Κύκλωμα με προϊόντα «μαϊμού» εξαπάτησε μέσω Facebook 70.000 καταναλωτές

Πώς δρούσε το κύκλωμα.

Parallaxi
κύκλωμα-με-προϊόντα-μαϊμού-εξαπάτη-402402
Parallaxi

Πάνω από 70.000 καταναλωτές έπεσαν θύματα ενός κυκλώματος που δρούσε μέσω Facebook και πραγματοποιούσε πωλήσεις παραποιημένων προϊόντων, με τελικό τζίρο πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Κλιμάκια του ΣΔΟΕ, αξιοποιώντας πληροφορίες και μετά από ενδελεχή έρευνα, πραγματοποίησαν συντονισμένους ελέγχους στις εγκαταστάσεις εταιρειών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών, καθώς και έρευνες σε γραφεία εμπλεκομένων προσώπων. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν στην αποκάλυψη παράνομης δραστηριότητας κυκλωμάτων εμπορίας παραποιημένων – απομιμητικών προϊόντων, τα οποία δρούσαν με λήψη παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διανομή των προϊόντων μέσω επιχειρήσεων ταχυμεταφορών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα μέλη του κυκλώματος σχετίζονταν με δεκάδες λογαριασμούς (προφίλ) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), όπου αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες με φωτογραφίες, πώλησης επώνυμων προϊόντων σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, ενώ στους αγοραστές που πραγματοποιούσαν τις παραγγελίες, απέστελλαν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, απομιμήσεις των προϊόντων (κυρίως υποδημάτων και δευτερευόντως ενδυμάτων) η πληρωμή των οποίων γινόταν με αντικαταβολή κατά την παραλαβή τους.

Οι επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται στα κυκλώματα, υπέβαλλαν πλασματικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., με σκοπό την παραπλάνηση των φορολογικών αρχών, αποκρύπτοντας την πραγματική τους συναλλακτική δραστηριότητα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα:

– Η πρώτη εταιρεία, από την αρχή της λειτουργίας της – Φεβρουάριος 2018 – υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ στην πραγματικότητα το πλήθος της συναλλακτικής της δραστηριότητας ήταν πολύ μεγάλο, καθόσον είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες από 28.000 αποστολές εμπορευμάτων προς ιδιώτες πελάτες της, με αξία συναλλαγών που υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, στον οποίο κατέληγαν οι αντικαταβολές πελατών. Επίσης δέσμευσε τις αντικαταβολές ύψους 17.295,20 ευρώ, οι οποίες προορίζονταν για κατάθεση στον λογαριασμό της ελεγχόμενης εταιρείας και κατέσχεσε συνολικά 148 τεμάχια απομιμητικών εμπορευμάτων, τα οποία αποτελούσαν επιστροφές από πελάτες, προς την ελεγχόμενη εταιρεία.

– Η δεύτερη εταιρεία που εντοπίστηκε από τον έλεγχο, παρουσίαζε εικόνα αδράνειας από το 2016 που υπέβαλε δήλωση έναρξης δραστηριότητας μέχρι και σήμερα, αφού υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2016 και 2017. Η επιχείρηση είχε αγοράσει και δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από το τέλος του 2016, μια φορολογική ταμειακή μηχανή, η οποία δεν εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ στην φερόμενη ως έδρα της εταιρείας, καθόσον είχε εγκαταλείψει προ πολλού τη δηλωθείσα έδρα της. Όπως προέκυψε όμως από τον έλεγχο των αποδείξεων που είχαν εκδοθεί από την ανωτέρω ταμειακή μηχανή και συνόδευαν τις αποστολές των εμπορευμάτων που κατάσχεσε το ΣΔΟΕ, το σύνολο των εκδοθεισών αποδείξεων – όπως αποτυπώνονταν στην ένδειξη του αθροιστή που εκτυπώνεται πάνω στο σώμα των αποδείξεων της ταμειακής – υπερβαίνει τις 40.000 και η συνολική αξία των συναλλαγών είναι 3.959.507,19 ευρώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα