Featured

Κραυγή αγωνίας για το 90ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης: Τα παιδιά μας είναι κονσερβοποιημένα εν καιρώ πανδημίας

Μια ζοφερή περιγραφή της καθημερινότητας μικρών παιδιών

Parallaxi
κραυγή-αγωνίας-για-το-90ο-δημοτικό-θεσσα-661268
Parallaxi

Την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά τους εκφράζουν με επιστολή τους γονείς και κηδεμόνες του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης περιγράφοντας μια κατάσταση την οποία δυστυχώς δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ίδιοι.

“Καταστρέφουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια, καινούρια γήπεδα και κλείνουν αυλές δημοτικών σχολείων, για να εγκαταστήσουν kibo και να βάλουν τελικά μέσα τα παιδάκια που για πρώτη φορά αποχωρίζονται το σπίτι τους για να πάνε …… στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο” αναφέρουν στην επιστολή τους χαρακτηριστικά.

Τονίζουν μάλιστα ότι ως σύλλογος γονέων,  θα κάνουν ότι μπορούν για να προασπίσουν τα δικαιώματα όλων των παιδιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης ενάντια στην άναρχη και πρόχειρη τοποθέτηση προκάτ αιθουσών, αφού όπως αναφέρουν “ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο 2ος μεγαλύτερος της Ελλάδας, δε δείχνει ακόμα να μπορεί να σταθεί δίπλα μας και να εναντιωθεί σε τέτοιες παράλογες προχειρότητες και τακτικές εν καιρώ πανδημίας”.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης: 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Μάρκου Μπότσαρη 45,

546 44, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα επικοινωνίας Συλλόγου: 6974943424/ 6945381232/ 6977320010

Email Συλλόγου: syllogos90dsthes@gmail.com

Θεσσαλονίκη 23/09/2020

Κραυγή Αγωνίας

Παιδιά κονσερβοποιημένα εν καιρώ Πανδημίας

Λυπούμαστε ειλικρινά αυτές τις ημέρες όταν διαβάζουμε και ακούμε έως και διθυραμβικές ανακοινώσεις των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Περιφερειακής και Ανατολικής Θες/νίκης) και του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τον τρόπο που τελικά επέλεξαν και συνυπέγραψαν να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αλλά και την απίστευτη προχειρότητα που επέδειξαν για να αντιμετωπίσουν την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στην πόλη μας.

Μάλιστα το όλο αλαλούμ γίνεται ακόμη πιο αδικαιολόγητο και αδιανόητο για τους παραπάνω συνυπεύθυνους και συνυπογράφοντες των διαφόρων αποφάσεων για τη σχολική στέγη των νηπίων και προνηπίων, μιας και η συγκεκριμένη υποχρέωση είναι γνωστή και νομοθετημένη απαίτηση του κράτους  από διετίας. Δυο και πλέον χρόνια τι ακριβώς έχει γίνει αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι;;;;;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, οι σπουδαίοι που εναλλάσσονται σε θέσεις κλειδιά και «ευθύνης» για τη σχολική στέγη, ενώ ζητούν την εκλογική μας στήριξη ή αιτούνται και απονέμονται τις θέσεις αυτές βάση αρχικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων αντίθετων από τις πράξεις τους, «ξεχνούν» να εκφράσουν τη λύπη τους για τις αστοχίες τους και τις αλλαγές επί των αρχικών τους δεσμεύσεων και να προσπαθήσουν έστω για την επιδιόρθωσή των νέων προβλημάτων που προκαλούν τελικά οι αποφάσεις τους.

Επί του προκειμένου, όσον αφορά τη σχολική στέγη, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να κάνουν αναφορά στην ακαταλληλότητα των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν φέτος, με προχειρότητα, επικίνδυνη για κακοτεχνίες βιασύνη και δίχως έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των γονέων και των διευθύνσεων των σχολείων. Δε φαίνεται να ενοχλούνται και να ανησυχούν εν τέλει για τα αμφιβόλου νομιμότητας υπόγεια και αίθουσες εργαστηρίων που καταλήφθηκαν και τις τόσες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γυμναστηρίων που με προχειροκατασκευές καταργήθηκαν, έκλεισαν ή/και χωρίστηκαν ξαφνικά με γυψοσανίδες, δίχως κανένα εργονομικό σχεδιασμό,  για να στεγάσουν και στοιβάξουν νηπιάκια και προνηπιάκια της δίχρονη προσχολικής εκπαίδευσης.

Αναρωτιόμαστε ….. η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών λήφθηκε υπόψη στις αποφάσεις αυτές;;; Των νηπιαγωγών και των δασκάλων τους;;;; Η άποψη και η έγκριση της κοινωνίας έστω;;;

Από ό,τι φαίνεται όμως, δυστυχώς το ντόμινο της προχειρότητας και της δημιουργίας νέων προβλημάτων δε σταματά εδώ.

Η  λύση της «δίκην σποράς» τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών τύπου kibo, χωρίς κριτήρια, παρά μονό με αυτό της ύπαρξης ελευθέρου (αλλά ζωτικής σημασίας) ανοιχτού αύλειου σχολικού χώρου, θεωρήθηκε μετά από διετή και πλέον διαβούλευση των αρχών και επιλέχτηκε ως η ιδανικότερη για στέγαση των παιδιών 4 (παρά) και 5 ετών και των εκπαιδευτικών τους. Και μάλιστα θα πρέπει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς νομαδικά να μεταφέρονται τα παιδάκια αυτά σε διαφορετική γειτονία από αυτήν που έκαναν εγγραφή, ίσως και έως 1 χιλιόμετρο πιο μακριά από το σπίτι τους, γιατί τα kibo δε προβλέπεται να τοποθετηθούν σε αυλή σχολείου κοντά στο νηπιαγωγείο της γειτονίας τους!!!

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του Δήμου Θεσσαλονίκης διαδίδουν ότι, με τις προχειρότατες τακτικές χρήσης ακατάλληλων αιθουσών πολλαπλών χρήσεων ή υπογείων, κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των απαραίτητων kibo που είχε αρχικά εκτιμηθεί να στηθούν, μιλώντας για τεράστια επιτυχία. Σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο χωρίς να μπορεί να διαβεβαιωθεί ούτε καν αυτό εγγράφως.

Διερωτόμαστε αλήθεια, τελικά το να στοιβάξουν παιδιά τυχαία, οπουδήποτε και με οποίες συνθήκες  και τίμημα, για να μη «φανούν» πολλά τα kibo που θα «φυτευθούν» τελικά, αντί για δέντρα και πράσινο στις σχολικές αυλές, έγινε για να μπορεί ο Δήμος μας να δικαιολογείται και να διατυμπανίζει στο τέλος πως τα κατάφερε;;; Μήπως τελικά να αποδοθούν συγχαρητήρια αντί για παράπονα και να προβληθεί όλη αυτή η προσπάθεια ως παράδειγμα προς μίμηση μιας καλής πρακτικής για το μέλλον της σχολικής στέγης γενικότερα;;; Τελικά βρέθηκε η πολυπόθητη λύση αυτού του προβλήματος;;;

Και μετά από όλα αυτά έχουν τοποθετήσει τους γονείς στη μέση και τους εμπαίζουν, Δήμος και τοπικοί εκπρόσωποι του ΥΠΕΠΘ για το ποιος έχει την ευθύνη για όλον αυτό τον επικίνδυνο παραλογισμό.

Καταστρέφουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια, καινούρια γήπεδα και κλείνουν αυλές δημοτικών σχολείων, για να εγκαταστήσουν kibo και να βάλουν τελικά μέσα τα παιδάκια που για πρώτη φορά αποχωρίζονται το σπίτι τους για να πάνε …… στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο.

Προκάτ αίθουσες έχουν τοποθετηθεί και πριν από 10ετίες ως έκτακτη και προσωρινή λύση μετά από σεισμούς ή άλλους λόγους στατικότητας κυρίως. Προσωρινά όμως, παραμένουν 10, 15, 20 και πλέον χρόνια τώρα ….

Είθισται τα σύγχρονα σχολεία και οι αίθουσες για τους μικρούς μαθητές να έχουν συγκεκριμένα κριτήρια κατασκευής, λειτουργικότητας και ασφάλειας και αυτά πρέπει να ακολουθούνται. Ως εκ τούτου η οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των σχολικών μονάδων θα πρέπει να γίνεται με στόχο τη βελτίωση και με πρότυπο το καλύτερο και λειτουργικότερο και όχι το χειρότερο και κατεστραμμένο.

Λυπηρό μεν, αλλά στις όποιες επικοινωνίες μας με τους αρμόδιους για τα προβλήματα του σχολείου μας, εν έτη 2020, απροκάλυπτα μας «συμπαραστέκονται και μας παρακινούν» στο να είμαστε και ευγνώμονες που έχουμε όρθιο σχολείο συγκρίνοντάς μας με το χειρότερο δυνατό για να παίρνουμε …. κουράγιο. «Υπάρχουν και χειρότερης κατάστασης σχολεία» μας λένε χαρακτηριστικά, υποτιμώντας έτσι τα προβλήματα του και μετακινώντας την επίλυση τους αόριστα στο μέλλον. Ασχέτως χρόνια τώρα αν είναι εντός και εκτός κτιρίου ασυντήρητο γενικά, οι τουαλέτες του χρήζουν άμεσης επισκευής μετά και από σχετικές αλλεπάλληλες υποδείξεις υγειονομικών ελέγχων και οι μισές οι βρύσες στην αυλή δε λειτουργούν. Ασχέτως αν είναι ήδη εξαιρετικά συνωστισμένο και παρόλα αυτά θα γεμίσει η αυλή του με προκάτ/ kibo και περισσότερα παιδάκια προκαλώντας σμίκρυνση του χώρου και συγχρόνως αύξηση του συγχρωτισμού εν μέσω πανδημίας. Θεωρητικά λοιπόν θα σχολιάζαμε και εμείς ότι και τα κοτέτσια για τις όρνιθες προστατεύουν από τη βροχή και τον ήλιο αλλά τις προχειρότητες κάποια στιγμή τις παρασέρνει κάποιος κυκλώνας «Ιανός». Το θέμα και το κρίμα είναι όμως, το ποιος θα την πληρώσει. Εδώ θα αντισταθούμε και ξεκάθαρα θα πούμε, ΌΧΙ τα παιδιά μας!!

Και όλα αυτά κοστίζουν γενικά και στον Έλληνα πολίτη!

Τραγικότητες άνευ προηγούμενου!!!

Δημοτικές αρχές αλλά και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μας δηλώνουν ότι «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» και ότι είναι απλώς οι άβουλες ενδιάμεσες υπογραφές σε οποιαδήποτε απόφαση. Είναι να αναρωτιέται να κανείς …. πρόκειται για υψηλόβαθμες έμμισθες θέσεις για «μόστρα» μοναχά, δίχως αντικείμενο και ευθύνες;;; Σε ποιον να απευθυνθούμε εν τέλει;;;

Αν τελικά η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μονάχα ένα άβουλο εκτελεστικό όργανο του απομακρυσμένου ΥΠΕΠΘ και αδυνατεί να υπερασπιστεί την κάθε τοπική κοινωνία και τα προβλήματα τής ή αν το ΥΠΕΠΘ αδυνατεί να υποστηρίζει και ενισχύει την τοπική του αποκεντρωμένη διοίκηση και τους Δήμους στα θέματα παιδείας, τότε οι γονείς και τα παιδιά μας είμαστε απροστάτευτοι. Αν ισχύει αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε και να μιλήσουμε για τα δημοκρατικά μας δικαιώματά, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ενίσχυση και προστασία των θεσμών. Ακόμη και εάν οι φορείς εξουσίας φαίνεται να τα έχουν παραμερίσει όλα αυτά και πετούν απλά ο ένας το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο, εμείς έχουμε χρέος να απαιτήσουμε να μη συμβούν όλα αυτά.

Ως γονείς, ως σύλλογος γονέων,  θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης ενάντια στο κλείσιμο γυμναστηρίων, στη χρήση υπογείων ως αίθουσες και στην άναρχη και πρόχειρη τοποθέτηση προκάτ αιθουσών/ kibo, αφού ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο 2ος μεγαλύτερος της Ελλάδας, δε δείχνει ακόμα να μπορεί να σταθεί δίπλα μας και να εναντιωθεί σε τέτοιες παράλογες προχειρότητες και τακτικές εν καιρώ  πανδημίας.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, γνωρίζοντας και τις εξελίξεις της μηχανικής και της τεχνολογίας,  πραγματικά θα αναρωτιέται σε ποια εποχή ή και αιώνα θα  πρέπει να επανατοποθετήσει τη χώρα και την πόλη μας και σε ποιο σημείο της εξελικτικής χρονογραμμής ταιριάζουν οι επιλογές της άρχουσας τάξης για την προσχολική εκπαίδευση. Σε ποιο χθες ζούμε;;;

Ειλικρινά δε θέλουμε, ούτε συνειδησιακά μπορούμε, να είμαστε συμμέτοχοι σε μια τέτοια τραγική έναρξη της σχολικής σταδιοδρομίας των παιδιών μας, δηλαδή του μέλλοντός μας. Μπορεί να πέρασαν από ό,τι φαίνεται δυστυχώς άπρακτα και κενά προγραμματισμού 2 χρόνια και πλέον μέχρι σήμερα από την έκδοση του νόμου για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, αλλά είναι ευκαιρία να ξεκινήσει καλύτερα και πιο ευοίωνα ένας προγραμματισμός για το σχολικό έτος 2021 -2022. Οικόπεδα και δημοτικά κτίρια υπάρχουν και δεν μπορεί να μην τα γνωρίζετε. Σας  παρακινούμε και σας  παρακαλούμε, κάντε τα λειτουργικά και χρησιμοποιήστε τα, ετοιμάστε ασφαλή σχολική στέγη το συντομότερο δυνατό, και όλοι εμείς μαζί σας.

Σας παρακαλούμε, προσκαλέστε μας και προκαλέστε μας να στηρίξουμε ορθά προγραμματισμένες και οργανωμένες, σύννομες, υγιεινές και ασφαλείς επιλογές όσον αφορά τη σχολική στέγη και τη παιδεία γενικότερα, ώστε όλοι μαζί να είμαστε μόνο περήφανοι για το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε στα νόμιμα, όπως ακριβώς θα κάνατε και εσείς αλλά και κάθε ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, που του καταπατούν το δικαίωμά του να έχει μια ασφαλή και σύγχρονη στέγη για τα παιδιά του.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα