Διεθνή

Ο κόσμος στη δίνη της πανδημίας – Ρεκόρ κρουσμάτων σε διάφορες χώρες και μια έκκληση

Χιλιάδες κρούσματα ανά τον κόσμο και η έκκληση του ΠΟΥ για να σταματήσουν οι νέοι να πηγαίνουν σε πάρτι

Parallaxi
ο-κόσμος-στη-δίνη-της-πανδημίας-ρεκόρ-635437
Parallaxi

κοροναϊός πίνακας

Αύξηση ρεκόρ, από τον Ιούνιο, με 1.772 κρούσματα κοροναϊού κατέγραψε η Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 1.772 νέα κρούσματα της Covid-19, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση αφότου ήρθη η καραντίνα, τον Ιούνιο. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από δύο περιφέρειες της Ισπανίας. Οι θάνατοι στη χώρα ανέρχονται συνολικά σε 28.499.

Γαλλία – Ιταλία: Τεράστια η αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο

Γαλλία – Ιταλία: Τεράστια η αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο

ΗΠΑ: Επενδύουν 1 δις. δολάρια σε ένα πειραματικό εμβόλιο

Ουκρανία: Ρεκόρ 1.271 κρουσμάτων μόλυνσης σε 24 ώρες

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους δύο μήνες, αφότου άρχισε η σταδιακή άρση των περιορισμών για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, στα τέλη Μαΐου.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.271 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους δύο μήνες, αφότου άρχισε η σταδιακή άρση των περιορισμών για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, στα τέλη Μαΐου.

Συνολικά, κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών, η Ουκρανία θρηνεί 1.788 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 75.490 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 41.527 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν.

Αίγυπτος – κορονοϊός: 24 θάνατοι και 112 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 112 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό μειωμένο σε σύγκριση με τα 157 για τα οποία έκανε λόγο την προηγουμένη, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 94.752.

Το ίδιο διάστημα, 24 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 4.912 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Στον αντίποδα, 1.503 άνθρωποι κρίθηκε χθες ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να ανέρχεται σε 45.569.

“Πρέπει πραγματικά να πάτε σε πάρτι;”, ρωτά τους νέους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Οι νέοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν το ένστικτό τους για διασκέδαση προκειμένου να βοηθήσουν να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της νόσου COVID-19, ανέφεραν σήμερα σε έκκληση τους αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Διαβάστε περισσότερα:

“Πρέπει πραγματικά να πάτε σε πάρτι;”, ρωτά τους νέους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας κερδίζει γρήγορα έδαφος στις ευρωπαϊκές πόλεις

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας κερδίζει γρήγορα έδαφος στις πόλεις της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της Covid-19, κυρίως στην Γαλλία, η οποία απειλείται από ανεξέλεγκτη επιστροφή της επιδημίας, την ώρα που ο κόσμος ξεπέρασε το όριο των 700.000 θανάτων.

Από σήμερα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους στις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της Τουλούζης. Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι το ίδιο θα συμβεί προσεχώς στο Παρίσι, καθώς και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας και στην γνωστή Κόκκινη Συνοικία του Αμστερνταμ, αλλά και τις εμπορικές συνοικίες του Ρότερνταμ. Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 211.000 ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Νευρικότητα έχει καταλάβει την γαλλική κυβέρνηση, την ώρα που το επιστημονικό συμβούλιο που την καθοδηγεί στην διαχείριση της επιδημίας θεωρεί “πολύ πιθανό ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας το φθινόπωρο ή τον χειμώνα”.

“Ο ιός κυκλοφορεί κατά ενεργητικότερο τρόπο, καθώς ατονούν όλο και περισσότερο τα υγειονομικά μέτρα προστασίας: η ισορροπία είναι εύθραυστη και μπορούμε σε κάθε στιγμή να περάσουμε σε ένα σενάριο λιγότερο ελεγχόμενο όπως για παράδειγμα στην Ισπανία”, προειδοποιεί το συμβούλιο.

Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε από την πλευρά της να αναβάλει την δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων του lockdown, η οποία περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των παμπ, των μπαρ και των ξενοδοχείων. Η Ιρλανδία αποφάσισε επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα από τις 10 Αυγούστου.

Και ο Τραμπ αισιόδοξος και ικανοποιημένος…

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίσθηκε και πάλι αισιόδοξος δηλώνοντας ότι “ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι λυσσώδεις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του ιού λειτουργούν στην πραγματικότητα πολύ καλά, κυρίως για την προστασία των περισσότερο ευάλωτων”.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 1.302 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, επί συνόλου περισσότερων των 156.000 θανάτων της επιδημίας. Η Βραζιλία, η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο, μετρά 96.000 θανάτους. Η Αργεντινή ανακοίνωσε αριθμούς ρεκόρ νέων 168 θανάτων και 6.792 νέων κρουσμάτων κατά το τελευταίο 24ωρο.

Στις Φιλιππίνες, lockdown επιβλήθηκε σε 27 εκατομμύρια κατοίκους της Μανίλα και τεσσάρων γειτονικών επαρχιών, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, με προειδοποίηση μόλις 24 ωρών.

Τουρκία: Νέα μέτρα μετά την «πολύ σοβαρή» αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Τούρκοι ειδικοί θεωρούν ότι τα τεστ που γίνονται δεν επαρκούν και παροτρύνουν την Άγκυρα να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση.

Οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι θα προχωρούν πλέον σε επιθεωρήσεις και θα επιδιώξουν ακόμη αυστηρότερη τήρηση των μέτρων και των συστάσεων, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 1.000 μέσα σε ένα 24ωρο, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες, γεγονός που ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» εξέλιξη, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Τούρκοι ειδικοί θεωρούν ότι τα τεστ που γίνονται δεν επαρκούν και παροτρύνουν την Άγκυρα να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση. Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην άρση του lockdown τον Ιούνιο κι έκτοτε ασκεί πιέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου ώστε να επιτρέψουν σε τουρίστες να επισκέπτονται την Τουρκία, ώστε η οικονομία της να συνέλθει.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές πως θεωρούσε τα 1.000 κρούσματα το όριο που θα την ωθούσε να επανεξετάσει τους κανόνες που όρισε.

Χθες Τρίτη η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται καθημερινά επιθεωρήσεις της καραντίνας, ότι θα επιβλέπεται η ιχνηλάτηση των επαφών σε όλες τις πόλεις, ότι θα λαμβάνονται μέτρα σε γάμους, κηδείες και άλλες συγκεντρώσεις κόσμου, πάντως απέφυγε την αναστολή λειτουργίας τομέων της οικονομικής δραστηριότητας.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι οι νέοι κανόνες σε εθνικό επίπεδο — περιλαμβανομένης της επιβολή προστίμων σε παραβάτες των μέτρων — απαιτούνταν για την ευόδωση της προσπάθειας περιορισμού της πανδημίας.

Η Τουρκία καταγράφει επίσημα 5.765 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 234.934 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, κατατάσσεται 17η στον κόσμο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει πόσοι είναι οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση ή πόσοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι από την 29η Ιουλίου και εξής, εγείροντας αμφιβολίες σε ορισμένους ειδικούς, μολονότι η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως διενεργούνται πάνω από 40.000 τεστ ημερησίως.

Αφγανιστάν: Σχεδόν το ένα τρίτο των Αφγανών έχει μολυνθεί από κορονοϊό

Σχεδόν το ένα τρίτο του αφγανικού πληθυσμού, δηλ. δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με μια έρευνα του υπουργείου Δημόσιας Υγείας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα:

Βέλγιο για κορονοϊό: Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο δεύτερο «κύμα»

O μέσος όρος των κρουσμάτων στο Βέλγιο ξεπέρασε τα 535 την ημέρα κατά την εβδομάδα από 26 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας Sciensano.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν άνοδο κατά 58% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει το Ινστιτούτο. Ωστόσο, η αρμόδια εκπρόσωπος για τον κορονοϊό, μιλώντας στο RTL ανέφερε ότι «δεν βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα».

Η Φρεντερίκ Ζακόμπ, επισήμανε ότι «πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα. Ο λόγος είναι ο εξής: την περίοδο της κορύφωσης της επιδημίας, κάναμε ελέγχους μόνο στις βαριές περιπτώσεις, σε εκείνους που ήταν σοβαρά. Σήμερα, ελέγχουμε ακόμη και τους ασυμπτωματικούς».

Νότια Αφρική: 24.000 υγειονομικοί έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό

Περίπου 24.000 μέλη του υγειονομικού προσωπικού στη Νότια Αφρική μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό αφότου ξεκίνησε η πανδημία τον Μάρτιο και 181 έχουν πεθάνει, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκουίζε. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των συνολικών κρουσμάτων Covid-19 στη Νότια Αφρική, διευκρίνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Με 521.318 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 8.000 θάνατοι, η Νότια Αφρική είναι η πιο πληγείσα χώρα της αφρικανικής ηπείρου. Μόνο στη χώρα αυτή έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αφρική. Είναι επίσης η πέμπτη χώρα στον κόσμο σε όρους επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όμως ο επίσημος αριθμός των θανάτων είναι σε μεγάλο βαθμό κατώτερος του πραγματικού, σύμφωνα με ειδικούς.

Η Νότια Αφρική επέβαλε στα τέλη Μαρτίου ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο, προτού χαλαρώσει τους περιορισμούς στη συνέχεια. Μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων, τα σχολεία έκλεισαν και πάλι για έναν μήνα και επανήλθε η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σκωτία: Κλείνει παμπ και εστιατόρια στο Αμπερντίν λόγω κορονοϊού

Η Σκωτία επέβαλε νέους περιορισμούς στην πετρελαϊκή πόλη του Αμπερντίν σήμερα προκειμένου να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα των κρουσμάτων του Covid-19, κλείνοντας παμπ και εστιατόρια και ζητώντας από τους επισκέπτες να μην πάνε στην πόλη.

«Είμαστε σε μια φάση αυτής της πανδημίας όπου η ιδιαίτερη προσοχή είναι απαραίτητη, και κατά τη γνώμη μου, εύλογη», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου, ύστερα από συνεδρίαση αξιωματούχων για την αξιολόγηση των νεότερων στοιχείων για τον κορωνοϊό.

Η ίδια δήλωσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας στην πόλη έχει προκαλέσει 54 καταγεγραμμένα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, και ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχουν καταγραφεί 64 νέα περιστατικά σε όλη τη Σκωτία.

«Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί – εάν το αμφισβητήσατε αυτό, τότε σήμερα έχουμε τις αποδείξεις του πόσο αλήθεια είναι», πρόσθεσε. «Συνεχίζει να είναι εκεί έξω και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα μολυσματικός».

«Το ξέσπασμα στο Αμπερντίν είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση αυτού. Δείχνει το τι μπορεί να συμβεί εάν εφησυχάσουμε».

Η Στέρτζον προειδοποίησε να μην γίνονται μετακινήσεις εκτός κι αν πρόκειται για λόγους εργασίας και εκπαίδευσης και είπε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να επισκέπτονται άλλα νοικοκυριά.

«Θα εισάγουμε κανονισμούς….που θα απαιτούν όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι φιλοξενίας στην πόλη να κλείσουν σήμερα στις 5 μμ (19.00 ώρα Ελλάδας)».

Η Στέρτζον δήλωσε ότι η απόφαση θα επανεξεταστεί σε 7 ημέρες και ελήφθη εν μέρει προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων.

Δείτε επίσης:

Νέα εκτόξευση των κρουσμάτων στον κόσμο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα