Featured

Κοζάνη: Τι συνέβη στην επαρχία Βοΐου με τα 22 κρούσματα κορονοϊού;

Τα ιδιωτικά πάρτι ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα, είχαν ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή

Όλγα Νίκου
κοζάνη-τι-συνέβη-στην-επαρχία-βοΐου-με-647039
Όλγα Νίκου

Τα ιδιωτικά πάρτι ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα, το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Βοΐου, είχαν ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή. Στα ξωκλήσια της πόλης με μεγάλες συγκεντρώσεις νέων αλλά και στα σπίτια των καβαλάρηδων.

Το έθιμο με τους έφιππους προσκυνητές στο μοναστήρι του Μικρόκαστρου αλλά και το γλέντι με ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής που ακολουθεί μετά το προσκύνημα στους δρόμους, τις πλατείες και τις ταβέρνες της Σιάτιστας κρατά αιώνες στην περιοχή, η οποία δοκιμάστηκε ξανά με πολλά κρούσματα στην αρχή της πανδημίας.

Αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς στην πόλη, γιορτάζεται με θρησκευτική ευλάβεια από τους ντόπιους – τα άλογα εκτρέφονται όλο το χρόνο για να πάρουν μέρος στη συγκεκριμένη γιορτή – και συγκεντρώνει πάντα πλήθος επισκεπτών.

Φέτος τα πράγματα εκτυλίχθηκαν αρκετά διαφορετικά αλλά δυστυχώς και αρκετά ίδια.

Όπως λέει στην parallaximag.gr o δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής, “μέρες πριν το προσκύνημα στο μοναστήρι έγιναν 4 συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν οι μοναστικές αρχές, η αστυνομία και η δημοτική αρχή της επαρχίας, όπου αποφασίστηκε ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της διάδοσης του κορονοϊού. Οι πιστοί ήταν με μάσκες, λίγα τα άτομα μέσα στην εκκλησία ενώ στη Σιάτιστα δεν διοργανώσαμε καμία εκδήλωση. Κανένας καβαλάρης δεν βρέθηκε θετικός στον ιό”, τονίζει.

Αυτό όμως που δεν κατάφεραν να ελέγξουν αποτελεσματικά οι αστυνομικές αρχές  ήταν οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε σπίτια και τα γλέντια με τη συνοδεία των ορχηστρών της περιοχής. Σε συγκεντρώσεις 15 και 20 ατόμων που αποτελούνταν τόσο από νεαρούς ντόπιους, παρέες καβαλάρηδων αλλά και επισκέπτες. Αρκετοί από αυτούς είχαν μόλις επιστρέψει από τις διακοπές τους.

Και αν ήταν ίσως  δύσκολο να ελεγχθούν οι ιδιωτικές γιορτές στα σπίτια, απορίας άξιο είναι πως επέτρεψαν οι αρχές τη μεγάλη συγκέντρωση νέων κυρίως στο κέντρο της πόλης, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου όπως φαίνεται  στο video του kozanimedia.gr.

Ο κεντρικός δρόμος της Σιάτιστας, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στo video έχει κλείσει από το πλήθος του κόσμου, τη στιγμή που τα κρούσματα στην χώρα είχαν φθάσει σε τριψήφιο νούμερο.

Οι δύο νεαροί που όπως ψιθυρίζεται στην περιοχή έφεραν μετά τις διακοπές τους ξανά τον ιό στην περιοχή, διέδωσαν με αστραπιαία ταχύτητα τη νόσο στις συνθήκες συνωστισμού που επικράτησαν.

Τα 22 κρούσματα νέων κυρίως ατόμων – οι περισσότεροι είναι ευτυχώς  ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα, έχουν ιχνηλατηθεί από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ  και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα 70 τεστ που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Τα 14 κρούσματα εντοπίζονται στη Σιάτιστα, 6 στην Εράτυρα, 1 στη Μολόχα και 1 στο Καλονέρι.

«Είμαστε μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε μεταξύ μας, πολλοί προσήλθαν μόνοι τους για εξέταση, καθώς κάποιοι που βρέθηκαν θετικοί το ανακοίνωσαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτού το ανακοινώσει επίσημα ο ΕΟΔΥ”, μας λέει ο δήμαρχος Σιάτιστας.

Θετική εξέλιξη αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι οι 50 εργαζόμενοι του εργοστασίου γουνοποιίας “Παπαγεωργίου” στη Σιάτιστα, βρέθηκαν σήμερα όλοι αρνητικοί στον κορονοϊό και το εργοστάσιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει άμεσα.

Στη Σιάτιστα σήμερα με τα 14 κρούσματα ελάχιστα είναι τα μαγαζιά εστίασης που είναι ανοιχτά και ο κόσμος αποφεύγει να κυκλοφορεί στους δρόμους. “Αυτοβούλως οι δημότες μας μένουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τον κίνδυνο μετάδοσης”, τονίζει ο κύριος Ζευκλής.

Σε σύσκεψη, εξάλλου, που πραγματοποιήθηκε  παρουσία και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης του δήμου αποφασίστηκε να γίνουν οι εξής συστάσεις στους δημότες:

Ευρύτερη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακόμη και στους εξωτερικούς, όταν παρατηρείται συνωστισμός πολλών ατόμων.

Αποφυγή των συναθροίσεων και της διοργάνωσης εκδηλώσεων σε επαγγελματικούς – ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Προσοχή στους επαγγελματίες για την αυστηρή τήρηση των μέτρων, που ισχύουν και ή δυνατόν το εθελοντικό κλείσιμο των καταστημάτων συνάθροισης κοινού (εστίασης, καφέ-μπαρ κλπ) για το διάστημα των επόμενων 10 ημερών.

Όσοι βρέθηκαν θετικοί στο τεστ του κορωνοϊού, αλλά και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια υπευθυνότητα, που έδειξαν μέχρι σήμερα και να περιοριστούν στο σπίτι τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα