Ελλάδα

Κουτσούμπας: Οριστικός ενταφιασμός του σκανδάλου Novartis – Τι συζητήθηκε μέχρι τώρα στην Ολομέλεια

Τι συζητήθηκε μέχρι τώρα σχετικά με την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο.

Parallaxi
κουτσούμπας-οριστικός-ενταφιασμός-τ-487170
Parallaxi

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο για ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ Novartis-Παπαγγελόπουλος» το οποίο «προσφέρεται για ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται οι στρατηγικές συγκλίσεις» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρόσθεσε ότι εδώ και δύο χρόνια με ευθύνη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων το σήριαλ αυτό δεν έχει προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας.

Αναφέρθηκε στην στάση του ΚΚΕ που έκανε «ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φωτιστούν οι ουσιαστικές πλευρές του σκανδάλου Novartis, αλλά και οι βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν αυτά τα σκάνδαλα: η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να νομιμοποιήσει με την συμμετοχή του διαδικασίες της Επιτροπής που οδηγούν σε κουκούλωμα, συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό.

Επισήμανε ότι μετά από επτά μήνες λειτουργίας της Επιτροπής τα αποτελέσματα είναι μια ατέλειωτη διαδικασία με εκατέρωθεν άσφαιρα πυρά και αντιπαραθέσεις που οδηγούσαν στο να χάνεται η ουσία της διερεύνησης του σκανδάλου, όπως και της πιθανής εμπλοκής σε αυτή τη διαδικασία κυβερνητικών παραγόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Εκεί οδηγούσαν η στάση των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε, μιλώντας, στη συνέχεια, για τις αντιπαραθέσεις σχετικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής, τα κρίσιμα έγγραφα που παρακρατούνται με το πρόσχημα του «απόρρητου», και την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Υπενθύμισε τη θέση αρχών του ΚΚΕ για κατάθεση «όλων των μαρτύρων και των λεγόμενων «προστατευόμενων» με φυσική παρουσία, χωρίς κουκούλα, με πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων τους ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και να εξετασθούν τα όσα καταθέτουν», ενώ επισήμανε τις υπαναχωρήσεις των άλλων κομμάτων.

Είπε ότι όλα αυτά αναδεικνύουν τις ευθύνες των άλλων κομμάτων που δεν περιορίζονται στενά στις εργασίες της Επιτροπής, αλλά έχουν να κάνουν με γενικότερα και πολύ σοβαρότερα ζητήματα:

–Την πεισματική άρνηση όλων να καταργήσουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών

–Την υποκρισία όλων σε σχέση με την «δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» καθώς όλοι αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ, «να πάψει ο ορισμός της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση».

–«Τρίτο και πιο σημαντικό» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας «οι εργασίες των επιτροπών μέχρι σήμερα φανέρωσαν την αλλεργία σας να φθάσει η συζήτηση και η έρευνα στις βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων ειδικά στο χώρου του Φαρμάκου που βρίσκονται στο ότι το Φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα, ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μεγαλύτερα κέρδη».

Απέδωσε την «αλλεργία» αυτή στον «προφανή λόγο» ότι «όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησαν με πολύ μεγάλη συνέπεια της πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, φορτώνοντας τις όποιες περικοπές στη δημόσια δαπάνη στις πλάτες εργαζομένων και ασθενών».

Επισήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε με ιδιαίτερη ένταση σε συνθήκες πανδημίας όπου προκειμένου η χώρα να προμηθευτεί ακόμα και το πιο στοιχειώδες υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες και αντισηπτικά «βρέθηκε στο έλεος των διεθνών ανταγωνισμών, των εμπορικών πολέμων, των επιχειρηματιών και κερδοσκόπων στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου» γιατί οι κυβερνήσεις δεν είχαν εξασφαλίσει να υπάρχει ούτε ένας υποτυπώδης κρατικός φορέας φαρμάκου.

«Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε σήμερα, που ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία φανέρωσε όχι μόνο τον παρασιτικό, αλλά και τον πολλαπλά επιζήμιο χαρακτήρα του» πρόσθεσε.

«Ήταν φανερό, μετά από όλα αυτά, ότι δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε αυτήν την διαδικασία που οδηγεί στον εκφυλισμό και για αυτό, μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι εκπρόσωποι του κόμματός μας αποχώρησαν από την παραπέρα λειτουργία της Επιτροπής, όπως ακριβώς είχαμε κάνει και στην προηγούμενη Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, και είχαμε και τότε άρνηση να εξετασθούν οι μάρτυρες. Ταυτόχρονα, δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να επανέλθουμε εάν αλλάξουν τα δεδομένα αυτά» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ «για διεύρυνση των αδικημάτων που φέρεται να έχει τελέσει ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης», ενώ οι εργασίες της Επιτροπής οδεύουν προς το τέλος, και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία αυταπάτη ότι διαχρονικά «επί όλων των κυβερνήσεων και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούσαν επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ή είχαν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για διάφορους κάθε φορά λόγους. Και σε αυτό δεν θα αποτελούσαν βέβαια εξαίρεση ούτε οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «μόλις πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ έκανε μια απαράδεκτη παρέμβαση σε σχέση με την αγόρευση της εισαγγελέα σε εν εξελίξει δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο».

Είπε ότι η ΝΔ με την κίνησή της για διεύρυνση του κατηγορητηρίου επιδιώκει την όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης και του αποπροσανατολισμού του λαού, που βολεύει τόσο την ίδια όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ «για να αποκρύψουν την στρατηγική τους σύμπλευση, ιδιαίτερα μπροστά στις εξελίξεις που σχετίζονται με την νέα καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις στη ζωή, υγεία, δουλειά, επιβίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Πρόσθεσε ότι «η νέα πρόταση έρχεται να οδηγήσει σε οριστικό ενταφιασμό το σκάνδαλο της Νοβάρτις με ευθύνη όλων των πλευρών ( ΝΔ- ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ )».

«Εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και για αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τι συζητήθηκε μέχρι τώρα σχετικά με την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για την επέκταση του διερευνητικού καθήκοντος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στην Ολομέλεια ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης

Την πρόθεσή του να λάβει τον λόγο, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, προκειμένου να αναπτύξει τις απόψεις του, έχει εκδηλώσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Η συζήτηση εκκίνησε με τα υπουργικά έδρανα κενά. O κ. Κακλαμάνης συνέστησε στους ομιλητές να κάνουν το δυνατό λιγότερες αναφορές στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, διότι καλύπτονται από μυστικότητα.

«Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», ανέφερε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Πλεύρης, ο βουλευτής δηλαδή που είναι ο εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε ότι η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών και ενός ιδιώτη:

-Στην κατάθεση δηλαδή της Ελένης Ράικου, για τις συνθήκες παραίτησής της.

-Στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν».

-Την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου.

-Την κατάθεση του Παναγιώτη Αθανασίου για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου να στοχοποιηθούν πρόσωπα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

-Την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία και τον συμβιβασμό του στην μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

«Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει, και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Ιδίως για τις καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή, ο Θανάσης Πλεύρης επισήμανε ότι η ΝΔ έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Είναι δυνατόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συζητάει τέτοια θέματα; Η διαφορά μας είναι-επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-ότι αν ήθελε η ΝΔ θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά. Το δεξί χέρι του Τσίπρα ήταν σε αυτές τις συναντήσεις. Εμείς όμως έχουμε την εντιμότητα να έρθουμε εδώ και να πούμε ότι εκεί που βρίσκουμε στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν τα βάζουμε. Δεν είμαστε εδώ για να στείλουμε στην αγχόνη πολιτικά πρόσωπα, μόνο και μόνο επειδή κάποιος είπε κάτι», είπε ο Θανάσης Πλεύρης που επικαλέστηκε την κατάθεση του Νίκου Παππά ότι είναι πράγματι κρίσιμες πτυχές αυτής της συμφωνίας και γι΄αυτό πρέπει η επιτροπή να καλέσει και τους εκπροσώπους των δύο πλευρών. Είπε επίσης ότι ο Νίκος Παππάς, καταθέτοντας στην επιτροπή, χαρακτήρισε προβληματικό το κείμενο που έφερε τον τίτλο «οδικός χάρτης» για τις ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία.

«Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε απλή υπόνοια, απορώ πως εσείς ήρθατε εδώ και με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που στην πορεία έγιναν δύο, και ο ένας είναι εμπλεκόμενος, πως εσείς με αυτούς τους μάρτυρες στείλατε 10 πολιτικά πρόσωπα και με πέντε εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς, δεν τολμάτε τη διερεύνηση. Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», είπε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ

«Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.

«Η προσπάθεια που κάνατε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων ήταν λυσσαλέα, μήπως και ανακαλέσουν κάτι από τον ποταμό αποκαλύψεων στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απειλήσατε, συκοφαντήσατε, κυνηγήσατε το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε και τη στάση των πολιτικών για τους οποίους είχε σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

«Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».

Για την πρόταση διεύρυνσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο κ. Λάππας ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το μίσος και την υπηρεσιακή αντιπαλότητα που αναδεικνύονται από τα όσα κατέθεσαν εισαγγελείς στην ειδική επιτροπή. ​

Β. Κεγκέρογλου: Επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπ. Δικαιοσύνης

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. Είναι επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα για διερεύνηση του κατηγορητηρίου, με ισχυρό βεβαίως, το κριτήριο αθωότητας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου: Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες και από εισαγγελικούς λειτουργούς κ.ά. [..] Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμύ κατηγορώ κατά των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων «των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» που προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, υλοποίησαν σχέδιο χρήσης ενός πολυπλόκαμου δικαστικού συστήματος, με αντίληψη “Ρασπούτιν”, που πέραν των κατάλληλων ανθρώπων και μεθοδεύσεων «βρήκαν δράκο στο αφήγημά τους», τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους τους από το ΠΑΣΟΚ. Η γραμμή τους ήταν να μπουν κάποιοι στη φυλακή για να κερδίσουν τις εκλογές. Αυτό ήταν το υπόβαθρο για τη σκευωρία είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, η βαρύτερη ζημιά που προκάλεσαν οι εμπνευστές της «σκευωρίας» είναι τα “σύννεφα αμφισβήτησης” της Δικαιοσύνης. Είναι ιστορικό καθήκον της Βουλής να εγγυηθεί ότι θα επανορθώσει το κράτος δικαίου, «χωρίς αίσθημα εκδίκησης» είπε ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση «ούτε των στελεχών μας που χτυπήθηκαν».

Τέλος, και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, είπε ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται». «Μας ένωσαν περισσότερο και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας» υπογράμμισε ο βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος επανέλαβε ότι τα στελέχη ΚΙΝΑΛ μείωσαν την φαρμακευτική δαπάνη από 6,4 δισ. ευρώ το 2009, στα 2,5 δισεκ το 2014, και όταν ανέλαβαν οι «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» “κουκούλωσαν” την υπόθεση, ασχολήθηκαν μόνο με την Novartis και εξέθεσαν μόνο ένα όνομα γιατρού-συζύγου μίας εισαγγελέως «που τη φοβήθηκαν», και ενήργησαν «όχι για την αλήθεια» αλλά για να την «απαξιώσουν και να την ενοχοποιήσουν».

Ν. Καραθανασόπουλος: Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια

Η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, «οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες» ενώ εξυπηρετεί και μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «στις νέες συνθήκες που αναδείχθηκαν κοινές ευθύνες για την εικόνα της δημόσιας Υγείας και έχουν κοινή στρατηγική το πώς θα σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι θυσιάζοντας εργατικά δικαιώματα» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Φ. Μπακαδήμα: Το ΜέΡΑ δεν συμμετέχει σε μια διαδικασία όπου κυριαρχούν οι “επικοινωνιακές συγκρούσεις”

Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου τόνισε η βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα.

Στη σύντομη παρέμβασή της στη συζήτηση επί της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ να διερευνηθούν “τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες” του Δ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Μπακαδήμα επισήμανε ότι το ΜέΡΑ 25 τηρεί την ίδια στάση που τήρησε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

«Παρωδία» χαρακτήρισε τη διαδικασία στην ειδική επιτροπή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος

«Η χρηματιστηριακή αξία της Novartis είναι 200 δισ., έχει καθαρά κέρδη 12 δισ. δολάρια και ετήσιος τζίρος της είναι 52 δισ. περίπου. Τα πρόστιμα που συζητάμε εδώ, είναι πάρα πολύ λίγα και αντιστοιχούν σε λιγότερο από το καθαρό μηνιαίο κέρδος της», ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Κ. Βελόπουλος: Η ιστορία της Novartis είναι παιχνίδι

Αναφερόμενος στην πρόταση την οποίαν κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργείται ήδη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν περαιτέρω ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελοπούλου, και για άλλα αδικήματα, ο κ. Βελόπουλος ανακοίνωσε, ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως επιχειρεί να συγκαλύψει το πραγματικό σκάνδαλο «που είναι η ζημιά του Δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών από τις πρακτικές της “ γερμανικής Novartis”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κ. Καραγκούνης: Θα ήταν αδιανόητο για τη Βουλή να κάνει τα στραβά μάτια

Αν ισχύουν και αποδειχθούν αυτά, που ακούστηκαν από τους μάρτυρες στην Επιτροπή που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, “ τότε το κράτος έχει βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα” τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης. Με τέτοιες ενδείξεις, θα ήταν αδιανόητο για τη Βουλή να κάνει τα στραβά μάτια είπε ο βουλευτής της συμπολίτευσης και τόνισε: Ο πολίτης πρέπει να μάθει εάν ο άνθρωπος που του εμπιστεύτηκε την καταπολέμηση της διαφθοράς επιτέλεσε το ρόλο του. Ο κ. Καραγκούνης πρόσθεσε ότι πρέπει να διερευνήσουμε και όσα νέα στοιχεία τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής [..]. Ακούσαμε από δικαστικούς λειτουργούς να καταγγέλλουν ότι τους ζητήθηκε να στήσουν αβάσιμες διώξεις ή να μιλούν για παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου σε ανακριτική διαδικασία, ενώ ακούσαμε για συνδιαλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ο κ. Καραγκούνης.

Δ. Αυγέρη: Προσπάθεια της ΝΔ να πάρει “ρεβάνς”

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδιώκει την αντιστροφή των ρόλων στο σκάνδαλο Νοβάρτις και υποστήριξε ότι κατά την τρέχουσα διερεύνηση δεν κατατέθηκε κάποιο στοιχείο για παρέμβαση Παπαγγελόπουλου. Το μόνο που υπάρχει είναι η προσπάθεια της ΝΔ να πάρει “ ρεβάνς” είπε η κ. Αυγέρη.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα