Κρίσιμη συνεδρίαση ειδικών για τα σχολεία – Ανοίγει η πλατφόρμα για τα self test
Γρίφος το τι θα γίνει σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα - Ανησυχητικές οι προβλέψεις για τον αριθμό των διασωληνωμένων
Με σχέδιο να ανοίξουν τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με την υποχρεωτική χρήση self test, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, κατέρχεται σήμερα στην επιτροπή των ειδικών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας έχει εκπονήσει πλήρη πρόταση, για την ασφαλή και απρόσκoπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τάξεις και θα προσπαθήσει να πάρει το «πράσινο φως» από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα οποία ωστόσο προβληματίζονται από το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και από τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων, παράλληλα με το λιανεμπόριο που έχει ήδη ανοίξει, από προχθές Δευτέρα.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας μπορεί να γίνει με πλήρη ασφάλεια, δεδομένου άλλωστε ότι η χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από μία ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον.
Ανοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες, στον ΣΚΑΪ. «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Συζητείται εξάλλου από ορισμένους επιστήμονες η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία κατά περιοχές ανάλογα με το ιικό φορτίο που τις επιβαρύνει.
Με τα τεστ που θα εντοπίζουν τυχόν κρούσματα τα οποία δεν θα μπορούν να προσέλθουν στα σχολεία, τη χρήση της μάσκας την τήρηση των αποστάσεων και της υγιεινής των χεριών, καθώς επίσης με τον σωστό εξαερισμό των αιθουσών, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στα σχολεία. Όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι μαθητές έχουν μείνει πολύ χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και η δια ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολικό περιβάλλον στην αναγκαία κοινωνικοποίησή τους και στην τόνωση της ψυχολογίας, που έχει επιβαρυνθεί, όπως και συνολικά της κοινωνίας.
Ιδιαίτερα οι μαθητές των λυκείων και δη αυτοί της Γ’ Λυκείου που θα πρέπει να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θεωρείται ότι θα πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις εξετάσεις τους.
Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης έχει λειτουργήσει κατά κοινή ομολογία άψογα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται στη πρωτοπορία της Ευρώπης στον τομέα αυτό και στο υπουργείο Παιδείας αποδίδονται τα εύσημα για την επιτυχία του έργου αυτού.
Ωστόσο από την πλευρά των επιστημόνων, διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για το γεγονός ότι σε μία χρονική καμπή κατά την οποία η πανδημία φθάνει στην κορύφωσή της στη χώρα μας, θα ήταν παράτολμο να ανοίξει ακόμα μία δραστηριότητα, η οποία ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο θα αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, οι εισηγήσεις της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από την κυβέρνηση όσο από τους γονείς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Εφόσον προκριθεί η επαναλειτουργία των λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, καθώς το άνοιγμα μόνο της Γ’ λυκείου παρουσιάζει δυσχερείς τεχνικού χαρακτήρα, θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των γυμνασίων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μία μόλις εβδομάδα, μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες του Πάσχα.
Εφόσον όλα πάνε καλά μπορεί να συμβεί αυτό διαφορετικά το άνοιγμα των γυμνασίων θα παραπεμφθεί αμέσως μετά την επάνοδο από τις πασχαλινές διακοπές τη Δευτέρα 10 Μαΐου.
Την ημερομηνία αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά σχολεία μαζί με τα νηπιαγωγεία, καθώς η βαθμίδα αυτή της εκπαίδευσης αφενός έχει λειτουργήσει δια ζώσης εφέτος για περισσότερο χρόνο εφέτος σε σχέση με τα γυμνάσια και τα λύκεια ήτοι πέντε εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και αφετέρου προκαλεί πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα αφού τα παιδιά δεν πηγαίνουν μόνα στο σχολείο, αλλά συνοδεύονται από τους γονείς ή τους παππούδες. Επιπλέον το σχολικό έτος θα επιμηκυνθεί και εφέτος για τα δημοτικά σχολεία ως το τέλος Ιουνίου, όπως συνέβη και πέρυσι ενώ τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν έως τα μέσα Ιουνίου ενώ οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά περί τα μέσα Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των διακοπών του Πάσχα εφέτος δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε εξ αποστάσεως, όπως έγινε πέρυσι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Με self test σε σχολεία
Από σήμερα Τετάρτη, μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.
Η βεβαίωση ότι έγινε self test μία φορά την εβδομάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε κάθε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (μάθημα, εργαστήρια κλπ). Η βεβαίωση θα προσκομίζεται στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς και στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές. Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι με οδηγίες που θα λαμβάνονται από το φαρμακείο.
Oι γονείς θα πρέπει να υπογράφουν κάθε βδομάδα υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το παιδί τους υπεβλήθη σε τεστ για τον κορoνοϊό και βγήκε αρνητικό κάθε Δευτέρα, θα στέλνουν τη δήλωση στο σχολείο με την οποία θα ενημερώνουν ότι έχει γίνει το τεστ και ότι είναι αρνητικό, κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη.
Για το λόγο αυτό ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη που καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ για κορονοϊό για τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στα δια ζώσης μαθήματα καθώς και στις εξετάσεις (Πανελλαδικές, προαγωγικές, απολυτήριες κλπ.).
Η διαδικασία
Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο. Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.
Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.
Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.
«Αναστενάζουν» τα νοσοκομεία
Μετρώντας με αμείωτο ρυθμό απώλειες – 439 νεκροί μέσα στον Απρίλιο-, νέους μολυσμένους -4.309 χθες τα νέα κρούσματα-, νέους ασθενείς – άλλοι 586 εισήχθησαν χθες σε νοσοκομεία- αλλά και νέες εφεδρείες όπως οι 120 κλίνες του Θριάσιου για ασθενείς με COvid-19 από σήμερα, και νέα “όπλα” όπως τα self test , που θα διατίθενται από τα φαρμακεία από το μεσημέρι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, συνεχίζεται ο “πόλεμος” της χώρας με τον κορωνοϊό.
Η πορεία της επιδημίας και η επίδρασή της στην περαιτέρω αναπροσαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδίως στη λειτουργία των σχολείων, θα εξεταστούν σήμερα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε προγραμματισμένη συνεδρίαση – για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων.
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν έστω τα Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, και το αρμόδιο υπουργείο έχει ζητήσει από τους ειδικούς της Επιτροπής να εισηγηθούν σχετικά, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή είχε μεταθέσει την εισήγησή της για το άνοιγμα των σχολείων εξαρτώντας το από τη διαθεσιμότητα self test στα φαρμακεία για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Με δεδομένη τη διαθεσιμότητα των self test από σήμερα στα φαρμακεία, όπως έχουν διαβεβαιώσει οι φαρμακαποθήκες, όλα δείχνουν πως οι μαθητές λυκείου θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.
Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιφυλάσσουν ανάλογα νέα και για άλλα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στα νούμερα της επιδημίας, κι ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία την άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης για να δουν σημάδια της κορύφωσης (peak). Ενδεικτικά, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν κατά 34%, οι θάνατοι κατά 72% και οι διασωληνωμένοι κατά 55%.
Χθες, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός κρουσμάτων, 4.309, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ, 75.182. Στην Αττική τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 1.883 και στη Θεσσαλονίκη σε 622. Από τις χθεσινές εισαγωγές, 586, οι 263 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου (44%).
Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι μεγάλη. Ακόμη κι αν σταθεροποιηθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, το κύμα των ασθενών που θα φτάνουν στα νοσοκομεία τις επόμενες δέκα με 15 ημέρες μετά από κάθε εκτίναξη του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, θα είναι ισχυρό. Για τον λόγο αυτό οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας προετοιμάζονται να μετατρέψουν και άλλο νοσοκομείο, μετά το Θριάσιο, σε αποκλειστικό νοσοκομείο για ασθενείς με κορωνοϊό. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει πλέον το νοσοκομείο Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα, το οποίο διαθέτει κλινικές που μπορούν να μετατραπούν σε κλινικές COvid, πχ ΩΡΛ, Γαστρεντερολογική κα. Συνολικά, μπορεί να αναπτυχθούν περί τις 178 απλές κλίνες Covid και 20 κλίνες ΜΕΘ COvid. Υπενθυμίζεται ότι στον σχεδιασμό βρισκόταν αρχικά το Γεννηματάς, ωστόσο η νέα συρροή κρουσμάτων κορωνοιού που εντοπίστηκε, σε συνδυασμό και με το μεγάλο βάρος που σηκώνει στις εφημερίες για όπλα τα περιστατικά, άλλαξαν τα δεδομένα.
Τα σενάρια του καθηγητή Τσιόδρα για τους διασωληνωμένους
Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται πλέον 2.454 ασθενείς, από τους οποίους οι 398 διασωληνωμένοι. Άλλοι 180 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων αναφέρθηκε, ξετυλίγοντας ένα δυσοίωνο αλλά ορατό σενάριο, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια ομιλίας του στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα “Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας”.
Σύμφωνα με αυτό, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα ξεπεράσει τους 1.000 τον Μάιο, αν ο δείκτης αναπαραγωγής Rt, αυξηθεί στο 1,1 από 0,97 που ήταν στην επικράτεια προχθές. Εάν ο δείκτης RT διατηρηθεί στο 1, μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση περίπου στους 700 διασωληνωμένους ενώ εάν πέσει λίγο, στο 0, 8, τότε οι διασωληνωμένοι μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω, να φτάσουν στους 200.
Όλες αυτές οι μικρές αυξομειώσεις στη μεταδοτικότητα και στον δείκτη Rt μπορούν να φέρουν τεράστιες διαφορές και στους σκληρούς δείκτες που μελετούν οι ειδικοί. “Οταν ξεκινάς με 1.000 ασθενείς και έχεις το R στο 1,1 φτάνεις μέςα σε έναν μήνα στους 25.000 ασθενείς”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Υπενθύμισε δε το γεγονός ότι ο δείκτης Rt έχει διατηρηθεί στο 1 ή και ελαφρώς κάτω από τη μονάδα, χάρη στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα.
Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι όσο ανοίγει η “ψαλίδα” μεταξύ νοσηλειών και εξιτηρίων, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, τότε εντείνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή ό,τι συνέβη στη Χιλή. “Το αντιπαράδειγμα είναι η Χιλή. Μπορεί αύριο να είμαστε εμείς. Το 30% των ανθρώπων εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση. Η τοπική κυβέρνηση αγόρασε πολλά εμβόλια και εμβολίασε τον πληθυσμό. Τι έγινε όμως; Επικοινωνιακά δεν στήριξαν το μήνυμα. Υπήρξε τεράστια πτώση της συμμόρφωσης, έγινε άρση των μέτρων και, δυστυχώς, η Χιλή ζει ένα τεράστιο επιδημικό κύμα με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεια και θανάτους”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / protothema.gr / ethnos.gr / in.gr