Κραυγή αγωνίας από τους έλληνες κτηνοτρόφους: Τελειώσαμε
Πολλοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα διότι είναι ασύμφορο – Ανεξέλεγκτη η αγορά από τις εισαγωγές και τις προσμίξεις
«Σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει ελληνική κτηνοτροφία έτσι που πάει. Τα κοπάδια σβήνουν και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα διότι απλά δεν βγαίνουν, δεν συμφέρει. Το ελληνικό ζωικό μειώνεται διότι το υπουργείο κάνει πλάτες στους εμπόρους. Τρώτε φέτα που είναι προσμίξεις αγελαδινού με μαγιά αιγοπρόβειου γάλατος και ρουμάνικα αρνοκάτσικα για ελληνικά».
Με αυτά τα λόγια κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων από την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην ελληνική κτηνοτροφία, η οποία καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης και αναταραχής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να μειώνουν τα κοπάδια και να χάνουν ζωικό κεφάλαιο καθώς αδυνατούν, λόγω και των χρεών, να συντηρήσουν τα ζώα τους. Αυτό σημαίνει ότι τα οδηγούν στη σφαγή με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να υπάρχει ακόμα και έλλειψη γάλακτος, όπως στη Νάξο, όπου οι παραγωγοί αναφέρουν ότι το κόστος παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλατος απειλεί την παραγωγή της «Γραβιέρας Νάξου», ενός ΠΟΠ τυριού που είναι ευρύτερα γνωστό σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία των κτηνοτροφικών συλλόγων στην Κρήτη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Λέσβο και στο Κιλκίς ο αριθμός των εκτρεφόμενων προβάτων και κατσικιών έχει μειωθεί από 25% μέχρι και 30% ενώ πανελλαδικά υπερβαίνει το 10% -15%.
Πολλοί κτηνοτρόφοι επίσης σχεδιάζουν διαφορετικά τη φετινή χρονιά, σε μία προσπάθεια να σώσουν τις επιχειρήσεις και τα ζώα τους. Αυτό, όπως αναφέρουν, θα φανεί εμπράκτως στην αγορά τα επόμενα Χριστούγεννα, διότι δεν θα υπάρχουν ελληνικά αμνοερίφια στα κρεοπωλεία και στα σουπερ μάρκετ.
Όπως τονίζει ο Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Κιλκίς πολλοί κτηνοτρόφοι θα αποτρέψουν τις γεννήσεις αμνοεριφίων το επόμενο διάστημα και θα τις επιτρέψουν μετά τις γιορτές, δηλαδή κατά τον Φεβρουάριο ώστε να εκθρέψουν τα ζώα την άνοιξη, έξω στα βοσκοτόπια, διότι σήμερα είναι απόλυτα ασύμφορη η εκτροφή με αγορασμένες ζωοτροφές.
Κερδοσκοπία στις ζωοτροφές και αυξήσεις στο κόστος παραγωγής
«Έχουμε ανεξέλεγκτη αύξηση και κερδοσκοπία στις ζωοτροφές με το κριθάρι π.χ. από 15 λεπτά το κιλό, σήμερα να το αγοράζουμε στα 33-35 λεπτά» τονίζει και αναφέρει ότι σήμερα το πρόβειο γάλα οι παραγωγοί το πουλάνε 1,30 ευρώ το κιλό όταν τους στοιχίζει κοντά 1,60 ευρω το κιλό.
«Είναι φαύλος κύκλος, διότι αν αυξηθεί π.χ η τιμή στο τυρί και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα έχουμε μείωση της κατανάλωσης, γεγονός που θα πλήξει τις γαλακτοβιομηχανίες και θα χτυπηθεί η παραγωγή, δηλαδή θα μειωθεί η απορρόφηση της παραγωγής από τον κτηνοτρόφο. Κι έτσι όλοι θα βγούμε χαμένοι», τονίζει και σημειώνει πως το κράτος πρέπει να επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους ανά ζώο, να ελέγξει τις εισαγωγές και να στηρίξει την εφοδιαστική αλυσίδα των ζωοτροφών, μέχρι να τελειώσει η κρίση.
Ανάλογες είναι οι επισημάνσεις και του Δημήτρη Κομού, πρόεδρου των κτηνοτρόφων Χαλκιδικής, που επισημαίνει ότι πέρα από τις αυξήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες, ζωοτροφές, ρεύμα και καύσιμα, το μείζον είναι το γνωστό πρόβλημα των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων αμνοεριφίων, που έχουν οδηγήσει σε μείωση της τιμής στο κρέας κατά 30%.
«Δεν υπάρχει καμία εποπτεία στα εισαγόμενα που όλοι τα πουλάνε ως ελληνικά, ιδίως στα πολυκαταστήματα. Τα βαπτίζουν ελληνικά και ρίχνουν τις τιμές χωρίς ο έλληνας καταναλωτής να ξέρει αν τρώει Ρουμάνικο ή Βουλγάρικο κρέας ή γάλα, διότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανύπαρκτο», τονίζει και αναφέρει ότι λόγω της κατάστασης υπάρχει κύμα φυγής από το επάγγελμα.
«Σε μερικούς μήνες δεν θα υπάρχει ελληνική κτηνοτροφία, διότι δεν υπάρχει καμία στήριξη και κανένα μέλλον», υποστηρίζει και τονίζει πως «το Πάσχα πουλήσαμε 8 ευρώ το κιλό και τώρα το πουλάμε αναγκαστικά 5 ευρώ το κιλό».
«Έχουμε τελειώσει ως έλληνες κτηνοτρόφοι»
«Έχουμε τελειώσει ως επαγγελματικός χώρος, μας οδηγούν στην διάλυση», υποστηρίζει και ο Δημήτρης Σαρζέμης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, και αναφέρει ότι «παρότι το γάλα πήρε κάποια καλύτερη τιμή, αυτό δεν επαρκεί για να κρατήσει τους παραγωγούς και τα κοπάδια».
Όπως τονίζει, «δυστυχώς από το ελληνικό κράτος δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε στρατηγική για την ελληνική κτηνοτροφία όπου παρουσιάζονται φαινόμενα διάλυσης και εγκατάλειψης». «Κανένας νέος, ακόμα και αν υπάρχει η οικογενειακή επιχείρηση, δεν θέλει να ασχοληθεί γιατί δεν υπάρχει το κίνητρο, αλλά ούτε και η προοπτική», τονίζει και αναφέρει πως η μείωση του ζωικού κεφάλαιο στην Ελλάδα θα μειωθεί δραστικά το επόμενο διάστημα, αν η κυβέρνηση δεν ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα.
Μάλιστα αναφέρει ότι στις 5 Ιουλίου όλοι οι κτηνοτρόφοι του κλάδου των αιγοπροβάτων, θα συναντηθούν στην Λάρισα προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα και να συντονίσουν ενέργειες και αιτήματα. «Δεν αποκλείονται οι κινητοποιήσεις, αλλά το θέμα είναι να αποκτήσουμε μία φωνή και μία κοινή στρατηγική για προβλήματα», αναφέρει.