Κρυπτονομίσματα: Ντόμινο κατάρρευσης σε μεγάλες πλατφόρμες
Εγκλωβίζονται επενδυτές - Εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης
Οι έμποροι που ελπίζουν να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους από αποτυχημένες ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων σύντομα, είναι πιθανό να καταλήξουν απογοητευμένοι, υποστηρίζουν νομικοί εμπειρογνώμονες στο CNBC.
Οι εταιρείες Crypto trading και δανεισμού Celsius και Voyager Digital, υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης αυτόν τον μήνα, αφήνοντας τα περιουσιακά στοιχεία των χρηστών «παγιδευμένα» στις πλατφόρμες τους.
Αμφότερες, οι δύο εταιρείες πάγωσαν λογαριασμούς πελατών μετά από μια εισροή αναλήψεων που οδήγησε σε ζητήματα ρευστότητας.
Η Celsius λειτουργούσε σαν τράπεζα, λαμβάνοντας καταθέσεις πελατών και δανείζοντάς τες ή κάνοντας επικίνδυνα τυχερά παιχνίδια στα λεγόμενα αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα για τη δημιουργία υψηλών αποδόσεων.
Η Voyager Digital υιοθέτησε ένα παρόμοιο μοντέλο. Η εταιρεία παγιδεύτηκε στην κατάρρευση του υψηλού προφίλ αντισταθμιστικού κεφαλαίου κρυπτογράφησης Three Arrows Capital, το οποίο ανέβηκε μετά την αθέτηση δανείου 660 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Voyager.
Αυτό άφησε την αγορά κρυπτονομισμάτων ευάλωτη, με τις μεγάλες εταιρείες να καταρρέουν σαν ντόμινο.
Είναι ασφαλές το κρυπτονόμισμά μου;
Τα κρυπτονομίσματα δεν ελέγχονται, δηλαδή δεν προσφέρουν στους ανθρώπους την ίδια προστασία που θα έπαιρναν με χρήματα που διατηρούνται σε τράπεζα, ή μετοχές σε χρηματιστηριακή εταιρεία.
Για παράδειγμα, η U.S. Securities Investor Protection Corporation ασφαλίζει τους εμπόρους έως και για 500.000 δολάρια σε μετρητά και τίτλους εάν ένας μεσίτης – μέλος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.
Η Federal Deposit Insurance Corporation, εν τω μεταξύ, προσφέρει στους τραπεζικούς καταθέτες προστασία έως και 250.000 δολάρια σε περίπτωση αποτυχίας ενός ασφαλισμένου δανειστή.
Υπάρχουν παρόμοια προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χωρίς νόμους που να διέπουν τα περιουσιακά στοιχεία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων θα είναι σε θέση να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους, εάν ένα χρηματιστήριο παγώσει τον λογαριασμό κάποιου – ή, ακόμη χειρότερα, καταρρεύσει εντελώς.
Τι συμβαίνει εάν μια ανταλλαγή αποτύχει;
Προς το παρόν, δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές. Ενώ υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης (πχ Mt. Gox στην Ιαπωνία), κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στις Η.Π.Α, εξηγεί το CNBC.
Οι πιστωτές του Mt. Gox, το οποίο τέθηκε εκτός σύνδεσης το 2014, εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν αποπληρωμή του κρυπτονομίσματος αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το πρόβλημα με τις κεντρικές πλατφόρμες είναι ότι μπορούν να συνδυάσουν τα κεφάλαια διαφορετικών πελατών για να κάνουν ριψοκίνδυνα στοιχήματα, σύμφωνα με τον Daniel Saval, δικηγόρο της Kobre & Kim. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε απόφαση ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι ιδιοκτησία του χρηματιστηρίου και όχι των χρηστών.
«Οι χρήστες μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι, σε ένα σενάριο χρεοκοπίας, τα κρυπτονομίσματα και τα κεφάλαια που διατηρούνται στους λογαριασμούς τους μπορεί να μην θεωρούνται δική τους ιδιοκτησία», αναφέρει ο Saval.
ΠΗΓΗ: ieidiseis