Κουρής για διαθήκη Θεοδωράκη: Δεν διεκδικώ κανένα περιουσιακό στοιχείο- Είμαι γιος του

Η επιστολή του μετά το άνοιγμα της διαθήκης του μουσικοσυνθέτη.

Parallaxi
κουρής-για-διαθήκη-θεοδωράκη-δεν-διεκ-257280
Parallaxi

Ο Νίκος Κουρής με επιστολή του δηλώνει επανειλημμένα ότι δεν διεκδικεί κανένα περιουσιακό στοιχείο του Μίκη Θεοδωράκη- ούτε πρόκειται να το πράξει μελλοντικά- ενώ δηλώνει ότι είναι βιολογικό τέκνο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Μετά το άνοιγμα της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη και ενώ εκκρεμεί το θέμα της εξέτασης DNA, που έχει ζητήσει από την κόρη του μουσικοσυνθέτη, ο Νίκος Κουρής στην επιστολή του μεταξύ άλλων δηλώνει χαρούμενος με το γεγονός ότι δεν κληρονομεί κάποιο υλικό αγαθό.

«Εγώ λοιπόν, αναφέρομαι στη διαθήκη από τον συντάκτη της, είτε σαν Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης) ή σαν Νίκος Θεοδωράκη και δηλώνω ότι εγώ προσωπικά δεν έχω καμία διαμάχη με κανένα άτομο από αυτά που αναφέρονται στην ίδια διαθήκη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το δικό μου όνομα. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι εγώ ούτε διεκδίκησα, ούτε διεκδικώ, ούτε θα διεκδικήσω ποτέ στο μέλλον κάποιο περιουσιακό στοιχείο από τους ανθρώπους οι οποίοι ξεκίνησαν τη δικαστική διαδικασία.

«Αντίθετα τους εκτιμώ σαν προσωπικότητες, τους θεωρώ υπέροχους ανθρώπους και δεν προτίθεμαι να κρίνω τις πράξεις ή τη συμπεριφορά ουδενός εξ αυτών», αναφέρει στην επιστολή που διαβάστηκε στον «αέρα» της εκπομπής «Χαμογέλα και πάλι» του Mega.

Σε ό,τι αφορά τις ρίζες του, ο Νίκος Κουρής γράφει ότι από την πληθώρα των στοιχείων που έχει στη διάθεσή ρου, αλλά και «μεγάλο αριθμό μαρτυριών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτές της μητέρας μου Αλεξάνδρας Σαμοΐλη και της εξαδέλφης μου Άννας- Ασπασίας θυγατέρας Ιωάννη Θεοδωράκη, μαρτυρίες τις οποίες ουδέποτε αμφισβήτησε ο διαθέτης, είμαι βιολογικό τέκνο του».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι η διενέργεια του τεστ DNA, το οποίο τον συμβούλεψε ο δικηγόρος του να ζητήσει, «αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόδειξης του βιολογικού μας δεσμού», πριν ακόμα δημοσιευθεί η διαθήκη «στην οποία με αποκαλεί ο δωρητής μου και ως Νίκο Θεοδωράκη» θα είχε ίσως μεγαλύτερη σημασία αν ζούσε η μητέρα του.

«Θα ήταν το μέσον να αποκατασταθεί η δική της αξιοπρέπεια και να επιβεβαιωθεί ότι οι ισχυρισμοί της ήταν αληθινοί», συμπληρώνει.

«Ζήσαμε ένα ζηλευτό πνευματικό βαθύ δεσμό, ο οποίος είναι πάνω από υλικά αγαθά, τεστ πατρότητας και τυπικά κατά τον νόμο πνευματικά δικαιώματα», γράφει για τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Όσον αφορά την αναφορά της διαθήκης προς το άτομό μου, σε ιδιαίτερο μάλιστα εδάφιο, δείχνει την ιδιαίτερη σχέση που μας συνδέει. Και είναι πραγματικά χωρίς σημασία αν με αποκαλεί Νίκο Κουρή, Νίκο Θεοδωράκη ή Νίκο Κουρή (Θεοδωράκη)», συμπληρώνει.

«Ακόμα και το τελευταίο ανώνυμο φυσικό πρόσωπο του κόσμου να ήμουν, χωρίς καμία συγγενική σχέση με τον συντάκτη, ακόμα και κάποιος που ο συντάκτης δεν θα τον είχε δει ποτέ στη ζωή του, δεν θα επεφτε σε κανέναν λόγος είτε να λογοκρίνει είτε να αμφισβητήσει τον λόγο για τον οποίο ένιωσε την επιθυμία ο συντάκτης να τον συμπεριλάβει είτε ως κληρονόμο πνευματικής είτε ως κληρονόμο υλικής περιουσίας», γράφει ακόμη ο Νίκος Κουρής.

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης τον είχε προτρέψει να ασχοληθεί με το πνευματικό μουσικό του έργο. «Με συμβούλευε με πατρικό ενδιαφέρον και μου έδινε οδηγίες όσον αφορά τον τρόπο ίδρυσης του Mikis Radio», συμπληρώνει.

Η αναφορά στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

«Η δικαστική διαμάχη την οποία η ίδια ξεκίνησε είναι στην πραγματικότητα άνευ αντικειμένου», γράφει αναφερόμενος στην Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

«Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν υφίσταται εκ μέρους μου καμία περιουσιακή διεκδίκηση. Είμαι ευγνώμων και βαθιά συγκινημένος από την πνευματική περιουσία την οποία μου εμπιστεύτηκε ο μεγάλος διδάσκαλος και δωρητής μου και δηλώνω ότι ούτε στο μέλλον προτίθεται να διεκδικήσω το παραμικρό υλικό στοιχείο», συνεχίζει.

Αντίθετα, γράφει, είναι «ενθουσιασμένος που δεν μου αφήνει με τη διαθήκη του υλικά αγαθά, διότι θα έχανα χρόνο από το χρόνο που έχω στη διάθεσή μου για την προώθηση του πνευματικού του έργου και ίσως να είχαν δημιουργηθεί υπόνοιες ότι τον είχα προσεγγίσει για ωφελιμιστικούς λόγους».

«Μπορεί να τρέφω απεριόριστα αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού απέναντι στην Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αλλά σε καμία περίπτωση η εκτίμησή μου όχι μόνο προς το πρόσωπό της αλλά και προς το πρόσωπο οποιουδήποτε άλλου φυσικού ατόμου, δεν θα υπερισχύσει της επιθυμίας του διδασκάλου και δωρητή μου, ο οποίος στη διαθήκη του με ιδιόγραφη σημείωση, για να είναι αδύνατον στον οποιοδήποτε να το αμφισβητήσει με προσφωνεί ως Νίκο Θεοδωράκη», τονίζει ακόμη.

Ο Νίκος Κουρής τονίζει ότι δεν περιμένει καμία δικαστική απόφαση για να μάθει την ταυτότητά του. «Την ταυτότητά μου θα την αποδείξω με τον τρόπο που διαχειρίζομαι τις υφιστάμενες συγκυρίες οι οποίες εύχομαι και πιστεύω ότι θα είναι παροδικές. Αυτό είναι το πεδίο που θα φανεί αν είμαι ή δεν είμαι γιος και ποιου», συμπληρώνει.

«Δεν χρειάζομαι να εξαρτώμαι από κάποιο όνομα οποιουδήποτε φυσικού προσώπου για να μην πεθάνω από την πείνα. Εργάζομαι από μικρό παιδί και από την εργασία μου εξασφαλίζω ότι χρειάζεται για μένα και την οικογένειά μου», αναφέρει σε άλλο σημείο.

Καταλήγει γράφοντας ότι η δικαστική διαμάχη την οποία ξεκίνησε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη τον απασχολεί, αλλά η στεναχώρια του για αυτή την ενέργειά της δεν είναι η μεγαλύτερη που έχει βιώσει και περιγράφει το «πιο οδυνηρό» περιστατικό της ζωής του.

«Συνέβη ακριβώς πριν 46 ημέρες, όταν άυπνος και κατάκοπος, από τα χαράματα ήμουν στο Γαλατά, χωρίς να έχω το δικαίωμα να μπω μέσα στην εκκλησία, αλλά ούτε στον προαύλιο χώρο της, ώστε να αποτίσω φόρο τιμής με την παρουσία μου στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μου», γράφει.

Τότε, συνεχίζει, συναισθάνθηκε ότι κάποιοι από το περιβάλλον του Μίκη Θεοδωράκη, λόγω του πένθους «θα αδυνατούσαν ίσως να διαχειριστούν τη δική μου παρουσία με κατανόηση και ψυχραιμία».

«Το ίδιο θέλω να πιστεύω ότι συμβαίνει και όσον αφορά την προσφυγή των οικείων του στα δικαστήρια. Ότι οφείλεται σε συναισθηματική φόρτιση λόγω πένθους», καταλήγει.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα