Ο κόσμος εμβολιάζεται με διαφορετικές ταχύτητες

Με 450 χιλ. νέα κρούσματα κύλησε η χθεσινή Δευτέρα στον πλανήτη

Parallaxi
ο-κόσμος-εμβολιάζεται-με-διαφορετικέ-738469
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

ΠΟΥ: Ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Η ανισότητα, όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια για τον Covid-19, μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών «εντείνεται» και καταντάει «γελοία», υποστήριξε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τον Ιανουάριο, είχα πει ότι ο κόσμος θα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας αν δεν λαμβάνονταν κατεπειγόντως μέτρα για να διασφαλιστεί η ίση κατανομή των εμβολίων. Έχουμε τα μέσα για να αποφύγουμε αυτήν την αποτυχία, αλλά είναι σοκαριστικό να παρατηρούμε πόσο λίγα πράγματα έγιναν για να την αποφύγουμε», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Το χάσμα μεταξύ του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται στις πλούσιες χώρες και του αριθμού εκείνων που δίνονται μέσω του συστήματος Covax (στις φτωχές) διευρύνεται και καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο αφύσικο», πρόσθεσε.

Το διεθνές σύστημα Covax δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ με στόχο να χορηγηθούν φέτος δόσεις εμβολίων στο 20% του πληθυσμού σε περίπου 200 χώρες και εδάφη. Περιλαμβάνει έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό που βοηθά 92 φτωχές χώρες.

«Οι χώρες που επί του παρόντος εμβολιάζουν τους υγιείς νέους ανθρώπους, που έχουν μικρή πιθανότητα να προσβληθούν από τον Covid-19, το κάνουν σε βάρος της ζωής του υγειονομικού προσωπικού, των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο Τέντρος.

«Οι φτωχότερες χώρες αναρωτιούνται αν οι πλούσιες πιστεύουν πραγματικά αυτά που λένε όταν μιλάνε για αλληλεγγύη. Η άνιση κατανομή των εμβολίων δεν είναι μονάχα μια ηθική προσβολή. Είναι επίσης αυτοκαταστροφική, σε οικονομικό και επιδημιολογικό επίπεδο», επέμεινε. «Ορισμένες χώρες βιάζονται να εμβολιάσουν όλον τον πληθυσμό τους ενώ άλλες δεν έχουν τίποτα. Αυτό μπορεί να τους δώσει κάποια ασφάλεια, βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας», προειδοποίησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ισπανία: Αρχίζουν πάλι οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Οι Αρχές της Ισπανίας θα επεκτείνουν το ηλικιακό φάσμα χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό από τα 18 ως τα 65 έτη (από 18-55) όταν θα ξαναρχίσουν την αξιοποίηση του προϊόντος της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε χθες Δευτέρα η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας έπειτα από συνάντησή της με περιφερειακούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Η κυρία Ντάριας σημείωσε ότι η αξιοποίηση του εμβολίου ενδέχεται να επεκταθεί ακόμη και πάνω από τα 65 έτη εάν αυτό προταθεί από τους ειδικούς και εάν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες, μετά τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων μελέτης στη Χιλή, στο Περού και στις ΗΠΑ, κατά τα οποία το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο SARS-CoV-2.

Η Μαδρίτη έκανε γνωστό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό θα ξαναρχίσει αύριο Τετάρτη, μετά την απόφαση της ισπανικής και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγησή του λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του εξαιτίας περιπτώσεων εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα.

Η Ισπανία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 3,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και πάνω από 73.000 καταγεγραμμένους θανάτους.

Ο δείκτης επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών παρέμενε σταθερός χθες (128 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), ωστόσο στελέχη του υπουργείου Υγείας προειδοποιούν ότι η τάση μεταβάλλεται και απειλείται αύξησή του.

«Ο ιός δεν έχει νικηθεί. Είναι όμως στο χέρι μας να αποφύγουμε νέα αύξηση (των μολύνσεων), το τέταρτο κύμα» της πανδημίας, τόνισε η κυρία Ντάριας.

250 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7.485 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.674.710, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 250 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 74.964 νεκρούς μέχρι στιγμής, κατά την ίδια πηγή.

 Παράταση του lockdown έως 18 Απριλίου

«Φάση ησυχίας» με τα πάντα κλειστά από την 1η ως την 5η Απριλίου αποφάσισαν ομοσπονδία και κρατίδια Την παράταση της ισχύος του lockdown ως τη 18η Απριλίου, μια φάση «ησυχίας», με απολύτως κλειστές τις αγορές από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Δευτέρα του Πάσχα (1η-5η Απριλίου), την απαγόρευση της λειτουργίας των εκκλησιών (και) τις ημέρες των εορτών και συναντήσεις με το πολύ πέντε άτομα από άλλα νοικοκυριά, αποφάσισαν ομοσπονδία και κρατίδια έπειτα από μια μαραθώνια, επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει δυστυχώς να ενεργοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης», τόνισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και έκανε λόγο για «νέα αντίληψη» που επικράτησε, λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, η οποία συνεχίζεται. «Αποφασίσαμε προσοχή και ευελιξία», συνέχισε και τόνισε ότι οι επιστήμονες ήταν σαφείς: «όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα, τόσο γρηγορότερα θα λειτουργήσει ο εμβολιασμός».

Η καγκελάριος επισήμανε ότι αποφασίστηκε η αξιοποίηση των ημερών του Πάσχα, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και οι επαφές των πολιτών.

«Ας μη χάνουμε το θάρρος μας», παρότρυνε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι μετά το Πάσχα, θα ξεκινήσει φάση εκτεταμένων τεστ. Ταυτόχρονα, όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, παρά τη σύσταση της κυβέρνησης για το αντίθετο, θα πρέπει με την επιστροφή τους να προσκομίσουν αρνητικό μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό, ανεξαρτήτως του εάν επισκέφθηκαν περιοχή που κατατάσσεται στις «αυξημένου κινδύνου» ή όχι. Επιπλέον, σε περίπτωση που σε μια περιοχή τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών υπερβαίνουν τα 100, θα λαμβάνονται αυτόματα αυστηρότερα μέτρα, ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας για τις βραδινές και τις νυχτερινές ώρες.

Για «δύσκολο τοκετό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και, αποπειρώμενος να εξηγήσει τη στροφή πολιτικής, από τον σχεδιασμό χαλάρωσης των μέτρων σε ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη φορά επιβλήθηκε η «ομάδα της προσοχής», προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ο κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μούλερ αναφέρθηκε σε «νέο μοντέλο» διαχείρισης της κρίσης και εξήγησε ότι η ομοσπονδία και τα κρατίδια δεν εξέταζαν εξαρχής τόσο σοβαρή αυστηροποίηση των μέτρων, υποχρεώθηκαν από τις συνθήκες να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τώρα η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η «επιθετική στρατηγική» των τεστ, τόνισε και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να εντατικοποιήσουν την διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους με φυσική παρουσία, μία έως δύο φορές την εβδομάδα.

Η καγκελάριος διέκοψε την τηλεδιάσκεψη περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξή της, αποδίδοντας σε κάποιους από τους συνομιλητές της «υπερβολική χαλαρότητα», μετέδωσαν αρκετά γερμανικά ΜΜΕ, συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις σε μικρότερους κύκλους, επί σχεδόν έξι ώρες. Βασικό σημείο τριβής ήταν η αξίωση πέντε ομόσπονδων κρατιδίων να επιτραπεί, έστω με αυστηρούς κανόνες, ο εσωτερικός τουρισμός κατά την περίοδο του Πάσχα.

Ισημερινός: Πλησιάζουν τα 313.000 τα κρούσματα κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 253 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 312.851 στο κράτος των Άνδεων.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 27 ασθενείς με τον COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει επισήμως τους 11.664 νεκρούς μέχρι στιγμής. Ωστόσο, σύμφωνα με τις Αρχές, άλλοι 4.814 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς. Κατά συνέπεια, ο απολογισμός μάλλον είναι πιο κοντά στους 16.500 νεκρούς από τον Φεβρουάριο του 2020.

Αξιωματούχοι έχουν σημειώσει ωστόσο πως θεωρούν κι αυτόν τον τελευταίο αριθμό μάλλον υποτιμημένο.

Η πρωτεύουσα Κίτο υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα, με 99.528 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ η οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ έχει καταγράψει 27.203. Και στα δύο κυριότερα αστικά κέντρα του Ισημερινού, το σύστημα των νοσοκομείων είναι πλέον αντιμέτωπο εδώ και μερικές ημέρες με τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Έως τη 15η Μαρτίου, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων τους για τον νέο κορωνοϊό 121.054 άνθρωποι στον Ισημερινό από την 21η Ιανουαρίου, όταν άρχισε η «φάση 1» της εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης.

Κούβα: 150.000 γιατροί και νοσηλευτές εμβολιάζονται εθελοντικά με το Soberana 2

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 718 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 3 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 397 νεκρούς επί συνόλου 67.476 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

Τα περισσότερα κρούσματα (441) εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της κρίσης, με τον δείκτη επίπτωσης στα 290,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, τον υψηλότερο στη χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα μέτρα, μολονότι η κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής.

Εμβολιασμός 150.000 εθελοντών υγειονομικών Χθες άρχισε ο εθελοντικός εμβολιασμός 150.000 μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με το Soberana 2 και η δοκιμή με τη συμμετοχή 48.000 εθελοντών με το Abdala, ανέφεραν οι αρχές.

Τα δύο υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, την τελευταία πριν λάβουν έγκριση.

Ο οργανισμός φαρμάκων της Κούβας ενέκρινε τη δοκιμή για να «εκτιμηθούν τα άμεσα αποτελέσματα και οι παρενέργειες» του Soberana 2 σε 150.000 μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, που διατρέχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, εξήγησε μέσω Twitter το υπουργείου Υγείας.

Η μελέτη αυτή προστίθεται στη δοκιμή τρίτης φάσης με τη συμμετοχή 44.000 εθελοντών του Soberana 2. Και οι δύο μελέτες γίνονται στην Αβάνα.

Όπως γράφει το ΑΠΕΜΠΕ, οι κλινικές δοκιμές του Abdala γίνονται στις επαρχίες Γκράνμα, Σαντιάγο δε Κούμπα και Γουαντάναμο (ανατολικά).

Εάν κάποιο από τα δύο εξασφαλίσει τελική έγκριση, θα πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε και παρήχθη στη Λατινική Αμερική.

Υφιστάμενη εμπάργκο των ΗΠΑ από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει τα δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, περίπου το 80% των εμβολίων που αξιοποιούνται στα προγράμματα ανοσοποίησης παράγεται εγχωρίως.

Ξεπέρασαν τους 295.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 49.293 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 1.383 ασθενείς με τον COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 295.425 νεκρούς επί συνόλου 12.047.526 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη – πίσω μόνο από τους αριθμούς των ΗΠΑ – σε απόλυτα μεγέθη. Κατά κεφαλή, η χώρα καταγράφει 141 θανάτους και 5.733 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 1,2 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εν μέσω του νέου κύματος που πλήττει με σφοδρότητα το κράτος των 212 εκατ. κατοίκων.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν 511.000 μολύνσεις και 15.650 θάνατοι. Επρόκειτο και στις δύο περιπτώσεις για ρεκόρ, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, μετά την εκδήλωση της πανδημίας στη βραζιλιάνικη επικράτεια την 26η Φεβρουαρίου 2020.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα