Κύμα αντιδράσεων για την απόφαση Αρείου Πάγου για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς
Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις μετά την απόφαση που βγάζει στο «σφυρί» εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έλαβε την απόφαση και μάλιστα κατά ισχυρή πλειοψηφία να βγάλει σε πλειστηριασμούς εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα. Όπως έγινε γνωστό, τάχθηκε υπέρ των funds για τους πλειστηριασμούς.
Η είδηση προκάλεσε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Από την άλλη, η κυβέρνηση επικροτεί την απόφαση.
Παρακάτω όσα γράφει σχετικά για το σοβαρότατο θέμα το ieidiseis:
Από τη μια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.
Από την άλλη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα «κάγκελα» εξαιτίας της απόφασης, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου «δεν αλλάζει κάτι στον «χάρτη» των πλειστηριασμών». Χαρακτηριστικά, το υπουργείο με ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται ότι η σχετική απόφαση δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.
Στην ουσία, η απόφαση του Αρείου Πάγου έστρωσε το χαλί για χιλιάδες νέους πλειστηριασμούς – περίπου 10.000 δρομολογούνται μέχρι το καλοκαίρι – αλλά και βάζει θηλιά στον λαιμό 700.000 ευάλωτων δανειοληπτών με ενυπόθηκα δάνεια στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών – κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα και άλλα.
Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να ενεργοποιηθούν διαδικασίες πλειστηριασμών που έχουν «παγώσει» έως σήμερα.
Πλειστηριασμοί: «Οργανωμένο σχέδιο» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του.
«Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με το αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ως φαίνεται, αίρει ακόμα και την ελάχιστη δυνατότητα προστασίας των δανειοληπτών να ανακόπτουν πλειστηριασμούς που διενεργούνται από servicers».
Προσθέτει ότι «την ίδια ώρα, με την έκρηξη των επιτοκίων, ακόμα και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες, κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμούς».
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει ποτέ συμβεί από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό «άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές».
Δεσμεύεται, τέλος, ότι «η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες».
Κύμα αντιδράσεων αντιδράσεις από την αντιπολίτευση Για μια «γιγαντιαία αναδιανομή πλούτου υπέρ των funds με γενικευμένους πλειστηριασμούς», έκανε λόγο σε συνέντευξή της η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.
«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταθέτει και τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όπως υποστήριξε από την πλευρά του το ΚΚΕ, «Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «λύνονται τα χέρια» των funds και των εταιριών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία».
Πλειστηριασμοί – Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «Με σημερινές ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σπεύδουν να τοποθετηθούν επί της απόφασης που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έλαβε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σχετικά με τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) να εκκινούν διαδικασίες πλειστηριασμού για δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από τράπεζες.
Απόφαση η οποία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο με ευρύτατη πλειοψηφία.
Απόφαση η οποία, όπως προκύπτει από τον Τύπο, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιριών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού.
Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία:
νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017, κατήργησε – οριζόντια – την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019, νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία αίτηση, παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ, παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων, μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει δημοσιευθεί και κανείς δεν γνωρίζει το νομικό σκεπτικό της.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.
Υλοποιεί στοχευόμενες πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές δράσεις ως προς το ζήτημα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού δικαίου.
Πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως είναι η υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (Ν.4738/2020), μέσω του οποίου περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.
Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.
Συνεπώς, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση χειρίζεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας.
Δεν καταφεύγει σε ανεδαφικές και ουτοπικές εξαγγελίες που ουδεμία λύση προσφέρουν στο κρίσιμο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους».
Οι σχετικοί νόμοι για πλειστηριασμούς ακινήτων
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κλήθηκε να αποφανθεί για το θεσμικό κενό μεταξύ δύο νόμων:
Του νόμου 3156/2003, που δεν έδινε τη δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους. Του νόμου 4354/2015, που προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης. Τα funds έκαναν χρήση και των δύο νόμων, επιλεκτικά, αναλόγως με το τι τα εξυπηρετούσε.
Πηγή: ieidiseis