνο τους θεατές, αλλά και τους διασώστες επειγουσών καταστάσεων, προσθέτει ο Γιοκομπούρι καλώντας τους διοργανωτές να απαγορεύσουν την παρουσία θεατών στους Αγώνες. «Όταν φροντίζουμε τους ασθενείς με θερμοπληξία πρέπει επίσης να προστατεύουμε τους εαυτούς μας με βαρύ προστατευτικό εξοπλισμό γιατί δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον COVID-19 από την θερμοπληξία. Αυτό μας στρεσάρει πολύ», καταλήγει ο Γιοκομπούρι.
Οι διοργανωτές έχουν ήδη απαγορεύσει την παρουσία θεατών από το εξωτερικό, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει αν θα επιτρέπεται η παρουσία στους ντόπιους.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ