Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό- Πότε θα γίνει άρση καραντίνας
Οι νεότερες εξελίξεις του ιού στη χώρα μας.
Ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ κατέγραψε η χώρα μας το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα του καθολικού lockdown, με 34 νεκρούς σε 24 ώρες και 207 συμπολίτες μας διασωληνωμένους, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η οποία επίσης κάνει λόγο για 2.556 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Από αυτά, τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αρνητική πρωτιά σημείωσε η Αττική με 637 κρούσματα. Ενώ 560 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Κοροναϊός: Η κατανομή των κρουσμάτων- Στα ύψη Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα
Ποια είναι τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για το πότε θα αρθεί η καραντίνα.
Το «30 Νοεμβρίου» είναι εφικτό λένε στην Κυβέρνηση σε συζητήσεις για την άρση του ολικού lockdown.
Το λένε και οι λοιμωξιολόγοι υπό κάποιες προϋποθέσεις φυσικά.
Η πρώτη είναι οι μετρήσεις της επόμενης εβδομάδας. Να είναι τέτοιες ώστε να δείχνου ότι η καμπύλη του κορωνοϊού θα αρχίσει να πέφτει στις επόμενες δύο.
Το δεύτερο κριτήριο είναι να τηρήσουν όλοι τα μέτρα ώστε να μην έχουμε νέες εστίες έκρηξης. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει Γυμνάσια και Λύκεια εφόσον τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.
Αν όλα πάνε καλά και προχωρήσουμε στην άρση του lockdown, αυτό θα γίνει διαφορετικά εν συγκρίσει με το πρώτο lockdown.
Το «άνοιγμα» θα είναι διαφορετικό αν γίνει 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκέμβρη και διαφορετικό αν γίνει λίγο αργότερα, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, τα Χριστούγεννα δεν θα είναι με μετακινήσεις εκτός νομού. Δεν θα μπορεί να φύγει κανείς εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία.
Η εστίαση πιθανόν να λειτουργήσει αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ το λιανεμπόριο θα ανοίξει σιγά – σιγά.
Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό
Ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας, ασκεί η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, 587 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Κι ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους, οι εκτιμήσεις των ειδικών για την Αττική προκαλούν σοκ.
Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας κινδυνεύουν με έμφραγμα. Μετά το Παπανικολάου, και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μετέφερε διασωληνωμένους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές. Με τον τρόπο αυτό, «εξοικονόμησε» 10 κλίνες covid.
Πλέον, το σύστημα υγείας έρχεται αντιμέτωπο με τα όριά του! Οι άδειες όλου του προσωπικού έχουν ανασταλεί, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές τα τακτικά χειρουργεία περιορίζονται σε ποσοστό έως 80%.
Έρχονται προσλήψεις fast-track
Η πανδημία είναι ανεξέλεγκτη. Χθες, οι νοσηλευόμενοι «σκαρφάλωσαν» στους 1.854, από τους οποίους οι 234 ήταν διασωληνωμένοι.
«Αντέχουμε έως 350 διασωληνωμένους» σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Το υπουργείο Υγείας, προχωρά με διαδικασίες fast track στην πρόσληψη τριακοσίων γιατρών με ειδίκευση στην εντατική θεραπεία. Παράλληλα επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, με αποζημίωση.
Με την ίδια τροπολογία, όσοι γιατροί είναι κοντά στην σύνταξη μπορούν να παραμείνουν ενεργοί για ένα επιπλέον εξάμηνο.
Κορονοϊός: Κρούσματα σε εργαζόμενους σε κέντρο αισθητικής στα Νότια Προάστια
Αναστάτωση προκαλεί η πληροφορία ότι σε κέντρο αισθητικής στα Νότια Προάστια εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού σε υπαλλήλους. Κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε υπαλλήλους κέντρου αισθητικής στα Νότια Προάστια, το οποίο σήμερα λειτουργούσε κανονικά, καθώς υπάγεται στην ίδια εξαίρεση με τα κομμωτήρια και στο οποίο βρέθηκαν δεκάδες πελάτες για την τελευταία περιποίηση πριν από το lockdown.
Ειδικό κλιμάκιο των Αρχών σπεύδει στο σημείο, ενώ θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ιχνηλάτηση, καθώς τα κέντρα αισθητικής αυτές τις ημέρες είναι γεμάτα από κόσμο και θεωρείται δεδομένο ότι τα τελευταία 24ωρα είχε δεκάδες πελάτες. Ερευνάται ακόμη κατά πόσο οι υπάλληλοι και ο ιδιοκτήτης γνώριζαν για τα κρούσματα κορονοϊού…
Πέμπτη ημέρα καραντίνας στη Θεσσαλονίκη
Μπορεί στην Αθήνα ακόμα οι αστυνομικοί να κάνουν συστάσεις, όμως στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται σε καθεστώς λοκ ντάουν ήδη σχεδόν μία εβδομάδα τα πρόστιμα έπεσαν βροχή, αφού άλλοι δεν φορούσαν μάσκα και άλλοι μετακινούνταν ασκόπως χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα ή sms.
Σε ρυθμούς lockdown για 5η ημέρα η Θεσσαλονίκη. Με λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους και σχεδόν ελάχιστο κόσμο να κυκλοφορεί στο κέντρο.
Φορώντας μάσκες και με το κινητό στο χέρι, οι θεσσαλονικείς θυμήθηκαν ξανά τον 5ψηφιο αριθμό προκειμένου να κυκλοφορήσουν.
Ωστόσο απείθαρχοι 290, εκ των οποίων 147 για μετακίνηση.
Οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας σε πεζούς και οδηγούς συνεχίζονται, ενώ κλιμάκια της τροχαίας ελέγχουν και τα αυτοκίνητα στις εισόδους της πόλης.
Ερήμωσε η χώρα μετά το lockdown
Από τις 6 το πρωί ξεκίνησε η εφαρμογή του lockdown που θα κρατήσει τουλάχιστον έως τις 30 Νοεμβρίου. Η αντίθεση μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Χθες το βράδυ οι δρόμοι της πρωτεύουσας μετατράπηκαν σε έναν απέραντο χώρο στάθμευσης με τους οδηγούς καθηλωμένους στο τιμόνι για πολλές ώρες θέλοντας να κάνουν την τελευταία βόλτα τους πριν το επιβολή lockdown.
Τελείως διαφορετικοί η εικόνα το πρωί. Έρημη πόλη η Αθήνα. Σύνταγμα, Βασιλίσσης Σοφίας, Φιλελλήνων, Ερμού. Ελάχιστα αυτοκίνητα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Το lockdown έκλεισε για δεύτερη φορά τους Αθηναίους στα σπίτια τους.Αυστηρά μέτρα
Η ζωή μας άλλαξε και πάλι θυμίζοντας τους ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου. Τα μέτρα που ισχύουν μεταξύ άλλων είναι:
– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.
– Αποστολή sms στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση
Οι περισσότερες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κατέβασαν εκτός από:
– Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι)
– Καθαριστήρια
– Περίπτερα
– Φαρμακεία
– Πρατήρια καυσίμων,
– Υπηρεσίες υγείας
– Pet shops
Ταλαιπωρία και απέραντο μποτιλιάρισμα Απίστευτη ταλαιπωρία και ατέλειωτες ουρές χθες τους δρόμους της Αθήνας. Οι οδηγοί μπλοκαρίστηκαν σε όλο το Λεκανοπέδιο θέλοντας να κάνουν την τελευταία βόλτα τους πριν το γενικό απαγορευτικό.
Κάποιοι κατάφεραν να φθάσουν στον πεζόδρομο της Ερμού για τις αγορές τους πριν τα καταστήματα βάλουν λουκέτο για τις επόμενες 30 ημέρες.
Μετά τα μεσάνυχτα έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα μπλόκα της αστυνομίας.
Αυξημένη ήταν η κίνηση και στις δύο Εθνικές οδούς. Από τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας πέρασαν τουλάχιστον 118 χιλιάδες αυτοκίνητα.
Καραντίνα δίχως στέγη Μακριά από τα φώτα και τα εμπορικά καταστήματα, στις σκοτεινές γωνιές της Αθήνας σαν σκιά μία άστεγη ηλικιωμένη τακτοποιεί τα πράγματά της στο πλακόστρωτο. Εκεί θα βγάλει τη νύχτα.
Δεν γνωρίζει τι θα πει καραντίνα. Δεν θα προφυλαχθεί από τον θανατηφόρο ιό. Η μόνη της σκέψη πριν πλαγιάσει ανάμεσα στις κολώνες του κτηρίου είναι να δώσει λίγους σπόρους στο περιστέρι που την ακολουθεί.
Κορονοϊός: 4 συλλήψεις, 28 παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων, 442 για μετακίνηση και 1.249 για μη χρήση μάσκας
Τέσσερις συλλήψεις και συνολικά 28 παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων, 442 για μετακίνηση και 1.249 για μη χρήση μάσκας, είναι ο απολογισμός των 47.595 ελέγχων που πραγματοποίησε η ΕΛΑΣ, χθες, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ:
Συνελήφθησαν 4 άτομα και βεβαιώθηκαν 20 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 5 καταστήματα, από τα οποία 2 στα Ιόνια Νησιά και από 1 σε Δυτική Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο και Θεσσαλία. Παράλληλα, βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 8 καταστήματα για λειτουργία πέρα του ωραρίου με επιβολή προστίμου και αναστολής λειτουργίας, από τις οποίες 3 στο Βόρειο Αιγαίο και από 1 σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια Νησιά.
Επίσης, βεβαιώθηκαν 442 παραβάσεις για μετακίνησης σε απαγορευμένες ώρες και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, ως εξής: 147 στη Θεσσαλονίκη, 94 στην Αττική, 48 στην Κεντρική Μακεδονία, 24 στη Θεσσαλία, 22 στη Δυτική Ελλάδα, 21 στην Κρήτη, 20 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 17 στη Δυτική Μακεδονία, 14 στην Πελοπόννησο, 12 στα Ιόνια Νησιά, 11 στη Στερεά Ελλάδα, 9 στην Ήπειρο και 3 στο Βόρειο Αιγαίο.
Για μη χρήση μάσκας-μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης βεβαιώθηκαν 1.249 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, ως εξής: 278 στην Αττική, 171 στη Στερεά Ελλάδα, 117 στο Βόρειο Αιγαίο, 102 στην Κεντρική Μακεδονία, 92 στη Θεσσαλονίκη, 81 στη Δυτική Ελλάδα, 75 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 60 στην Κρήτη, 59 στη Θεσσαλία, 54 στην Πελοπόννησο, 54 στα Ιόνια Νησιά, 39 στη Δυτική Μακεδονία, 35 στην Ήπειρο και 32 στο Νότιο Αιγαίο.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ υπόψιν, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΕΘΝΟΣ/ MEGA