Ξεχνάμε πως αν κλείσει η μουσική η εστίαση ισοπεδώθηκε – Οργή των dj
Η Parallaxi συνομίλησε με 4 Djs και κατέγραψε την κατάσταση μέσα από τα δικά τους μάτια.
31 Δεκέμβρη, σιγή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα ηχεία σωπαίνουν για ακόμη μία φορά, στον πάγο μπαίνει η εστίαση και οι dj. Εχθές καταγράφηκαν μόλις 28.828 νέα κρούσματα , τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν, “πήρα να σου πω πως είμαι θετικός”. Οι μοναδικές ημέρες που θα έβγαζαν τζίρο αυτοί οι κλάδοι μόλις ματαιώθηκαν. Ξανά τα οικονομικά μέτρα στήριξης στην επιφάνεια, που αφορούν όμως τον κλάδο της εστίασης και όχι τους δισκοθέτες, σε αυτή την χώρα έχουμε την τάση να αγνοούμε ανθρώπους και επαγγέλματα, έτσι συμβαίνει και με τους djs. Τέταρτη φορά που βρίσκονται στο περιθώριο.
Προχθές το Σωματείο Δισκοθετών νομού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος επαγγελματιών DJ Λάρισας, το Συνδικάτο DJs νομού Ηρακλείου Κρήτης και πάνω από 500 μεμονωμένοι Djs από όλη την Ελλάδα, εξέδωσαν μία κοινή ανακοίνωση στην οποία ζητούσαν την επίσημη συνάντηση τους με τον ίδιο τον πρωθυπουργό αναφερόμενοι επίσης και στα αιτήματα τους:
· Επιδότηση ενοικίου για όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από το μέτρο της απαγόρευσης μετάδοσης μουσικής στις επιχειρήσεις εστίασης .
Η Parallaxi συνομίλησε με 4 Djs και ανέλυσε την κατάσταση μέσα από τα δικά τους μάτια.
O Xρήστος Καλτσάς εκπρόσωπος του Σωματείου Δισκοθετών Θεσσαλονίκης, τόνισε πως μέσα στην ημέρα οι δισκοθέτες περιμένουν από την κυβέρνηση ανακοινώσεις για να εισαχθούν στο καθεστώς της αναστολής: “Αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, επίσης η Κυβέρνηση πρέπει να επιδοτήσει και τα ένσημα μας γιατί τα χάνουμε. Υπογράψαμε την κοινή επιστολή περίπου 1.000 άτομα, 1.000 οικογένειες που εξαρτόμαστε από αυτό το επάγγελμα. Είναι η τέταρτη φορά που βγαίνουμε σε αναστολή τα τελευταία δυο χρόνια, αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να έχουμε χάσει ένα μεγάλο μέρος των προσδοκόμενων εισοδημάτων αυτούς τους 24 μήνες και φυσικά συνέπεια των οικονομικών απωλειών είναι η δυσχερή οικονομική κατάσταση που διανύουμε για ακόμη μία φορά.”
Ο Dj Μανώλης Σταυρουλάκης και εκπρόσωπος του Σωματείου Δισκοθετών Θεσσαλονίκης , αναφέρει επίσης πως η μουσική λειτουργεί μόνο ευεργετικά για την ψυχή και για τον άνθρωπο και σχολιάζει πως το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η δυσανεξία στην χαρά: “Είναι σαν να μας θέλουν δυστυχισμένους και υποταγμένους. Κατ’ επέκταση μεταφορικά και κυριολεκτικά μία τέτοια κατάσταση αναζητούν, δεν υπάρχει καμία λογική, καμία εμπεριστατωμένη έρευνα, μιλούν πάντα γενικά, προφανώς και κατανοούμε πως δεν γίνεται με την έξαρση της πανδημίας να παίζουμε σε κλαμπ και σε όρθιους, αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε όλα τα καταστήματα εστίασης σε ένα τσουβάλι, από το τελευταίο συνοικιακό καφενείο μέχρι ένα εστιατόριο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Την τελευταία φορά που μπήκαμε σε τοπικά lockdown και απαγορεύτηκε η μουσική δεν είχαμε πάρει καν χρήματα για την αναστολή εργασίας, μας απαγόρευσαν διανόμου να μην δουλέψουμε και ταυτόχρονα δεν μας παρείχαν απολύτως τίποτα. Αυτή ακριβώς η κατάσταση επικρατεί και τώρα.”
Σχετικά με τις οικονομικές πληγές που δημιουργήθηκαν στον κλάδο των δισκοθετών ο κ. Καλτσάς αναφέρει: “Aν σκεφτείτε πως το 2021 δεν δουλέψαμε περίπου 8 μήνες, εδώ στην Θεσσαλονίκη διότι υπήρξαν κι άλλοι νομοί που επικράτησε το καθεστώς του lockdown πολύ περισσότερο καιρό, οικονομικά ναι έχουμε μπει μέσα και περιμέναμε τις γιορτές διότι τα μεροκάματα πάντα είναι αυξημένα και πολλές φορές έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε και διπλά. Όταν λοιπόν περιμένουμε όλοι αυτές τις μέρες για να καλύψουμε όσα κενά μπορούμε είναι φυσικό να αισθανόμαστε οργή και στεναχώρια, διότι οι αποφάσεις είναι απότομες και καθορίζουν το μέλλον πολλών ανθρώπων χωρίς καμία μέριμνα.”
Ο κ. Σταυρουλάκης σχετικά με τις αναστολές εργασίας διευκρινίζει: “Και να μας δώσουν τώρα τα 500 ευρώ, από την στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς βγάζαμε τα διπλάσια δηλωμένα και μεγαλώνουμε και παιδιά, δεν θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό. Αυτός ο κάθετος μισθός της αναστολής σε όλους, ο οποίος και συνεχίζεται 2 χρόνια τώρα, δεν έχει νόημα. Ας δηλώσουμε όλοι τους μισθούς μας και το καταστατικό μας κάπου και η κυβέρνηση ας μας δώσει το ισάξιο ποσό. Επίσης, είχανε πει πως οι djs πρέπει να έχουν 4 ένσημα την εβδομάδα σε ένα μαγαζί είμαστε από τα λίγα επαγγέλματα που κάνουμε διάσπαρτα μεροκάματα. Δεν υπάρχει εβδομάδα που είμαστε και τις 7 ημέρες σε ένα κατάστημα. Δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε υπάλληλοι γραφείου, το επάγγελμα μας είναι freelance, μετά από κάθε lockdown πρέπει να ξαναβρούμε δουλειές. Εχθές δήλωσαν πως τα νέα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, σήμερα είδαμε πως τέλη Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν 60.000, δεν θα διαρκέσουν δυο εβδομάδες τα νέα μέτρα, απλά δυο χρόνια τώρα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.”
O Dj Βασίλης Τσάκαλος σχολιάζει: “Για άλλη μια φορά ο κλήρος πέφτει στη μουσική και στην εστίαση.Με θλίβει πολύ το γεγονός ότι αυτός ο κλάδος αμελείται τόσο πολύ από την κυβέρνηση.Να σημειωθεί ότι πολλά σπίτια θα μείνουν χωρίς κάποια πηγή εισοδήματος,καθώς δε τέθηκε σε εφαρμογή κάποια στοιχειώδης βοήθεια απ’ το κράτος. Το επάγγελμα του μουσικού/DJ είναι σαν όλα τα αλλά και όταν βγαίνει ένα μέτρο σαν αυτό με την απαγόρευση της μουσικής που ουσιαστικά μας απαγορεύει να δουλέψουμε, ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να αποζημιωθεί.”
Από την πλευρά του ο κ. Σταυρουλάκης αναφέρει: “‘Έχουμε χάσει τουλάχιστον τα μισά χρήματα που θα βγάζαμε μέσα στην χρονιά ο βασικός λόγος αυτού δεν είναι μόνο το lockdown που διήρκησε 7 μήνες αλλά και οι αυξομειώσεις του ωραρίου, δεν εργαζόμαστε νωρίς το απόγευμα, εργαζόμαστε βραδινές ώρες και όταν η κυβέρνηση μας περιόρισε και έκλεισε την εστίαση στις 00:00, οι ιδιοκτήτες ή μας σταμάτησαν εντελώς, ή μας έδωσαν το μισό μεροκάματο. Οπότε και μετά το lockdown οι αποφάσεις συνέχισαν να μας διαλύουν οικονομικά. Επίσης οι περιορισμοί του ωραρίου δεν λειτούργησαν ο κόσμος συνωστίστηκε σε σπίτια, σε πάρκα και σε πλατείες και είναι λογικό υπήρξε η φυσική ανάγκη όλων για να διασκεδάσουν. Και ενώ είδανε πως οι περιορισμοί δεν λειτούργησαν προχωράνε πάλι σε τέτοιες αποφάσεις βάζοντας μέσα τις επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι αναίσθητη δεν την ενδιαφέρουν τα χρήματα, γιατί γι αυτούς δεν αλλάζει τίποτα, εμείς τραβάμε όλο του λούκι.” Όσον αφορά το πώς θα κινηθούν οι δισκοθέτες από δω και στο εξής ο κ. Κάλτσας δηλώνει: “Η σκέψη μας είναι η εξής, περιμένουμε αρχικά να δούμε τι θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο για τα θέματα των αναστολών από ‘κει και πέρα αν μας καλύψουν σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να συσκεφθούμε πάλι όλοι μαζί για να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε πάνω στην οικονομική μας ενίσχυση. Προφανώς κατανοούμε πως δεν γίνεται να παίζουμε με 30.000 κρούσματα και δεν ζητάμε αυτό αλλά πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση να μεριμνήσει για το πως θα πρέπει να στηριχθεί και ο δικός μας κλάδος, διότι είμαστε βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εστίασης και του τουρισμού. Αν επιστρέψουμε σε περίπου έναν μήνα είναι πιθανό αρκετά καταστήματα της εστίασης να βάλουν λουκέτο, μετά από αυτή την ζημιά, διότι η μουσική είναι βασικό συστατικό σε αρκετά καταστήματα εστίασης. Ζητήσαμε να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό διότι σίγουρα με μία δια ζώσης συνομιλία θα κατανοούσε την γενική κατάσταση του επαγγέλματος μας, γιατί μέχρι σήμερα έχω την εντύπωση ό,τι πολλοί από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις θεωρούν πως το επάγγελμα μας είναι κάτι εφήμερο και το κάνουν μόνο νεαρά παιδιά για χόμπι, δεν καταλαβαίνουν πως για κάποιους είναι βασική πηγή εσόδων και γι αυτό μας αντιμετωπίζουν έτσι. “
Ο κ. Σταυρουλάκης σχετικά με τη νέα χρονιά αναφέρει: “Δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα γιατί και το 2021 ήταν απρόβλεπτο. Είμαι τριπλά εμβολιασμένος και θεωρούσα πως θα έχουμε “κάποια προνόμια” δεν τα είχαμε, δεν λειτουργούν όλα αυτά. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι θα ανακοινώσουν από εδώ και στο εξής. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήση στην επιστολή τις επόμενες 40 ημέρες. “
Ο Dj Πάνος Πασχάλης αναλύει τις τελευταίες ημέρες που πέρασαν: “Όλα κυλούσαν ομαλά ήταν οι μέρες που περιμέναμε να εργαστούμε για να βγάλουμε τα προς το ζην και άλλη μία φορά οι αποφάσεις μας εμποδίζουν να δουλέψουμε. Κάθε μέρα ακούγαμε πως δεν θα υπάρχουν περιορισμοί για τους εμβολιασμένους και σήμερα τα καταστήματα που λειτουργούν με εμβολιασμένους περιορίζονται. Εγώ είμαι εμβολιασμένος και πίστευα πως θα υπάρχουν όντως αυτές οι ελευθερίες, αλλά σήμερα τί διαφορά έχουμε από τους ανεμβολίαστους. Ως Dj είμαι τρομερά απογοητευμένος, πέραν του οικονομικού είναι θέμα ευχαρίστησης, να βλέπεις τους ανθρώπους να διασκεδάζουν μετά από δυο χρόνια παύσης. Από όλα αυτά που διαβάζω και ακούω δεν είμαι αισιόδοξος αποκλείεται τα μέτρα να ισχύσουν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, πάλι βιώνουμε την απόλυτη στασιμότητα και πάλι προσέχουμε περιμένοντας την επόμενη απόφαση. To οικονομικό κομμάτι από την άλλη είναι τεράστια πληγή εμένα είναι η βασική μου δουλειά, τον περασμένο χρόνο εργάστηκα μόνο το καλοκαίρι, δηλαδή τρεις μήνες και αυτοι οι τρεις ήταν περιοριστικοί, είχαμε μέτρα απλά δεν βρισκόμασταν σε lockdown. Δεν ξέρω πόση υπομονή μπορούμε να κάνουμε ακόμη. “