Ξεφεύγει η κατάσταση στη Βρετανία με την πανδημία
Ιταλία: 20.331 νέα κρούσματα κορονοϊού, 548 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Βρετανία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 62.322, ξεπέρασαν τους 1.000 οι θάνατοι «Το τέλος του lockdown θα απαιτήσει μια σταδιακή διαδικασία χαλάρωσης» προειδοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον
Το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων του κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας ανακοίνωσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο, με την επιβεβαίωση 1.041 θανάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 62.322 νέα κρούσματα της covid -19, ενώ καταγράφηκαν 1.041 θάνατοι ασθενών, οι οποίοι έδιναν μάχη για τη ζωή 28 ημέρες μετά τη διάγνωσή τους. Τα επίσημα στοιχεία χθες, Τρίτη, ανέφεραν 60.916 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό και 830 θανάτους.
Μπόρις Τζόνσον: Το lockdown θα χαλαρώσει σιγά- σιγά Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο ότι το τέλος του lockdown στην Αγγλία θα απαιτήσει μια «σταδιακή διαδικασία χαλάρωσης», ενώ δεσμεύτηκε πως τα σχολεία θα είναι τα «πρώτα που θα ανοίξουν».
Σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, πριν από την ψηφοφορία των βουλευτών για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Τζόνσον υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλει το νέο lockdown τη χρονική στιγμή που το έκανε, υποστηρίζοντας πως η νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού δεν είχε αφήσει πολλά περιθώρια ελιγμών.
Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που έχει δεχθεί για την απόφασή του να κλείσει τα Δημοτικά σχολεία μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να ανοίξουν, ο Τζόνσον είπε ότι έκανε «ό,τι μπορούσε για να τα κρατήσει ανοικτά», μέχρι να «αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη επιλογή». «Και όταν αρχίσουμε να εξερχόμαστε από το lockdown, σας υπόσχομαι ότι θα είναι τα πρώτα που θα ξανανοίξουν.
Αυτή η στιγμή ενδέχεται να έρθει μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, αν και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μπροστά μας», τόνισε. «Και όπως συνέβη την περασμένη Άνοιξη, η ανάδυσή μας από το ”κουκούλι” του lockdown δεν θα είναι μια μεγάλη έκρηξη, αλλά μια σταδιακή χαλάρωση».
Ο Τζόνσον, που δέχθηκε επικρίσεις ότι άργησε πάρα πολύ να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μια ανταρσία από το κόμμα του, τους Συντηρητικούς, στην ψηφοφορία για το lockdown. Ωστόσο, η διστακτικότητά του να εισαγάγει αυστηρότερα μέτρα κατά της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων και τα ανάμεικτα μηνύματα που έστειλε για το άνοιγμα ή όχι των δημοτικών προκάλεσε την κριτική στελεχών όχι μονάχα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, αλλά επίσης από τους κόλπους των Συντηρητικών.
Ορισμένοι στο κόμμα του αποδοκιμάζουν επίσης την επιβολή «δρακόντειων» περιορισμών ζητώντας να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όμως, ο Τζόνσον είναι προσεκτικός με οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. Είπε ότι ο νόμος θα έχει ισχύ έως τις 31 Μαρτίου, «όχι επειδή αναμένουμε το καθολικό, πανεθνικό λοκντάουν να συνεχιστεί έως τότε, αλλά προκειμένου να επιτρέψουμε μια σταθερή, ελεγχόμενη και με αποδείξεις κάθοδο από τα επίπεδα σε περιφερειακή βάση».
Αυστρία: Μετά την κριτική που ασκείται για καθυστερήσεις, η κυβέρνηση επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού
Αντιδρώντας στην κριτική που ασκείται στην Αυστρία για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση της κυβέρνησής του να τους ξεκινήσει εμπρόθεσμα και να μην περιμένει την 12η Ιανουαρίου που προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα ως ημερομηνία επίσημης έναρξής τους.
“Ο εμβολιασμός αφορά την ταχύτητα και τη ζωή των ανθρώπων, και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποθηκεύονται δόσεις εμβολίων επί εβδομάδες, για αυτό πρέπει τώρα να παραδοθούν γρήγορα και να γίνουν οι εμβολιασμοί”, τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι χθες υπήρξαν σχετικές συνομιλίες με τα υπουργεία ‘Αμυνας και Υγείας, όπως επίσης με τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της έναρξης των εμβολιασμών σε ευρύτερες περιοχές.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, “η Αυστρία δεν μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή διαδικασία προμηθειών, αλλά, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι ότι κάθε εμβόλιο που έρχεται πρέπει να διανέμεται και να χορηγείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προτεραιότητα έχουν οι οίκοι ευγηρίας και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων και προς τούτο υπάρχουν οι απαραίτητες επαφές”. Εάν οι δόσεις εμβολίων δεν έχουν ακόμη ζητηθεί, θα πρέπει οι δομές αυτές να αποτείνονται στα ομόσπονδα κρατίδια, έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις δομές και το ιατρικό προσωπικό να μπορούν να εμβολιαστούν γρήγορα, ανέφερε στις δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος.
Από την πλευρά τους, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ και η υπουργός ‘Αμυνας Κλαούντια Τάνερ απεύθυναν σήμερα έκκληση προς τις δομές σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια να ζητήσουν την προμήθεια εμβολίων, με την υπουργό ‘Αμυνας να επισημαίνει ότι “μόνον όταν ζητούνται τα εμβόλια, μπορεί αυτά να διατεθούν από τις αρμόδιες αρχές”. “Ακόμη και εάν αυτό το ευαίσθητο εμβόλιο συνιστά μία διοργανωτική πρόκληση, θέλουμε να φτάσει το ταχύτερο δυνατό στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό”, παρατήρησε ο υπουργός Υγείας.
Μέχρι στιγμής, έχουν ζητηθεί 21.045 δόσεις εμβολίων από τις αντίστοιχες δομές για αυτήν την εβδομάδα, και 43.115 δόσεις για την επόμενη εβδομάδα. Με περίπου 6.800 ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί έως τώρα, ο στόχος που έχει τεθεί για την επόμενη εβδομάδα είναι να εμβολιαστούν σχεδόν 71.000 άνθρωποι κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την κριτική που ασκείται, μεταξύ άλλων, από το Αυστριακό Ιατρικό Επιμελητήριο, “έπειτα από τους πολλούς επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς κατά τους πρώτους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, υπήρξαν ελάχιστοι εμβολιασμοί, και τώρα φαίνεται ότι, έπειτα από την συνεχιζόμενη κριτική, τα πράγματα θα προχωρήσουν κάπως γρηγορότερα”.
Όπως τονίζει εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, “προκαλεί σύγχυση το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί δεν πραγματοποιήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από την αρχή και ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εμβολιασμών, όμως ο πληθυσμός χρειάζεται σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό αντί μίας πολιτικής εντυπωσιασμών και χάους”.
Γερμανία: «Τα εμβόλια επαρκούν για όλους» – Δεν θα καθυστερήσει η 2η δόση
Η Γερμανία προτίθεται να τηρήσει τις συστάσεις της BioNTech και της Pfizer σχετικά με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου τους κατά της COVID-19 παρά να την καθυστερήσει, δήλωσε την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Η Γερμανία ζήτησε συμβουλές από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων για το εάν θα επιτρέψει μια καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης λόγω της περιορισμένης ποσότητάς τους, μετά μια παρόμοια κίνηση της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι έχει πολλή σημασία, ειδικά σε αυτά τα ευαίσθητα θέματα, όπου η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι σημαντικές, ότι εμμένουμε στην έγκριση», δήλωσε ο Σπαν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι σύμφωνο με τις αρχικές παρατηρήσεις που είχε λάβει από τους ειδικούς στον εμβολιασμό.
Τάχθηκε επίσης κατά της ανάμειξης ή της εναλλαγής μεταξύ των εμβολίων κατά της COVID-19.
Τα 83 εκατομμύρια των κατοίκων της Γερμανίας θα λάβουν περισσότερες από 130 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19, οι οποίες αρκούν για όλους όσοι πρέπει να εμβολιαστούν, δήλωσε ο Σπαν.
Είπε ότι αναμένει τις πρώτες παραδόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η Moderna την επόμενη εβδομάδα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων νωρίτερα σήμερα ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας για επείγουσα χρήση.
Η Γερμανία θα λάβει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna φέτος, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια δόσεις αναμένονται το πρώτο τρίμηνο, πρόσθεσε ο Γενς Σπαν.
Ιταλία: 20.331 νέα κρούσματα κορονοϊού, 548 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 20.331 νέα κρούσματα κορονοϊού και 548 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν 178.596 διαγνωστικά τεστ, το 11,3% των οποίων ήταν θετικό. Χθες τα περιστατικά ήταν 15.378, με 649 θανάτους. Συγκριτικά με την χθεσινή ημέρα, οι ασθενείς με κορονοϊό στις ΜΕΘ της χώρας είναι κατά δύο λιγότεροι, και 21 λιγότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Ιταλίας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται και πάλι το Βένετο (3.638) ενώ ακολουθούν η Λομβαρδία (2.952) και το Λάτιο (2.007) με πρωτεύουσα την Ρώμη.
ΑΠΕ