Ξετυλίγεται το κουβάρι των εικονικών εμβολιασμών και τεστ
Έρευνες σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Βουλγαρία.
Μορφή χιονοστιβάδας εκλαμβάνουν οι αποκαλύψεις αναφορικά με τη γεωγραφική διασπορά, αλλά και τον πραγματικό αριθμό των εικονικών εμβολιασμών, οι οποίοι εντοπίστηκαν αρχικά στον Παλαμά Καρδίτσας.
Εντολή για διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας έχει εκδοθεί ήδη από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, ενώ το κουβάρι της υπόθεσης ανέλαβε χθες και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, καθώς η έρευνα έχει υπερβεί πλέον τα στενά όρια του νομού Καρδίτσας.
Σαφάρι ελέγχων
«Προέκυψε ότι μέσα στις περιπτώσεις παροχής παράνομων πιστοποιητικών υπάρχουν και άλλοι υγειονομικοί από άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες. Ζήτησα να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ και να τεθούν σε αναστολή εργασίας. Φάνηκε ότι άλλοι υγειονομικοί αναζήτησαν αυτό το παράνομο δίκτυο για να πάρουν πλαστό πιστοποιητικό», περιέγραψε ο κ. Πλεύρης.
«Ως ένδειξη καλής θέλησης και σεβασμού προς τους υγειονομικούς δίνουμε την δυνατότητα στους υγειονομικούς να επιστρέψουν αμέσως μετά την πρώτη δόση. Όμως, δεν θα ανεχθούμε καμία παρέκκλιση. Για αυτό αυστηροποιούμε το πλαίσιο, ώστε εκτός από ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις να μπαίνει και διοικητικό πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι για αυτόν που ζητά το πλαστό πιστοποιητικό ή που δηλώνει ψευδώς ότι νόσησε. Όσοι δήλωσαν ψευδή νόσηση να γνωρίζουν ότι η δήλωσή τους θα εξεταστεί» προειδοποίησε ο Υπουργός Υγείας από το ίδιο βήμα, ενώ «το διοικητικό πρόστιμο έχει ύψος 5.000 ευρώ για κάθε περίπτωση. Αν ίσχυε αυτή η διάταξη στην υπάλληλο στον Παλαμά Καρδίτσας θα καταλογιζόταν πρόστιμο 5.000 ευρώ επι περίπου 40 περιστατικά», κατέληξε.
Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ακάθεκτοι», ώστε να αποτυπωθεί το εύρος της απάτης. «Περνάνε όλα από κόσκινο» επισημαίνουν ακόμη κύκλοι με γνώση των τεχνικών ελέγχων, καθώς πρόθεση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι να «βγουν όλα τα πλαστά πιστοποιητικά στην επιφάνεια», συνθέτοντας ώρα με την ώρα με μεγαλύτερη ακρίβεια το ψηφιακό μονοπάτι της διαδρομής που ακολούθησαν τα πλαστά πιστοποιητικά με αφετηρία τον Παλαμά.
Ήδη, τα πρώτα ψηφιακά ίχνη των εικονικών εμβολιασμών έχουν εντοπιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κοζάνη, εντατικοποιώντας τις έρευνες. Συγκεκριμένα, άλλοι τέσσερις υγειονομικοί στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη ελέγχονται (η μία υγειονομική υπάλληλος λόγω συγγενικής σχέσης με τη διοικητική υπάλληλο από τον Παλαμά), ενώ έχει ήδη διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την 3η ΥΠΕ. Ακόμη τρεις περιπτώσεις υγειονομικών έχουν τεθεί στο στόχαστρο των Αρχών με επίκεντρο στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης (όπου εντοπίστηκε ήδη ένα πιστοποιητικό από τον Παλαμά), καθώς φέρονται να έχουν παρουσιάσει «ύποπτες» βεβαιώσεις.
Ντόμινο αποκαλύψεων
Στο μεταξύ, με ιλιγγιώδη ταχύτητα ξεδιπλώνεται το κουβάρι των αποκαλύψεων γύρω από τους εικονικούς εμβολιασμούς, καθώς σε νέες καταγγελίες προέβη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο πρόεδρος της ΠOΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αυτή τη φορά για την Ικαρία. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Δύο, υποτίθεται, συνάδελφοι πήγαν να εμβολιαστούν αλλά δεν τους έγινε ποτέ ο εμβολιασμός. Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας».
Στον νησιωτικό χώρο, «αρρυθμίες» στην εμβολιαστική αλυσίδα εντοπίστηκαν και στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, καθώς γιατρός της μονάδας φέρεται να κατήγγειλε μέσω επιστολής (στις 3 Αυγούστου) την ύπαρξη βεβαιώσεων αρνητικών διαγνωστικών τεστ σε άτομα, τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα, έχοντας παρατηρήσει μάλιστα ως ώρες δειγματοληψίας τους στις επίμαχες βεβαιώσεις, ώρες που δεν λειτουργεί το αρμόδιο τμήμα του Νοσοκομείου.
Στο μικροσκόπιο και πιστοποιητικά νόσησης
Παράλληλα, έρευνες ως προς την εγκυρότητα δέκα πιστοποιητικών νόσησης πραγματοποιεί ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, καθώς δέκα «ύποπτα» πιστοποιητικά νόσησης κατατέθηκαν από το προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας τον τελευταίο μήνα, όλα μέσα από τις διαδικασίες του Νοσοκομείου, με τη διοίκηση να προχωρά ταχύτατα στη διαδικασία επιβεβαίωσης τους, προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, ερευνώνται καταγγελίες στη Βόρεια Ελλάδα για το ενδεχόμενο πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, εισαγόμενων από τη Βουλγαρία.
Πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί στη Βουλγαρία θεωρούνται ύποπτα και συνεπώς τίθενται στο «στόχαστρο» των ελέγχων, εν μέσω του γενικού προβληματισμού που επικρατεί σχετικά με τις διαστάσεις που μπορεί να έχει το φαινόμενο έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Αναζητείται δικλίδα ασφαλείας
Στο μεταξύ όμως όλα τα συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται στην επιχείρηση των εμβολιασμών, επιχειρούν να ορίσουν νέα δικλίδες ασφαλείας τόσο ψηφιακές όσο και συμβατικές, με διπλούς και τριπλούς ελέγχους στα ίδια τα εμβολιαστικά κέντρα. Στόχος να ελέγχονται διεξοδικά όλες οι παρτίδες των εμβολίων, οι δόσεις αλλά και όσοι μεταβαίνουν στο χώρο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε όλη η διαδικασία.
Μάλιστα ο έλεγχος – σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr – θα είναι αναδρομικός προκειμένου εάν έχουν υπάρξει παρατυπίες, να εντοπισθούν έστω και τώρα. Εξάλλου το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι μόνο τα μερικά δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία όμως μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Βασικό ζήτημα είναι και η αίσθηση που αποκομίζουν οι πολίτες από το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ίδιας της διαδικασίας, ενώ μπορεί να ανοίξει την …όρεξη και σε άλλους που θα ήθελαν να αποφύγουν τον εμβολιασμό.
Από την άλλη πονοκέφαλος επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και για τα ψευδή τεστ (PCR ή Rapid test) που δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης συνεπώς και πάλι να αποφύγει τον εμβολιασμό για 6 μήνες.
Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι στη κυβέρνηση υπάρχει δυσκολία να ελεγχθούν τα ψευδή τεστ καθώς οι περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Γι αυτό και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr, αναμένεται να ορισθούν νέα «κλειδιά ασφαλείας» στο ψηφιακό σύστημα αλλά και νέοι κανόνες στη καταγραφή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.
Η προσοχή στο άνοιγμα των σχολείων
Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων βαίνει μειούμενος και το αποτύπωμα της επιδημίας είναι βαρύ σε αυτή τη φάση στα νοσοκομεία, όπως μαρτυρούν οι 388 διασωληνωμένοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι ασθενείς, και οι δεκάδες νεκροί ημερησίως
Πλέον οι επιστήμονες επικεντρώνονται στο άνοιγμα των σχολείων και στην επιστροφή περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίων μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τις υγειονομικές αρχές, τις σχολικές μονάδες, τις οικογένειες και είναι εκείνη που θα κρίνει και τη συνέχεια της πορείας τους επόμενους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα σε ανηλίκους 0-17 χρόνων, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία και βρεθούν στον φυσικό τους χώρο οι μαθητές, δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το 1/4 των 2.807 κρουσμάτων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) αφορούσε παιδιά και εφήβους 0-17 ετών (698 λοιμώξεις).
Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας άνω των 12 χρόνων με εμβόλιο mRNA – σημειωτέον έχει λάβει έγκριση για τη χορήγησή του σε αυτές τις ηλικίες από τον περασμένο Ιούλιο- εντάχθηκε εξαρχής στο στρατηγικό σχέδιο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία». Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 130.000 έφηβοι ηλικίας 12-17 χρόνων, αριθμός που απέχει πολύ από τον αναγκαίο για την «οχύρωση» των σχολικών μονάδων έναντι του κορονοϊού.
Για την επιτάχυνση του εμβολιασμού των εφήβων η κυβέρνηση δρομολογεί και τη συμμετοχή των ιδιωτών παιδιάτρων στην «Ελευθερία», δίνοντάς τους το πράσινο φως να εμβολιάζουν παιδιά στα ιατρεία τους κατά της λοίμωξης covid-19, όπως εμβολιάζουν με όλα τα σκευάσματα για την πρόληψη λοιμωδών μεταδοτικών ασθενειών τους ανηλίκους. Στη σχετική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, όπως έγραψε το protothema.gr, υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή υπουργών, επιστημόνων και εκπροσώπων των παιδιάτρων αποφασίστηκε ότι οι 3.500 παιδίατροι της χώρας θα μπορούν να κάνουν τα εμβόλια στο ιατρείο τους, ενώ τονίστηκε και ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέλαβε να υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα μέσα στο επόμενο διάστημα.
Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά
Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά θεωρείται βέβαιη σύμφωνα με τους ειδικούς, με την… επίσημη εκκίνηση της ανόδου να αναμένεται παράλληλα με τον… αγιασμό και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες, εντός κι εκτός των αιθουσών. Όπως επισήμανε άλλωστε κατά την προχθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται ήδη ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών, η οποία προφανώς με τη δυναμική που έχει αναπτύξει δεν θα ανακοπεί εύκολα ή άμεσα.
«Αν ήδη το 25% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά ανηλίκους κάτω των 17 χρόνων, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η λειτουργία των σχολείων θα αλλάξει σημαντικά αυτό το ποσοστό προς τα πάνω. Δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε την αύξηση και την επιβάρυνση στο συνολικό ιικό φορτίο λόγω των μολύνσεων στο μαθητικό πληθυσμό, καθώς η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας, και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ο τακτικός έλεγχος για κορονοϊό, αποτελούν απρόβλεπτους παράγοντες σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση. Γνωρίζουμε όμως πως ο έγκαιρος εντοπισμός, η έγκαιρη ανίχνευση των θετικών περιστατικών κορονοϊού και η εφαρμογή όλων των διαδικασιών, όπως η απομόνωση του κρούσματος και των στενών επαφών, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τη διασπορά. Ζητούμενο είναι να μην καταγράφονται νέες μεταδόσεις είτε σε άλλα παιδιά, είτε, που είναι και το κυριότερο, σε άλλα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στο ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η σωστή διαχείριση των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες θα περιορίσει πολύ τη διασπορά σε ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα, τα οποία είναι γνωστό πως κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση και νοσηλεία» λέει στο protothema.gr o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι με δεδομένο ότι τα παιδιά δημοτικού δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα θωράκισης διά του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού, είναι ζήτημα μείζονος σημασίας η διενέργεια του αναγκαίου ελέγχου με τα self test δύο φορές την εβδομάδα και η καταγραφή του αποτελέσματος στην ειδική πλατφόρμα.
ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr / OPEN / MEGA / protothema.gr