Ελλάδα

Χαλκιδική: Γυναίκες Ρομά συμμετείχαν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης

Φιλοξενήθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο «Παναγία Φιλανθρωπινή», στους χώρους του Ιδρύματος Ορμύλια - Θα υλοποιηθεί σε 10 περιοχές της χώρας

Parallaxi
χαλκιδική-γυναίκες-ρομά-συμμετείχαν-1020986
Parallaxi

Ένα πρόγραμμα πρόληψης, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης γυναικών Ρομά έλαβε χώρα στους χώρους του Ιδρύματος Ορμύλια, στην Ορμύλια Χαλκιδικής! Το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ένα νέο έργο του Ινστιτούτου Prolepsis με τίτλο, “Υγιείς και Ισχυρές Γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα”, διεξήχθη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ορμύλια και τον Φάρο του Κόσμου.

Το έργο “Υγιείς και Ισχυρές Γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα” που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis από τον Οκτώβριο του 2022 στοχεύει στην προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της υγειονομικής παιδείας των γυναικών Ρομά και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις υγειονομικές ανάγκες των γυναικών καθώς και δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Θα υλοποιηθεί σε 10 περιοχές της χώρας με στόχο τη συμμετοχή 1000 γυναικών Ρομά.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα στοχεύει στη συμμετοχή 100 γυναικών Ρομά. Την Τρίτη 6/6/2023 έως την Παρασκευή 10/6/2023 φιλοξενήθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο «Παναγία Φιλανθρωπινή» μέσα στους χώρους του Ιδρύματος Ορμύλια, 24 γυναίκες από τη κοινότητα του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ εντελώς δωρεάν και παράλληλα συμμετείχαν σε εκπαίδευση για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, πρόληψης του καρκίνου, διατροφής, εμβολιασμών και διακοπής του καπνίσματος. Το πρόγραμμα είναι μια ακόμη προσπάθεια του Ινστιτούτου Prolepsis, του Ιδρύματος Ορμύλια και του Φάρου του Κόσμου για κοινωνική ένταξη των πληθυσμών Ρομά κόντρα σε διακρίσεις, ανισότητες και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα