Κρήτη: Οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα τοκογλυφίας
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες
Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία και τις φωτογραφίες εμπλεκομένων στο κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβίασης, στην Κρήτη.
Τα στοιχεία τους δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από σχετική διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου. Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, στους αριθμούς 2810-274124 και 2810-274150, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Παράλληλα σημειώνει ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Οι εμπλεκόμενοι σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούταν στην κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση είναι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι:
ΚΑΡΥΔΗΣ Μιχαήλ του Αντωνίου και της Μαρίας που γεννήθηκε το 1977 στο Ηράκλειο
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Παναγιώτης του Γεωργίου και της Ειρήνης που γεννήθηκε το 1998 στο Ηράκλειο
ΣΑΜΙΩΤΑΚΗΣ Γεώργιος του Ιωάννη και της Καλλιόπης που γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο
PRENGA ARBER του ZEF και της DAVIDA που γεννήθηκε το 1990 στη Αλβανία
XHANGOLLI ARJAN του PETRIT και της ERMIRA που γεννήθηκε το 1992 στη Αλβανία
Για την υπόθεση συνελήφθησαν στις 17 Ιουνίου οχτώ άτομα- τέσσερις Έλληνες και ισάριθμοι αλλοδαποί- ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας δραστηριοποιούμενη στην κατ΄επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραβάσεις της νομοθεσίας του Κώδικα Αντιντόπινγκ, περί όπλων και βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
Η εγκληματική ομάδα δρούσε τουλάχιστον την τελευταία τριετία σε περιοχές του Ηρακλείου. Προέβαινε σε δανεισμούς διάφορων χρηματικών ποσών, με τοκογλυφικούς όρους και σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, τα μέλη του κυκλώματος προχωρούσαν στην είσπραξή τους με εκβιαστικά μέσα, όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών.
Η αποπληρωμή γινόταν με διάφορους τρόπους, όπως με μετρητά, «σπάσιμο» επιταγών, ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Από την έως τώρα έρευνα έχουν εξακριβωθεί 30 περιπτώσεις δανεισμού ατόμων και εισροές- εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων. Επίσης, διαπιστώθηκε η παράνομη νομιμοποίηση μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων- όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών- και με ίδρυση εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων, με ανύπαρκτες έδρες.