Top

Κορύφωση του δεύτερου κύματος στην Ουγγαρία – Έφτασε στη Σερβία η πρώτη ποσότητα των εμβολίων

Όλες οι νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
κορύφωση-του-δεύτερου-κύματος-στην-ου-692907
Parallaxi

Το δεύτερο κύμα δείχνει να έχει κορυφωθεί στην Ουγγαρία

Το δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού δείχνει να έχει κορυφωθεί στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ο Γκεργκέλι Γκουλιάς, ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Μέχρι σήμερα η Ουγγαρία έχει καταγράψει 306.368 κρούσματα κορονοϊού, 8.462 θανάτους από την COVID-19, ενώ από τη νόσο έχουν αναρρώσει 108.676 άνθρωποι. Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά μόλις 1.238 σήμερα, αλλά περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται με COVID-19, προκαλώντας πιέσεις στο σύστημα υγείας.

“Μπορούμε να δούμε μια σαφή αντιστροφή στην εξάπλωση του ιού στην Ουγγαρία”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω διαδικτύου ο Γκουλιάς.

“Φαίνεται σαν να έχουμε περάσει την κορύφωση του δεύτερου κύματος όσον αφορά τις λοιμώξεις”, πρόσθεσε ο Γκουλιάς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως ο αριθμός των θανάτων θα αρχίσει επίσης να μειώνεται τις ερχόμενες δύο εβδομάδες.

Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα που βρίσκεται σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 11 Ιανουαρίου, με εξαίρεση μια προσωρινή άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 24 Δεκεμβρίου.

Ο Γκουλιάς σημείωσε ότι η Ουγγαρία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech την Κυριακή μετά την παραλαβή του πρώτου φορτίου περίπου 5.500 δόσεων.

Ρωσία: Στα 28.776 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού και στους 561 οι θάνατοι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ρωσία καταγράφηκαν 28.776 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 7.237 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στα 2.906.503 , ανακοίνωσαν οι αρμόδιες ρωσικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις αρχές το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 561 θάνατοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει φθάσει τις 51.912( 1,79% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων).

Ο δείκτης νοσηρότητας στην χώρα τις τελευταίες επτά ημέρες έφθασε τα 19,3 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων, δηλαδή των ατόμων που εξακολουθούν να νοσηλεύονται την παρούσα στιγμή, έφθασε τις 535.071.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο 24.158 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με κορονοϊό , ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 2.319.520 άτομα ( ποσοστό 79,8% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων).

Μετάλλαξη κορονοϊού: Το νέο στέλεχος που ανιχνεύτηκε στη Βρετανία πιθανόν να υπάρχει και στη Γερμανία

Γαλλία: Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Εμανουέλ Μακρόν

Η κατάσταση της υγείας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει σταθερή αφότου βρέθηκε θετικός στην COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

“Η κατάσταση της υγείας του προέδρου παραμένει σταθερή”, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στο Reuters.

Θετικός στον κορονοϊό ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Εντουαρντ Χέγκερ βρέθηκε θετικός στην COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο του, και έγινε το έκτο μέλος της κυβέρνησης που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, μετά την μόλυνση του πρωθυπουργού Ίγκορ Μάτοβιτς την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι ο Χέγκερ θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό και ότι δεν εμφανίζει συμπτώματα ούτε αισθάνεται αδιάθετος.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο 47χρονος Μάτοβιτς, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Στη συνέχεια τέσσερα ακόμα μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Άμυνας, επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκαν από τον ιό. Η Σλοβακία εισήλθε σε καθεστώς μερικού lockdown το Σάββατο ύστερα από την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων αυτό τον μήνα.

Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων κατέγραψε χθες 2.663 νέα κρούσματα μέσω τεστ PCR, ανεβάζοντας το σύνολο των περιστατικών από τότε που ξεκίνησε η πανδημία σε 155.218. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων διπλασιάστηκε σε 2.310 από τα τέλη Οκτωβρίου.

Σουηδία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η Σουηδία δεν έχει αλλάξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παρά την αυστηροποίηση των συστάσεων και των περιορισμών απέναντι στον όλο και βαρύτερο απολογισμό του δεύτερου κύματος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της.

“Μπορώ να κατανοήσω ότι μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό να αναρωτηθεί: ‘έχει αλλάξει η στρατηγική;” Όχι, είναι ακριβώς η ίδια στρατηγική: φροντίζουμε ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό την εξάπλωση της μόλυνσης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε μια συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

“Όμως είναι σαφές πως ανάλογα με την κατάσταση μπορεί επίσης κάποιος να κάνει αλλαγές”, είπε.

Σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη, η Σουηδία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική βασισμένη κυρίως σε συστάσεις, χωρίς επιβολή γενικών περιορισμών (lockdown) και σχεδόν χωρίς αναγκαστικά μέτρα.

Όμως απέναντι στη νέα αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο στα μέσα Νοεμβρίου, κυρίως περιορίζοντας τη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις σε ένα όριο οκτώ ατόμων το πολύ. Ο κάθε πολίτης καλείται πλέον να συναναστρέφεται μόνο τα μέλη του νοικοκυριού του.

Μπορεί ένα λοκντάουν ή το πλήρες κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων να μην είναι στη ημερήσια διάταξη, όμως ο Στέφαν Λεβέν παρουσίασε την Παρασκευή μια νέα σειρά πιο αυστηρών μέτρων και συστάσεων απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει ήδη πάρει περίπου 2.000 ζωές στη χώρα αυτή των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκων.

Χθες, Δευτέρα, η Σουηδία έκλεισε επίσης για πρώτη φορά τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τη Δανία, προκειμένου να αποτρέψει με την τελευταία μεταδόσεις που θα συνδέονται με διασυνοριακά ψώνια. Η εισαγωγή ορίων στον αριθμό των επισκεπτών των καταστημάτων και των αθλητικών αιθουσών, ο περιορισμός σε τέσσερα άτομα το πολύ των συνδαιτυμόνων σε ένα τραπέζι στα εστιατόρια, έναντι οκτώ μέχρι τώρα και –μέτρο ακόμη πιο συμβολικό– η σύσταση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες από τις αρχές Ιανουαρίου, κυρίως τις ώρες αιχμής όταν η τήρηση φυσικής απόστασης είναι αδύνατη, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Η Σουηδία δεν συνιστά μέχρι τώρα τη χρήση μάσκας πουθενά εκτός από τις υπηρεσίες υγείας, μια θέση μοναδική στην Ευρώπη αν όχι σε όλο τον κόσμο. Η σκανδιναβική χώρα θα παρουσιάσει επίσης έναν προσωρινό νόμο που θα επιτρέπει κυρίως το κλείσιμο των καταστημάτων και των εστιατορίων, αλλά δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης. Ωστόσο συζητήσεις είναι σε εξέλιξη για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Πώς λειτούργησαν τα σχολεία παγκοσμίως στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Έφτασε στη Σερβία η πρώτη ποσότητα των εμβολίων των Pfizer/Biontech

Τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό των εταιριών Pfizer-Biontech έφτασαν σήμερα το πρωί στη Σερβία και άρχισαν οι προετοιμασίες για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Πρόκειται για μικρή ποσότητα 4.800 δόσεων που έφτασε με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό τροφίμων γηροκομείων.

Η Σερβία είναι από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια του συγκεκριμένου εμβολίου και προπλήρωσε 1,8 εκατομμύρια δόσεις. Η συμφωνία προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα παραδοθούν στη Σερβία 340.000 δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιπες μέχρι το τέλος του 2021. Η Σερβία υπέγραψε επίσης συμφωνία για την προμήθεια άλλων τριών εμβολίων που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Στη Σερβία καθημερινά εντοπίζονται περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα κορονοϊού. Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα επιτρέποντας τη λειτουργία όλων των καταστημάτων τις καθημερινές έως τις 8:00 η ώρα το βράδυ. Μέχρι σήμερα τα καταστήματα λειτουργούσαν έως τις 5:00 η ώρα το απόγευμα.

Από την εκδήλωση της πανδημίας στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 303.747 κρούσματα κορονοϊού ενώ απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου 2.733 άνθρωποι. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 9.627 ασθενείς εκ των οποίων οι 330 είναι διασωληνωμένοι.

Κύπρος: Παράταση αναστολής λειτουργίας malls και εστίασης μέχρι τις 10 Ιανουαρίου

Την παράταση των μέτρων της αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των χώρων εστίασης μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, αλλά και την επαναλειτουργία των εκκλησιών κατά την 25η Δεκεμβρίου και την 6η Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά από σχετική απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον στις 24 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 11 μ.μ. και την παραμονή Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπεται μέχρι τη 1 π.μ. ενώ παραμένει ο περιορισμός των 10 ατόμων σε συναθροίσεις εντός οικιών, περιλαμβανομένων των ανήλικων. Όσον αφορά τον εκκλησιασμό τα Χριστούγεννα και των Φώτων, επιτρέπεται με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 75 άτομα, με τήρηση του μέτρου ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, ενώ αν υπάρχει ανάγκη για εκκλησιασμό περισσότερων πιστών, συστήνεται όπως πραγματοποιηθούν τις πιο πάνω ημερομηνίες περισσότερες λειτουργίες.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Ιωάννου τονίζει, μεταξύ άλλων, “προς το παρόν δεν φαίνεται να καταγράφεται αισθητή βελτίωση” στην επιδημιολογική εικόνα “και για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε με πολύ προσεκτικά βήματα, με αυτές τις μικρές έστω εξαιρέσεις που θα δώσουν κάποια ψυχολογική τόνωση στους πολίτες” και απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και “να κάνουν υπομονή για λίγο ακόμα διάστημα, έως ότου εξασφαλίσουμε την εμβολιαστική κάλυψη ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού”. “Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους της μεγάλης αυτής διαδρομής και είναι μόνο το μισό κομμάτι της προσπάθειας, που μας προσφέρει η επιστημονική κοινότητα. Το άλλο μισό κομμάτι βρίσκεται στα χέρια του κάθε ενός από εμάς, που καλούμαστε να δείξουμε υπευθυνότητα, τηρώντας με προσοχή τα μέτρα” τονίζει επίσης.

Βγαίνει από τον αυτοπεριορισμό ο Σ. Μισέλ – Αρνητικό το τρίτο τεστ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν χρειάζεται να είναι πια σε αυτοπεριορισμό αφού και το τρίτο τεστ για κορονοϊό στο οποίο υποβλήθηκε είναι αρνητικό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Μπάρεντ Λέιτς.

Ο κ. Μισέλ, ο οποίος είχε τεθεί σε αυτοπεριορισμό όταν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, είχε κάνει ακόμη δύο τεστ την περασμένη εβδομάδα και ήταν αρνητικά.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κυκλοφορεί το νέο στέλεχος του κορoνοϊού στη Γαλλία

Έως τις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν εγκρίνει το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech οι ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η Γαλλία προγραμματίζει να αρχίσει το πρόγραμμά της εμβολιασμών κατά της COVID-19 την Κυριακή. Ο Βεράν επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία κυκλοφορεί στη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα