Κορονοϊός: «Βράζει» στα κρούσματα η Ιταλία – Σκέψεις για άνοιγμα εστίασης στη Γερμανία
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα στην Ιταλία, αυξάνονται τα θετικά τεστ
Σε ανησυχητικά, υψηλά επίπεδα παραμένουν σήμερα τα περιστατικά κορονοϊού στην Ιταλία, ενώ αυξάνεται το ποσοστό των θετικών τεστ. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην χώρα καταγράφηκαν 20.499 νέα περιστατικά Covid-19, και 253 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 325.4040 διαγνωστικά τεστ, το 6,3% από τα οποία ήταν θετικό. Χθες, το σχετικό ποσοστό ήταν 5,6%. Τα κρούσματα, κατά την χθεσινή ημέρα, ήταν 19.886, με 308 νεκρούς.
Σε ότι αφορά τους ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ της χώρας, είναι 26 περισσότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 35 περισσότεροι. Οι πολίτες που έχουν λάβει και τις δυο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, έως τώρα στην Ιταλία είναι 1.370.373.
Ο Τζάνι Ρέτσα, υπεύθυνος του τομέα πρόληψης του ιταλικού υπουργείου Υγείας τόνισε, τέλος, ότι «όπου καταγράφεται μεγάλη παρουσία της βρετανικής παραλλαγής και στις περιοχές με νέες εστίες, η απόφαση για ολική διακοπή της διδασκαλίας στις σχολικές αίθουσες, όσο και αν είναι επώδυνη, θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη».
Γερμανία: Είναι δυνατό το άνοιγμα υπαίθριων εστιατορίων γύρω στο Πάσχα
«Είναι δυνατό να ανοίξουν τα υπαίθρια εστιατόρια στη Γερμανία γύρω στο Πάσχα» (4 Απριλίου), δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ (CDU) μετά τις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους ομολόγους του των κρατιδίων.
«Η διαθεσιμότητα των γρήγορων διαγνωστικών τεστ μπορεί να κάνει το άνοιγμα των υπαίθριων εστιατορίων ακόμη πιο ασφαλές. Προϋπόθεση θα είναι η συμμόρφωση με τους κανονισμούς υγιεινής. Πρόκειται για μια προοπτική που θα ενθαρρύνει και για τη δυνατότητά μας να σχεδιάζουμε», όπως εξήγησε ο Άλτμάιερ.
«Η Γερμανία δεν μπορεί να διατηρήσει τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αμετάβλητους. Το θέμα αφορά την ουσία της οικονομίας μας. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν για έξι μήνες συνολικά εντός του δωδεκαμήνου. Η προστασία της υγείας και τα προσεκτικά αλλά συνεπή ανοίγματα θα πρέπει να συνδυαστούν. Η οικονομία επιθυμεί μετά τις προσεχείς διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων (την επόμενη εβδομάδα), να οριστούν σαφή κοινά κριτήρια σε ομοσπονδιακό επίπεδο», πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
«Ένα σχέδιο ανοίγματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως η ικανότητα των υγειονομικών αρχών να αντεπεξέλθουν και η αποσυμφόρηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Δεν πρόκειται για αλλαγή του τρόπου προσέγγισης του θέματος, αλλά για περαιτέρω ανάπτυξη και προσαρμογή των στρατηγικών, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν (στα δεδομένα) και να αναπτυχθούν περαιτέρω», συνέχισε ο Άλτμάιερ.
Περισσότερες από 40 επιχειρηματικές ενώσεις του είχαν αποστείλει τις προτάσεις τους για ενδεχόμενο άνοιγμα της οικονομίας. Στη συνέχεια, το υπουργείο του δημιούργησε μια «βάση συζήτησης» για τις διαβουλεύσεις του με τους υπουργούς Οικονομικών των ομοσπονδιακών κρατιδίων.
Ο Άλτμάιερ είπε επίσης ότι θα ενημερώσει «σχετικά την καγκελάριο Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων το Σαββατοκύριακο».
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την «κρατική στήριξη στην οικονομία για την περίοδο μετά τον Ιούνιο, όταν λήξει η τρέχουσα ενίσχυση».
Η Ισπανία θα χορηγεί μία μόνο δόση εμβολίου στους κάτω των 55 ετών, που έχουν νοσήσει από την Covid-19
Η Ισπανία θα χορηγήσει μία μόνο δόση εμβολίου στους κάτω των 55 ετών, που έχουν ήδη μολυνθεί από την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, στην τελευταία επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής εμβολιασμών.
«Η διάρκεια της ανοσολογικής προστασίας από τον ιό, μετά τη φυσική μόλυνση, είναι άγνωστη, όμως έρευνες καταδεικνύουν πως η χορήγηση μίας μόνο δόσης σε αυτά τα άτομα ενισχύει την ανοσολογική προστασία», επισημαίνεται από τις ισπανικές αρχές.
Η Γαλλία ανακοίνωσε μια παρόμοια πολιτική νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενώ στην Ιταλία οι πολιτικοί συζητούν εάν θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
Έως και χθες, περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι από τις ομάδες προτεραιότητας, όπως οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας και το προσωπικό τους, οι πολίτες άνω των 80 ετών και οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου. Περί το 1,2 εκατομμύριο εξ αυτών έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Καναδάς: Οι αρχές ενέκριναν ένα τρίτο εμβόλιο, αυτό της AstraZeneca
Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά ενέκριναν ένα τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19, αυτό του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Οτάβα, η οποία έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, παρήγγειλε 20 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου.
“Εξαιρετικά νέα! Η Υπηρεσία Υγείας του Καναδά εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι λοιπόν ασφαλές, αποτελεσματικό, έτοιμο για χρήση”, δήλωσε ο Πάμπλο Ροντρίγκες, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Καναδά στη Βουλή των Κοινοτήτων, μέσω Twitter.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί στους άνω των 65 ετών και η χρήση του ενδείκνυται επίσης σε χώρες όπου κυκλοφορούν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Αυτό το εμβόλιο που περιέχει φορέα του ιού, και αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία και τον φαρμακευτικό κολοσσό, αντιμετώπισε δυσκολίες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αποτελεσματικότητα του δεν είχε κριθεί επαρκώς πειστική για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και στις χώρες όπου κυκλοφορούν τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.
Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA και παρουσιάζουν ποσοστό αποτελεσματικότητας πάνω από 90% έναντι 60% αυτού της AstraZeneca.
Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές συνθήκες ψύξης.
Χορηγείται ευρύτατα ήδη σε όλο τον κόσμο, αρχής γενομένης από τη Βρετανία τον Δεκέμβριο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, ο Καναδάς αναμένεται να λάβει 1,9 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως το τέλος Ιουνίου μέσω του μηχανισμού Covax του ΟΗΕ, στόχος του οποίου είναι να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους κατά της Covid.
Ο Καναδάς, χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, παρήγγειλε περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από επτά φαρμακευτικούς ομίλους.
Όπως πολλές χώρες, η Καναδάς είχε καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και της Moderna, που εισάγονται από την Ευρώπη.
Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 858.000 κρούσματα κορονοϊού και 21.865 θανάτους.