Κορυφώνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για το μπλόκο στο «κόμμα» Κασιδιάρη
Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα – Η δήλωση Τζανερίκου που «έριξε» λάδι στη φωτιά.
«Φουντώνει» η κομματική αντιπαράθεση για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο ένα επιπρόσθετο «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023. Η συζήτηση για την τροπολογία ξεκίνησε, σήμερα Μεγάλη Δευτέρα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Μεγάλη Τρίτη.
Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα
Τη βελτιωτική ρύθμιση στην ήδη ψηφισμένη τροπολογία, αναμένεται να υπερψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Καμία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης λέει ο Οικονόμου αλλά επιβεβαιώνει συνάντηση Γεραπετρίτη -Τζανερίκου
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα απέχει από την ψηφοφορία ή αν θα ψηφίσει παρών. Η αξιωματική αντιπολίτευση απέχει από τον Φεβρουάριο από όλες τις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο με εξαίρεση τη συμμετοχή «στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί». Έτσι όταν η πρώτη τροπολογία πέρασε από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει παρών.
Τη διάταξη θα καταψηφίσουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα.
Τον τελικό λόγο πάντως έχει ο Άρειος Πάγος με κρίσιμη ημερομηνία στις 5 Μαΐου, όταν θα ανακηρυχθούν και επίσημα οι κομματικοί συνδυασμοί που θα κατέβουν στις εκλογές.
- Μητσοτάκης: «Όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου απηύθυνε έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν τη διάταξη και όπως είπε όσοι δεν το κάνουν «κλείνουν το μάτι» στη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους.
«Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη «Χρυσή Αυγή».
«Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο»
Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί.
Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι. Και κάνω μία έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους. Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας.
Η «Χρυσή Αυγή» είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης.
Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια».
- Γεροβασίλη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει τη ρύθμιση»
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ΣΚΑΙ προανήγγειλε ότι το κόμμα της δεν θα στηρίξει την ρύθμιση υποστηρίζοντας τη στάση της «ουδετερότητας» και κάνοντας λόγο για «ερασιτεχνισμούς» στις κινήσεις της κυβένρησης.
«Όταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται παραμονή των εκλογών έχουν ένα φορτίο το οποίο προφανώς δεν είναι θετικό. Εκεί λοιπόν συζητήσαμε, καταθέσαμε προτάσεις γιατί κανένα κόμμα δεν ήταν σύμφωνο, άσχετα αν τελικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε. Εμείς επιλέξαμε τη στάση της ουδετερότητας, δηλαδή το “παρών”.
Ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους, και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε, θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της. Κινδυνεύουμε να γίνουμε χορηγοί της εγκληματικής οργάνωσης εξαιτίας των ερασιτεχνισμών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ρύθμιση που τους αφήνει έξω.
Το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης γιατί έκανε όλους αυτούς του ερασιτεχνισμούς, δεν άκουσε ούτε εμάς ούτε το ΠΑΣΟΚ, αν και ψήφισε και τώρα κριτικάρει αρνητικά την κυβέρνηση.
Εμφανίζεται η κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή να διορθώσει το λάθος με ένα λάθος και κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή από εγκληματική οργάνωση, διωκόμενη», είπε χαρακτηριστικά.
«Φωτιά» στην αντιπαράθεση από την παρέμβαση Τζανερίκου
Επίσης στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης έχει έρθει και η κίνηση στην οποία προέβη ο πρόεδρος του τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος που με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, ενώ εκτιμά ότι η κατάθεση της συμπληρωματικής ρύθμισης είναι φωτογραφική και αποτυπώνει δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Στον κ. Τζανερίκο απάντησε, με δική του ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφέροντας πως «είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή», ενώ τόνισε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».
- Οικονόμου για παραίτηση Τζανερίκου
Ο κ. Τζανερίκος τελικά ανακοίνωσε την παραίτησή του γεγονός που κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε σε δύο μήνες θα έληγε η θητεία του λόγω ηλικίας, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης. «Είναι έξω από τον αξιακό μας χαρακτήρα, οποιαδήποτε παρέμβαση στη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
Επιβεβαίωσε, ερωτηθείς σχετικά, τη συνάντηση Γεραπετρίτη με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, μέρες πριν την κατάθεση της νέας κυβερνητικής τροπολογίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νομοθετική της πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι υπήρχαν και ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου, είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Αναφορικά δε με τη ρύθμιση για «το κόμμα Κασιδιάρη» τη χαρακτήρισε επαρκή και τόνισε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων.
Αναφέρθηκε στις δύο αλλαγές που προβλέπονται και εξήγησε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δικαστικής κρίσης. Χαρακτήρισε δε τη θέση της κυβέρνησης ξεκάθαρη, ενώ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ακατανόητη και επικίνδυνη.
- Τσαπανίδου: «Η κυβέρνηση μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία»
Τι δηλώσεις του κ. Οικονόμου σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία» και «παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα για άλλη μια φορά στη Δικαιοσύνη».
Αναλυτικά η δήλωση
«Τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες για τον αποκλεισμό των νεοναζί, μια εν κρυπτώ συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, και η παραίτηση του τελευταίου που ακολούθησε, αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία.
Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα για άλλη μια φορά στη Δικαιοσύνη.
Με αυτές τις αδιανόητες για μια δημοκρατία παρεμβάσεις όμως, αυτό που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνει είναι να ενισχύει την Ακροδεξιά.
Να ψηφίσουν έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα.
Παιγνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- ΠΑΣΟΚ: «Θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας»
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με αιχμές αλλά και σαφή διάθεση να συμβάλει στον αποκλεισμό του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη», σχολίασε τα νεα δεδομένα που δημιουργούνται από τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει επιπρόσθετη ρύθμιση και τις διαφωνίες δικαστών.
«Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θυμίζοντας ότι:
«Από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που κρύβεται υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε αδρανής επί δυο χρόνια τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή».
ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι κατέθεσε τις προτάσεις του οδηγώντας σε ουσιαστικές και νομοτεχνικές βελτιώσεις της διάταξης για τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού μορφώματος.
Δεσμεύεται μάλιστα πως «ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».
- Κουτσούμπας: «Τέτοιες δυνάμεις δεν αντιμετωπίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις σαν αυτή που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ούτε σαν αυτή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ»
Στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το «κόμμα Κασιδιάρη» αναφέρθηκε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως «αν είχε ολοκληρωθεί και τελεσιδικήσει έγκαιρα η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τώρα δεν θα υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Αυτό, όμως, δεν έγινε με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».
Σημειώνει ότι «τέτοιες δυνάμεις δεν αντιμετωπίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις σαν αυτή που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ούτε σαν αυτή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κινούταν στην ίδια λογική. Κι αυτό γιατί συνδέονται με χίλια νήματα με το σύστημα και τους μηχανισμούς του, όπως είναι η δικαστική εξουσία, αλλά και με αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία, το μεγάλο κεφάλαιο, τους καπιταλιστές».
«Τέλος, αποδεικνύεται πόσο αφελές -στην καλύτερη περίπτωση- είναι το να χαρακτηρίζονται τέτοιες δυνάμεις ως «αντισυστημικές». Οι εργαζόμενοι θα τους δώσουν την πρέπουσα απάντηση, θα τους «τσακίσουν» ξανά, και στις κάλπες και παντού» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας.