Κούγιας: Γιατί ανέλαβα Πισπιρίγκου και Λιγνάδη
«Αν δεν μπορούσε να κερδηθεί η υπόθεση δεν θα την αναλάμβανα»
Τους λόγους που τον έκαναν να αναλάβει την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, αποκάλυψε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.
Ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη.
Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας στην συνέντευξή του στο «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1, αναφορικά με την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, είπε: «Αν δεν μπορούσε να κερδηθεί η υπόθεση δεν θα την αναλάμβανα».
«Ενοχλήθηκα για πρώτη φορά για την υπόθεση αυτή, να την αναλάβω όταν ξεκίνησε. Και μάλιστα ήθελαν και οι δύο. Και η Ρούλα Πισπιρίγκου, αλλά και ο Μάνος Δασκαλάκης. Εκείνο το χρονικό διάστημα έπασχα ήδη από καρκίνο και είχα την ευθύνη της υποθέσεως Λιγνάδη, της υποθέσεως της Folie Folie, της υποθέσεως Τοπαλούδη, την δίκη της Μάνδρας, ενώ στο προσκήνιο είχε έρθει και η υπόθεση του Άλκη Καμπανού» είπε αρχικά.
«Εκείνο που με είχε ενοχλήσει, ενώ δεν υπήρχε καν δικογραφία σε συγκεκριμένες εκπομπές, στις οποίες είχαν εμφανιστεί κι εκείνη και ο άνδρας της, είχαν αρχίσει να χτίζουν μια διαδικασία ενός δικαστηρίου. Μόνο με το γεγονός ότι μια μητέρα είχε θρηνήσει τρία παιδιά και ότι αυτό πρέπει να είναι αφύσικο. Όταν άρχισαν να με ενοχλούν να αναλάβω την υπόθεση, είχα πει πως δεν προλαβαίνω. Άρχισε να με ενοχλεί περισσότερο, δικηγόρους που γνωρίζουν ότι τους προωθούν συγκεκριμένες εκπομπές να εμφανίζονται ξαφνικά ως υπερασπιστές. Τότε είπα, ότι κάτι γίνεται εδώ» πρόσθεσε.
«Όταν άρχισε να παίρνει νομική μορφή η υπόθεση, άρχισα να βλέπω ότι αυτοί οι δικηγόροι που εμφανίζονταν ως δικηγόροι, την μία ημέρα εμφανίζονταν στον ανακριτή και στην συνέχεια να παραιτούνται, αφού είχαν δώσει την δικογραφία σε συγκεκριμένα άτομα και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς ήταν κοινοί. Και ξαφνικά έβλεπα την δικογραφία της Πισπιρίγκου, που μόνο ο δικηγόρος θα μπορούσε να την είχε να βρίσκεται σε συγκεκριμένους χώρους δημοσιότητος» περιέγραψε ο Αλέξης Κούγιας.
Για την υπόθεση Λιγνάδη
Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση του Δημήτρη Λινγάδη ο οποίος, θυμίζουμε πως αφέθηκε ελεύθερος, παρά την δικαστική απόφαση σε βάρος του.
«Έχω μια δυνατότητα, που είναι αδυναμία για τους άλλους, να έχω τη δικογραφία και να μπορώ να τη διαβάσω σαν Κούγιας γιατί έχει σημασία ποιος διαβάζει τη δικογραφία. Εκεί λοιπόν όταν δω ότι ο άλλος, χωρίς να γνωρίζει τη δικογραφία και χωρίς να μπορεί να τη διαβάσει όπως την διαβάζω εγώ, χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση Πισπιρίγκου που όλοι την έχουν προκαταδικάσει, όπως και χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση Λιγνάδη που καταδικάστηκε με μειοψηφία των τακτικών δικαστών» είπε αρχικά.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι «είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως που έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωρινές κρατήσεις. Ένας ανακριτής, μία ανακριτής και ένας εισαγγελέας, μία εισαγγελέας μόνο με τη δική τους άποψη βάζουν στη φυλακή κάποιον γιατί κατηγορείται για ένα σοβαρό αδίκημα. Στις αγγλοσαξωνικές χώρες, στην Ιταλία και στη Γαλλία, πλέον η προσωρινή κράτηση είναι κάτι εξαιρετικό γιατί εκεί ακόμα και σε ανθρωποκτονίες – που είναι το υπέρτατο προστατευόμενο αγαθό η ανθρώπινη ζωή – οι εισαγγελείς λένε ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για κάποιον προληπτικά».