Κρ. Αρσένης: Το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Λούρο
Ανέφερε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή - ΒΙΝΤΕΟ
Το περιβαλλοντικό έγκλημα στον ποταμό Λούρο έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε με απευθείας ανάθεση εργολαβία για «αντιπλημμυρικό έργο», που διέλυσε το φυσικό περιβάλλον κατά μήκος 10 χιλιομέτρων του ποταμού.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι έχουν εκριζωθεί δέντρα, ο ποταμός στερεύει κατά τόπους, χιλιάδες ψάρια είναι νεκρά στην αναπαραγωγική περίοδο του μοναδικού στην Ελλάδα ενδημικού είδους πέστροφας και όλα αυτά ήρθαν στο φως μετά από καταγγελίες του δημάρχου Δωδώνης και πολιτών.
Την περιβαλλοντική καταστροφή ομολόγησε ο ίδιος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, λέγοντας ότι «σε τμήμα του ποταμού, μήκους 10 χιλιομέτρων, διεκόπη η ροή των υδάτων, εξαφανίστηκε η βιοποικιλότητα και είχαμε απώλεια των ενδιαιτημάτων της υδροχαρούς βλάστησης, της πανίδας και της ιχθυοπανίδας του ποταμού με αλλοίωση της φυσικής διατομής της κοίτης του».
Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι ομολογεί ο υφυπουργός πως το περιβαλλοντικό έγκλημα του εργολάβου συνεχιζόταν όσο γίνονταν οι έλεγχοι από υπηρεσίες του υπουργείου του που πήγαν στο σημείο, μετά τις καταγγελίες. Η πρώτη αυτοψία από επιθεωρητές του υπουργείου έγινε στις 10 Νοεμβρίου και διαπιστώθηκε διακοπή της ροής των υδάτων και μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Η δεύτερη αυτοψία έγινε δύο μέρες μετά, στις 12 Νοεμβρίου, και διαπιστώθηκε διακοπή της ροής σε μήκος 8 χιλιομέτρων και σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου οικοσυστήματος. Αντί δηλαδή το υπουργείο να διακόψει τις εργασίες με το που διαπίστωσαν οι επιθεωρητές του καταστροφή ήδη με τον πρώτο έλεγχο, οι εργασίες συνεχίστηκαν σε άλλα 6 χιλιόμετρα. Και συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, όπως προκύπτει από τη δήλωση του κ. Αμυρά στη βουλή ότι η ροή των υδάτων διακόπηκε σε μήκος 10 χιλιομέτρων. Γνώριζαν το έγκλημα στον Λούρο και το άφηναν να συνεχίζεται.
«Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος έρχεται να υπερασπιστεί την παρανομία και αντί να εγκαλέσει τον περιφερειάρχη, μας λέει ότι έδρασε έγκαιρα, ενώ επέτρεψε να συνεχιστούν τα έργα. Παράνομοι όμως ήταν από την αρχή. Το υπουργείο ενέκρινε με απευθείας ανάθεση ένα έργο σε ένα τόσο σημαντικό ποτάμι της χώρας, χωρίς καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες, επικαλούμενη «έκτακτη ανάγκη» στην περιοχή για τρία χρόνια. Επικαλούνται «έκτακτη ανάγκη» και σαρώνουν τα ποτάμια χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που είναι παράνομο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η εξαίρεση έργων -στην προκειμένη αντιπλημμυρικών- από τη διαδικασία ΜΠΕ είναι παράνομη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο. Μετά τις καταγγελίες και τους ελέγχους, η υπόθεση του Λούρου βρίσκεται στη δικαιοσύνη -αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει».
Ο Κρίτων Αρσένης μίλησε για ευρύτερη καταστροφή σε πολλά χιλιόμετρα ποταμών στην Ελλάδα, που συντελείται αυτή τη στιγμή με εκριζώσεις, φράγματα και τεχνικά έργα, με κίνδυνο για τα πλατάνια, για τα ψάρια, για το περιβάλλον. Αδειοδοτούν περίπου 300 Μικρά Υδροηλεκτρικά Φράγματα. Μόνο στην Πελοπόννησο πρόκειται να κατασκευαστούν 115 ΜΥΗΕ σε ποτάμια και ρέματα. «Να σταματήσετε το έγκλημα και να ευθυγραμμιστείτε με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει 25 χιλιάδες χιλιόμετρα ποταμών να αποκατασταθούν σε ελεύθερη ροή, αντί να βάζετε φράγματα και τεχνικά έργα και να διαλύετε τα οικοσυστήματα».
Πηγη – efsyn