Kρίσιμες εκλογές σήμερα σε Πορτογαλία, Σερβία και Τυνησία
Στις κάλπες σήμερα οι 3 χώρες.
Fashion country, Portugal lives skepticism on the eve of elections https://t.co/p3u9hQYur9
— Web Market Shop (@WebMarketShop1) October 6, 2019
Αφού έφθασε στην εξουσία χάρη σε μια συμμαχία με την άκρα αριστερά, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα είναι το φαβορί των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στην Πορτογαλία, έχοντας στο ενεργητικό του την ανόρθωση της οικονομίας έπειτα από χρόνια λιτότητας.
Ενδεχόμενη επαναφορά στην εξουσία του ινδικής καταγωγής πρώην δημάρχου της Λισαβόνας θα επιβεβαιώσει πως η χώρα του παραμένει μία από τις λίγες στην Ευρώπη όπου οι σοσιαλιστές έχουν ούριο άνεμο και όπου η άκρα δεξιά δεν έχει ενισχυθεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο Αντόνιο Κόστα, 58 ετών, πιστώνεται με 36% έως 39% των προθέσεων ψήφου έναντι 25% έως 30% για τον κύριο αντίπαλό του, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρώην δημάρχου του Πόρτο Ρούι Ρίο.
Αν επιβεβαιωθεί, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ενίσχυε αισθητά τους σοσιαλιστές στους κόλπους του νέου κοινοβουλίου των 230 εδρών, χωρίς όμως να τους προσφέρει την απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θα υποχρέωνε τον Κόστα να αναζητήσει στηρίγματα μεταξύ των άλλων σχηματισμών της αριστεράς.
Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και θα παρμείνουν ανοικτά μέχρι τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) στην ηπειρωτική Πορτογαλία και μέχρι τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) στις Αζόρες. Τα αποτελέσματα των έξιτ πολ αναμένονται λίγο αργότερα.
Έπειτα από χρόνια σοβαρών δημοσιονομικών περικοπών, οι οποίες ακολούθησαν τη χρηματοοικονομική διάσωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2011, ο πρώην αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης είναι τώρα πολύ καλύτερα.
Ισχυρή ανάπτυξη, έλλειμα σε πτώση
Η ανάπτυξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 (3,5% το 2017 και 2,4% το 2018), η ανεργία έχει επιστρέψει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την κρίση και το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να πέσει φέτος στο 0,2%.
Η συνταγή του σοσιαλιστή –επιτάχυνση της άρσης των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους δανειστές της Πορτογαλίας και ταυτόχρονη εκμετάλλευση της ευνοϊκής συγκυρίας για να συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα– ήταν το καλύτερο προεκλογικό επιχείρημά του.
«Με εμένα, οι Πορτογάλοι ξέρουν πως δεν θα υπάρξουν ούτε ριζοσπαστισμοί ούτε επιστροφή προς τα πίσω», δήλωσε ο Κόστα την Παρασκευή, στο πλευρό του δημοφιλούς υπουργού Οικονομικών του, του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
«Κάθε ψήφος μετράει και χρειάζεται ένα ισχυρό PS για να εγγυηθεί άλλα τέσσερα χρόνια σταθερότητας», πρόσθεσε την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο Ρούι Ρίο φάνηκε να αποδέχεται ήδη την ήττα του. «Θα ήταν ευχάριστο να μπορώ να πω πως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα κερδίσω, όμως δεν είναι η περίπτωση», παραδέχθηκε την Παρσκευή ο αρχηγός της δεξιάς αντιπολίτευσης.
Ο επικεφαλής του PSD κατάφερε πάντως τις τελευταίες εβδομάδες να μειώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Αντόνιο Κόστα στις δημοσκοπήσεις.
Επικέντρωσε τις επιθέσεις του σε μια παράξενη υπόθεση που συνδέεται με την κλοπή πολεμικού υλικού από ένα στρατόπεδο του στρατού, στην οποία είχε εμπλακεί ο πρώην υπουργός Άμυνας του σοσιαλιστή.
Η άκρα αριστερά εξασθενημένη, αλλά απαραίτητη
Ο Κόστα έκανε από την πλευρά του μια λάθος κίνηση στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας την Παρασκευή, όταν θύμωσε με έναν ψηφοφόρο ο οποίος επέκρινε τη διαχείριση εκ μέρους του πρωθυπουργού των φονικών δασικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2017, οι οποίες ήταν καθ’ ομολογίαν του ίδιου του Κόστα η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του.
Όμως, χάρη στον οικονομικό απολογισμό του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει φέρει σε δύσκολη θέση και τους συμμάχους του του Αριστερού Μπλοκ και του Κομμουνιστικού Κόμματος, που αναμένεται να συγκεντρώσουν μαζί γύρω στο 17% των ψήφων, μια επίδοση ελαφρώς κατώτερη εκείνης του 2015.
Έκπληξη των εκλογών μπορεί να αποτελέσει το μικρό κόμμα PAN για την προστασία των ζώων και της φύσης, που έχει ιδρυθεί από έναν βουδιστή φιλόσοφο και μπορεί να φθάσει το 3% ή 4% των ψήφων και να μετρήσει στην ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους του νέου κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον Φρεντερίκο Σάντι, αναλυτή του Eurasia Group, «η πιθανότερη έκβαση είναι μια μειοψηφική κυβέρνηση του PS με τη στήριξη των κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς ή, λιγότερο πιθανή υπόθεση, με εκείνη του PAN».
Πρόκειται για μια εξάρτηση από την άκρα αριστερά την οποία ο Κόστα θα προτιμούσε να μην χρειάζεται. Πολύ περισσότερο που «θα δυσκολευθεί να κάνει παραχωρήσεις στην αριστερά του σε μια οικονομική συγκυρία η οποία προαναγγέλλεται λιγότερο ευνοϊκή», υπογραμμίζει ο πολιτειολόγος Αντόνιο Κόστα Πίντο του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα και στο Κόσοβο όπου 1.934.868 πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο που αποτελείται από 120 βουλευτές. Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 1.067 υποψήφιοι από 25 κόμματα και πολιτικούς συνασπισμούς. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Φέτος για πρώτη φορά την εκλογική διαδικασία, εκτός από τους ανεξάρτητους παρατηρητές διαφόρων ΜΚΟ, θα παρακολουθούν και ειδικοί εισαγγελείς. Για τον σκοπό αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την γενική εισαγγελία, διορίστηκαν σε 44 δήμους, 89 εισαγγελείς ώστε να αποτραπούν φαινόμενα βίας, νοθείας και εξαγοράς ψήφων. Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά, ωστόσο παρατηρήθηκαν φαινόμενα παράνομης συμπεριφοράς από υποψηφίους και προσπάθειες χρηματισμού ψηφοφόρων. Οι αρχές κατά την προεκλογική περίοδο επέβαλαν χρηματικά πρόστιμα σε υποψηφίους και κόμματα, ύψους 154.000 ευρώ, συνολικά.
via @PerilofAfrica Kosovo voters focus on graft, Serbia peace deal in election: Voting centers opened in Kosovo on Sunday for national elections where the main issues for the country’s 1.9 million eligible voters are tackling… https://t.co/OpoUgiannb Reuters World News pic.twitter.com/5pPzJm0c6a
— MarthaLeah Nangalama (@mlnangalama) October 6, 2019
Όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο δίνουν μικρό προβάδισμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο κανένα κόμμα δεν αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό που να του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Πιθανότερος νικητής θεωρείται η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά, αλλά κατεβαίνει στις εκλογές με υποψήφια για την θέση του πρωθυπουργού την καθηγήτρια της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πρίστινας Βιόσα Οσμάνι. Εάν καταφέρει το LDK να σχηματίσει κυβέρνηση, η Οσμάνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Κόσοβο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, το 2008. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί πιθανότατα το LDK να βρει πολιτικό σύμμαχο που δεν αποκλείεται να είναι το εθνικιστικό κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) του ‘Αλμπιν Κούρτι, το οποίο έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις. Η συμμαχία αυτή, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην Πρίστινα, θα οδηγούσε στην περιθωριοποίηση της γενιάς των πολιτικών που προέρχονται από τις γραμμές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και ενδεχομένως θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις με την Σερβία.
Στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία θα λειτουργήσουν 44 εκλογικά τμήματα. Ο αριθμός των Σέρβων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Κόσοβο, ανέρχεται σε 117.808 ψηφοφόρους. Τέσσερα κόμματα και ένας συνασπισμός, που αντιπροσωπεύουν την σερβική εθνική κοινότητα, διεκδικούν δέκα έδρες στην βουλή οι οποίες συνταγματικά ανήκουν στους Σέρβους. Το κόμμα «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, αναμένεται να κυριαρχήσει στις σερβικές περιοχές καταλαμβάνοντας τις εννέα από τις δέκα έδρες.
Το σύνταγμα του Κοσόβου κατοχυρώνει επίσης και άλλες δέκα έδρες στις υπόλοιπες εθνικές μειονότητες.
Τέλος, οι κάλπες άνοιξαν σήμερα και στην Τυνησία για τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μετά την επανάσταση του 2011, οι οποίες διεξάγονται ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, που έχουν επισκιάσει αυτή την ωστόσο κρίσιμη ψηφοφορία.
Επτά εκατομμύρια Τυνήσιοι καλούνται στις κάλπες μέχρι τις 18:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας), τρεις εβδομάδες αφότου τιμώρησαν την κυβερνώσα πολιτική τάξη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Οι Τυνήσιοι του εξωτερικού άρχισαν να ψηφίζουν από την Παρασκευή και χθες, Σάββατο, στις 14:00, η συμμετοχή ήταν ακόμη πολύ χαμηλή, στο 4,6%, ανακοίνωσε η ανεξάρτητη αρχή που είναι αρμόδια για τις εκλογές (ISIE). Οι Τυνήσιοι του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν μέχρι απόψε.
Ουρές ψηφοφόρων είχαν σχηματισθεί σήμερα το πρωί έξω από εκλογικά τμήματα στην Τύνιδα, όπως ανάμεσά τους οι νέοι ήταν λίγοι.
Σ’ένα εκλογικό τμήμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, η Ρίμπεχ Χαμντί, ηλικίας περίπου 60 ετών, ήταν πρώτη στην ουρά, όπως ήταν και στις προεδρικές εκλογές.
Nearly 7 million voters are eligible to vote in Tunisia’s parliamentary elections. https://t.co/ZXvKBghz2M
— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 6, 2019
«Θέλω ασφάλεια και σταθερότητα, να τελειώνουμε με τις εκλογές για να περάσουμε στην πράξη και στην οικοδόμηση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Περισσότεροι από 15.000 υποψήφιοι διεκδικούν 217 έδρες σ’ ένα κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούσε ως τώρα το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, που είχε συμμαχήσει με το κύριο κόμμα του κέντρου, το Νιντάα Τουνές, το οποίο έκτοτε αποδεκατίσθηκε εξαιτίας των μαχών εξουσίας.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται στις 9 Οκτωβρίου.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ