Top

Ξεκίνησε μόλις η αυτοψία που προσπάθησε να εμποδίσει η Αττικό Μετρό στη Βενιζέλου

Νέα ασφαλιστικά μέτρα της Αττικό Μετρό κατά των πολιτών της Θεσσαλονίκης που υπερασπίζονται τη σωτηρία των αρχαιοτήτων εκδικάστηκαν χθες.

Parallaxi
ξεκίνησε-μόλις-η-αυτοψία-που-προσπάθη-853825
Parallaxi

Σε ένα πρωτοφανές μπαράζ δικογράφων και ασφαλιστικών μέτρων η Αττικό Μετρό προσπάθησε μέχρι και την τελευταία στιγμή να εμποδίσει τη σημερινή επί τόπου αυτοψία του κατακερματισμού και της απόσπασης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

Νέα ασφαλιστικά μέτρα της Αττικό Μετρό κατά των πολιτών της Θεσσαλονίκης που υπερασπίζονται τη σωτηρία των αρχαιοτήτων εκδικάστηκαν χθες.

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε και τις δύο αιτήσεις της Αττικό Μετρό Α.Ε. με τις οποίες προσπάθησε να αποτρέψει τις πραγματογνωμοσύνες στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου, που απαιτήθηκαν από 316 πολίτες της πόλης για να υποστηρίξουν την αγωγή τους. Αυτές θα πραγματοποιηθούν οριστικά αύριο και θα κατατεθούν στο δικαστήριο την Πέμπτη 9/12.

Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή 10/12 έχουμε την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ κατά της Υπ, Απόφασης για την μελέτη Απόσπασης και “Επανατοποθέτησης”, ενώ αναμένουμε και την απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή έργων, που εκδικάστηκε πριν 2 εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή ξεκίνησε η αυτοψία στην οποία μετέχουν ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστοτέλης Μέντζος (επικουρικά ο Γεώργιος Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας), η Ευαγγελία Καμπούρη, αρχιτέκτων μηχανικός, πρώην προϊσταμένη ΥΠΠΟΑ (επικουρικά Νικόλαος Τζημόπουλος, πολιτικός μηχανικός).

Στο σημείο βρίσκεται και η Πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δ. Κουτσούμπα, η οποία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην αυτοψία, αλλά και στην τιμητική εκδήλωση που θα υπάρχει αργότερα στη μέρα για τον Γ. Μπουτάρη.

Στις δηλώσεις της, τόνισε: «Το Μετρό δεν παραδοθεί ούτε το 2023. Θα παραδοθεί το 2025. Δεν φταίει κανένα δικαστήριο, κανένας πολίτης. Φταίει μόνο η αλλαγή του σχεδιασμού του Μετρό από τον Σεπτέμβρη του 2019 που έχει φέρει δύο χρόνια καθυστερήσεις».

Σήμερα το απόγευμα θα λάβει χώρα και η πρώτη φάση της τιμής που θα αποδώσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε πολίτες και επιστήμονες που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Στις 4.30 μ.μ. στο εντευκτήριο (Cafe theatro) του Βασιλικού Θεάτρου θα τιμηθούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη. Θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα ανάλογη εκδήλωση στην Αθήνα για πρόσωπα που θα ανακοινωθούν από τον ΣΕΑ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα