Κρίση βρεφικού γάλακτος: Πώς ένα σύστημα κατέρρευσε ολοκληρωτικά
Γιατί η κρίση δεν είναι τόσο ξαφνική όσο θέλουν να την παρουσιάσουν και πώς έρχονται στην επιφάνεια οι παθογένειες ενός ολόκληρου συστήματος
Σε πολιτική κρίση έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζονται στο βρεφικό γάλα, απειλώντας την υγεία των βρεφών που τρέφονται αποκλειστικά από αυτό, αλλά και μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων των οποίων η ζωή εξαρτάται από την πρόσβαση σε εξιδεικευμένες διατροφικές φόρμουλες.
Το χάος αυτό προκλήθηκε από το κλείσιμο ενός μεγάλου εργοστασίου της Abbott Nutrition στο Μίσιγκαν, τον Φλεβάρη και μια ανάκληση σχετικού προϊόντος, μετά το θάνατο τουλάχιστον δύο βρεφών, τα οποία η FDA πιστεύει ότι συνδεόταν με μολυσμένη φόρμουλα Similac.
Η απώλεια παραγωγικότητας από το συγκεκριμένο εργοστάσιο ούτως ή άλλως θα προκαλούσε προβλήματα όποτε και αν συνέβαινε, αλλά ήρθε σε μια ευαίσθητη στιγμή.
Το 43% των αποθεμάτων βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ εξαντλήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Απριλίου.
Η διατροφική φόρμουλα είναι μεταξύ των πολλών καταναλωτικών προϊόντων που ήταν σπάνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφήνοντας την αγορά «άρρωστη» και ανέτοιμη στο να αντιμετωπίσει μια κρίση που θα προκαλούσε το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας.
Το πρόβλημα όμως ξεκινάει πριν την πανδημία. Οι γονείς που αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες ως προς την προμήθεια της διατροφικής φόρμουλας, τώρα βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση. Το βρεφικό γάλα είναι σωσίβιο για εκατομμύρια οικογένειες, αλλά η βιομηχανία που το δημιουργεί δείχνει σημάδια σήψης εδώ και δεκαετίες.
Στο παρελθόν οι ειδήσεις σχετικά με το βρεφικό γάλα είχαν να κάνουν μόνο με περιπτώσεις κλοπών. Ωστόσο, στο παρασκήνιο λειτουργούσε και μια μαύρη αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς ήταν άγνωστες οι ημερομηνίες λήξης και οι συνθήκες αποθήκευσης του.
Σε έναν τέλειο κόσμο οι γονείς δεν θα χρειάζονταν να στραφούν στο γάλα των βιομηχανιών, γιατί θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις κοινές συμβουλές για θηλασμό των παιδιών τους το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους με άλλες κατάλληλες τροφές έως ότου συμπληρώσουν το πρώτο έτος.
Όμως ο θηλασμός δεν μπορεί να καλύψει πάντα τις διατροφικές ανάγκες ενός μωρού. Κάποιες μητέρες βρίσκουν τη διαδικασία σωματικά ή ψυχολογικά δύσκολη. Άλλα μωρά είναι υιοθετημένα.
Από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς στην Αμερική είναι ότι το 2021 λιγότερο από το ένα τέταρτο των εργαζομένων είχαν οποιαδήποτε πρόσβαση σε γονική άδεια μετ’ αποδοχών από τους εργοδότες τους και σχετικά λιγότεροι εργοδότες προσφέρουν κάποιου άλλου είδους υποστήριξη στις θηλάζουσες μητέρες.
Η Abbott είναι ο κύριος προμηθευτής βρεφικών παρασκευασμάτων σε γυναίκες και παιδιά χαμηλού εισοδήματος μέσω προγραμμάτων κρατικών παροχών όπως το Ειδικό Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά (WIC). Ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής για περισσότερες από τις μισές υπηρεσίες που διαχειρίζονται το WIC.
Η αγορά βρεφικών παρασκευασμάτων είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη στις ΗΠΑ, αφού τέσσερις εταιρείες ελέγχουν το 90% της προμήθειας στη χώρα. Επομένως, όταν ένα εργοστάσιο αναγκαστεί να κλείσει, αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο τον κλάδο.
Οι κατασκευαστές φόρμουλας όπως κάθε εταιρεία θα κάνει ότι καλύτερο για τους ισολογισμούς τους. Το να λειτουργούν λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα, εργοστάσια παραγωγής στη χώρα, αντί για περισσότερες αλλά μικρότερες μονάδες, θα ήταν πιο αποδοτική από πλευράς κόστους. Η ακραία ενοποίηση του κλάδου της βρεφικής διατροφής της χώρας επηρεάζει όλους, όχι μόνο τους αποδέκτες WIC.
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τους έγχρωμους και τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας που καλούνται να βρουν γάλα για τα παιδιά τους. Αυτοί θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένοι όσο η κρίση δεν επιλύεται.
Σχεδόν ένα στα πέντε μωρά λαμβάνουν φόρμουλα μέσα στις δύο πρώτες ημέρες της ζωής τους, σύμφωνα με το CDC. Μέχρι τους τρεις μήνες, λιγότερα από τα μισά μωρά θηλάζουν αποκλειστικά, που σημαίνει ότι λαμβάνουν τουλάχιστον κάποια φόρμουλα ως συμπλήρωμα.
Για μερικούς γονείς η φόρμουλα δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Κάποιοι γονείς στις ΗΠΑ κατέφυγαν ακόμα και στο να μειώνουν ή νερώνουν την φόρμουλα, κάτι που φυσικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών.