Διεθνή

Ξεπέρασαν τα 3,3 εκατομμύρια οι πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από την Ουκρανία

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν διότι φοβούνται τις βόμβες, τις αεροπορικές επιδρομές και τις τυφλές καταστροφές»

Parallaxi
ξεπέρασαν-τα-33-εκατομμύρια-οι-πρόσφυγε-893268
Parallaxi
Ukrainian refugees at the city of Lviv, western Ukraine, on March 2022 / Ουκρανοί πρόσφυγες στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, τον Μάρτιο του 2022

Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν διότι φοβούνται τις βόμβες, τις αεροπορικές επιδρομές και τις τυφλές καταστροφές», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Φιλίππο Γκράντι.«Η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπορεί να βάλει τέλος στον φόβο. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο τερματισμός του πολέμου».

Το 90% των ουκρανών προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών μπορούν να επιστρατευθούν και οφείλουν να παραμείνουν στην χώρα τους.

Εξι στους δέκα ουκρανοί πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία. Ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών που έχει φθάσει μέχρι σήμερα στην χώρα έχει ξεπράσει τα 2 εκατομμύρια.

Περί τις 500.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στην Ρουμανία, στους οποίους περιλαμβάνονται πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας με την Μολδαβία και κατευθύνθηκαν προς την Ρουμανία.

Τα σύνορα με την Μολδαβία, τα πλησιέστερα στην Οδησσό, έχουν διασχίσει περισσότεροι από 350.000 ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι κατευθύνονται μέσω του μολδαβικού εδάφους προς άλλες χώρες.

Περί τις 300.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία, 240.009 Ουκρανοί κατευθύνθηκαν προς την Σλοβακία, περί τις 185.000 στην Ρωσία και 2.500 στην Λευκορωσία.

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί, νεκροί στα περίχωρα της Ζαπορίζια και οργή Ποντολιάκ

Αδιάκοποι είναι οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία. Πολύνεκρες επιθέσεις καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε Μικολάεφ και Ζαπορίζια. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Ζαπορίζια όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ.

Την οργή του Μιχαΐλο Ποντολιάκ, που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και είναι σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκάλεσε η δήλωση της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ η οποία επανέλαβε την πάγια θέση της Δύσης ότι το ΝΑΤΟ  δεν θα δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Λάμπρεχτ είπε ανοιχτά: ‘Το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει στη σύγκρουση και δεν θα δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία’. Κάθε τέτοια δήλωση από Ευρωπαίους πολιτικούς ενθαρρύνει τη Ρωσία σε σφαγή στην Ουκρανία. Αν δεν αναγνωρίζετε τον πόλεμο και φοβάστε τον Πούτιν, τουλάχιστον μην κάνετε προκλητικές δηλώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ποντολιάκ.

Στη Ρουμανία βρίσκεται σήμερα ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, και αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, από το Βουκουρέστι, αύριο Κυριακή. Με τον κ. Ανδρουλάκη επικοινώνησε ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με τον κο Ανδρουλάκη επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τον συνεχάρη για τη γενναιότητα που επέδειξε, και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφερε και για το δημόσιο λόγο του.

Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ αμέσως μετά την έξοδό του από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη. Ο κ. Δένδιας δήλωσε «Θα χαρώ πολύ να τον δω μόλις γυρίσω στην Αθήνα, αλλά του είπα αυτό που είπα και στη Βουλή των Ελλήνων. Ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν».

Συλλάβαμε 127 σαμποτέρ στο Κίεβο λέει ο ουκρανικός στρατός

Πολλούς φιλορώσους σαμποτέρ υποστηρίζει ότι συνέλαβε η Ουκρανία στο Κίεβο. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Unian, συνολικά 127 σαμποτέρ έχουν τεθεί υπό κράτηση στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Μικόλα Ζιρνόφ υπήρχαν 14 ομάδες διείσδυσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η τοποθέτηση οδοφραγμάτων γύρω από την πρωτεύουσα ήταν ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αυτών των σαμποτέρ, οι οποίοι κατηγορούνται για διείσδυση στο Κίεβο.

Ο Ζιρνόφ πρόσθεσε ότι αυτά «αποτελούν τη βάση των οχυρώσεων, των μηχανικών φραγμών, των σημείων ελέγχου για οχήματα και ανθρώπους και για την κατασκευή άλλων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για πραγματικά πυρά».

Η κατάσταση στο Κίεβο θεωρείται ότι είναι υπό έλεγχο από τον ουκρανικό στρατό, αν και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν εντός και γύρω από την πρωτεύουσα από την έναρξη της εισβολής.

Η Ουκρανία υποστηρίζει, επίσης, ότι σήμερα υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην περιοχή του Κιέβου.

Πώς είναι η κατάσταση στο Κίεβο σύμφωνα με το Sky News

Δένδιας: Έγκλημα πολέμου η επίθεση στην Μαριούπολη

Είναι ένα απολύτως διακριτό έγκλημα αυτό που συντελείται στην Ουκρανία, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν υπογράψει το αίτημα να ανοίξει έρευνα στη Χάγη για τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» όσα συμβαίνουν στη Μαριούπολη.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική τραγωδία και για κάτι απόλυτα μη συμβατό προς το διεθνές δίκαιο.

Ο ίδιος συνέχισε διευκρινίζοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της προς την κατεύθυνση της λήξης του πολέμου, με στόχο παράλληλα να προστατεύσει και την ελληνική ομογένεια στην ουκρανικές περιοχές.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως για την Ελλάδα είναι «μεγάλο στοίχημα η Αλεξανδρούπολη» και πως «έχουμε να κερδίσουμε από αυτό», ενώ αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην Μαριούπολη τα χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου».

«Η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό και την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας. Ποιο είναι το πλήρες της σχέδιο δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το ξέρουμε», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με τη στάση του στο ζήτημα της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και τη φημολογία περί δικών του αντιρρήσεων, ο κ. Δένδιας είπε ότι είναι και παραμένει υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πως εάν είχε διαφορετική άποψη η οδός που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει θα ήταν προφανής:

«Η ΕΕ με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και αυτό κάναμε κι εμείς δίνοντας αμυντικό υλικό σε μια χώρα που υφίσταται εισβολή. Η Ελλάδα πορεύεται στις διεθνείς της σχέσεις με διακριτές αρχές, για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο, αυτό είναι και το εθνικό μας συμφέρον πέρα και από θέση αρχής», είπε.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα βρέθηκε να ακολουθεί την αμυντική τακτική – «καθρέφτη» του ΝΑΤΟ των χωρών της Βαλτικής και όχι τη γαλλική είπε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι και η Γαλλία.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία να αποκατασταθούν όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

«Όταν ανέλαβα οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν ήταν σε κάποιο φοβερό σημείο και εργάστηκα πολύ για να τις βελτιώσω. Λυπάμαι πολύ για το σημείο που είμαστε σήμερα, αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής, είπε πως τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, διαβεβαίωναν ότι δεν θα γίνει εισβολή, την ίδια ώρα που Αμερικανοί και Βρετανοί ήταν βέβαιοι πως επίκειται επίθεση και μάλιστα έστελναν και φωτογραφικά στοιχεία για επικείμενη εισβολή.

Ουκρανία

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Ιn.gr, ERT

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα