Kρούσμα κοροναϊού στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου
Τα νεότερα για το περιστατικό και άλλες πληροφορίες για τον κοροναϊό στη χώρα.
Στα 202 ήταν χθες τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Ελλάδα καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος από τον κορονοϊό. Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 279. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200.
Ειδικότερα, 16 νέα κρούσματα κοροναϊού σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, 12 στην Πιερία και 10 στην Πέλλα.
Στο μεταξύ, ένα μέλος της αποστολής της Εθνικής, το οποίο χθες, Πέμπτη, αντιμετώπισε τη Σλοβενία και ετοιμάζεται για το δεύτερο παιχνίδι του Nations League με το Κόσοβο στην Πρίστινα την Κυριακή, βρέθηκε θετικό στον ιό και έχει απομονωθεί.
Δείτε την ανακοίνωση της ΕΠΟ:
«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημερώθηκε σήμερα για την ύπαρξη θετικού δείγματος Covid-19 στα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν από την εξουσιοδοτημένη από την UEFA ιατρική υπηρεσία μεταξύ των μελών της αποστολής της Εθνικής ομάδας των Ανδρών, η οποία βρίσκεται στην Λιουμπλιάνα και προετοιμάζεται για τον αγώνα της Κυριακής με το Κόσοβο στην Πρίστινα.
Ακολουθείται το υγειονομικό πρωτόκολλο της UEFA (UEFA return to play protocol) και ενημερώθηκαν αμέσως ο ΕΟΔΥ και η υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ.
Το μέλος της αποστολής που είχε θετικό δείγμα και είχε απομονωθεί τις τελευταίες 36 ώρες για προληπτικούς λόγους από τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, αποχωρεί αύριο το πρωί από την αποστολή, ενώ η προετοιμασία της ελληνικής ομάδας συνεχίζεται. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής υποβλήθηκαν σήμερα σε νέο τεστ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρωτόκολλο της UEFA και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αύριο πριν από την αναχώρηση της αποστολής στο Κόσοβο».
Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid.
Η έκθεση κατέγραψε επιδεινούμενη τάση σε βασικούς δείκτες, όπως αυτούς του αριθμού των νοσηλευομένων και του αριθμού των θανάτων, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και βελτίωση του Rt, με πτώση στο 0,72, από το 0,85. Το Rt δηλαδή σταθερά παρέμεινε κάτω από 1 πράγμα που δείχνει ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό κολλάει λιγότερα από ένα άτομα.
Ως προς το τι μπορεί να σημαίνει η μείωση αυτή του δείκτη Rt, αναφέρεται στην έκθεση: «Το Rt εκτιμάται σε 0,72, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη έκθεση. Τα υψηλά διαστήματα εμπιστοσύνης οφείλονται στον σχετικά μικρό, μέχρι πρότινος, αριθμό ημερησίων κρουσμάτων και στην πολύ υψηλή ποσοστιαία μεταβλητότητα που επιφέρουν έστω και μικρές αυξομειώσεις στον απόλυτο αριθμό. Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση (μείωση) του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μια επαφή. Συνεπώς, οι πρόσφατες συρροές κρουσμάτων, που εντοπίζονται σε κάποια clusters, υποδεικνύουν ότι η πορεία της επιδημίας επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού επαφών. Κατά συνέπεια, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση».
Η έκθεση χτυπούσε καμπανάκι για τους νέους και το ρόλο που παίζουν στην εξάπλωση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ο μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.
Η έκθεση τονίζει ότι συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. «Αυτό απεικονίζεται τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες», αναφέρει, και σημειώνει ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη».
UPDATE- 12.20: Βγήκαν τα αποτελέσματα των τεστ στην Εθνική
Κάτω Αχαΐα: Κατασχέθηκαν άμαξα και άλογο σε γάμο λόγω κορωνοϊού
Στην Κάτω Αχαΐα, τα σχέδια ενός ζευγαριού για τον γάμο του με άμαξα ματαιώθηκαν.
Άμαξα και άλογα κατασχέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από την ΕΛ.ΑΣ.
Η αστυνομία μετά την ενημέρωση που είχε και στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, ανέλαβε δράση.
Μόσιαλος: Θετικά τα μηνύματα για το ρωσικό εμβόλιο
Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρεται στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στο περιοδικό Lancet.
O κ. Μόσιαλος τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι εθελοντές πού έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν μικρές προς μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί -πριν το ρωσικό- με τόσο μικρό δείγμα εθελοντών κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ, και χωρίς τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ, μεγάλο αριθμό εθελοντών και συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων».
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για το ρωσικό εμβόλιο
Δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα των μη τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, που δοκιμάστηκε σε 76 υγιείς ενήλικες εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-60 ετών.
Όπως είχα αναφέρει, το ρωσικό εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 συστατικά. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19 (για παράδειγμα, το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5, ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 και δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες).
Οι Ρώσοι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή την προσέγγιση γιατί μετά τον εμβολιασμό το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντισώματα στον φορέα του εμβολίου (τον αδενοϊό). Άρα μια δεύτερη ενισχυτική δόση με τον φορέα του ιού μπορεί να καταστεί άχρηστη. Ο εμβολιασμός σε δύο βήματα με 2 διαφορετικούς αδενοϊούς μπορεί να παρακάμψει αυτό το ζήτημα.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, στη Φάση Ι χορηγήθηκε ενδομυϊκά την ημέρα 0 είτε μία δόση του εμβολίου με τον αδενοϊό 5 είτε μία δόση με τον αδενοϊό 26 και αξιολογήθηκε ξεχωριστά η ασφάλεια των δύο συστατικών για 28 ημέρες. Στη Φάση 2, η οποία ξεκίνησε το αργότερο 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της Φάσης 1, χορηγήθηκαν ενδομυϊκά και δοκιμάστηκε ο διπλός/ενισχυτικός εμβολιασμός. Δηλαδή, η δόση του εμβολίου με τον αδενοϊό 26 χορηγούνταν την ημέρα 0 και η δόση με τον αδενοϊό 26 την ημέρα 2 (στο σχήμα φαίνεται ο σχεδιασμός των κλινικών δοκιμών).
Οι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν μικρές προς μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αλλά, όπως σε όλες τις κλινικές δοκιμές, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επαληθευθούν στη Φάση ΙΙΙ. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η Φάση III είναι που καθορίζει εάν τα εμβόλια προστατεύουν πραγματικά τους ανθρώπους από τη μόλυνση και εάν είναι αποτελεσματικά.
Οι κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ατόμων επιτρέπουν επίσης στους ερευνητές να αποκαλύψουν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μικρότερες μελέτες. Δηλαδή, εάν μια ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου έχει συχνότητα εμφάνισης 1 στα 1.000 άτομα προφανώς δεν θα εμφανιστεί σε μελέτη 80 ατόμων. Κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί -πριν το ρωσικό- με τόσο μικρό δείγμα εθελοντών κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ, και χωρίς τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ, μεγάλο αριθμό εθελοντών και συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Η παλαιότερη τοποθέτηση Μόσιαλου για το ρωσικό εμβόλιο
Στις 12 Αυγούστου ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος, είχε τοποθετηθεί ξανά θέση υπέρ του ρωσικού εμβολίου.
Τότε με ανάρτησή του και πάλι στο Facebook έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του ενάντια στον κορονοϊό, την αποτελεσματικοτητά του και κατά πόσο τελικά θα πάρει έγκριση για να διεξάγεται εκτός ρωσικών συνόρων.
Παρακάτω η παλαιότερή του ανάρτηση στο facebook αναφέρει:
Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το Ρωσικό εμβόλιο COVID-19
Οι πληροφορίες είναι περιορισμένες σχετικά με το εμβόλιο Sputnik-V της Ρωσίας. Πέραν των ανακοινώσεων από τον ίδιο τον πρόεδρο Putin και άλλους αξιωματούχους, και το γεγονός ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας προς χρήση, μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τα παρακάτω.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya στη Μόσχα, και σε συνεργασία με το Κεντρικό Στρατιωτικό Κλινικό Νοσοκομείο Burdenko, χρησιμοποιώντας μια ενδιαφέρουσα τεχνική προσέγγιση ανέπτυξαν το εμβόλιο COVID-19 που ονόμασαν Sputnik-V. Το εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 μέρη. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19. Για παράδειγμα το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5 ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 για το εμβόλιό της. Αυτά τα 2 είναι όπως είπα παρόμοια εμβόλια που έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές όπου οι συμμετέχοντες δημιούργησαν αντισώματα κατά του ιού και δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες.
Γιατί είναι ενδιαφέρουσα αυτή η προσέγγιση;
Μετά τον εμβολιασμό το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντισώματα στον φορέα (τον αδενοιό), άρα ένα ενισχυτικό εμβόλιο με τον φορέα του ιού μπορεί να καταστεί άχρηστο. Ο εμβολιασμός σε δύο βήματα με 2 διαφορετικούς αδενοϊούς μπορεί να παρακάμψει αυτό το ζήτημα.
Τι γνωρίζουμε για τις προκλινικές δοκιμές για το εμβόλιο;
Σε συνέντευξή του τον Μάιο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, Alexander Gintsburg, εξήγησε πως η ταχύτητα οφείλεται στο ότι χρησιμοποιήθηκε μια ήδη αναπτυγμένη πλατφόρμα -για τον ιό MERS- για να φτιαχτεί αυτό το εμβόλιο, και πως έχουν ήδη γίνει πειράματα σε μικρά ζώα που απέδειξαν πως το εμβόλιο εγείρει εξουδετερωτικά αντισώματα. (https://minzdrav.gov.ru/…/13979-aleksandr-gintsburg-rasskaz…).
Αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί.
Τι γνωρίζουμε για τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο;
Σύμφωνα με τον ιστότοπο που παρακολουθεί τις κλινικές δοκιμές (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04437875), αρχικά 38 άτομα (18-60) ετών θα λάμβαναν την πρώτη δόση που περιείχε τον αδενοϊό 26. Τρεις εβδομάδες αργότερα, θα λάμβαναν την ενισχυτική δόση με τον αδενοϊό 5. Τα αποτελέσματα της μελέτης όμως δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.
Στην ίδια συνέντευξή του ο Alexander Gintsburg, είχε αναφέρει πως το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ενδομυϊκά και μπορεί να παραχθεί σε στερεή ή υγρή μορφή
Πόσα άτομα έχουν λάβει το εμβόλιο;
Δεν έχουν ανακοινωθεί τα ακριβη νούμερα. Η καταχωρημένη κλινική δοκιμή Φάσης Ι αναφέρεται σε 38 άτομα. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ruslan Tsaliko σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenty i Fakty ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ του εμβολίου τον Ιούλιο.
Γιατί χρειάζονται οι μεγαλύτερες μελέτες;
‘Οπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η φάση III είναι που καθορίζει εάν τα εμβόλια προστατεύουν πραγματικά τους ανθρώπους από τη μόλυνση και εάν είναι αποτελεσματικά. Οι κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ατόμων επιτρέπουν επίσης στους ερευνητές να αποκαλύψουν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μικρότερες μελέτες. Δηλαδή, εάν μια ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου έχει συχνότητα εμφάνισης 1 στα 1.000 άτομα προφανώς δεν θα εμφανιστεί σε μελέτη 100 ατόμων.
Κέρδισαν οι Ρώσοι τον αγώνα για το εμβόλιο COVID-19;
Δυστυχώς δεν είναι διαγωνισμός και το εμβόλιο Sputnik-V πιθανώς δεν θα εγκριθεί για χρήση σε άλλες χώρες χωρίς τα αποτελεσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης III.
Η τρίτη φάση κλινικών δοκιμών δεν έχει γίνει για το ρωσικό εμβόλιο.
Tο έγγραφο που έστειλε το ΕΚΠΑ στα νοσοκομεία για την διακοπή των τεστ
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από ρεπορτάζ του ethnos.gr ότι μετά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το ΕΚΠΑ διακόπτει τα τεστ στα νοσοκομεία για τον κορονοϊό, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής, Αθανάσιος Τσακρής, επιχείρησε να διαψεύσει τα όσα ο ίδιος δήλωσε στην εν λόγω ιστοσελίδα, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, το έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το ethnos.gr και μέσα από αυτό φαίνεται ότι ζητήθηκε από τα νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας να μην αποστέλλουν δείγματα, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αντιδραστήρια.
Κατόπιν ενημέρωσης του ΕΚΠΑ ότι δεν μπορεί να εξετάζει πλέον δείγματα από τα νοσοκομεία, οι διοικητές των νοσοκομείων έλαβαν εντολή να αποστέλουν τα τεστ προς εξέταση σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Ο Αθανάσιος Τσακρής, μάλιστα, επεσήμανε σε δήλωσή του στην ίδια ιστοσελίδα ότι πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα στο ΕΚΠΑ και ότι συνεχίζεται κανονικά η σύμβασή τους με το αεροδρόμιο και τον ΕΟΔΥ και τις κινητές του μονάδες. Ο επικεφαλής του «Πλέον θα εξετάζουμε μόνο τα επείγοντα δείγματα καθότι ήδη έχουμε αναλάβει τον μοριακό έλεγχο για το αεροδρόμιο αλλά και για τις κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που πηγαίνουν στις δομές. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε μόνο ότι είναι επείγον από τα νοσοκομεία», είχε δηλώσει ο καθηγητής, Αθανάσιος Τσακρής στο ethnos.gr