Διεθνή

Κόσμος – κοροναϊός: Νέα μέτρα και μάσκες παντού την ώρα που διάφορες χώρες ανησυχούν για το άνοιγμα των σχολείων

Αύξηση κρουσμάτων και νέα μέτρα σε πολλές χώρες του κόσμου

Parallaxi
κόσμος-κοροναϊός-νέα-μέτρα-και-μάσκε-581942
Parallaxi

Ισπανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις τάξεις για τους μαθητές άνω των έξι ετών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Οι Ισπανοί μαθητές ηλικίας έξι ετών και άνω θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα στις σχολικές αίθουσες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, λίγες μέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Με την Ισπανία να καταγράφει τον υψηλότερο επιπολασμό του κορονοϊού στη Δυτική Ευρώπη διαγιγνώσκοντας χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, υπήρξαν εικασίες ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενδέχεται να αναβληθεί σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια ανέφερε ότι, ενώ το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να είναι απαραίτητο εάν ανιχνευτούν πολλές μολύνσεις του ιού σε αίθουσες διδασκαλίας, αυτό θα είναι η έσχατη λύση.

“Θα πρέπει να εξετασθεί κατά περίπτωση. Δεν είναι άσπρο-μαύρο”, διευκρίνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Παιδείας και Περιφερειακής Πολιτικής.

Από τότε που η Ισπανία εξήλθε από το αυστηρό lockdown στα τέλη Ιουνίου, η μετάδοση του ιού αναζωπυρώθηκε ταχέως. Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 3.594 νέες λοιμώξεις χθες και έχει εντοπίσει σχεδόν 83.000 κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σχεδόν 29.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας.

Ερωτηθείς εάν οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα έχουν το δικαίωμα να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, η υπουργός Παιδείας Ισαμπέλ Θελά τόνισε ότι τα σχολεία είναι ασφαλέστερα από άλλες τοποθεσίες.

“Είναι υποχρεωτικό να πάνε στην τάξη. Για όσους φοβούνται οφείλω να πω ότι εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα για ένα δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον”, είπε, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μέρος με “μηδενικό κίνδυνο”.

Εκτός από τη χρήση μάσκας, τα παιδιά πρέπει να κρατούν μεταξύ τους 1,5 μέτρο απόσταση, ενώ οι μαθητές του δημοτικού σχολείου θα χωριστούν σε ολιγομελή τμήματα και θα κάνουν χωριστά διαλείμματα.

Πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι 17 περιφέρειες της Ισπανίας είχαν ετοιμάσει τα δικά τους σχέδια επιστροφής στο σχολείο, με πολυάριθμες παραλλαγές χρήσης μάσκας, μέτρων υγιεινής και μειωμένου αριθμού μαθητών ανά σχολική αίθουσα.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς επικρίνουν την κεντρική κυβέρνηση ότι περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να ανακοινώσει τους εθνικούς κανόνες.

Λιβύη: Η κυβέρνηση της Τρίπολης επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορία λόγω κορονοϊού και διαδηλώσεων

Η εδρεύουσα στην Τρίπολη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και τη διαφθορά.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ χθες, Τετάρτη, το βράδυ επιβλήθηκε από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) τρεις ημέρες μετά την έναρξη της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα και στη γειτονική πόλη Ζαουίγια.

Από την απόφαση εξαιρούνται οι πολίτες που πρέπει να βγουν από το σπίτι για να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα ή φάρμακα σε κοντινά καταστήματα, αλλά εξόργισε τους υποστηρικτές των διαδηλωτών που σε μηνύματα που ανήρτησαν στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτραπούν περαιτέρω διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ένοπλες δυνάμεις περικύκλωσαν την πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Τρίπολης και στη συνέχεια έκαναν χρήση πυρών για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΣ ανέφερε πως είναι έτοιμο να προστατεύσει τους διαδηλωτές από τις ένοπλες ομάδες και τον “όχλο”. Νωρίτερα ανέφερε πως υποστηρίζει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και απέδωσε την ευθύνη για τη βία που σημειώθηκε στις διαδηλώσεις την περασμένη Κυριακή σε άτομα τα οποία “παρεισέφρησαν” σε αυτές.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως τουλάχιστον έξι διαδηλωτές απήχθησαν την Κυριακή και πολλοί τραυματίστηκαν μετά τη χρήση πραγματικών πυρών από ένοπλους άνδρες.

Οι διαδηλώσεις θέτουν μια νέα πρόκληση για την αδύναμη και διαιρεμένη ΚΕΣ αφότου η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη της επέτρεψε να αποκρούσει τον Ιούνιο μια επίθεση που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 αντίπαλες δυνάμεις προσκείμενες στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με έδρα την ανατολική Λιβύη.

Από τότε οι μάχες έχουν καταλαγιάσει και οι ηγέτες των δύο στρατοπέδων συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή σε μια κατάπαυση του πυρός.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκαν απότομα πρόσφατα ξεπερνώντας τα 12.200, περιλαμβανομένων 219 θανάτων, επιδεινώνοντας μια ήδη δύσκολη κατάσταση που προκαλούν οι διακοπές ρεύματος και νερού και η οικονομική κρίση που οφείλεται εν μέρει στην κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου.

Κύπρος: 11 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Έντεκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου. Τα περιστατικά προέρχονται από σύνολο 2.755 εργαστηριακών διαγνώσεων. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.467.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο 4 ασθενείς COVID-19, ενώ ένας ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου αναφοράς. Δόθηκε χθες ένα εξιτήριο. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει διασωληνωμένος ένας ασθενής.

Ρωσία: Στις 975.000 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα

Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 4.711 κρούσματα του νέου κορονοϊού , ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει τις 975.576.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν επίσης 121 θάνατοι, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει την ζωή τους 16.804 άνθρωποι.

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις 12 Ιουνίου κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 1.522 νέες λοιμώξεις της COVID-19 σε ένα εικοσιτετράωρο, ο υψηλότερος αριθμός μετά τις 12 Ιουνίου.

Χθες οι κρατικές αρχές κατέγραψαν 1.048 κρούσματα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Επιπλέον 12 άνθρωποι υπέκυψαν από την ασθένεια, αυξάνοντας σε 41.477 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα.

test covid

Γαλλία: Από αύριο στις 8 το πρωί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το Παρίσι

Η χρήση μάσκας προσώπου θα καταστεί υποχρεωτική παντού στο Παρίσι από αύριο Παρασκευή στις 8:00 το πρωί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο την αντιδήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο μετέδωσε επίσης την είδηση τονίζοντας πως ένα νομαρχιακό διάταγμα θα υπογραφεί αργότερα σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλο το Παρίσι για να περιορίσει τις αυξανόμενες λοιμώξεις κορονοϊού, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει την επιβολή εκ νέου της καραντίνας σε πανεθνικό επίπεδο. Ωστόσο από τον Ιούλιο αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα λοιμώξεων από SARS-CoV-2, το οποίο έχει επιταχυνθεί από τα μέσα Αυγούστου.

ΠΟΥ: Το 65 έως 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί

Ιταλία: Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων – Σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 1.411 νέα περιστατικά και 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Χθες διαγνώσθηκαν 1367 νέα κρούσματα, με 13 νεκρούς. Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σήμερα, προέκυψαν νέα περιστατικά. Συνολικά, σε όλη την Ιταλία, 67 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται 1.131 ασθενείς με κορονοΪό, ενώ 20.734 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το ένα τρίτο των ιταλών εκπαιδευτικών δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο εθελοντικό τεστ για την ανίχνευση του ιού. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας των μαθητών θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι, από τους γονείς, και όχι στην είσοδο των σχολείων.

Οι περισσότεροι περιφερειάρχες, δε, συνεχίζουν να ζητούν να μειωθεί η υποχρεωτική απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, μέσα στα λεωφορεία και στα μετρό, για να μην δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών.

Σχετικά, τέλος, με την χρήση μάσκας, οι ειδικοί μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της ιταλικής κυβέρνησης, είναι της άποψης ότι στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, οι μαθητές θα πρέπει οπωσδήποτε να την φορούν (εγκρίνουν και τις υφασμάτινες) εκτός από όταν τηρείται αυστηρά η απόσταση του ενός μέτρου, στο φαγητό και όταν τα παιδιά αθλούνται.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 180.000 οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού

Οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν σήμερα τις 180.000 μετά μια αύξηση των νέων κρουσμάτων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, πολλά από αυτά σε επίκεντρα της πανδημίας όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινκς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 17% από την προηγούμενη εβδομάδα και κάτω από τον μέσο όρο των 1.000 ημερησίως για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Ωστόσο, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις των αμερικανικών αρχών οι αριθμοί κρουσμάτων, θανάτων, νοσηλειών και ποσοστών θετικών τεστ μειώθηκαν, οι ειδικοί της υγείας κρούουν τον κώδωνα ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα άνοδος καθώς τα σχολεία ξανανοίγουν και οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε περισσότερες συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Αυτήν την εβδομάδα, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τόνισε ότι άτομα που εκτέθηκαν στην COVID-19 χωρίς να είναι συμπτωματικά, μπορεί να μην χρειαστεί να κάνουν τεστ. Αυτό αντιφάσκει με την προηγούμενη οδηγία του CDC, που σόκαρε γιατρούς και πολιτικούς και προκάλεσε κατηγορίες ότι η απόφαση αυτή μπορεί να μην βασίστηκε σε επιστημονική τεκμηρίωση αλλά σε πολιτικές πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ επέκριναν την κίνηση του CDC ως «απερίσκεπτη» τονίζοντας πως «δεν βασίζεται στην επιστήμη» και δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν την οδηγία διεξαγωγής τεστ στις πολιτείες τους.

Την Τετάρτη, ο δρ Άνθονι Φάουτσι, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους εξέφρασε στο CNN την ανησυχία του για την κίνηση του CDC.

Οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις στις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια – το υψηλότερο σύνολο παγκοσμίως. Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα είναι επίσης ο υψηλότερος στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα