Εκθέσεις

Ξεκίνησε το 43ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Σε εξέλιξη και τα Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Parallaxi
ξεκίνησε-το-43ο-φεστιβάλ-ταινιών-μικρού-660054
Parallaxi

Τελετή έναρξης

Νέα εποχή για το Φεστιβάλ Δράμας, που, σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία, θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και σε φυσικούς χώρους και online για  πρώτη φορά στην ιστορία του, με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, η ομάδα του φεστιβάλ, αποχαιρέτησε τον επί δεκαετίες καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο, που έφυγε πρόωρα τον περασμένο Μάρτιο, ενώ κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης, πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας του Δημοτικού Ωδείου σε «Αίθουσα εκδηλώσεων Αντώνης Παπαδόπουλος», παρουσία της συζύγου του Κάλλης και της κόρης του Ιωάννας. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Νάκος, παλιός γνώριμος του φεστιβάλ και βραβευμένος μικρομηκάς, παρουσίασε μια μικρή ταινία προς τιμήν του Αντώνη Παπαδόπουλου, με αποσπάσματα συνεντεύξεων από τότε που, νεαρός σκηνοθέτης ακόμα, και γεμάτος κέφι, πρωτοανέλαβε τα ηνία του φεστιβάλ, μέχρι τα πρόσφατα σχέδιά του για την ίδρυση κινηματογραφικής ακαδημίας στη Δράμα και την δημιουργία μιας μεγάλης αίθουσας, όνειρα για τα οποία πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, αλλά δεν πρόλαβε να δει να υλοποιούνται. Στην τελετή, μίλησαν με λόγια αγάπης οι δύο στενές του συνεργάτριες Σοφία Γεωργιάδου και Ρίτσα Καβάκα, αλλά και η κόρη του, που θυμήθηκε τις στιγμές που παρατούσε τα μαθήματά της για να δει μικρού μήκους με τον πατέρα της, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα νοσταλγίας στους συνεργάτες του Φεστιβάλ και το κοινό. «Αντώνη θα είσαι πάντα ανάμεσά μας…».

Στο βίντεο που προβλήθηκε, κάνουν την εμφάνισή τους μερικοί ακόμα άνθρωποι που συμπορεύτηκαν, από διάφορα πόστα, με το Φεστιβάλ και σήμερα δεν είναι ανάμεσά μας, όπως ο ποιητής Αδρέας Παγουλάτος, ο δημοσιογράφος Κώστας Κωβαίος και ο αιθουσάρχης του Τριανόν Λεωνίδας Παπαγεωργίου.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος κατάφερε κάτι μοναδικό: να πάρει μια επαρχιακή εκδήλωση και να την εξακτινώσει στον υπόλοιπο κόσμο, κάνοντάς την γνωστή και στις 5 ηπείρους.

Παίρνοντας την σκυτάλη, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Σακαρίδης, ταλαντούχος σκηνοθέτης, τον οποίο ο Αντώνης Παπαδόπουλος εκτιμούσε ιδιαίτερα, δήλωσε πανέτοιμος να οδηγήσει τον θεσμό στην επόμενη μέρα. «Μπορεί η μάσκα να καλύπτει σήμερα το πρόσωπό μας, όμως δεν μπορεί να κρύψει το χαμόγελό μας που το Φεστιβάλ είναι εδώ–γιατί το τελευταίο διάστημα νοιώσαμε όσο ποτέ πόση ανάγκη  έχουμε το σινεμά… Παρά τη μεγάλη απώλεια, παρά την πανδημία, ετοιμάσαμε μια διοργάνωση που θα προβάλλει τους νέους δημιουργούς μικρού μήκους, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κινηματογραφίας -μια νέα γενιά που θ’ ακολουθήσει αλλά και θα ξεπεράσει την παράδοση του ελληνικού σινεμά. Οι ταινίες τους θα παρουσιαστούν σε τέσσερις χώρους: δύο κλειστά σινεμά, ένα θερινό και ένα drive-in”.

O Γιάννης Σακαρίδης καλωσόρισε στο Φεστιβάλ τον Θανάση Νεοφώτιστο, head programmer του νεοσύστατου Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και ευχαρίστησε την ομάδα του Φεστιβάλ, τους εθελοντές, τον πρόεδρο Γιώργο Δεμερτζή και τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο «που έκαναν τις υποσχέσεις πράξεις», και βέβαια το ΥΠΠΟΑ και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη προσωπικά, και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής είπε πως φάνηκε γρήγορα πώς το 2020 θα είχαμε δύσκολο δρόμο να διαβούμε, όταν χάσαμε από την επάρατη νόσο τον άνθρωπο που ανέδειξε τον θεσμό για πάνω από 20 χρόνια. «Ευτυχώς η επιλογή του Γιάννη Σακαρίδη στο τιμόνι του φεστιβάλ συνεχίζει να δικαιώνει και εμένα και τον Δήμαρχο και το ΔΣ, μέρα με τη μέρα. Με τις γνώσεις του και τον ενωτικό του χαρακτήρα ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Φέτος έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας και σχεδιάζουμε νέες καινοτόμες δράσεις και προγράμματα. Αν και η πανδημία επηρέασε τον αρχικό μας προγραμματισμό, δεν κάναμε έκπτωση στο πρόγραμμα», υπογράμμισε, καλωσορίζοντας τους μικρομηκάδες στην πόλη.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος μίλησε για την πόλη του, λέγοντας πως «φωτίζει και φωτίζεται από την λάμψη του σινεμά, καθως το Φεστιβάλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της ταυτότητας» και καλωσόρισε το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή με τις διεθνείς επιτυχίες που καλείται να συνεχίσει το έργο του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου που συντρόφευσε το Φεστιβάλ από το 1993. «Αγαπημένε μας Αντώνη θα είσαι πάντα στις ψυχές όλων μας…».

Ο κ.Μαμσάκος καλωσόρισε επίσης τα νέα πρόσωπα του Φεστιβάλ και τις κριτικές επιτροπές και μίλησε για το νέο σπουδαστικό τμήμα, που, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα σημαντικό δίπολο μαζί με την μελλοντική σχολή κινηματογράφου, ως προς την κινηματογραφική εκπαίδευση που θα παρέχει το Φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Παπαθεοδώρου εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και αναφέρθηκε στην συνεισφορά της Περιφέρειας, η οποία συμμετέχοντας στην τριμερή σύμβαση, θα χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ με 50.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μίλησε για την άνθηση του Θεσμού επί Αντώνη Παπαδόπουλου, και θυμήθηκε το ξεκίνημα του Φεστιβάλ επί Αλέξη Δερμεντζόγλου «σε μια εποχή που στην πόλη βλέπαμε μόνο ταινίες πορνό και καράτε!». «Το Φεστιβάλ χρειάζεται χώρους», τόνισε. «Ετσι θα τιμήσουμε το όραμα του Αντώνη»..

Ο Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπλούχος, αφού μνημόνευσε τα θύματα της πρόσφατης θεομηνίας και βέβαια τον Αντώνη Παπαδόπουλο, μίλησε για την  κουλτούρα κινηματογράφου που χρόνο με το χρόνο καλλιεργείται στην ακριτική Δράμα.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών και τους δύο programmers του Φεστιβάλ: τον Μανώλη Μελισσουργό του Διεθνούς Διαγωνιστικού, και τον Θανάση Νεοφώτιστο του Σπουδαστικού.

Βιντεο χαιρετισμού απέστειλε, ο διεθνούς φήμης Πολωνοός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι που συμμετέχει στην επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού του Προγράμματος και τις επόμενες μέρες αναμένεται στη Δράμα. Ο Π.Παβλικόφσκι, χαιρέτησε από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται το κοινό του Φεστιβάλ, μιλώντας στα ελληνικά από την αίθουσα προβολών του σπιτιού του, όπου, όπως είπε, παρακολούθησε ήδη ενα μεγάλο μέρος των ταινιών που διαγωνίζονται φέτος. «Είναι ένα πλούσιο ταξίδι στο χώρο, στο χρόνο, στα είδη, με πολύ δαφορετικά στυλ, και έχετε κάθε λόγο να ανυπομονείτε γι΄αυτο. Απολαύστε την Δράμα, απολαύστε ο ένας τον άλλο, ελπίζω σύντομα να σας συναντήσω δια ζώσης!».

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ελληνικού διαγωνιστικού Αργύρης Παπαδημητρόπουλος θυμήθηκε πως «πολλοι από μας ήρθαμε εδώ στο ξεκίνημα της καριέρας μας», ενώ μίλησε για την ανυπομονησία όλων «να δούμε ταινίες στον φυσικό τους χώρο, τώρα που οι αίθουσες κλείνουν, που οι θεατές λιγοστεύουν. Ταινίες που θα μας συγκινήσουν, θα μας κάνουν να γελάσουμε, ταινίες που βγάζουν γλώσσα, ταινίες που πρέπει να γίνονται, ειδικά στις μερες μας. Οταν ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός, η ομοφοβία ο σεξισμός και όλα τα κακά του κόσμου εξαπλώνονται,  η τέχνη και οι ταινίες δημιουργούν ένα υπέροχο πολύχρωμο οχυρό που απαντά σε όλους αυτούς…».

ΑΙΘΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ

Οι καθιερωμένες λογοτεχνικές παρουσιάσεις, γνωστές ως “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΑ“, οι οποίες διεξάγονται, με επιτυχία, εδώ και μία δεκαετία περίπου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του -εκάστοτε- Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σε επιμέλεια και παρουσίαση του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Παύλου Μεθενίτη, αλλάζουν, φέτος, χώρο, ώρα και κατ΄ επέκταση όνομα.

Μεταφέρονται στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ» (ο οποίος επαναλειτουργεί μετά από 10 περίπου χρόνια και αξιοποιείται, για πρώτη φορά, από το Φεστιβάλ, ως χώρος προβολών) και  διεξάγονται, πλέον, τις απογευματινές ώρες (ώρα έναρξης καθημερινά: 18.00). Για το λόγο αυτό,  μετονομάζονται σε «Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα».

Να θυμίσουμε πως ο θεσμός των Λογοτεχνικών Αιθρίων ήταν μια επιλογή του Αντώνη Παπαδόπουλου ο οποίος ήθελε να διασυνδέσει ετσι, τον κινηματογράφο με τη λογοτεχνία. Ο Παύλος Μεθενίτης πήρε τη σκυτάλη από τον αξέχαστο ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο στην παρουσίαση των συγγραφέων και των βιβλίων τους.

Το φετινό πρόγραμμα, στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», περιλαμβάνει δύο (2) λογοτεχνικές παρουσιάσεις καθημερινά, από την Τρίτη (22/09) έως και την Παρασκευή (25/09). Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΤΡΙΤΗ, 22/09, στις 18.00

1.Παρουσίαση του τετραμηνιαίου περιοδικού για την τέχνη και τη ζωή (όπως, ευστόχως, αυτοσυστήνεται) “ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ“, από το συγγραφέα και δημοσιογράφο, Παύλο Μεθενίτη.

Για το περιοδικό θα μιλήσει, φιλοξενούμενος της εκδήλωσης, και ο εκδότης και διευθυντής του, ποιητής Κώστας Κρεμμύδας.

Ένα λογοτεχνικό περιοδικό, εξ Αθηνών ορμώμενο, το οποίο διανύει αισίως το 26ο έτος κυκλοφορίας του, με σταθερή και καθ’ όλα ευδιάκριτη, μέχρι σήμερα, πορεία στον ελληνικό λογοτεχνικό χώρο των περιοδικών εκδόσεων και με εγνωσμένη -και αναγνωρισμένη- άποψη, τόσο λογοτεχνική όσο και αισθητική.

2. Παρουσίαση του δραμινού περιοδικού λόγου και τέχνης “ΔΙΟΔΟΣ 66100“, από το δημοσιογράφο και συγγραφέα, Παύλο Μεθενίτη.

Για το περιοδικό θα μιλήσουν, φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης, και ο Διευθυντής Σύνταξης Βασίλης Τσιαμπούσης και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής, Αθανάσιος Κάζης και Γιώργος Κασαπίδης.

Το -μοναδικό- λογοτεχνικό περιοδικό ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ παρουσιάζεται και, μάλιστα, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

ΤΕΤΑΡΤΗ,  23/09, στις 18.00

1.Παρουσίαση του βιογραφικού μυθιστορήματος “Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ” του ζωγράφου, ενδυματολόγου-σκηνογράφου & λογοτέχνη Φαίδωνα Πατρικαλάκι (εκδόσεις Μανδραγόρας, 2017), από το συγγραφέα και δημοσιογράφο, Παύλο Μεθενίτη, με τη συμμετοχή της ποιήτριας και δικηγόρου, Πολύνας Γ. Μπανά.

Για το βιβλίο θα μιλήσει, φιλοξενούμενος της εκδήλωσης, και ο εκδότης του Κώστας Κρεμμύδας.

Το βιβλίο αποτελεί το “κύκνειο άσμα” στο χώρο της λογοτεχνίας του δραμινού στην καταγωγή, πολυγραφότατου Φαίδωνα Πατρικαλάκι, μίας καλλιτεχνικής, με την πλέον κυριολεκτική αναγεννησιακή έννοια, προσωπικότητας που διέπρεψε, σχεδόν για έξι δεκαετίες, στο χώρο της ζωγραφικής, της ενδυματολογίας & της σκηνογραφίας, της γλυπτικής, της κεραμικής, της ποίησης, της πεζογραφίας αλλά και της θεωρίας & ιστορίας της ενδυματολογίας, της μουσικής, ακόμη και της λαογραφίας.

2. Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “ΤΟΣΟ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ” της ποιήτριας και Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Θεατρολογίας του Α.Π.Θ., Καλλιόπης Εξάρχου (εκδόσεις Σοκόλη, 2020), από το συγγραφέα και δημοσιογράφο, Παύλο Μεθενίτη, με τη συμμετοχή της ποιήτριας και δικηγόρου, Πολύνας Γ. Μπανά.

Για το βιβλίο θα μιλήσει, φιλοξενούμενη της εκδήλωσης, και η ίδια η ποιήτρια.

Το ιδιαίτερο και απολύτως διακριτό, ποιητικό ύφος της Καλλιόπης Εξάρχου, το οποίο συγκροτεί ένα, κατά κυριολεξία, δικό της προσωπικό, ποιητικό «σύμπαν», γνώριμο κι αγαπημένο στους αναγνώστες της, χαρακτηρίζει, σε καθοριστικό βαθμό, κι αυτή τη νέα της ποιητική συλλογή.

ΠΕΜΠΤΗ, 24/09, στις 18.00

1. Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας; (το ερωτηματικό του ιδίου του συγγραφέα) “ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ” του σκηνοθέτη Δημήτρη Σοφιανόπουλου (εκδόσεις Ποταμός, 2019), από το συγγραφέα και δημοσιογράφο, Παύλο Μεθενίτη.

Για το βιβλίο θα μιλήσει, φιλοξενούμενος της εκδήλωσης, και ο ίδιος ο                    -αυτοβιογραφούμενος-συγγραφέας.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, Δημήτρης Σοφιανόπουλος, με οικονομικές σπουδές σε Αμερική και Βρετανία, με ένα πέρασμα από θέση οργανισμού του Υπουργείου Χωροταξίας, από την οποία παραιτήθηκε πολύ γρήγορα για να αφοσιωθεί στη σκηνοθεσία, έχοντας, μεταξύ πολλών άλλων, διαγράψει μία σκηνοθετική διαδρομή στην τηλεόραση περίπου 20 ετών & διατελέσει Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης στην ΕΡΤ, αφηγείται την ενδιαφέρουσα διαδρομή της ζωής του, αναφερόμενος σε πρόσωπα και πράγματα από τον χώρο της 7ης Τέχνης (και όχι μόνο).

2. Παρουσίαση της Ανθολογίας μικροδιηγήματος “ΜΕ ΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑ- 100 λέξεις σε 100 ώρες για τη Σχεδία“, από το συγγραφέα και δημοσιογράφο, Παύλο Μεθενίτη, με τη συμμετοχή της ποιήτριας και δικηγόρου, Πολύνας Γ. Μπανά.

Για την ανθολογία θα μιλήσουν, φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης, ο συγγραφέας και μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ, Σπύρος Κιοσσές, ο ποιητής και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., Χάρης Μιχαλόπουλος & η συγγραφέας και αρθρογράφος Φωτεινή Ναούμ, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό, εκ μέρους των εκδόσεων “Παρατηρητής της Θράκης”, η δημοσιογράφος Νατάσα Βαφειάδου.  .

Τα έσοδα από τις πωλήσεις της Ανθολογίας, η οποία μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Παρατηρητής της Θράκης”, σε επιμέλεια της φιλολόγου & επιμελήτριας εκδόσεων Ξανθής-Τζένης Κατσαρή και θα διατίθεται προς πώληση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα διατεθούν στο γνωστό περιοδικό δρόμου για τους αστέγους “ΣΧΕΔΙΑ”.

Στην Ανθολογία περιλαμβάνονται 502 συνολικά μικροδιηγήματα, εκ των οποίων ΑΦΕΝΟΣ τα 424 προέκυψαν από ένα διαγωνισμό μικροδιηγήματος έως 100 λέξεων που διεξήχθη διαδικτυακά, προς ενίσχυση του εν λόγω περιοδικού δρόμου “Σχεδία” και διαρκούσε μόλις 100 ώρες, με πρωτοβουλία των ως άνω τριών ομιλητών και επιμελήτριας οι οποίοι συγκρότησαν και την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και ΑΦΕΤΕΡΟΥ τα υπόλοιπα 78 αποτελούν συνεισφορά γνωστών λογοτεχνών στο εν λόγω εγχείρημα.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, θα υπάρχει, επίσης, διαθέσιμο δωρεάν πληροφοριακό υλικό για το περιοδικό δρόμου “Σχεδία”, το νέο τεύχος του περιοδικού προς πώληση καθώς και μία μικρή έκθεση από προηγούμενα τεύχη της “Σχεδίας”, προκειμένου οι παριστάμενοι να γνωρίσουν από κοντά, αυτό το, μοναδικό στην Ελλάδα, περιοδικό δρόμου για αστέγους, με την πάντα ενδιαφέρουσα ύλη, την άψογη επιμέλεια και, πρωτίστως, το τόσο σημαντικό, από άποψη κοινωνικής ευαισθησίας κι αλληλεγγύης, προορισμό, το οποίο, μέχρι σήμερα, κυκλοφορεί, αποκλειστικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25/09, στις 18.00

Παρουσίαση της βιογραφίας “ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” της συγγραφέα και Καθηγήτριας Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λένας Διβάνη (εκδόσεις Πατάκη, 2019), από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Παύλο Μεθενίτη.

Για το βιβλίο θα μιλήσει, φιλοξενούμενη της εκδήλωσης, και η ίδια η συγγραφέας.

Από τις σελίδες του βιβλίου, όπως και ο ίδιος ο τίτλος του εύγλωττα δηλώνει, παρελαύνουν ζευγάρια της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως, μεταξύ άλλων, ο Δημήτριος Υψηλάντης και η Μαντώ Μαυρογένους, ο Όθωνας και η Αμαλία, ο Νίκος Μπελογιάννης και η Έλλη Παπά, ο βασιλιάς Παύλος και η Φρειδερίκη, ενώ, μέσα από τη διεισδυτική σκιαγράφηση των προσωπικών τους σχέσεων και της δυναμικής αυτών, συντίθεται, κατ’ ουσίαν, όλη η ιστορική πορεία της νεότερης Ελλάδας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα