Επικαιρότητα

Κριτική στη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας

Ασκεί η παράταξη της αντιπολίτευσης Κοιτάμε Μπροστά.

Parallaxi
κριτική-στη-λειτουργία-του-κέντρου-πο-629211
Parallaxi

Έντονη κριτική στη λειτουργία του Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ασκεί η παράταξη της αντιπολίτευσης Κοιτάμε Μπροστά. Η ανακοίνωση:

”Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας : «Έχουμε λεφτά και τα μοιράζουμε κατά βούληση… Αφού μπορούμε!

Έτσι- αφού μπορούμε- θα δώσουμε στον Μάριο Φραγκούλη 18.000 ευρώ, αλλά κανένα ευρώ σε ντόπιο καλλιτέχνη, που παλεύει να επιβιώσει. Εξάλλου, ποιος έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη;

Επίσης – αφού μπορούμε- θα δώσουμε 10.000 ευρώ στην Ελευθερία Αρβανιτάκη, αλλά κανένα ευρώ σε ντόπια καλλιτέχνη, που παλεύει να επιβιώσει. Εξάλλου, ποια έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη;

Επιπλέον- αφού μπορούμε- θα δώσουμε πάνω από 20.000 ευρώ στις κ. Καραμπέτη, Κωχ, Αντωνοπούλου κ.ά. , αλλά κανένα ευρώ σε καλλιτέχνες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, που παλεύουν νε επιβιώσουν στη μετά covid-19 εποχή. Εξάλλου, ποιοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη;

Ακόμα, – αφού μπορούμε- θα δώσουμε πάνω από 22.000 ευρώ στις κ. Φαραντούρη, Πασπαλά, αλλά κανένα ευρώ σε καλλιτέχνες της περιοχής, που παλεύουν να βγάλουν τίμια τον επιούσιο. Εξάλλου, ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη;

Επιπρόσθετα – αφού μπορούμε-δε θα δώσουμε κανένα ευρώ σε ντόπιους καλλιτέχνες του χορού, των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας. Εξάλλου, αυτοί δεν έχουν ανάγκη!

Παρομοίως – αφού μπορούμε-θα δώσουμε κι άλλες χιλιάδες ευρώ στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Επταπυργίου, πέρα από τη γενναιόδωρη αμοιβή του.

Μαζί με τα παραπάνω – αφού μπορούμε- θα δώσουμε πολλές χιλιάδες ευρώ σε όποιους δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, τυπογράφους, ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφορείς, κτλ. θέλουμε, διότι ξέρουμε πως όλοι αυτοί, και όχι άλλοι, έχουν την ανάγκη μας.

Εκτός των παραπάνω- αφού μπορούμε-θα ξοδέψουμε, κατά το δοκούν, όλα τα ποσά με τα οποία μας επιχορηγεί η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Εσωτερικών, η Γραμματεία Ν. Γενιάς, το ΛΟΤΤΟ κ.ά.

Επίσης -αφού μπορούμε- δεν υπογράφουμε συμφωνητικά συνεργασίας με συνεργάτες μας, παρότι μοιράζουμε χιλιάρικα πολλά, διότι αφενός τους γνωρίζουμε(από τις απευθείας αναθέσεις) και αφετέρου λειτουργούμε στο ‘’μιλητό’’. Δε θα χαλάσουμε φιλίες…

Τέλος – αφού μπορούμε- δε θέλουμε, αρνούμαστε να συναντήσουμε, σε δια ζώσης συνάντηση, τους εκπροσώπους των Επαγγελματικών Καλλιτεχνικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών της Περιφέρειας, «διότι δε βρίσκουμε τον λόγο, που θα εξυπηρετούσε αυτή η συνάντηση. Δεν έχουμε να τους πούμε τίποτα! Δε θα υπήρχε ατζέντα σε αυτήν τη συνάντηση!»

Οι τελευταίες φράσεις ακούστηκαν- και καταγράφηκαν- στην προτελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, όταν προτείναμε, ως Παράταξη, το ακόλουθο: «Το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού να λάβει απόφαση για την πρόσκληση των εκπροσώπων των Καλλιτεχνικών Σωματείων της πόλης μας σε ειδική δια ζώσης συνάντηση, στην οποία θα είναι παρόντες τόσο ο κ. Περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Π.Πατουλίδου. Η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα ενημερωτικό, ανταλλαγής προβληματισμών και προτάσεων, σε μια προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων του Πολιτισμού στη δύσκολη συγκυρία της μετά covid-19 εποχής».

Η παράταξη ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ έχει θέσει δεκάδες ερωτήματα για τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού: τα έχει διατυπώσει και γραπτώς, προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, και προφορικώς, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα έχει δημοσιεύσει και στα μέσα ενημέρωσης. Τα ερωτήματα – μέχρι στιγμής- δεν έχουν πάρει απάντηση.

Μαζί με τα ερωτήματα έχουμε διατυπώσει και ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις, για την ανακούφιση του κλάδου των Καλλιτεχνών.

Στην περίοδο της καραντίνας αλλά, κυρίως, και μετά από αυτήν, ένας κλάδος που χτυπήθηκε και θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα είναι αυτός των Καλλιτεχνών. Τα κυβερνητικά μέτρα δεν αρκούν, για να στηρίξουν αυτούς τους επαγγελματίες.

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχει χρέος να στηρίξει του Καλλιτέχνες, με δεδομένο πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μόνο με τη στήριξη της οικονομίας, χωρίς τη στήριξη του δημιουργικού κόσμου της χώρας.

Το Κέντρο Πολιτισμού, φύσει και θέσει θεσμός Πολιτισμού, οφείλει να στηρίξει, ΦΕΤΟΣ, με όλες του τις δυνάμεις, τους καλλιτέχνες . και, ειδικά, τους καλλιτέχνες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας( η Πρόεδρος- Καλλιτεχνική Διευθύντρια και ο Διευθύνων Σύμβουλος αρνήθηκαν να συμμετέχει το Κέντρο Πολιτισμού στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Καλλιτεχνών, που έγιναν στην πόλη μας το τελευταίο διάστημα).

Οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι αυτοί που συμβάλλουν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της εθνικής κουλτούρας και της Ιστορίας μας. Η υπουργός Πολιτισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού, στιγμιαία, λειτούργησαν σαν φιλόπτωχος αδελφότητα, δίνοντας ψίχουλα – δίκην φιλανθρωπίας- στους καλλιτέχνες. Μονίμως ξεχνούν- ή από θέση- ότι ο πολιτισμός δεν είναι μέγεθος λογιστικό ή δημοσιονομικό.

Οι προτάσεις μας θέλουμε να έχουν άμεσα αποτελέσματα και να υλοποιούνται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες. Η επένδυση στον πολιτισμό είναι προτεραιότητα. Προτείνουμε, λοιπόν, αφού μπορούμε:

1. Διαφάνεια και σαφήνεια στην οικονομική διαχείριση των πόρων του ΚΠ, αφού πρόκειται για φορέα που χρηματοδοτείται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, ενώ φαίνεται να λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης 2. Αποτελεσματική οργάνωση, διορατικότητα και προνοητικότητα, χωρίς παλινωδίες και ατασθαλίες 3. Περισσότερες και πιο μικρής εμβέλειας εκδηλώσεις 4. Χαμηλότερο ή καθόλου εισιτήριο για τους πολίτες 5. Αξιοποίηση ντόπιων καλλιτεχνών ( σε αυτή την περίοδο έχουν ανάγκη στήριξης όχι « επώνυμοι» καλλιτέχνες από την Αθήνα ή το εξωτερικό, οι οποίοι, προφανώς, δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης, αλλά οι χιλιάδες συμπολίτες μας που εμπλέκονται στον πολιτισμό, άμεσα και έμμεσα, και βιοπορίζονται από αυτόν) 6. Μόνιμη ειδική διαδικτυακή φόρμα, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού, υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων εκ μέρους των καλλιτεχνών 7. Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού να αγοράσουν παραγωγές, χωρίς να νοιώθουν την υποχρέωση να παράξουν δράσεις πολιτισμού. Η Περιφέρειά μας μπορεί να περηφανεύεται για κάθε είδους ποιοτικές παραγωγές! 8. Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με του Δήμους της νέα καλλιτεχνικά σεμινάρια για τους πολίτες και τους μαθητές των σχολείων τους, μέσω των σωματείων των καλλιτεχνών (επίσημοι καλλιτεχνικοί φορείς), αξιοποιώντας Πνευματικά Κέντρα ή σχολικούς χώρους. 9. Να διατεθούν, δωρεάν, αναξιοποίητοι χώροι της Περιφέρειας για καλλιτεχνικές παραγωγές. 10. Να επιχορηγήσει άμεσα η Περιφέρεια την ενοικίαση χώρων προετοιμασίας για καλλιτεχνικές ομάδες βοηθώντας εξίσου καλλιτέχνες αλλά και θεατρικές ομάδες ή πολιτιστικούς φορείς. 11. Φεστιβάλ Επταπυργίου: να παραμείνει στον χώρο του Επταπυργίου, ενός τόπου με έντονες πολιτικές μνήμες και οι αναφορές, με εκδηλώσεις σχεδιασμένες σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα της περιόδου- ο χώρος του Επταπυργίου διαθέτει έκταση 50 στρεμμάτων περίπου ( και στο φεστιβάλ Επταπυργίου να κληθούν καλλιτέχνες της Περιφέρειας)”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα