Ο κόσμος κινδυνεύει με μια “ηθική καταστροφή” από τον ιο
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.
Ο κόσμος κινδυνεύει με μια “ηθική καταστροφή”, αν η Αφρική λάβει εμβόλια με καθυστέρηση, προειδοποίησε το αφρικανικό CDC
Ο κόσμος κινδυνεύει με μια “ηθική καταστροφή”, αν καθυστερήσει ο εμβολιασμός κατά της covid-19 στην Αφρική, την ώρα που τα πιο πλούσια κράτη εμβολιάζουν το σύνολο του πληθυσμού τους, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Τζον Ενκενγκασόνγκ.
Το CDC ελπίζει να ξεκινήσουν μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού στην Αφρική τον Απρίλιο, εξήγησε ο Ενκενγκασόνγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους.
“Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε με δεδομένο ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι στην Αφρική “το δεύτερο κύμα είναι εδώ και μάλιστα είναι σφοδρό”.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της covid-19 αυξήθηκε κατά σχεδόν 19% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και οι θάνατοι κατά 26%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αφρικανικού CDC. Στην ήπειρο έχουν καταγραφεί συνολικά 2,7 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και 64.000 θάνατοι μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον Ενκενγκασόνγκ, στη Νότια Αφρική, όπου έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα 82.000 νέα κρούσματα.
“Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε, χρειαζόμαστε αυτά τα εμβόλια και τα χρειαζόμαστε τώρα”, υπογράμμισε.
Τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η Αφρική σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της covid-19 είναι η παγκόσμια διαθεσιμότητα των εμβολίων και η χρηματοδότηση, εξήγησε, ενώ κατήγγειλε ότι τα πλούσια κράτη έχουν διασφαλίσει πολύ περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται.
“Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια κρίση ηθικής, όπου αυτά τα πράγματα (σ.σ. τα εμβόλια) αποθηκεύονται στον ανεπτυγμένο κόσμο κι εμείς στην Αφρική μαχόμαστε για να τα αποκτήσουμε”, επεσήμανε ο Ενκενγκασόνγκ.
Η Αφρικανική Ένωση βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ, τον Καναδά και φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσει δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, επιπλέον αυτών που πρόκειται να λάβει από το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το COVAX είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για τη χορήγηση εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.
Η διαδικασία έγκρισης διάφορων εμβολίων πιθανότατα θα γίνει με γοργούς ρυθμούς μέσω της Αφρικανικής Ένωσης, σημείωσε ο Ενκενγκασόνγκ.
Ωστόσο μερικές χώρες της ηπείρου βρίσκονται μερικά βήματα μπροστά.
Το Μαρόκο είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να χορηγήσει στους πολίτες του το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm μερικές εβδομάδες αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης, ενώ η Αίγυπτος έλαβε το πρώτο φορτίο των εμβολίων αυτών στις 11 Δεκεμβρίου.
Η Νότια Αφρική αναμένει να λάβει εμβόλια μέσω του COVAX το δεύτερο τρίμηνο του 2021, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόζα. Το COVAX ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων θα γίνουν στις αρχές του 2021, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ολλανδία- covid-19: Το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον ως τα μέσα Φεβρουαρίου
Το εθνικό lockdown που ισχύει στην Ολλανδία για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού μάλλον θα παραμείνει σε ισχύ ως τα μέσα Φεβρουαρίου και μόνο τότε ίσως αρθεί εν μέρει, δήλωσε ένας από τους επικεφαλής υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας.
Ο Γιάαπ βαν Ντίζελ, επικεφαλής ελέγχου μολυσματικών ασθενείών στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM), δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ολλανδία, μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 17 εκατομμυρίων, έχουν προβληθεί από την covid-19 και μάλλον διαθέτουν κάποιο βαθμό ανοσίας.
“Θα αρχίσουμε τους εμβολιασμούς τον Ιανουάριο, με τη δεύτερη δόση να ακολουθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Από τη στιγμή εκείνη θα πρέπει να είναι εφικτή η μερική άρση (των περιορισμών) για όσους έχουν εμβολιαστεί”, επεσήμανε ο βαν Ντίζελ επικεφαλής της ομάδας που συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση.
Η Ομάδα Διαχείρισης της Επιδημίας, της οποίας είναι πρόεδρος, τότε θα έχει το δύσκολο έργο να αποφασίσει ποια μέτρα θα μπορούν να αρθούν. “Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ένα ακόμη σκληρό lockdown”, τόνισε.
Η Ολλανδία επέβαλε ένα σκληρό, δεύτερο lockdown στα μέσα Δεκεμβρίου, αρχικά για διάστημα πέντε εβδομάδων. Μεταξύ των μέτρων που ισχύουν είναι το κλείσιμο όλων των καταστημάτων και των σχολείων.
Εξάλλου χθες, Τετάρτη, τα νοσοκομεία στην Ολλανδία προειδοποίησαν ότι θα αναγκαστούν να αναβάλουν κρίσιμες επεμβάσεις καθώς ο αριθμός των ασθενών με covid-19 αυξήθηκε κατά 60% τον Δεκέμβριο.
Το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του ιου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα
Ιαπωνία- covid-19: Περισσότερα από 1.000 κρούσματα καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στο Τόκιο, αριθμός ρεκόρ
Το Τόκιο ανακοίνωσε περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα covid-19 σήμερα, νέο ρεκόρ, την ώρα που τοπικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της μεγάλης αύξησης των μολύνσεων.
Το ιαπωνικό πρακτορείο Jiji μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έχει προγραμματίσει για αργότερα σήμερα έκτακτες συναντήσεις με πολλούς υπουργούς του προκειμένου να συζητήσουν την υγειονομική κατάσταση.
“Βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνθεσης συγκεκριμένων αριθμών. Με έχουν ενημερώσει ότι (ο αριθμός των κρουσμάτων) θα είναι πάνω από 1.000 και θα φτάσει περίπου τα 1.300”, δήλωσε η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε στους δημοσιογράφους.
“Θέλω να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακοπές για το νέο έτος. Καλώ τους πολίτες να περάσουν ήσυχα τις γιορτές, παραμένοντας στα σπίτια με τις οικογένειές τους”, πρόσθεσε η Κόικε.
Η Ιαπωνία έχει γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία covid-19, με λιγότερους από 3.500 θανάτους και συνολικά 231.000 κρούσματα από τον Ιανουάριο του 2020, όταν εντοπίστηκε στη χώρα η πρώτη μόλυνση.
Επίσης η χώρα έχει αποφύγει να επιβάλει αυστηρά μέτρα περιορισμού, αν και η κυβέρνηση είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την άνοιξη ζητώντας από τις επιχειρήσεις και τα σχολεία να κλείσουν και καλώντας τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους.
Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν ήταν υποχρεωτικά και παρέμειναν σε ισχύ μόλις μερικές εβδομάδες, αφού μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού ο αριθμός των μολύνσεων παρέμεινε χαμηλός στην Ιαπωνία, όμως τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα παρατηρείται νέα άνοδος των κρουσμάτων, με τις εκκλήσεις για την επιβολή εκ νέου κατάστασης έκτακτης ανάγκης να αυξάνονται. Η ιαπωνική κυβέρνηση διστάζει να υιοθετήσει το μέτρο αυτό, φοβούμενη για τις οικονομικές επιπτώσεις.
Αν ο αριθμός των νέων μολύνσεων εξακολουθήσει να αυξάνει, η πόλη του Τόκιο “δεν θα έχει άλλη επιλογή” από το να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε χθες Τετάρτη η Κόικε.
Ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της επιδημίας, επίσης επεσήμανε χθες, Τετάρτη, ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ίσως είναι απαραίτητη “για να προστατευθεί η ζωή των Ιαπώνων”, αν εξακολουθήσουν να αυξάνονται τα κρούσματα.
Ο Σούγκα, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Σίνζο Άμπε για λόγους υγείας, δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται την υγειονομική κρίση.
Στις αρχές της εβδομάδες ο πρώην υπουργός Μεταφορών Γιουσίρο Χάτα έγινε ο πρώτος επιφανής πολιτικός που πέθανε στην Ιαπωνία λόγω της covid-19.
Εν μέσω πανδημίας οι εορτασμοί για το νέο έτος θα είναι περιορισμένοι
Ο πλανήτης ετοιμάζεται σήμερα να αποχαιρετήσει το 2020, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κρονοϊού, η οποία αναγκάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους να γιορτάσουν το νέο έτος στα σπίτια τους.
Έπειτα από μήνες περιοριστικών μέτρων, ακόμη και lockdown, λόγω της covid-19 που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τα νέα κύματα της επιδημίας αναγκάζουν την πλειονότητα των κατοίκων της Γης να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς για την έλευση του νέου έτους από τον καναπέ του σπιτιού τους.
Από το Σίδνεϊ ως τη Ρώμη, οι κάτοικοι του πλανήτη θα παρακολουθήσουν σόου με πυροτεχνήματα ή άλλες εκδηλώσεις, εφόσον αυτές δεν έχουν αναβληθεί, από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους.
Το μικρό αρχιπέλαγος Κιριμπάτι και τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό θα είναι τα πρώτα που στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας θα αποχαιρετήσουν το 2020, ενώ τα ακατοίκητα νησιά Χάουλαντ και Μπέικερ θα χρειαστεί να περιμένουν άλλες 26 ώρες.
Αν και δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, τα νησιά του Ειρηνικού θα ζήσουν και αυτά μια διαφορετική πρωτοχρονιά λόγω του κλεισίματος των συνόρων των χωρών, της απαγόρευσης κυκλοφορίας και του lockdown.
Απαγορεύονται οι συναθροίσεις
Στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το διάσημο σόου με πυροτεχνήματα, που γίνεται κάθε πρωτοχρονιά, φέτος θα πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές μετά την εμφάνιση μιας νέας εστίας της επιδημίας στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 150 κρούσματα covid-19.
Ακόμη και τα σχέδια να επιτραπεί σε 5.000 εργαζόμενους πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της επιδημίας να παρακολουθήσουν το σόου προκειμένου να τους ευχαριστήσουν ακυρώθηκαν.
Οι περισσότεροι κάτοικοι θα αρκεστούν να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση του σπιτιού τους τους εορτασμούς, καθώς δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 5 ατόμων.
Το ίδιο θα γίνει και στη Ρώμη, με τους κατοίκους της ιταλικής πρωτεύουσας να παρακολουθούν από το σπίτι τους τους εορτασμούς στο Circus Maximus. Είναι προγραμματισμένο ένα θέαμα διάρκειας δύο ωρών καθώς και ο φωτισμός των πιο εμβληματικών χώρων της πόλης.
Στην Ιταλία έχει επιβληθεί lockdown ως τις 7 Ιανουαρίου και ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22:00.
Από τη Γαλλία ως τη Λετονία, περνώντας από τη Βραζιλία, αστυνομικοί και σε κάποιες περιπτώσεις στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να ελέγχουν την τήρηση της απαγόρευσης των συναθροίσεων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
“Ελπίδα”
Στο Λονδίνο, που έχει πληγεί πολύ από την πανδημία, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ θα δώσει συναυλία σε live streaming προς τιμή των εργαζομένων στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) που πέθαναν από covid-19. Η συναυλία θα μεταδοθεί και από το YouTube.
Η Νέα Ζηλανδία, όπου εξακολουθούν να ισχύουν μόνο λίγοι περιορισμοί, θα είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως των οποίων οι κάτοικοι θα μπορέσουν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους ζωντανά.
Στο Ντουμπάι χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν ένα θέαμα με πυροτεχνήματα και λέιζερ στο Μπουρτζ Χαλίφα, τον υψηλότερο πύργο στον κόσμο, παρά την πανδημία. Όλοι όσοι βρεθούν εκεί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να εγγραφούν χρησιμοποιώντας κωδικό QR.
Στη Βηρυτό, η οποία παραμένει υπό το σοκ της τεράστιας έκρηξης της 4ης Αυγούστου που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην πόλη, οι αρχές χαλάρωσαν τα μέτρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει μετά τις 3 το πρωί. Μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά και έχουν προγραμματίσει μεγάλες γιορτές για την πρωτοχρονιά.
Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν εστιατόρια και κλαμπ γεμάτα, οδήγησαν τις αρχές του Λιβάνου να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown μετά την πρωτοχρονιά.
Σε όλο τον κόσμο το αύριο προκαλεί ανησυχία.
Στη Βραζιλία, τη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω της covid-19, οι γιατροί φοβούνται ένα νέο κύμα της επιδημίας.
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να γιορτάζουν χωρίς μάσκες, ενώ η τηλεόραση έχει μεταδώσει εικόνες από αστυνομικούς να κλείνουν μπαρ γεμάτα ανθρώπους.
Στις ευχές της για το νέο έτος η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η “ιστορική” αυτή κρίση που προκάλεσε η πανδημία πρόκειται να παραταθεί και το 2021, αν και το εμβόλιο φέρνει “ελπίδα”.
Τσεχία: Νέο ρεκόρ 16.939 κρουσμάτων, το δεύτερο σε δυο ημέρες, 151 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 16.939 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε ανακοινωθεί την προηγουμένη και ανερχόταν σε 16.329 μολύνσεις.
Η κεντροευρωπαϊκή χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων συγκαταλέγεται σε αυτές που υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε διεθνές επίπεδο. Έχει καταγράψει συνολικά 718.661 κρούσματα ως εδώ.
Το προηγούμενο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 151 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 11.580 νεκρούς.
Πηγή: ΑΠΕ