Κρούσμα επιβεβαιώθηκε και στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας μετά την επιστροφή ένστολου από διακοπές. Σε καραντίνα βρίσκονται τέσσερις αστυνομικοί. Στο τμήμα της Πυροσβεστικής στο Κορωπί, επιβεβαιώνεται ένα κρούσμα ενώ 70 άνδρες είναι σε καραντίνα.
Κρούσμα κοροναϊού και στον ΟΑΣΘ- Τα νεότερα για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα
Όλα τα νεότερα σχετικά με τη διασπορά του ιού στη χώρα και την εφαρμογή σχετικών μέτρων.
Εικόνα αρχείου
Περισσότερα από 1300 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν από την Κυριακή στην χώρα μας, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας.
Kρούσμα κοροναϊού εντοπίστηκε σε υπάλληλο του ΟΑΣΘ, στον οποίο εργάζονται περί τα 2.300 άτομα.
Ο λόγος για υπάλληλο γραφείου, του οποίου η διάγνωση έγινε εν μέσω άδειας.
Από την ιχνηλάτηση των επαφών δεν εντοπίστηκαν άλλα κρούσματα.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των μέτρων που έλαβε ο ΟΑΣΘ για την προστασία των οδηγών του από την Covid 19, συμπεριλαμβανόταν η απαγόρευση επιβίβασης και αποβίβασης των πολιτών από την μπροστινή πόρτα, αλλά και ο αποκλεισμός προσέγγισης του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο οδηγός.
Ναυάγιο για τον τουρισμό
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βίκυς Κουρλιμπίνη στo capital.gr από τα 34 εκατομμύρια αφίξεις που “μέτρησε” συνολικά πέρσι ο ελληνικός Τουρισμός, πιστεύεται πως φέτος με δυσκολία θα μπορέσει να διασωθεί το 20% της ταξιδιωτικής κίνησης από το εξωτερικό… ποσοστό που μπορεί να πέσει ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ήδη τα πρώτα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εξάμηνο δείχνουν το μέγεθος των απωλειών. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 76,9%, φθάνοντας μόλις στα 2,2 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 9,4 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 84,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 55,4%.
Η εικόνα από τις βασικές αγορές για τον ελληνικό Τουρισμό είναι παρόμοια. Η κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε πτώση κατά 89,1% και διαμορφώθηκε στις 148 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 93,4%, στις 35 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 89,4% και διαμορφώθηκε στις 117 χιλ. αφίξεις.
Στο σκέλος των εσόδων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εξάμηνο εμφάνισαν μείωση κατά 87,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 678 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο, τα έσοδα ήταν μόνο 64 εκατ. ευρώ, από 2,56 δισ. ευρώ πέρσι.
Βατόπουλος στο MEGA: Η μάσκα θα μπει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας
Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η χρήση μάσκας δε δημιουργεί πρόβλημα στο αναπνευστικό.
Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για τη χρήση μάσκας τόσο στα σχολεία όσο και γενικότερα.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι μάσκες αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια να σταματήσει η μετάδοση ενός νοσήματος που μεταδίδεται με σταγονίδια και δεν επηρεάζει πολύ την καθημερινότητά μας.
Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η χρήση μάσκας δε δημιουργεί πρόβλημα στο αναπνευστικό.
Όλα τα παιδιά άνω των τριών ετών μπορούν να τη χρησιμοποιούν και η σωστή χρήση της θα μπει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Υποστήριξε ακόμα, ότι θα βγουν προδιαγραφές για το πώς πρέπει να είναι μια μάσκα.
Αναφορικά με το εμβόλιο, υποστήριξε πως πολλές επιστημονικές ομάδες προχωρούν προς τη δημιουργία εμβολίου και πως αυτό θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021.
Σύψας: Έτσι θα μπουν οι μάσκες από τους μαθητές
«Τα παδιά δεν είναι υπερμεταδότες» – «Ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά από συμπεριφορές και χαλαρότητα των μεγάλων », δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας «Ο κορονοϊός επιμένει. Εχουμε ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Μας ανησυχούν και τα κρούσματα στα γηροκομεία», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Κληθείς να σχολιάσει το άνοιγμα στα σχολεία, υπογράμμισε πως τα παιδιά «δεν είναι υπερμεταδότες του κορωνοϊού», ενώ προσέθεσε ότι ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά από συμπεριφορές και χαλαρότητα των μεγάλων, όπως αυτές οι συμπεριφορές που επέδειξαν κάποιοι το καλοκαίρι.
«Με πολύ αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουν τα σχολεία», εξήγησε ο κ. Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο OPEN.
Εξηγώντας πότε θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα τα παιδιά, είπε τα εξής:
– Τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα μόνο όταν συγχρωτιστούν, όταν δηλαδή πλησιάσουν άλλα παιδιά – Τα παιδιά στα σχολεία θα λειτουργούν σε ομάδες – Οι τάξεις δεν θα είναι μαζί με άλλες τάξεις – Τα διαλείμματα θα είναι ξεχωριστά
«Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα»
Στάθηκε, ακόμη, στα καθημερινά τριψήφια νούμερα κρουσμάτων που εγείρουν ανησυχία και συνέκρινε την ισχύουσα κατάσταση με εκείνη του 1918, οπότε ξέσπασε η ισπανική γρίπη: «Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη», επεσήμανε συγκεκριμένα ο καθηγητής.
«Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι», προσέθεσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Τόνισε, πάντως, ότι υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική αβεβαιότητα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Γι’ αυτό και επανέλαβε ότι τα μοναδικά «όπλα» για να νικηθεί ο κορωνοϊός είναι αποστάσεις, απολυμάνσεις χεριών, μάσκες και αποφυγή συγχρωτισμού.
Tσακρής: Το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα
Ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, τόνισε από μέρους του ότι αν «δεν καταφέρουμε σε αυτή τη φάση να περιορίσουμε τον κορωνοϊό τα πράγματα στη συνέχεια θα είναι πιο δύσκολα».
Ο καθηγητής εξήγησε, συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για ποιον λόγο ελήφθησαν νέα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ τόνισε ότι το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.
«Το βέβαιο είναι ότι και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δέχονται μεγάλο αριθμό περιστατικών που έχει να κάνει με την επιστροφή από ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους. Έτσι καταγράφεται μεγάλος αριθμός περιστατικών», είπε ο ίδιος.
«Από αυτό φαίνεται ότι ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Θέλουμε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες και πρέπει να συγκρατήσουμε την εξάπλωση τη συγκεκριμένη περίοδο. Πρέπει να καταφέρουμε ό,τι και τον περασμένο Μάρτιο. Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα» προσέθεσε ο καθηγητής.
Νέα κρούσματα στην «Εστία Παπαγεωργίου» και σε υγειονομικούς
Ανησυχία έχει δημιουργήσει στις υγειονομικές αρχές και ο εντοπισμός τεσσάρων νέων κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Από τον δεύτερο δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στους τρόφιμους και τους εργαζομένους της δομής, μετά το συναγερμό που ξέσπασε με τα 22 κρούσματα το πρωί της Τρίτης, εντοπίστηκαν τέσσερα επιπλέον κρούσματα σε τρόφιμους. Έτσι, πλέον 19 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Άγγελος Βάσσιος, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού στο γηροκομείο. Σε εξέλιξη είναι και η διερεύνηση για τον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή« στο Ασβεστοχώρι, όπου ο κορωνοϊός στοίχισε τη ζωή έξι ηλικιωμένων.
Δεκάδες κρούσματα στην Αστυνομία – 70 σε καραντίνα στην Πυροσβεστική
Προβληματισμό έχουν αρχίσει να προκαλούν τα κρούσματα κορονοϊού σε Αστυνομία και Πυροσβεστική, τόσο σε Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη.
Είναι χαρακτηριστικό πώς τουλάχιστον 14 αστυνομικοί, από τα τμήματα Ομονοίας, τον Άγιο Παντελεήμονα, από την Πατησίων αλλά και την περιοχή της Βάρης-Βουλιαγμένης και την υποδιεύθυνση Τροχαίας, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Στην Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον 50 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το τρίτο κατά σειρά κρούσμα είναι στο αστυνομικό τμήμα της Πατησίων. Τέσσερις αστυνομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή με 15χρονο Πακιστανό που βρέθηκε θετικός, ενώ βρισκόταν υπό προσωρινή φύλαξη πριν οδηγηθεί σε δομή μεταναστών. Αλλοδαπό έδειξε επίσης η ιχνηλάτηση και στην Ομόνοια. Από χθες βρίσκονται σε καραντίνα έξι αστυνομικοί.
Ένα κρούσμα είχε το τμήμα ασφαλείας Βάρης-Βουλιαγμένης, με από αστυνομικό ο οποίος ήταν στις 15 Αυγούστου σε υπηρεσία στην Τήνο όπου και ήρθε σε επαφή με συνάδελφό του από τη βορειοανατολική Αττική, που στη συνέχεια βρέθηκε θετικός.
Τα χθεσινά μέτρα και κρούσματα
Στο μεταξύ, μια μικρή υποχώρηση σημειώθηκε χθες στον αριθμό των κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 209.
Από αυτά τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8138, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.
1802 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3752 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 6 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 46.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 238 θανάτους συνολικά στη χώρα. 83 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παρόλ’ αυτά νέα μέτρα ενεργοποιήθηκαν σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά. Διαβάστε τις βασικές εξελίξεις από το μέτωπο του κοροναϊού στη χώρα μας.
Νέα μέτρα σε τρεις περιοχές της Ελλάδας για τον κοροναϊό
Σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, τέθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
- Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Tα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από το Σάββατο 22-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές: – η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής, – οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και – οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.
Ο χάρτης με τα χθεσινά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας:
Όπως σημειώθηκε ανωτέρω, χθες, 21/8/2020,δηλώθηκαν 209 επιπλέον κρούσματα. Από τα 192 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 5 με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
- 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 1 στην Π.Ε. Άρτας
- 1 στην Π.Ε. Δράμας
- 1 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
- 1 στην Π.Ε. Έβρου
- 11 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 4 με στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 3 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 2 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 στην Π.Ε. Καβάλας
- 5 στη Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Καστοριάς
- 5 στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 4 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
- 3 στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 2 στην Π.Ε. Λάρισας
- 6 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 στην Π.Ε. Φλώρινας
- 4 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 2 στην Π.Ε. Χανίων
Την επιστροφή στα θρανία προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας
Με μόνα δεδομένα, μέχρι στιγμής, ότι το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και ότι η χρήση μάσκας θα είναι εκτεταμένη σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνεχίζονται οι διεργασίες στο υπουργείο Παιδείας εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τις αρχές της χώρας και δεν θα μπορούσε να λείπει από τον γενικότερο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας το υπουργείο Παιδείας.
Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν όλες τις εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν «οδηγό» τις εισηγήσεις των ειδικών. Γι’ αυτό και έγινε δεκτή η πρόταση της Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας. Η υπουργός, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την εισήγηση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) θα φορούν μάσκα, ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, ότι θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και ότι θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.
Η υπουργός χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες τη χρήση μάσκας ως «το πιο σημαντικό εργαλείο» που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να θωρακιστούν ενήλικες και παιδιά από τη νόσο COVID-19 και για αυτόν τον λόγο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ηλικίες του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού στην εκπαίδευση για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Ερωτηματικό παραμένει, πάντως, τι θα γίνει με την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, η οποία αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την περασμένη ‘Ανοιξη, και το εάν –και πώς- θα έχει επικουρικό ρόλο με την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Η νέα σχολική χρονιά θα βρει στις έδρες των σχολείων 3.445 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η απόφαση για τον διορισμό τους έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να έχουν αναλάβει καθήκοντα έως τις 26 Αυγούστου. Όσον αφορά στους νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, η διαδικασία προσλήψεων βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κουδούνι δεν θα βρει νεοδιορισθέντες στις έδρες, παρά μόνο αναπληρωτές.
Ο αριθμός των αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθεί σε πρώτη φάση -κατ’ εκτίμηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις- αναμένεται να είναι περίπου ίδιος με πέρυσι, γύρω στις 20.000. Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση του αριθμού του εκπαιδευτικού δυναμικού στα σχολεία, εάν υπολογιστεί ότι μαζί με τους αναπληρωτές, θα βρεθούν στις τάξεις και οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής.
Δια ζώσης διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έως 50 φοιτητές
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Από το νέο εξάμηνο, ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.
ΑΠΘ: Τι θα γίνει με εξεταστική και λειτουργία από το Σεπτέμβριο
Ηλεκτρονικά θα διεξαχθεί η εξεταστική Σεπτεμβρίου για τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε μιλώντας στην parallaxi ο πρύτανης του ιδρύματος Νίκος Παπαΐωάννου η απόφαση είχε ήδη ληφθεί από το τέλος Ιουλίου με το σύνολο των τμημάτων να έχει ήδη ανακοινώσει στις ιστοσελίδες τους το πρόγραμμα και τις πλατφόρμες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την εξέταση.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαΐωάννου η απόφαση μπορεί να πάρθηκε πριν από περίπου ένα μήνα λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούσαν τότε στη Θεσσαλονίκη αλλά από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα τα πράγματα χειροτέρεψαν χωρίς όμως να υπάρχει λόγος για να αλλάξει η απόφαση για εξεταστική.
Για το νέο ακαδημαϊκό έτος ο κ. Παπαΐωάννου επισήμανε πως το ΑΠΘ θα κινηθεί στο πλαίσιο των κανόνων που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα ακροατήρια μέχρι 50 ατόμων θα πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία καθηγητών και φοιτητών αλλά με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί για εργαστήρια και κλινικές που οι φοιτητές είναι λιγότεροι από 50, ενώ για τη χρήση μάσκας είπε πως αυτή θα είναι υποχρεωτική για όλους (φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό) όχι μόνο στις αίθουσες αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Δερμιτζάκης: Mε τόσο πολλά κρούσματα κορωνοϊού ούτε οι νέοι προστατεύονται
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενέβης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο ίδιος τόνισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται.
Όσο για τον θάνατο 52χρονου ασθενή με κορωνοιό χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο καθηγητής δήλωσε πως «αυτό είναι δυστυχώς κάτι που περιμένουμε, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα».
Όπως εξήγησε ο κος Δερμιτζάκης, όταν έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα θα δούμε και τις σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κάποια σπάνια ευαισθησία, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και αυτή δεν εμπίπτει στον ορισμό του υποκείμενου νοσήματος, να έχουν μια πολύ άσχημη εξέλιξη όσον αφορά την νόσο.
«Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται.
Σε απόλυτο πλαίσιο τα πράγματα είναι σοβαρά, υπογράμμισε ο καθηγητής, αναφέροντας εκ νέου την εκτίμηση του για ύπαρξη 10.000-15.000 πραγματικών ενεργών κρουσμάτων.
«Είναι πολλά. Είναι περίπου 1 στους 1000 και λιγότερο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πλέον μεγάλη η πιθανότητα ένας πολίτης να συναντήσει ένα κρούσμα.
” Χαλαρώσαμε Όλοι”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο προαναφερθείς, επισημαίνοντας πως χρειάζεται δουλειά για να ρίξουμε τα κρούσματα σε χαμηλότερους αριθμούς.
“Νομίζω ότι μια ένταση από πολίτες και πολιτεία συνολικά, τις επόμενες 15 μέρες, να κρατήσουμε τα μέτρα ώστε να πέσουν τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό, κι αν είναι δυνατόν σε χαμηλό διψήφιο, θα κάνει καλό σε όλες τις δραστηριότητες που έχουμε, κατέληξε.
Ο κορονοϊός «σκότωσε» τον τουρισμό: Έως 3,5 δισ ευρώ τα έσοδα – Έρχονται μέτρα
Οριστικό τέλος στις προσδοκίες για κάτι καλύτερο, έστω στο «φεύγα» του καλοκαιριού, βάζει η επιστολή του ΣΕΤΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία, με την οποία «προσγειώνονται» οι εκτιμώμενες εισπράξεις και αναζητείται σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου μετά το χτύπημα του κορωνοϊού.
«Η αρχική μας εκτίμηση για έσοδα από το εξωτερικό μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ, δυστυχώς διαψεύδεται, κυρίως λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς και ο πήχης πλέον έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των € 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020», αναφέρει η επιστολή, σημειώνοντας ότι με δεδομένο πως στο τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται πλέγμα μέτρων που αφορά την εργασία και τα προβλήματα θα οξυνθούν όμως περαιτέρω το Q4 2020 και το Q1 2021, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, προσβλέποντας σε όσο γίνεται περιορισμό των απολύσεων, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αναπόφευκτο.
Τι ζητάει ο ΣΕΤΕ
Επί της ουσίας πρόκειται για μέτρα που λίγο ως πολύ έχουν “κλειδώσει” από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι φορείς του Τουρισμού ζητούν να μείνει ανοικτή η “ομπρέλα” και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα:
- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών: Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν εποχικότητα στη λειτουργία τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν «επικεντρώνεται» στο γ’ τρίμηνο του έτους, όπως προβλέπεται στην ψηφισθείσα ρύθμιση. Επομένως, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και να παραταθεί, ώστε να καλύπτει σε πρώτη φάση την χρονική περίοδο από 1-9-2020 έως 31-12-2020, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης έως 31-3-2021.
- Παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2020. Ταυτόχρονα και από 1-9-2020, παροχή του δικαιώματος στον εργαζόμενο σε αναστολή, να εργάζεται έως 16 ώρες την εβδομάδα σε άλλον εργοδότη, ώστε να μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημα του χωρίς να χάνει την αποζημίωση των 534 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται η ζημιά που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση αυτή του εργαζομένου, αλλά και ο εργαζόμενος θα ενισχύει το εισόδημά του. Είναι προφανές επίσης, το πλήγμα στην εισφοροαποφυγή και στην «μαύρη απασχόληση».
- ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τις 31-3-2021, με τη μορφή που σήμερα έχει (κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του μη μισθολογικού κόστους για την περίοδο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται)
- Πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ (στις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν προβεί πριν τη κρίση του Covid-19) έως και τις 30 Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως, ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
- Κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Με τις συνεχόμενες αλλαγές στις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας, τις οποίες επέβαλε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις οδικές αφίξεις, αλλά και τα τοπικά lockdown προορισμών, ο προγραμματισμός πολλών επιχειρήσεων ανατράπηκε εκ νέου και υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να υπολειτουργούν, απασχολώντας πολύ μικρό ποσοστό του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν ή και να διακόψουν πρόωρα τη λειτουργία τους. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρυνθούν με τις άδειες και την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν για το χρόνο που αυτό δεν εργαζόταν.
- Τηλε-εργασία-ασφαλιστικό πλαίσιο Αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλε-εργασία – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως 31-3-2021.
Πόσοι τουρίστες ήρθαν και πόσα έσοδα είχε η Ελλάδα από τον τουρισμό
Τεράστιο πλήγμα προκάλεσε ο κορωνοϊός στον τουριστικό κλάδο της χώρας μας, καθώς σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση έκανε «βουτιά» κατά 76,9% στο πρώτοι εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτιμά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό δε θα ξεπεράσουν τα 3-3,5 δισ. ευρώ στο σύνολο τους έτους, όταν το 2019 είχαν καταγράψει ρεκόρ στα 17.9 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 76,9% στους 2,18 εκατ. τουρίστες έναντι 9,4 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αναλυτικά, η κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 84,6%, ενώ μέσω οδικών σταθμών κατά 55,4%.
Την ίδια περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε σε μόλις 1,13 εκατ. ταξιδιώτες παρουσιάζοντας υποχωρώντας κατά 78,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ κατέγραψε πτώση κατά 74,7% στους 1,05 εκατ. ταξιδιώτες. Σε ό,τι αφορά στις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 85,5%, ενώ οι τουρίστες από τις χώρες της ΕΕ εκτός της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 64,4%.
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε «βούλιαξε» σε ποσοστό 89,1% και διαμορφώθηκε στους 148.000 ταξιδιώτες, ενώ οι τουρίστες από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 93,4% στους 35.000. Καθίζηση σημείωσε και η τουριστική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (-89,4%) στους 117.000 ταξιδιώτες, ενώ κατά 79,6% περιορίστηκαν οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, καθώς δεν ξεπέρασαν τους 86.000 ταξιδιώτες. Τέλος, η κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 85,8%, μόλις στους 22.000 ταξιδιώτες.
Σε επίπεδο α’ εξαμήνου, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατέγραψε πλεόνασμα 243 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 4,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αναλυτικά, υποχώρηση κατά 4,73 δισ.. ευρώ (-87,5%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 678 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 901 εκατ. ευρώ (-67,4%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τα 435 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 44,4%, καθώς και της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 76,9%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 2,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 11,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020,εμφάνισαν μείωση κατά 87,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 678 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 90,4%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 271 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 83,4%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 405 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 90,9%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν πτώση κατά 87,5% και διαμορφώθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 93,5% και διαμορφώθηκαν στα 59 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 95,4% και διαμορφώθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, πτώση κατά 93,1% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 51 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 85,0% και διαμορφώθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 90,5% και διαμορφώθηκαν στα 11 εκατ. ευρώ.
Ιούνιος
Σε ό,τι αφορά στον Ιούνιο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στις 256 χιλ. ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 93,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων υποχώρησε κατά 99,1%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 77,2%. Η πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ΕΕ κατά 92,3%, αλλά κι εκτός της ΕΕ κατά 95,7%. Αναλυτικά, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε στους 25.000 ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 98,4%, ενώ πτώση κατά 81,2% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ (Ιούνιος 2020: 158 χιλ., Ιούνιος 2019: 843 χιλ.). Σχετικά με τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, μικρή ταξιδιωτική κίνηση καταγράφηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία, μειωμένη κατά 97,9% και 99,6% αντιστοίχως.
Στο μέτωπο του ταξιδιωτικού ισοζυγίου πληρωμών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι τον Ιούνιο του 2020 εμφάνισε πλεόνασμα 28 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 2,4 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ως αποτέλεσμα των μεγάλων περιορισμών στις μετακινήσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο μείωση κατά 97,5% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 64 εκατ. ευρώ έναντι 2,55 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση κατά 81,3% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιούνιος 2020: 36 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 2019: 195 εκατ. ευρώ). Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 93,8%, καθώς και στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 58,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 2,1% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 9,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Τέλος, τον Ιούνιο του 2020, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν κατά 97,5% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019. Ειδικότερα, καθίζηση κατά 97,8% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 31 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ μειώθηκαν κατά 97,%. Η πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 98,5% (Ιούνιος 2020: 17 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 2019: 1,12 δισ. ευρώ), όπως επίσης και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 94,8% στα 14 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, μόνο από τη Γερμανία και τη Γαλλία καταγράφηκαν ελάχιστες εισπράξεις, μειωμένες κατά 98% και 99,4% αντίστοιχα.
Με πληροφορίες από iefimerida.gr/EOΔΥ/skai.gr/ ethnos/ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αθηνά Καστρινάκη/MEGA/ ANT1